Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

• ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Atmosfera la servici

Recommended Posts

Salutari din nou [:I]

Am trimis un mesaj cu putin timp inainte din intamplare, inainte sa fie complet. Mai jos e varianta completa.

Era vorba de atmosfera la servici, care pe mine nu ma face fericita in mod deosebit... Trebuie sa precizez ca lucrez in strainatate, intr-o firma care se vrea destul de internationala, dar in grupul in care lucrez eu nu mai sunt alti straini. In Romania am fost o persoana destul de sociabila, dar aici, incet-incet simt ca ma cam inchid in mine. Limba locala o vorbesc pana la un anumit nivel doar (nu o stiu la perfectie), si trebuie sa folosesc engleza la lucru (care se vrea limba "oficiala" in companie - bineinteles, in teorie, pentru ca practic multi se sfiesc sa o vorbeasca. Nu e in nici un caz o chestie de rasism, ci doar de jena, sfiala din partea lor).

La asta se adauga si faptul ca colegii nu sunt foarte sociabili nici macar intre ei. Nu sunt oameni rai in nici un caz, sunt foarte buni la suflet, dar probabil din motive culturale, nu vorbesc mult, si din cauza asta par destul de reci(ati auzit probabil de cultura nordica). Pentru ei e ceva normal sa treca zile la rand fara sa scoata o vorba, sa fie complet detasati de ceilalti, dar pentru mine nu e foarte cool. Cateodata simt ca ma voi urca pe pereti sau ca voi incepe sa vorbesc asa de una singura [:D]

A inceput sa ma afecteze lucrul asta din cauza ca petrec o mare parte a timpului la lucru (8 ore/zi), si as vrea sa ma simt bine unde lucrez. Atmosfera la servici e un lucru foarte important pentru mine, care ma motiveaza enorm! Si, din nefericire, cam lasa de dorit... Nu va mai spun ca sunt zile (cu exceptia celor fara sedinte, bineinteles, unde lumea TREBUIE sa vorbeasca) in care daca spun 2-3 cuvine pe zi e bine (si alea "Hello" si "Bye bye") [bang]

As vrea sa stiu, main este cineva in aceeasi situatie?

Si in primul rand ma refer la persoane care nu se simt neaparat "in al noualea cer" la lucru. Stiu, ar trebui sa fiu multumita ca am un job bun si comod, dar pentru mine nu e de ajuns... Atmosfera la lucru, relatiile cu colegii, prieteniile - conteaza enorm in ceea ce ma priveste.

Voi ce parere aveti? Care e atmosfera ideala pentru voi la servici, si ce ar putea face cineva in situatia mea sa imbunatateasca lucrurile?

[flo][flo][flo]

Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul răspuns

vad ca nu ti-a raspuns nimeni pana acum.

Eu lucrez intr-o firma din Romania dar fac multe deplasari in strainatate la firma -mama (in Franta si mai fac si deplasari prin agentiile lor - am fost in Belgia). Si acolo sunt oamenii mai "ciufuliti" dar pana la urma am reusit sa ne integram. uite cateva idei (poate nu sunt cele mai bune dar noi am reusit asa sa cream cat de cat unele legaturi intre noi si straini, in ciuda diferentelor culturale si de limba):

- pauzele de tigare/cafea - sunt nemaipomenite cand vrei sa socializezi; chiar daca nu esti fumatoare, poti iesii cu colegii la tigara sub pretextul ca "simti nevoia sa faci o pauza" sau "vreau sa vad si oameni nu numai un computer in fatza mea"

- pauza de masa - noi mergem in "turma" la masa (avem un super market si cateva mici restaurante pe langa firma) - mai vorbim, mai radem pana la magazin/restaurant - indiferent cat de rai si reci ar fi oamenii, pauza de masa e totusi un moment de relaxare

- noi cumparam frecvent cate o sticla de suc/cutie de bomboane/prostii de rontait si le impartim intre noi frateste - asta creeaza un fel de complicitate

- daca e vreo sarbatoare la noi (daca nu e o inventezi tu, ca nu sta nimeni sa verifice [cool] ) - "azi e sfantul andrei si prin traditie la mine in zona se ofera ceva de baut/o cafea celor din jurul tau, mergem la o cafea? fac cinste!"

etc - cred ca ai prins ideea.

Francezii nostri sunt deosebit de curiosi in tot ceea ce priveste Romania (mai ales tigarile romanesti care sunt ieftine [hop] sau palinca - yanmmmmmmmm si ce ne mai caram cu sticlele prin aeroport....); e un fel de complicitate culturala (noi sarbatorim sa zicem "Boboteaza" sau mai stiu eu ce, ei serbeaza in aceeasi perioada Galette des Rois asa ca cumpara galettes si cidru si facem chef cu totii impreuna in pauza de masa).

ce zici?

am citit subiectul tau si..imi dau seama cat te seaca atmosfera de acolo.Pe de alta parte e mai bine asa decat alte joburi unde in topul activitatilor e barfa,falsa prietenie,mancarimea si cutitu' infipt in spate.

fie incerci sa indulcesti atmosfera..(eventual propune o iesire la un bar dupa program sau un picnic intr-un week-end) si daca nu merge..fii multumita ca ai un job bun,comod si presupun bine platit si te distrezi cu prietenii dupa program.

