Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

• ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Clarificari privind CIC - 2004 (4)

marius

Recommended Posts

Continuare de la:

partea a III-a

simonaeus:

-nu se retine nimic

gilbertliana:

-raspunsul este negativ fiind necesare 10 luni cotizate (platite) anterior datei nasterii copilului. Perioada de studentie daca se obtine si licenta este perioada asimilata se va fructifica pentru obtinerea dreptului de pensie pt limita de varsta.

Flavia_Hurducas:

-1. Nu sunt obligatorii decat 42 de zile din cele 126 cat este maxim admis de lege iar aceste 42 de zile sunt obligatorii postanatal. Beneficiati de CIC doar ca veti avea minim 10 luni din ultimele 12 asigurate si cotizate anterior datei nasterii copilului.

2. 126 de zile calendaristice

3. nimic

gabix:

- da poti sa iti faci contract de asigurare privata (individual) cu, Casa de asigurari sociale. Costul este in functie de suma asigurata. Daca vei avea intrerupere mai mare de 2 luni (fara contract de munca) in anul anterior nasterii copilului nu vei mai beneficia de CIC cu exceptia contractului individual.

carmentoot:

- variante posibile sunt doar:

a. sa va intocmiti un dosar si contract de asigurare privat la Casa de asigurari sociale. Trebuie platite cotizatiile (primele de asigurare). Pt aceasta va trebui sa mergeti acolo ca sa vedeti in mod concret care sunt cerintele.

b. sa va gasiti un loc de munca in continuare

Marius Pernes

home page - www.marius.rdsor.ro

Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Marius te rugam ajuta-ne cu calculul celor 126 zile, de fapt cu banii care se cuvin. Un tabel cu un mod de calcul sigurid="red">, ne-ar ajuta f.f. mult.

Eu stiu asa: cele 126 zile se impart in 2 perioade: 63 zile prenatal si 63 zile post natal (din acele 63 zile post natal 42 sunt concediu de lauzie), dar cum modul de calcul e acelasi nu mai impartim pe 3 perioade.

De ex eu vreau sa intru in prenatal incepand cu 24 mai. Nasc in 25 iulie, asta am uitat sa precizez.

Inseamna ca din 24 noiembrie pana in 24 mai am 6 luni anterioare din care primesc 85% din media lor. Dar acum intrebare: nr. de zile cum se calculeaza? se scad cele de concediu medical?, dar cele de concediu de odihna?

Sa presupunem un salar de 10 mil/ luna, media e tot 10 normal si 85% e 8,5 mil, dar se mai face ceva si cu zilele nelucrate; eu de ex am avut salar variabil. Ne poti face tu un model de calcul????

te rugam!!!!!!!!

Mutlumim anticipat.

Laura

http://pg.photos.yahoo.com/ph/pitilau2004/my_photos

Sunt in CIC de anul trecut. Deoarece firma la care lucrez are putini angajati, suma pe care o primesc este reprezentata de bani livrati direct de catre firma in contul datoriilor ei la CNPAS la care se adauga o suma de completare venita prin intermediul firmei de la Casa.

Din noiembrie anul trecut aceasta completare nu a mai venit, motivul fiind faptul ca banii nu au fost livrati firmei. Teoretic vobind firma ar fi trebuit sa crediteze Casa dindu-mi mie completarea din propriul buzunar, urmind a face apoi regularizarile in timp. Ma rog, printr-o intelegere verbala cu patronii a ramas (si eu am fost de acord) ca firma sa-mi livreze acea completare doar cind soseste de la casa suma.

Am tot fost la oficiul CNAPS de sector (Bucuresti - Sect. 6), mi se tot confirma faptul ca acesti bani in completare nu au fost livrati. Deja situatia dureaza de 6 luni, motivul fiind chipurile ca Trezoreria nu a avansat banii.

