Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

E-urile (rugaminte)


Recommended Posts

Rog frumos pe cea care a deschis subiectul cu E-urile sa posteze din nou lista cu cele bune si cele rele. Imi pare tare rau ca nu am apucat sa o salvez la timp...Eu o consider de mare folos.

Mii de scuze ca nu am retinut cine a pus pentru noi listutza. [iartama]

[paste]PASTE FERICIT!!!!

 

 

Ana-Maria

 

"Some people see things as they are and ask WHY?

I dream things that never were and ask WHY NOT?"

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Asta am gasit eu nu stiu daca e chiar cea ce cautai

 

 

E-urile din mancarea copiilor nostri

 

Mini-dictionar de E-uri

 

E555 (silicatul de aluminiu si potasiu) este folosit in sare, lapte praf si faina. Desi se cunoaste ca aluminiul este cauza unor probleme placentare in timpul sarcinii si ca este asociat cu boala Alzheimer, este permis in Romania.

E210 (acidul benzoic) se adauga la bauturi alcoolice, produse de brutarie, branzeturi, condimente, dulciuri, medicamente. Poate provoca crize de astm, in special la persoane dependente de medicatie, si poate reactiona, provocand hiperaciditate la copii. In urma testarii pe animale de laborator, a fost asociat si cu cancerul.

E211 (benzoatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar si pentru a masca gustul unor alimente de calitate slaba; bauturile racoritoare cu aroma de citrice contin o cantitate mare de benzoat de sodiu (pana la 25 mg/250 ml); se mai adauga in lapte si produse din carne, produse de brutarie si dulciuri, este de asemenea prezent in multe medicamente; se cunoaste ca provoaca urticarie si agraveaza astmul. Asociatia consumatorilor din Piata Comuna Europeana il considera cancerigen, insa este permis in Romania.

E250 (nitritul de sodiu) este utilizat in stabilizarea culorii rosietice a carnii conservate (fara nitrit, hot dogs si bacon ar arata gri) si da o aroma caracteristica. Adaugarea de nitriti in alimente poate duce la formarea de cantitati mici de substante cu potential cancerigen, in special in bacon. Companiile care proceseaza carnea adauga acum, pe langa nitrit, acid ascorbic sau izoascorbic pentru a impiedica formarea de nitrozamine. Industria carnii justifica utilizarea nitritilor pentru efectul lor inhibitor asupra dezvoltarii bacteriilor producatoare de toxina botulinica.

E132 (indigotina) este un colorant care se adauga in tablete si capsule, inghetata, dulciuri, produse de patiserie, biscuiti; poate provoca greata, voma, hipertensiune arteriala, urticarie, probleme de respiratie si alte reactii alergice. Este permis in Romania.

E123 (amaranthul) este obtinut din planta cu acelasi nume; este folosit in amestecuri pentru prajituri, umpluturi cu aroma de fructe, cristale pentru jeleuri, poate provoca astm, eczema si hiperaciditate; in teste pe animale a provocat defecte neonatale si moarte fetala.

E122 (azorubina) este un colorant rosu, obtinut din gudron, care se adauga la dulciuri, martipan, cristale pentru jeleuri, peltea. Poate produce reactii adverse la persoanele astmatice si la cele alergice la aspirina. Este interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia. Este permis in Romania.

E155 (brun HT) este utilizat in ciocolata si prajituri. Poate produce reactii adverse la persoanele alergice la aspirina si la cele astmatice. Se cunoaste, de asemenea, ca poate produce sensibilitate dermica. Este interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria, SUA, Norvegia. Este permis in Romania.

E952 (ciclamat) este un indulcitor artificial care poate produce migrene si alte reactii adverse; unele testari au aratat ca poate fi cancerigen; este interzis in SUA (din 1970) si Anglia din cauza potentialului cancerigen. Este permis in Romania.

E312 (galat de dodecil) se foloseste pentru a preveni rancezirea alimentelor grase; poate provoca iritatie gastrica sau cutanata; nu este permis in alimente pentru sugari si copii mici deoarece provoaca tulburari hematologice; este asociat, de asemenea, cu tulburari nervoase; se foloseste in uleiuri, margarina, untura, sosuri de salate. Este permis in Romania.

E420 (sorbitol si sirop de sorbitol) este un indulcitor artificial si umectant care se obtine din glucoza sau prin sinteza; se foloseste in dulciuri, fructe uscate, hrana saraca in calorii, siropuri farmaceutice si este printre primii sapte conservanti utilizati la produsele cosmetice; nu este permis in hrana pentru sugari si copii mici deoarece poate provoca tulburari gastrice. Este permis in Romania.

Atentie - colorantii din sucuri si dulciuri produc cancer.

Dulciurile si produsele racoritoare sunt destinate in special copiilor si, pentru a fi mai ispititoare, au nevoie de coloranti cat mai atragatori. Acestia, desi valorosi prin proprietatile lor intrinsece, sunt vatamatori pentru sanatate, determinand deficiente in vitamina B6 si zinc si chiar aparitia, in timp, a unor tumori. Un astfel de colorant este tartrazina - E102, acceptat de legislatia romaneasca, dar interzis pentru produse alimentare in Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Olanda.

