Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

invatamant universitar 3 ani in loc de 4?


krelia

Recommended Posts

Buna, tuturor.

 

Aveti idee cand va intra in vigoare legea asta, conform careia invatamantul universitar la zi (normal, nu cel de scurta durata) va fi de 3 ani, cel la distanta 4 ani, iar masteratul 2 ani? Sau de cand urmeaza sa se aplice?

Va multumesc mult.

K.

PS. Sper sa fi nimerit bine aici, daca nu, rog moderatorii sa treaca subiectul la unul corespunzator.

 

Je

 

I wanna lay you down in a bed of roses.......id="purple">id="Comic Sans MS">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Din anul academic 2005-2006. Trece si Romania in randul statelor care aplica sistemul LMD (licenta, master, doctorat). Nu va mai fi invatamant de scurta durata, colegiile dispar/se rearanjeaza.

Daca vrei detalii despre perioada, nr de credite, lege, da-mi un PM.

 

Simona

 

... cu inalte calificari de nasa si matusa.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Intra-adevar, se va trece din anul univ urmator la aplicarea Conventiei de la Bolognia si anume la sistemul 3-2-3: 3 ani studiu normal, 2 ani masterat, 3 ani doctorat. In primii 3 ani, se vor face doar chestiuni generale, in ceea ce priveste studiul respectiv, iar la master se va trece pe specializari. Cu alte cuvinte, pana la urma, in seamna ca cei 4 ani de facultate, care se faceau, de regula, pana acum, vor fi in viitor 5 ani!

 

Alina

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Pai sa incepem atunci - toata aceasta schimbare este reglata de Legea 288/2004 publicata in MO 614 din 07.07.2004 (legea organizarii studiilor universitare)

 

1. Ciclul I - studii universitare de licenta: 180 - 240 de credite de studiu transferabile, conform sistemului european de credite de studiu transferabile (ECTS); durata - la invatamant de zi 3 -4 ani (pt invatamant tehnic 4 ani), 60 de credite/an, la invatamant seral 4 - 5 ani cu acelasi nr de 60 credite/an, la invatamant fara frecventa sau la distanta durata si nr de credite se stabilesc prin HG; este obligatorie includerea unor stagii de practica (durata si nr de credite se stabilesc de universitate/facultate); la sfarsitul perioadei se obtine o diploma (dupa examenul de licenta) iar absolventul are competente generale si competente specifice (enumerate in lege). Absolventii cu diploma de licenta pot ocupa posturi de cadre didactice in inv primar si gimnazial numai daca au parcurs un modul de psihopedagogie si au acumulat min. 30 de credite acolo.

 

2. ciclul II - studii universitare de master: 90 - 120 credite (in cazuri de exceptie limita minima este de 60); durata - la invatamant de zi 1 - 2 ani cu 60 credite/an, pentru fara frecventa si IDD durata si nr de credite se stabilesc prin HG. Absolventii cu diploma de master pot ocupa posturi de cadre didactice in inv liceal sau universitar numai daca au pregatire psihopedagogica si au acumulat min. 60 de credite(ciclu I+II).

 

3. Ciclu I + ciclu II obligatoriu = 300 credite (baza pentru doctorat, daca e cazul). Pentru profesii reglementate prin norme ori recomandari sau bune practici europene (medici, arhitecti, farmacisti, avocati), ciclul I ºi ciclul II pot fi oferite comasat într-un program unitar de studii universitare cu o durata cuprinsa intre 5 ºi 6 ani, la zi, diplomele obtinute fiind echivalente titlului de master. Sunt precizate in lege care sunt, pentru "masteri" cunostintele si competentele generale, de specialitate, abilitatile cognitive specifice.

 

4. ciclul III - studii universitare de doctorat: de regula dureaza 3 ani, daca tematica abordata este complexa se mai poate prelungi perioada cu 1-2 ani, cu aprobarea Senatului; sustinerea tezei se face in max 3 ani de la terminarea studiilor;

 

5. incepand cu anul 2005-2006 se elibereaza obligatoriu si gratuit, intr-o limba de circulatie internationala, suplimentul la diploma in formatul european (http://europass.cedefop.eu.int)

 

6. actualul invatamant de scurta durata intra in lichidare sau se reorganizeaza in studii universitare de licenta.