Poate colegii tai chiar nu sunt obisnuiti sa fie mai..sociabili,cum ai spus nu e cu intentie..eventual ocheste o colega-doua mai de treaba si incepe cu ele un "curs de socializare",asa subtil sa nu se sperie:)

si eu am ramas foarte surprinsa cand am venit aici,sotul meu lucreaza de 10 ani intr-o firma si nu are nici un prieten,nici un coleg mai apropiat.

Dat fiind ca a venit in localitatea asta cand a inceput job-ul,nu si-a facut nici alti prieteni si ..sunt teribil de recunoscatoare ca exista forumul,altfel degeaba as avea telefon,cat despre usa..nu suna decat postasul.destul de..foarte trist si o mare,mare diferenta fata de stilul meu de viata dinainte.

numai bine!!

anca

NU stiu ce sa-ti zic dar eu prefer la servici o atmosfera calda unde sa poti conversa cu cel de langa tine,ca doar jumatate din viata la servici o petreci.Multumesc lui d-zeu ca am noroc ca servici merg cu placere ptr ca suntem un colectiv unit unde poti sa mai si glumesti si sa mai te planga de vreu necaz.[:D]

ange

Mai,acolo-i de mine[il].Eu pot sa stau 2 zile fara sa vorbesc si mi se pare normal.In plus la serviciu te duci sa lucrezi nu sa-ti faci prieteni.Daca legi prietenii cu o colega,poti s-o inviti dupa program.Mai ales in birou,exista calculator,n-as mai avea nevoie sa vorbesc,ci sa ma conectez pe forum,daca chiar am nevoie sa ma descarc.

N-am lucrat inca aici.S-ar putea sa se schimbe cate ceva.Dar asa mi-ar placea.

Draga mea, unde nu am eu norocul ala! La mine la servici s-a introdus de citva ani moda "XP", adica se darima peretii despartitori ai cuburilor (noi le numeam cubicles dar nu cred ca voi ati avut asa ceva) astfel incit stam cu totii la gramada intr-un fel de hala mare, biroule meu lipit ce del al colegului etc (eu denumesc zona "zoo", gradina zoologica). Vezi doamne, asa interactioneazamai bine programatorii, prind ideile din zbor, se ajuta etc. Prostii daca ma intrebi pe mine. Culmea e ca filozofia asta a inceput sa prinda peste tot. In fine, linga mine stau un grup de tipi cam la vreo 35 ani si vorbesc vrute si nevrute, si de servici si pe linga de mi se face parul verde! Iar cind vorbesc de mincare si politica nu mai suport, imi pun castile pe urechi si ascult muzica latina (eu tin dieta si il urasc pe Bush). Dar vina e a mea in cele din urma pt. ca atunci cind m-am angajat am adus la servici prajituri si alte chestii de papa si i-am invatat cu narav, acum mi i-am apropiat prea mult. Deci poti, aplica reteta mea: adu-le de papa si sa-i vezi cum o sa se imprieteneasca cu tine. Bottom line din cauza vorbei si a atita du-te vino si intreruperi trebuie sa stau dupa program ca sa apuc si eu sa lucrez in liniste.

Multumesc mult pentru raspunsuri, si pentru faptul ca m-ati facut sa vad mai bine partile pozitive pe care inainte nu le prea vedeam.

De liniste am parte, nu pot sa ma plang, chiar prea multa liniste [:D] Impart biroul, care e destul de spatios si estetic (am in birou o planta mare, exotica) doar cu un coleg (bineinteles, extrem de tacut, mobila nu alta), si intre noi exista un perete despartitor. Si cu toate astea, seful se intereseaza - nu cumva vreau un birou separat, am destul "space", destula izolare...

Aici domneste cultura singuratatii si izolarii totale.

Fortelady, mersi mult pentru sugestii. M-am gandit si eu la lucruri de-astea, dar... francezii si nordicii nu sunt tocmai din acelasi aluat [:D] Francezii sunt deschisi, comunicativi, bine dispusi, pe cand nordicii sunt tacuti, inchisi in ei - zici ca mananca toata ziua mere acre si noaptea dorm intr-un duplap cu naftalina, nu alta... Multi dintre ei sunt si extrem timizi de se inrosesc pana in varful urechilor si de la un "Hello" [8)]

Bineinteles, nu pot generaliza, exista si exceptii, doar ca eu nu sunt suficient de norocoasa sa ma aflu printre ele la servici. [:D]

Nu mai vorbesc de mersul la masa - probabil o sa vi se para foarte amuzant. Si noi mergem impreuna la masa din cand in cand, asa, in grup de cate 5-6, si credeti-ma, sunt pauze de cate 10-15 minute (cateodata chiar si mai lungi) in care nimeni nu zice nimic! Adica: toate lumea tace chitic, fiecare aratandu-se extrem de detasat de ceilalti. Pentru ei asta e ceva normal. La pauzele de cafele e la fel. Lumea se aduna dar... nimeni nu prea vorbeste, isi beau cafeaua in tacere, se fac ca citesc vreun ziar, ceva... Daca cineva incearca sa faca conversatie, conversatia nu tine prea mult, se termina fara succes. Si apoi, ati ghicit: din nou tacere! De imi vine cateodata sa zbier: "What the hell is wrong with you people?!!" [:D] Din cauza asta nu-mi prea mai vine sa merg la cafea...