Conform unui studiu al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC) din Romania, s-a constatat ca pe piata romaneasca exista anumite produse, destinate in special copiilor, care contin acest colorant: bomboanele Ciclete cu aroma de zmeura (producator C.M. Chimica Daily Bucuresti), bauturile racoritoare Kick de portocale (sub licenta Royal Crown Company), Prigat Orange Light (Sigat Beverage Company), Fanta Exotic (SC Coca-Cola HBS Rom) si Mirinda Orange (imbuteliata la Quadrant-AMRoQ Beverages), bomboanele Kathy Lemon (Confiseue Kathy, Bruges), budinca cu gust de vanilie (Euro Food Prod), bomboanele gumate Sugus Exotic (Kraft Foods Romania), acadelele Chupa Chups (Elkeka Romania), Bega - baton cu spuma si jeleu de lamaie (Kandia Timisoara Romania) si Kroky Mania (jeleuri Silvana drajate de caise, zmeura sau portocale, produse de Kraft Jacobs Suchard Romania).

Efecte negative asupra sanatatii

Acest colorant determina o reactie de intoleranta la aproximativ zece oameni din o mie, care se manifesta prin edeme ale buzelor, urticarie, rinite, astm, purpura si chiar soc anafilactic. Persoanele alergice la aspirina sunt alergice si la tartrazina. Acest colorant se elimina preponderent prin bila, deci persoanele cu afectiuni la nivelul acestui organ pot avea probleme cu sanatatea din cauza consumului unor produse colorate cu tartrazina. Consumul acestor produse determina deficiente in vitamina B6 si zinc, ceea ce declanseaza probleme mai ales femeilor. S-a constatat ca vitamina B6 este implicata in metabolismul progesteronului, care la randul sau are un rol in procesarea excesului de estrogen. In acest fel, femeile cu probleme hormonale (hipersecretii de estrogeni) pot sa dezvolte in timp diferite tipuri de tumori (fibroame etc.).

Doza maxima admisa

APC Romania solicita autoritatilor de resort interzicerea folosirii acestui compus, cel putin pentru produsele frecvent consumate de copii, deoarece s-a constatat ca dozele mari de tartrazina determina modificari histologice ireversibile ale ficatului. Tinand cont ca acest compus este frecvent folosit in bauturile racoritoare pe perioada verii, problemele cauzate de tartrazina pot deveni extrem de grave. Doza maxima admisa pentru consum este de 0,75 mg/kg corp, iar in produsele alimentare 70 mg/kg corp, cu exceptia rahatului, unde doza admisa este de 30 mg/kg. Cu alte cuvinte, daca un producator introduce in bauturi racoritoare cantitatea maxima de colorant - 70 mg/kg (echivalent litru) - atunci o persoana de 30 kg care bea doi litri de suc va ingera 140 mg colorant, in timp ce doza maxima admisa pentru o persoana de 30 kg este de 22,5 mg.

aditivi alimentari care produc cancer: E131, 142, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 239, 330;

aditivi alimentari care afecteaza vasele de sange: E250, 251, 252;

aditivi alimentari care produc boli de piele: E230, 231, 232, 233;

aditivi alimentari care ataca sistemul nervos: E311, 312;

aditivi alimentari care pot produce tulburari digestive: E338, 339, 340, 341, 363, 465, 466, 450, 461, 407;

aditivul care distruge vitamina B12: E200.

E123 - este interzis in SUA si in fostele state sovietice. Se gaseste in bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, branzeturi topite si creme de branza. Este considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi. In aceeasi categorie face parte si E110, care intra in componenta dulciurilor (mai ales a prafurilor de budinca), colorandu-le in acel galben de "apus de soare", de care vorbeam ceva mai sus.

E330 - produce afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune cancerigena puternica. Se gaseste in aproape toate sucurile din comert.

E102 - este un alt colorant care se gaseste in dulciuri, mai ales in budinci. Are actiune cancerigena si el.

 

Paste fericit!!!!id="red">id="size4">

 

 

Laureta si [copil]Inisaid="red"> mica (10 iunie 2004)

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

NEPERICULOS

E-100

E-101

E-103

E-104

E-105

E-110

E-111

E-121

E-122

E-125

E-126

E-127

E-130

E-132

E-140

E-141

E-150

E-151

E-152

E-160

E-161

E-162

E-163

E-170

E-174

E-175

E-180

E-181

E-200

E-201

E-202

E-203

E-226

E-237

E-238

E-260 pana E-268

E-300

E-301 pana E-309

E-322

E-325 pana E327

E-331 pana E-337

E-400 pana E404

E-406

E-408

E-410

E-411

E-413

E-414

E-420

E-421

E-422

E-440

 

PERICULOS

E-102

E-120

E-124

E-230

E-232

E-233

E-250

E-251

E-252

E-311

E-312id="purple">

 

TULBURARI

E-240

E-241

 

COLESTEROL

E-320

E-321

 

DISTRUGE B12

E-220id="blue">

MODIFICARI GASTRICE

E-153

E-221

E-222

E-223

E-224

E-226

E-338 pana E-341

E-407

E-450id="green">

CANCERIGEN

E-131

E-142

E-210

E-211

E-212

E-213

E-214

E-215

E-216

E-217

E-239

E-123 FOARTE CANCERIGEN

E-330 CEL MAI CANCERIGENid="red">

 