Intrebare: Cine mai e in situatia mea si cine poate da sugestii ? E totusi pina la urma adevarat ca nu are CNAPS bani ? Nu e deloc distractiv sa primesti lunar 3 milioane in loc de 7 si ceva, de atit de mult timp.

Nu as opta pentru reclamatii pe la Camera de Munca si la alte lucruri de acest gen pentru a pune patronii sa crediteze CNAPS (m-am inteles bine cu ei in principiu).

Mirela & sotul

• 4 weeks later...

Care mai aveti incurcaturi de genul celor relatate de mine mai sus, aflati urmatoarele:

1) Se pare ca indemnizatiile pentru CIC sunt singurii bani pe care statul ii livreaza intotdeauna(in cazul in care nu aveti voi probleme care tin de reaua vointa a angajatorilor sau firma e pe cale de disolutie, evident). In concluzie cind nu se intimpla asta

- e o greseala in actele care trebuiesc depuse lunar de catre firma la care figurati ca angajate

- au pierdut cei de la Oficiile de Pensii actele depuse lunar de catre firma

2) Cea mai la indemina solutie este sa mergeti personal sau sa va trimiteti sotii/ tatii/ ...etc. la Oficiile respective de care apartine firma si sa discutati cu functionara care o are in grija. Drumul este sa expuneti mai intii problema la Informatii, apoi de acolo sunteti indrumate cu mai mica sau mai mare precizie la biroul respectiv si de acolo aflati cine se ocupa de respectiva societate.

Functionara dupa ce va va asculta exact ce-i veti spune (neaparat spuneti care sint lunile pe care nu s-a primit completarea), va va spune daca firma a depus sau nu actele, daca le-a depus corect sau nu , pe ce luni au fost incorectitudinile sau pe ce luni nu au fost depuse actele si ce trebuie facut exact pentru a corecta situatia (de exemplu sa se redepuna corect actele pe lunile in cauza).

3) In nici un caz Oficiile de Pensii nu vor trage de mina firma sa depuna corect niste acte care ar obliga aceste oficii sa livreze bani firmei pentru voi, astfel ca singura sansa reala este sa mergeti voi pe fir, ca persoane direct interesate.

4) Presupunind ca cei de la firma depun rectificari sau binevoiesc sa depuna actele cuvenite, exista un decalaj de aproximativ 2 luni intre depunerea corecta a actelor si primirea banilor.

5) Eventual puteti solicita ca cei de la Oficii sa sune ei la firma (aveti grija sa o faca atit timp cit sunteti voi acolo), motivind ca angajatorul nu va va crede cind ii veti spune de exemplu ca e vina lui (si daca e vina celor de la Oficiile de Pensii, ei vor spune ca tot vina angajatorului e, asa ca mai bine incercati sa evitati incercarea purtarii voastre de la Ana la Caiafa prin telefonul respectiv dat de catre functionarii de la OP)

Mirela & sotul

Buna,

am si eu situatie mai ciudata, ma intreb daca ma poate ajuta cineva cu informatii valide si corecte :

sunt insarcinata in 7 saptamani

pana in luna martie 2004 nu am avut contractul de munca cu norma intreaga, ci numai cu timp partial de munca(2 ore / zi)...in martie am intrerupt si acest contract si am facut un contract de munca nou abia cu 22 aprilie 2005

fiind isarcinata in 7 saptamani si urmand sa nasc undeva in luna decembrie, intrebarea mea este : daca faptul ca am avut contract de munca cu timp limitat este considerat stagiu de cotizare sau nu, si atunci trebuie sa acopar numai perioada intre 01.04.05 si 22.04.05, si eventual cum pot face asta, se poate face legal, retroactiv prin plata acesteia la Casa de Pensii, sau tb sa gasesc o firma care s-o faca ptr. mine?

daca acesta perioada nu se considera stagiu de cotizare, cum pot face sa am acest stagiu : pot face un contract retroactiv cu Casa de Pensii sau tb sa apelez la o firma ? Va multumesc!id="blue">

Roxana Lilea,mama Mariei 3 ani si ceva

• 2 weeks later...

buna seara

Am si eu o situatie de lamurit:

Am intrat in prenatal si cele de la contabilitate nu stiu cum sa-mi calculeze venitul pentru ca:

1. am contract de baza de 8 ore pe durata determinata(iunie 2006) la o institutie bugetara

2. am contract de munca cu fractiune de norma (2ore)la o asociatie umanitara.