 

7. diplomele absolvenþilor de invatamant superior cu durata de 5-6 ani sunt de drept echivalente cu diplomele de master.

 

8. s-au stabilit deja normele de organizare a licentei in 2005 prin HG 88/2005 si OM ??/2005 (le am, dati un PM daca le doriti), cifrele de scolarizare in 2005-2006 HG ??/2005.

 

Sper sa fie de folos! daca mai doriti si altceva spuneti, s-ar putea sa stiu [;)]

 

Simona

 

 

 

... cu inalte calificari de nasa si matusa.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Neatza!Mersic frumos pentru stufoasele informatii! [:I]

quote:Originally posted by nana_sim

...la invatamant fara frecventa sau la distanta durata si nr de credite se stabilesc prin HG; ...


id="quote">id="quote">sa inteleg ca pentru ID inca nu se stie...inca nu s-a stabilit?JeI wanna lay you down in a bed of roses.......id="purple">id="Comic Sans MS">
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Nana, mii de multumiri!

Acuma:

suplimentul de diploma se elibereaza doar pt cne intra la fac in anul scolar 2005-2006?Sai si pt ceilalti(eu am absolvit in 2003 si nu mi-am ridicat inca diploma)

Si la doctorat...se modifica structura doctoratului? Adica cele 3 examene si 3 referate dinainte de teza se mai dau? Ca nu vad cum, in 3 ani....

Iar doctoratul asta...intra in vigoare dupa ce absolva prima serie de 3+2?

Multumesc, te-am cam bombardat:)

 


Sabina si [hippi] Sofia Galagiaid="teal">id="Times New Roman">id="teal">id="Times New Roman">

 

id="right">
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Dragele mele

 

Nu am niste raspunsuri complete la aceste intrebari, trimit mai departe si astept raspunsuri pe care vi le trimit imediat ce le primesc.

 

Kreliaid="blue"> pentru ID nr de credite va fi acelasi, problema se pune la perioada in care va trebui sa aduni acele credite, care probabil va fi mai mare, o prevedere mai veche zicea ca durata poate sa fie cu max 3 ani mai mare decat forma de invatamant la zi. Din cate stiu nu s-a emis inca acea HG care sa regleze chestiunea, dar mai cercetez.

 

Sabina id="blue"> Suplimentul de diploma se elibereaza gratuit pentru absolventi incepand cu anul 2005-2006. Va trebui sa intrebi la secretariat, la unele universitati se plateste daca ai absolvit inainte de 2005 dar vrei totusi acel supliment.

La doctorat, pentru structura voi intreba mai departe, pentru cand intra in vigoare ... din 2005-2006 pentru ca toti cei care au facut licenta+master in numar total de 5 sau 6 ani, indiferent cum au fost distribuiti ei intre cele 2 cicluri, pot sa acceada la doctorat.

 

Simona bombardata [bruta] dar inca disponibila [:)]

 

... cu inalte calificari de nasa si matusa.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Simona, ca sunt cam dusa in dimineata asta...[alcool] intreb si eu: de cand pot cere acel supliment de diploma? E vorba de faimoasele credite, nu?[hot]

 

Nu de alta dar noi venim in tara peste o luna... nu am nici o sansa, nu?...[q]

 

Mercic de raspuns. [pup]

 

 

 

[mamica] si [bibe] Miron Radu (06 oct. 2004)

[foto]Miron Radu

 

[foto]Marc Adrian si Miron Radu

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Nana, multumiri si pupaturi, multumiri si pupaturi! [pup][pup]

Acum, va intreb si eu, si ma iertati daca risc sa par [batcap], dar eu am cam pierdut contactul cu lumea asta de vreo...aoleu...4 ani [soc][soc], de cand mi-am ridicat diploma...prin suplimentul la diploma iti este practic recunoscuta diploma "worldwide"? Sau ce este de fapt? Sa fac o vizita la secretariatul facultatii??? E musai s-o ridic, sau...e bine s-o avem acolo, ca nu se stie niciodata?

 

Krelia...viitoare printzesitaid="purple">id="Comic Sans MS">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.




×
×
  • Adaugă...