 

Emma[foto]

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

E-100 Curcumina (colorant galben)

E-101 Riboflavina si riboflavin 5’-fosfatul (colorant galben)

E-102 Tartrazina (colorant galben)

E-103* Orcanete (colorant galben)

E-104 Galben de quinolina (colorant galben)

E-107* Galben 2G (colorant galben)

E-110 Galben FCF (galben oranj S) (colorant galben)

E-120 Cochineal,acid carminic, carmine (colorant rosu)

E-121* Rosu citrus (colorant rosu)

E-122 Azorubina, carmoizina (colorant rosu)

E-123 Amarant (colorant rosu)

E-124 Ponceau 4R,cochineal Red A (colorant rosu)

E-125* Ponceau SX (colorant rosu)

E-127 Eritrozina (colorant rosu)

E-128 Rosu 2G (colorant rosu)

E-129 Rosu Ac (colorant rosu)

E-131 Albastru patent V (colorant albastru)

E-132 Indigotina , indigo carmin (colorant albastru)

E-133 Albastru brillant FCF (colorant albastru)

E-140 Clorofile si clorofiline (colorant verde)

E-141 Complexe cu cupru ale clorofilelor (colorant verde)

E-142 Verde S (colorant verde)

E-143* Verde solid FCF (colorant verde)

E-150a Caramel I (colorant verde)

E-150b Caramel II sulfit caustic (colorant brun)

E-150c Caramel III amoniac (colorant brun)

E-150d Caramel IV-sulfit amoniac (colorant brun)

E-151 Negru brillant BN,negru PN (colorant negru)

E-152* Negru de carbune (colorant negru)

E-153 Carbune vegetal (colorant negru)

E-154 Brun FK (colorant brun)

E-155 Brun HT (colorant brun)

E-160a Caroteni (amestec de caroteni,â-caroteni) (colorant galben - portocaliu)

E-160b Anatto,bixina,norbixina (colorant rosu portocaliu)

E-160c Extract paprika (oleorezina),capsantina,capsorubina (colorant rosu-carmin)

E-160d Licopen (colorant rosu)

E-160e â-apo-8’-carotenal (colorant rosu-portocaliu)

E-160f Esterul etilic al acidului â-apo-8’-carotenoic (colorant rosu- portocaliu)

E-160g Canthaxantina (colorant rosu)

E-162 Rosu de sfecla ,betanina (colorant rosu)

E-163 Antociani (colorant rosu,violet,albastru)

E-166* Lemn de santal (colorant rosu,portocaliu)

E-170 Carbonat de calciu (colorant de suprafata)

E-171 Dioxid de titan (colorant de supafata)

E-172 Oxizi de fier si hidroxizi de fier (oxizi de fier rosu , oxid de fier negru,oxid de fier galben) (colorant de suprafata)

E-173 Aluminiu (colorant de suprafata)

E-174 Argint (colorant de suprafata)

E-175 Aur (colorant de suprafata)

E-180 Litol rubina BK (colorant de suprafata)

E-181* Taninuri de calitate alimentara (colorant de suprafata)

E-182* Orseille (colorant de suprafata)

E-200 Acid sorbic (conservant)

E-201 Sorbat de sodiu (conservant)

E-202 Sorbat de potasiu (conservant)

E-203 Sorbat de calciu (conservant)

E-209* Parahidroxibenzoat de heptil (conservant)

E-210 Acid benzoic (conservant)

E-211 Benzoat de sodiu (conservant)

E-212 Benzoat de potasiu (conservant)

E-213 Benzoat de calciu (conservant)

E-214 p-Hidroxibenzoat de etil (conservant)

E-215 p-Hidroxibenzoat de etil sodic (conservant)

E-216 p-Hidroxibenzoat de propil (conservant)

E-217 p-Hidroxibenzoat de propil sodic (conservant)

E-218 p-Hidroxibenzoat de metil (conservant)

E-219 p-Hidroxibenzoat de metil sodic (conservant)

E-220 Anhidrida sulfuroasa (conservant si antioxidant)

E-221 Sulfit de sodiu (conservant si antioxidant)

E-222 Sulfit acid de sodiu (bisulfit de sodiu) (conservant si antioxidant)

E-223 Disulfit de sodiu (metabisulfit de sodiu,pirosulfit de sodiu) (conservant si antioxidant)

E-224 Disulfit de potasiu (metabisulfit de potasiu sau pirosulfit de potasiu) (conservant si antioxidant)

E-225 Sulfit de potasiu (conservant si antioxidant)

E-226 Sulfit de calciu (conservant si antioxidant)

E-227 Sulfit acid de calciu (conservant si antioxidant)

E-228 Sulfit acid de potasiu (conservant si antioxidant)

E-230 Bifenil (difenil) (conservant de suprafata)

E-231 Ortofenilfenol (conservant de suprafata)

E-232 Ortofenilfenol de sodiu (conservant de suprafata)

E-233 Tiabendazol (conservant de suprafata)

E-234 Nizina (conservant)

E-235 Natamicina (pimaricina) (complex de suprafata)

E-236* Acid formic (conservant)

E-237* Formiat de sodiu (conservant)

E-238* Formiat de calciu (conservant)