3. In ultimile 6 luni, la salariul de baza s-au adaugat si ore suplimentare si prime (pentru care s-au platit impozite)

Intrebare: Cum se calculeaza salariul sau indemnizatia ce mi se cuvine?

Se aduna toate veniturile brute impozabile (baza+ fractiunea+ore suplimentare+prime)?

Va rog din suflet sa ma ajutati!

alina

buna,

vin si eu cu o intrebare, probabil s-a mai pus si am rugamintea daca ma poate lamuri cineva.

sunt insarcinata cu gemeni si am inteles ca CIC s-ar plati dublu in acest caz. este adevarat? mi-e greu sa cred, am inteles ca legea e ambigua in aceasta privinta.

multumesc

flori si fetita Alexandra si 2 bebeloi pe drum

quote:Originally posted by alina78

buna searaAm si eu o situatie de lamurit:Am intrat in prenatal si cele de la contabilitate nu stiu cum sa-mi calculeze venitul pentru ca:1. am contract de baza de 8 ore pe durata determinata(iunie 2006) la o institutie bugetara2. am contract de munca cu fractiune de norma (2ore)la o asociatie umanitara.3. In ultimile 6 luni, la salariul de baza s-au adaugat si ore suplimentare si prime (pentru care s-au platit impozite)Intrebare: Cum se calculeaza salariul sau indemnizatia ce mi se cuvine?Se aduna toate veniturile brute impozabile (baza+ fractiunea+ore suplimentare+prime)?

id="quote">id="quote">Da, asa se calculeaza. Toate sumele pentru care s-a platit CAS 9,5%.Victoras (24.08.2004)

quote:Originally posted by mireaf

buna, vin si eu cu o intrebare, probabil s-a mai pus si am rugamintea daca ma poate lamuri cineva.sunt insarcinata cu gemeni si am inteles ca CIC s-ar plati dublu in acest caz. este adevarat? mi-e greu sa cred, am inteles ca legea e ambigua in aceasta privinta.

id="quote">id="quote">Din pacate, legea nu e ambigua, pur si simplu acolo nu exista notiunea de "gemeni". Este facuta pentru persoana asigurata, adica pentru tine, nasterea e una singura (sau, cine stie, am vazut un caz la tv, unul din gemeni nascut la sfarsitul unui an, celelalt la inceputul anului urmator [:)]), deci o singura indemnizatie pentru un risc asigurat.Tot ce pot sa-ti zic este ca iti doresc sanatate si putere si sa ai bucurii duble! Si poate, cine stie, le va veni si lor in cap sa gasesca o solutie sa ajute mai mult mamele de gemeni, de tripleti etc.Victoras (24.08.2004)

Multumesc mult pentru raspuns!

Va rog sa-mi dati si mie cadrul legal(legea sau legile) pentru a putea merge si cu alte dovezi la contabilitate!

cele doua contracte de munca se insumeaza acolo unde am baza si doar acea institutie imi plateste indemnizatia?

Cum pot sa dovedesc acest lucru?

va rog din suflet sa ma lamuriti pentru ca nu mai stiu ce argumente sa aduc.

Acum ma trimit la Casa de asigurari sa aduc hartie la mana cum ca am dreptate.

Legea nu e suficienta?

Este asa de neclara?

va rog inca o data sa ma ajutati pentru ca daca nu gasesc o solutie la aceasta probleme cred ca raman si fara concediul medical platit in luna mai!

va multumesc mult,

Alin a

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Adaugă...