In afara de asta, am vorbit cu cineva de chestia asta: aici nu prea poti sa "faci cinste", sa-i cumperi de exemplu colegei sau colegului o cafea, inghetata, ceva... cu prima ocazie insista sa iti dea inapoi si ultimul cent, nu alta, si daca e vorba de 50 de centi! Daca faci vreun gest de-asta, pentru ei inseamna ceva - probabil esti interesat/a de el sau de ea! Sau daca vrei sa faci asta pentru un grup de colegi, probabil nu se vor simti bine, pentru ca stiu ca si ei trebuie sa faca la fel mai tarziu daca tu ai facut asa ceva [bang]

Asa e, serviciul e servici, te duci acolo sa lucrezi, dar eu simt nevoia sa am pauze, sa vorbesc cu lumea, cu colegii, sa-i cunosc si pe ei... E extraordinar faptul ca exista un asemenea forum unde poti comunica deschis si fara probleme, si ca va am pe voi. Eu am fost insa obisnuita sa am relatii bune si de prietenie si cu colegii (de scoala, de facultate, de lucru - la locul de lucru anterior). Altfel serviciul pare ceva sec...

Anca intelege bine despre ce vorbesc, pentru ca banuiesc ca si in Germania cultura e oarecum asemanatoare. Poti lucra 10 ani fara sa-ti faci nici un prieten. [bang]

Dar sper ca lucrurile sa se schimbe in bine incet-incet, cu timpul.

Asta e, nu e vina lor... si prieteniile se leaga foarte greu aici. Ei lucreaza impreuna de multi ani buni si nu sunt prieteni ei intre ei.

Adrienne, m-a binedispus mesajul tau - cum numesti tu "zoo" atmosfera de acolo [:)] Tu ai parte de cealalta extrema... Undeva la mijloc ar fi nemaipomenit. Daca tu ai avea ceva din ce am eu (ceva mai multa liniste, spatiu), si eu as avea aici cativa dintre colegii tai ar fi excelent. Ce zici, poate imi trimiti niste colegi de-ai tai mai vorbareti si eu iti trimit in schimb niste colegi tacuti nevoie mare, care nu o sa te deranjeze in veci - garantat![;)]

Apropo de servici, ati vazut cumva filmul "Office space"? Daca nu, il recomand, e nemaipomenit.

[flo][flo][flo]

Dragii mei,serviciul pentru mine este ca a doua casa. Lucrez la firma asta de 6 ani, in acelasi birou si chiar pe acelasi scaun.

Suntem 5 femei in birou. Am trecut impreuna prin foarte multe si cred ca in continuare ne asteapta vremuri grele...

Citind povestile voastre imi dau seama ca sunt fericita.Pot sa va impartasesc si eu cite ceva despre timpul petrecut la munca.In anii de cind am job-ul acesta nu stiu sa va spun exact de cite ori m-am suparat cu o colega sau cu un coleg sau sa nu fi scos citeva cuvinte intr-o zi de lucru....

Spunea cineva ca si-a invatat colegii cu meteahna de a le aduce ceva zilnic.Ei, eu cred ca tine si de educatia fiecaruia, pentru ca la noi in birou se obisnuieste ca fiecare sa aduca cite ceva de mincare pentru pauza de masa, iar daca nu aduce azi ,sigur vine miine cu un preparat ...De Craciun si de Pasti la noi in birou este "restaurant".

Zicea cineva de bomboane... Imi vine sa rid de coincidenta pentru ca ieri le-am adus colegelor o punga de bomboane fructate si va spun ca este de tot "haiul" fiindca mai ales sefa noastra maninca dulciuri si ca sa nu manince prea multe cum intra cineva in birou cum il roaga cu bomboane...

Legaturile de prietenie la servici se realizeaza cred ca in timp si tine foarte mult de firea persoanelor respective. Avem si noi colegi in alte birouri cotati ca "ciudati".

Si eu stiu ca la serviciu vii sa lucrezi nu sa socializezi, dar sunt momente cind trebuie sa faci si pauza avind in vedere ca lucram 90% din timp in fata calculatoarelor.

Acum nu spun ca la mine este chiar totul "pe roz", pebntru ca una dintre noi are damblaua vorbitului si daca ii dai un subiect il dezbate pina la sfirsitul programului de pleci mai obosit din cauza discutiilor de cit din cauza "cifrelor".

In concluzie, nu exista serviciu perfect, dar e bine ca exista.

csth

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Adaugă...