E-239 Hexametiltetraamina (conservant)

E-240* Formaldehida (conservant)

E-242 Bicarbonat de metil (conservant)

E-249 Nitrit de potasiu (conservant,agent de fixare culoare)

E-250 Nitrit de sodiu (conservant,agent de fixare culoare)

E-251 Nitrat de sodiu (conservant,agent de fixare culoare)

E-252 Nitrat de potasiu (conservant,agent de fixare culoare)

E-260 Acid acetil glacial (conservant,agent de reglare aciditate)

E-261 Acetat de potasiu (conservant,agent de reglare aciditate)

E-262 Acetati de sodiu (acetat de sodiu, diacetat de sodiu) (conservant,agent de reglare aciditate)

E-263 Acetat de calciu (conservant,agent de reglare aciditate)

E-264* Acetat de amoniu (conservant,agent de reglare aciditate)

E-265* Acid dehidracetic (conservant)

E-266* Dehidracetat de sodiu (conservant)

E-270 Acid lactic (L-,D-,DL) (conservant,agent de reglare aciditate)

E-280 Acid propionic (conservant)

E-281 Propionat de sodiu (conservant)

E-282 Propionat de calciu (conservant)

E-283 Propionat de potasiu (conservant)

E-284 Acid boric (conservant)

E-285 Borax (tetraborat de sodiu) (conservant)

E-290 Anhidrida carbonica (conservant,agent de carbonatare,gaz de conditionare)

E-296 Acid malic (DL-) (conservant,agent de reglare aciditate)

E-297 Acid fumaric (conservant,agent de reglare aciditate)

 

 

Emma[foto]

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

E-300 Acid ascorbic L- (antioxidant)

E-301 Ascorbat de sodiu (antioxidant)

E-302 Ascorbat de calciu (antioxidant)

E-304 Esterii acidului ascorbic cu acizii grasi (ascorbilpalmitat) (antioxidant)

E-305 Ascorbilstearat (antioxidant)

E-306 Extract bogat in tocoferoli (antioxidant)

E-307 á-Tocoferol (antioxidant)

E-308 ã-Tocoferol (antioxidant)

E-309 Ä-Tocoferol (antioxidant)

E-310 Galat de propil (antioxidant)

E-311 Galat de octil (antioxidant)

E-312 Galat de dodecil (antioxidant)

E-313* Galat de etil (antioxidant)

E-314* Rasina de gaiac (antioxidant)

E-315 Acid erisorbic (izoascorbic) (antioxidant)

E-316 Erisorbat de sodiu (izoascorbat de sodiu) (antioxidant)

E-317* Erisorbat de potasiu (izoascorbat de potasiu) (antioxidant)

E-318* Erisorbat de calciu (izoascorbat de calciu) (antioxidant)

E-319* Butilhidroxichinona tertiara (antioxidant)

E-320 Butilhidroxianisol (BHA) (antioxidant)

E-321 Butilhidroxitoluen (BHT) (antioxidant)

E-322 Lecitina (antioxidant,emulgator)

E-323* Anoxomer (antioxidant)

E-324* Etoxiquin (antioxidant)

E-325 Lactat de sodiu (agent sinergetic, umectant,agent de intarire)

E-326 Lactat de potasiu (agent sinergetic,agent de reglare aciditate,agent de tratare faina de grau)

E-327 Lactat de calciu ) agent sinergetic,agent de reglare aciditate,agent de tratare faina de grau)

E-328 Lactat de amoniu (agent de reglare aciditate,agent de tratare a fainii de grau)

E-329 Lactat de magneziu (agent de reglare a aciditatii,agent de tratare a fainii de grau)

E-330 Acid citric (agent de reglare aciditate,sechestrant)

E-331 Citrati de sodiu : citrat monosodic,citrat disodic, citrat trisodic (agent de reglare aciditate,sechestrant,stabilizator)

E-332 Citrati de potasiu : citrat monopotasic,citrat tripotasic (agent de reglare aciditate,sechestrant,stabilizator)

E-333 Citrati de calciu : citrat monocalcic,citrat dicalcic, citrat tricalcic (agent de reglare aciditate,sechestrant,stabilizator,emulgatori)

E-334 Acid tartric (agent de reglare aciditate,sechestrant)

E-335 Tartrati de sodiu,tartrat monosodic,tartrat disodic (agent de reglare aciditate,sechestrant,stabilizator)

E-336 Tartrati de potasiu : tartrat monopotasic,tartrat dipotasic (agent de reglare aciditate,sechestrant,stabilizator)

E-337 Tartrat de sodiu si potasiu (agent de reglare aciditate,sechestrant,stabilizator)

E-338 Acid fosforic (agent de reglare aciditate,agent sinergetic)

E-339 Fosfati de sodiu : fosfat monosodic (ortofosfatmonosodic);fosfat disodic (ortofosfat disodic);fosfat trisodic (ortofosfat trisodic) (agenti de reglare aciditate,sechestranti,agenti de retinere a apei)

E-341 Fosfati de calciu : fosfat monocalcic (ortofosfat monocalcic);fosfat dicalcic);fosfat tricalcic (ortofosfat tricalcic) (agent de reglare aciditate,agenti de tratare a fainii de grau,de intarire,texturanti,agenti de afanare,antiaglomeranti)

E-342* Fosfat de amoniu : ortofosfat monoamoniat,ortofosfat diamoniat (agent de reglare aciditate,sechestranti,agenti de retinere a apei)

E-343* Fosfati de magneziu : ortofosfat monomagneziu,ortofosfat dimagneziu,ortofosfat trimagneziu (agenti de reglare aciditate,antiaglomeranti)E-350 Malati de sodiu : malat de sodiu ,malat acid de sodiu (agenti de reglare aciditate,umectanti)

E-351 Malati de potasiu : malat de potasiu,malat acid de potasiu (agent de reglare aciditate)

E-352 Malati de calciu : malat acid de calciu,malat de calciu (agent de reglare acididtate)

E-353 Acid metatartric (agent de reglare aciditate,agent de inhibare a cristalizarii)

E-354 Tartrat de calciu (agent de reglare aciditate,agent de inhibare,stabilizare)

E-355 Acid adipic (agent de reglare aciditate)

E-356Adipat de sodiu (agent de reglare aciditate)

E-357 Adipat ed potasiu (agent de reglare aciditate)

E-359* Adipati (agent de reglare aciditate)

E-363 Acid succinic (agent de reglare aciditate)

E-365* Fumarati de sodiu (agent de reglare aciditate)

E-366* Fumarati de potasiu (agent de reglare aciditate)

E-367* Fumarati de calciu (agent de reglare aciditate)

E-372* 1,4 Heptonolactona (sechestrant)

E-372c Esterul citric al mono- si digliceridelor (emulgator)

E-375* Acid nicotinic (fixator de culoare)

E-380 Citrat de triamoniu (agent de reglare aciditate)

E-384* Amestec de citrati de izopropil (antioxidant,agenti de conservare,sechestrare)

E-385 Sarea de Ca a EDTA (agent de conservare,sechestrant)

 

E-387* Oxistearine (sechestrant,antioxidant sinergetic)

E-388* Acid ditiopropionic (antioxidant)

E-389* Tiodipropionat de lauril (antioxidant)

E-390 Tiodipropionat de stearil (antioxidant)

E-400 Acid alginic (substanta de ingrosare,stabilizator,substanta de gelificare)

E-401 Alginat ed sodiu (substanta de ingrosare,stabilizator,substanta de gelificare)

E-402 Alginat de potasiu (substanta de ingrosare,stabilizator,substanta de gelificare)

E-403 Alginat de amoniu (substanta de ingrosare,stabilizator,substanta de gelificare)

E-404 Alginat de calciu (substanta de ingrosare,stabilizator,substanta de gelificare)

E-405 Propan 1,2 diolalginat (substanta de ingrosare, emulgator ,antispumant)

E-406 Agar (substanta de ingrosare,stabilizant,substanta de gelificare)

E-407 Carrageenan (substanta de ingrosare,stabilizant,substanta de gelificare)

E-410 Guma locust (guma de Caruba) (substanta de ingrosare ,stabilizator)

E-412 Guma Guar (substanta de ingrosare, stabilizator)

E-413 Guma Tragacanth (substanta de ingrosare, stabilizator)

E-414 Guma Acacia (guma Arabica) (substanta de ingrosare, stabilizator,emulgator)

E-415 Guma Xantan (substanta de ingrosare, stabilizator,emulgator)

E-416 Guma Karaya (substanta de ingrosare, stabilizator,emulgator)

E-417 Guma Tara (substanta de ingrosare, stabilizator,emulgator)

E-418 Guma Gellan (substanta de ingrosare, stabilizator,emulgator)

E-420 Sorbitol si sirop de sorbitol (edulcorant,umectant,stabilizant,agent crioprotector,agent de scadere a punctului de congelare)

E-421 Manitol (edulcorant,umectant,stabilizant,agent crioprotector , agent de scadere a punctului de congelare)

E-422 Glicerol (umectant,substanta de diluare-purtator-,substanta de intarire)

E-430* Stearat de polioxietilena (8) (emulgator)

E-431* Stearat de polioxietilena (40) (emulgator)

E-432 Polioxietilen sorbitan monolaurat (pollisorbat 20) (emulgator)

E-433 Polioxietilen sorbitan monooleat (Polisorbat 80) (emulgator)

E-434 Polioxietilen sorbitan monopalmitat (emulgator)

E-435 Polioxietilen sorbitan monostearat (Polisorbat 60) (emulgator)

E-436 Polioxietilen sorbitan tristearat (Polisorbat 65) (emulgator)

E-440 Pectine : pectina, pectina amidata (substanta de ingrosare, stabilizator, substanta de gelificare)

E-442 Sarurile de amoniu ale acidului fosfatidic (emulgator)

E-443* Ulei vegetal bromat (emulgator,stabilizant)

E-444 Acetat izobutirat de zahroza (emulgator,stabilizant)

E-445 Esterii glicerolului cu rasini de lemn (emulgator,stabilizant)

E-450 Difosfati : difosfat disodic, difosfat trisodic, difosfat tetrasodic, difosfat dipotasic, difosfat tetrapotasic, difosfat dicalcic, difosfat acid de calciu (emulgatori, stabilizatori,agenti de reglare aciditate, agenti de afanare chimica, sechestranti, agenti de hidratare/retinere apa)

E-451 Trifosfati : trifosfat pentasodic, trifosfat pentapotasic (sechestranti, agenti de reglare aciditate, agenti de texturare, agenti de hidratare/retinere a apei)

E-452 Polifosfati : polifosfat de sodiu, polifosfat de potasiu, polifosfat de Ca si Na, polifosfat de Ca (emulgatori, stabilizatori, sechestranti, substante de sechestrare, agenti de hidratare/retinere a apei)

E-460 Celuloza : celuloza microcristalina,celuloza pulbere (emulgator,antiaglomerant,agent de texturare, dispersant)

E-461 Metilceluloza (substanta de ingrosare, emulgator, stabilizator (substante de ingrosare,emulgator,stabilizator)

E-462* Etilceluloza (liant,substanta de balast)

E-463 Hidroxipropil celuloza(substanta de ingrosare, emulgator ,stabilizator)

E-464 Hidroxipropilmetil celuloza (substanta de ingrosare , emulgator ,stabilizator)

E-465 Etilmetil celuloza (substanta de ingrosare , emulgator , stabilizator , spumant)

E-466 Carboximetil celuloza sodica (substanta de ingrosare, stabilizator)

E-470a Sarurile de Na, Ca, K ale acizilor grasi (emulgatori, stabilizanti, antiaglomeranti)

E-470b Sarurile de magneziu ale acizilor grasi (emulgatori , stabilizanti, antiaglomeranti)

E-471 Mono si digliceridele acizilor grasi (emulgatori, stabilizatori)

E-472a Esterii acidului acetic cu mono- si digliceridele (emulgatori , stabilizatori, sechestranti)

E-472c Esterii acidului lactic cu mono- si digliceridele (emulgatori, stabilizatori, sechestranti)

E-472d Esterii acidului tartric cu mono- si digliceridele (emulgatori, stabilizatori, sechestranti)

E-472e Esterii mono si diacetil tartric ai mono si digliceridelor (emulgatori , stabilizatori, sechestranti)

E-472f Amestec de esteri acetici si tartrici ai mono si digliceridelor (emulgatori , stabilizatori, sechestranti)

E-472g* Monogliceride succinilate (emulgatori , stabilizatori, sechestranti)

E-473 esteri ai zaharozei cu acizii grasi (emulgatori)

E-474 Sucrogliceridele (emulgatori)

E-476 Poliglicerolpoliricinoleat (emulgatori)

E-477 esterii 1,2 propan diolului cu acizii grasi (emulgatori)

E-478* Esterii glicerolici si propilenglicolici ai acizilor grasi lactilati (emulgatori)

E-479b Ulei de soia oxidat termic in reactie cu mono- si digliceridele (emulgatori)

E-480* Sulfosuccinilat dioctilic de sodiu (emulgator, substanta de umectare)

E-481 Stearoil 2-lactilat de Na (emulgatori,stabilizator)

E-482 Stearoil 2-lactilat de Ca (emulgator,stabilizator)

E-483 Stearoil tartrat (emulgator, stabilizator, agent de tratare a fainii )

E-484* Citrat de stearil (emulgator, sechestrant)

E-485* Stearoil fumaratul de sodiu (emulgator)

E-486* Stearoil fumaratul de calciu (emulgator)

E-487* Laurilsulfatul de sodiu (emulgator)

E-491 Sorbitan monostearat (emulgator)

E-492 Sorbitan tristearat (emulgator)

E-493 Sorbitan monolaurat (emulgator)

E-494 Sorbitan monooleat (emulgator)

E-495 Sorbitan monopalmitat (emulgator)

E-496* Trioleat de sorbitan (emulgator,stabilizator)

 

 

Emma[foto]

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

E-500 Carbonat de sodiu : carbonat acid de sodiu, sesquicarbonat de sodiu (agenti de reglare aciditate, agenti de afanare chimica, antiaglomerant)

E-501 Carbonati de potasiu (agenti de reglare aciditate, stbilizanti)

E-503 Carbonati de amoniu : carbonat de amoniu, carbonat acid de amoniu (agenti de reglare aciditate, agenti de afanare chimica)

E-504 Carbonati de magneziu : carbonat de magneziu , carbonat acid de magneziu (agenti de reglare aciditate, antiaglomeranti, fixatori de culoare)

E-505* Carbonat feros (agent de reglare aciditate)

E-507 Acid clorhidric (agent de reglare aciditate)

E-508 Clorura de potasiu (gelifiant)

E-509 Clorura de calciu (substanta de intarire)

E-510* Clorura de amoniu (agent de tratare faina)

E-511 Clorura de magneziu (agent de intarire)

E-512 Clorura stanoasa (agent de fixare culoare)

E-513 Acid sulfuric (substanta de reglare aciditate)

E-514 Sulfati de sodiu : sulfat de sodiu , sulfat acid de sodiu

E-515 Sulfati de potasiu : sulfat de potasiu , sulfat acid de potasiu

E-516 Sulfat de calciu

E-517* Sulfat de amoniu

E-518* Sulfat de magneziu

E-519 Sulfat cupric (agent de fixare culoare , agent d econservare)

E-520 Sulfat de aluminiu (agent de intarire)

E-521 Sulfat de aluminiu si sodiu (agent de intarire)

E-522 Sulfat de aluminiu si potasiu (agent de intarire)

E-523 Sulfat de aluminiu si amoniu (agent de intarire)

E-524 Hidroxid de sodiu (agent de reglare,pH)

E-525 Hidroxid de potasiu (agent de reglare,pH)

E-526 Hidroxid de calciu

E-527 Hidroxid de amoniu

E-528 Hidroxid de magneziu

E-530 Oxid de magneziu (antiaglomerant)

E-535 Ferocianura de sodiu (antiaglomerant)

E-536 Ferocianura de potasiu (antiaglomerant)

E-537* Hexacianomanganat feros (antiaglomerant)

E-538 Ferocianura de calciu (antiaglomerant)

E-539* Tiosulfat de sodiu (sechestrant)

E-541 Fosfat acid de aluminiu si sodiu

E-542 Fosfat de oase (in principal fosfat de calciu tribazic) (aglomerant,emulgator,agent de retinere a apei)

E-550* Silicat de sodiu (antiaglomerant)

E-551 Dioxid de siliciu (silice amorfa) (antiaglomerant)

E-553a Silicat de magneziu (antiaglomerant,pulbere pentru pulverizare uscata)

E-553b Talc

E-554 Silicat de aluminiu si sodiu (aglomerant)

E-555 Silicat de aluminiu si potasiu (aglomerant)

E-556 Silicat de aluminiu si calciu (aglomerant)

E-557* Silicat de zinc (aglomerant)

E-558 Bentonita (aglomerant,agent de limpezire)

E-559 Silicat de aluminiu (caolin) (aglomerant)

E-560 Silicat de potasiu (aglomerant)

E-570 Acizi grasi (agenti de glasare, agenti antispuma)

E-574 Acid gluconic

E-575 Glucono-ä-lactona (agent de acidifiere, agent de afanare)

E-576 Gluconat de sodiu

E-578 Gluconat de potasiu

E-579 Gluconat de calciu (agent de intarire)

E-580* Gluconat de magneziu (agent de intarire)

E-620 Acid glutamic (potentator de aroma)

E-621 Glutamat monosodic (potentator de aroma)

E-622 Glutamat monopotasic (potentator de aroma)

E-623 Glutamat de calciu (potentator de aroma)

E-624 Glutamat monoamonic (potentator de aroma)

E-625 Glutamat de magneziu (potentator de aroma)

E-626 Acid guanilic (potentator de aroma)

E-627 5’-Guanilat disodic (potentator de aroma)

E-628 5’-Guanilat dipotasic (potentator de aroma)

E-629 5’-Guanilat de calciu (potentator de aroma)

E-630 Acid inozinic (potentator de aroma)

E-631 5’-Inozinat disodic (potentator de aroma)

E-632 5’-Inozinat dipotasic (potentator de aroma)

E-633 5’-Inozinat de calciu (potentator de aroma)

E-634 5’-Ribonucleotide calcice (potentator de aroma)

E-635 5’-Ribonucleotide disodice (potentator de aroma)

E-636 Maltol (potentator de aroma)

E-637 Etilmaltol (potentator de aroma)

E-640 Glicocol si sarurile sale (modificator de aroma)

E-641 L-Leucine (modificator de aroma)

 

 

 

Emma[foto]

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

E-900* Polidimetilsiloxan (antispumant,antiaglomerant,emulgator)

E-901 Ceara de albine alba sau galbena (agent de glasare, de lustruire)

E-902* Ceara de Candelilla (agent de glasare, de lustruire)

E-903* Ceara de Carnauba (agent de glasare, de lustruire)

E-904* Guma Lac (agent de glasare, de lustruire)

E-905* Ulei mineral de calitate alimentar (agent de glasare,agent de conditionare ermetica)

E-906* Guma Benjoin (agent de glasare)

E-907* Ceara rafinata (agent de glasare)

E-908* Ceara de orez (agent de glasare)

E-910* Esteri ai cerurilor (agent de glasare)

E-912* Esterii acidului montan (agent de glasare)

E-913* Lanolina (agent de glasare)

E-914 Ceara de polietilena oxidata (agent de glasare)

E-915* Esterii glicerolici, metilici sau pentaeritritolici ai colofoniului (agent de glasare)

E-916* Iodat de sodiu (agent de tratare faina )

E-917* Iodat de potasiu (agent de tratare faina)

E-918* Oxid de azot (agent de tratare faina)

E-919* Clorura de nitrozil (agent de tratare faina)

E-920* L-Cisteina si clorhidratii sai – sarurile de sodiu si potasiu (agent de tratare faina)

E-921* L-Cisteina si sarurile sale – clorhidratii de sodiu si potasiu (agent de tratare faina)

E-922 Persulfat de potasiu (agent de tratare faina)

E-923* Persulfat de amoniu (agent de tratare faina)

E-924* Bromat de potasiu (agent de tratare faina)

E-925* Clor (agent de tratare faina)

E-926* Peroxid de clor (agent de tratare faina)

E-927a* Azodicarbamida (agent de tratare faina)

E-927b Carbamida (agent de tratare faina)

E-928* Peroxid de benzoil (agent de tratare faina)

E-929* Peroxid de acetona (agent de tratare faina)

E-930 Citrat de monoizopropil (agent de conservare)

E-938 Argon (gaz pentru ambalare sub atmosfera inerta)

E-939 Helium (gaz pentru ambalare sub atmosfera inerta)

E-940* Diclordifluormetan (agent criogenic)

E-941 Azot (gaz pentru ambalare sub atmosfera inerta)

E-942 Oxid de azot (solvent)

E-943* Butan (solvent)

E-944* Propan (solvent)

E-945* Izobutan (gaz propulsor)

E-948 Oxigen (gaz propulsor)

E-950 Acetsulfam K (edulcorant)

E-951 Aspartam (edulcorant)

E-952 Acid ciclamic si sarurile de Na,K,Ca (edulcorant)

E-953 Izomalt (isomaltitol) (edulcorant,stabilizant,umectant,agent crioprotector)

E-954 Zaharina si sarurile de Na,K,Ca (edulcorant)

E-957 Thaumatina (edulcorant)

E-959 Neohisperidina (edulcorant)

E-965 Maltitol si sirop de maltitol (edulcorant,stabilizant,umectant,agent crioprotector)

E-966 Lactitol (edulcorant,stabilizant,umectant,agent crioprotector)

E-967 Xilitol (edulcorant,stabilizant,umectant,agent crioprotector)

E-999 Extract de Quillaia (spumant)

E-1000* Sarurile acidului colic si esterii (emulgator)

E-1001* Sarurile si esterii colinei : acetat de colina , carbonat de colina , clorura de colina,citrat de colina,tartrat de colina , lactat de colina (emulgator)

E-1100 Amilaza (agent de tratare faina)

E-1101 Proteaze (agent de tratare faina,agenti de fragezire carne,agenti pentru obtinere aromatizanti si potentatori de aroma,agenti de stabilizare vinuri,bere)

E-1102 Glucozoxidaza (antioxidant,agent de tratare faina)

E-1103 Invertaza (agent de hidroliza a zaharozei, agent de stabilizare)

E-1104 Lipaza (agent de scindare a grasimilor si de obtinere a aromatizantilor)

E-1105 Lizozim (conservant)

E-1200 Polidextroza A, N (substanta de ingrosare, umectant ,stabilizant, substanta de balast,de texturare)

E-1201 Polivinil pirolidona (substanta de ingrosare, umectant, stabilizant, substanta de balast, de texturare)

E-1202 Polivinilpolipirolidona

E-1400* Dextrine, amidon, torefiat alb si galben (amidonuri fluide)

E-1401* Amidon tratat cu acizi (amidon fluid)

E-1402* Amidon tratat cu alcalii (amidon fluid) (substanta de ingrosare, liant, stabilizator)

E-1403* Amidon albit alcalin (substanta de ingrosare, liant, stabilizator)

E-1404 Amidon oxidat (amidon fluid) (amidon cu capacitate de umflare redusa la tratament termic, amidon cu vascozitate redusa)

E-1405* Amidon tratat cu enzime (amidon fluid) (substanta pentru obtinerea de gume gelificabile)

E-1410 Fosfat de amidon (amidon monofosfat) (substanta de ingrosare, stabilizator, liant)

E-1412 Fosfat de diamidon (amidon reticulat cu oxiclorura de fosfor sau trimetafosfat de sodiu) (substanta de ingrosare pentru alimente tratate termic ta temperaturi > 110ºC, pentru alimente acide, substanta de stabilizare,liant)

E-1413 Fosfat de diamidon fosfatat (substanta de ingrosare,liant, stabilizator)

E-1414 Fosfat de diamidon acetilat (substanta de ingrosare, liant, stabilizator)

E-1420 Amidon acetilat (ester) (limitarea retrogradarii amidonului-stabilizare-,reducerea temperaturii de gelatinizare.Suprima fenomenele legate de retrogradare : cresterea vascozitatii, gelificarea, sinereza.Se utilizeaza in alimentele conservate la 4ºC,alimente congelate, alimente conservate pentru o perioada indelungata)

E-1422 Adipat de diamidon acetilat (substanta de ingrosare pentru alimente tratate termic la temperaturi > 110ºC, pentru alimente acide, substanta de stabilizare, liant)

E-1440 Amidon hidroxipropilat (eter) (limitarea retrogradarii amidonului-stabilizare-,reducerea temperaturii de gelatinizare, suprimarea fenomenelor legate de retrogradare : cresterea vascozitatii, gelificare, sinereza. Se utilizeaza in alimente conservate la 4ºC , alimente conservate pentru o perioada indelungata)

E-1442 Fosfat de diamidon hidroxipropilat (substante de ingrosare, emulgator)

E-1450 Octenul succinat de amidon (ester) (substante de ingrosare, substante de amulgare)

E-1503* Ulei de ricin (agent de glasare)

E-1520 Propilenglicol (umectant, dizolvant

 

 

Emma[foto]

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

quote:Originally posted by EmmaT

Daca doreste cineva ii pot trimite fisierele in word...cu tabel...Anamariame [flo]Emma[foto]


id="quote">id="quote">Eu doresc: adimercedes@yahoo.com Multumesc mult.Adi [pup]"The pessimist may be right in the long run, but the optimist has a better time during the trip."
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.




×
×
  • Adaugă...