Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

zugravire scara blocului

milana

Recommended Posts

paste fericit si tot ce va doriti :).

revin cu intrebarea mea despre zugravirea scarii blocului.

mi-am cautat subiectul postat acum 2-3 zile si nu l-am mai gasit nicaieri pe acest forum asa ca imi permit sa mai postez o data subiectul cu pricina pt a imi raspunde si mie cineva care cunoaste legile asociatiilor de proprietari.

deci, in mare, scara noastra va fi zugravita, eu nu sunt de acord pt ca este o suma mare (cam 700.000/persoana, iar noi suntem 3) pe care nu o am acum si nici in viitorul prea apropiat, si vreau sa stiu daca ma poate obliga cineva sa platesc acesti bani. mai amintesc ca sunt 20 de apartamente pe scara si ma intreb daca 99% dintre proprietari vor fi de acord asta ma va obliga si pe mine sa scot banii din buzunar? in caz ca nu platesc mi se va pune ca restanta la intretinere?

inca o data multumiri anticipate si sper sa nu mai dispara subiectul inca o data inainte de a primi niste raspunsuri lamuritoare :).

mami de matei (3.11.2003)

“Toti copiii sunt speciali. Asta te face sa te intrebi cum de exista atatia adulti comuni.” (“code 46”)

Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Astfel de decizii se voteaza in cadrul adunarii generale a asociatiei de proprietari. Daca s-a votat, atunci da, trebuie sa platesti. Daca decizia apartine doar admninistratorului, poti sa faci contestatie.

Oricum, suma e foarte mare, si ar trebuii sa existe posibilitatea de a plati in rate.

Sarbatori fericite!

Elly

"Asta-i viata, astea-s conditiile, deci descurca-te!" (Sorin Preda)

Corect. daca s-a votat, trebuie respectat.

Insa... nu stiu daca este corect calculul per persoana. Daca nu ma insel , zugravitul este / suprafata deci calculul se face functie de suprafata locuibila (garsoniere - 100 lei, 2 cam - 150 lei, 3 cam - 200 lei ...)

Cu respect,

G.

Choose lifeid="size1">

suma totala este in jur de 20-25 de milioane (nu tin minte exact suma) care se va imparti la nr. total de locatari de pe scara (aproximativ 30-35).

eu nu inteleg de ce, daca toti proprietarii spun "da" dar eu nu, sunt obligata? de ce TREBUIE?

vreau sa stiu daca exista o lege care sa ma oblige sa fiu de acord cu ceva care nu imi trebuie si pe care consider un moft (sunt altele mai grave: gen inlocuirea tevilor, subsolul etc., dar vad ca esteticul conteaza mai mult decat utilul).

inca o data multumiri pt raspunsuri si lamuriri :).

p.s. nu a fost nici o sedinta la care sa ne cheme sa votam daca se zugraveste sau nu, administratorul mi-a spus ca se va zugravi scara si cand i-am spus ca nu sunt de acord sa platesc acest lucru mi-a spus "eh, lucrurile nu sunt chiar asa, TREBUIE....".

“Toti copiii sunt speciali. Asta te face sa te intrebi cum de exista atatia adulti comuni.” (“code 46”)

HG 400 / 2003

art 18, pct. 6,

(6) Hotãrârile adunãrii generale a asociaþiei de proprietari privind buna întreþinere ºi exploatare a condominiului sunt obligatorii ºi pentru proprietarii din acelaºi condominiu care nu sunt membri ai asociaþiei.

deci implicit si asupra membrilor.

Art. 23. - Proprietarii, pe lângã drepturile ºi îndatoririle prevãzute la cap. V ºi VI din modelul statutului asociaþiei de proprietari cuprins în anexa nr. 2, au ºi urmãtoarele drepturi ºi obligaþii:

A. Drepturi:

a) sã participe la adunarea generalã a asociaþiei de proprietari, sã aleagã ºi sã fie aleºi în organele asociaþiei de proprietari, dacã au calitatea de membru al asociaþiei de proprietari;

b) sã primeascã explicaþii cu privire la calculul cotei de contribuþie la cheltuielile asociaþiei de proprietari ºi, eventual, sã o conteste preºedintelui asociaþiei de proprietari, în termen de 10 zile de la afiºarea listei de platã. Preºedintele asociaþiei de proprietari este obligat sã rãspundã la contestaþie în termen de 5 zile;

c) sã foloseascã spaþiile ºi instalaþiile comune din interiorul ºi din exteriorul condominiului.

B. Obligaþii:

a) sã contribuie la constituirea mijloacelor bãneºti ºi materiale ale asociaþiei de proprietari ºi sã achite în termenul stabilit cota de contribuþie care le revine în cadrul cheltuielilor asociaþiei de proprietari;

b) sã întreþinã în bune condiþii spaþiile ºi instalaþiile comune din interiorul ºi din exteriorul condominiului - casa scãrii, casa ascensorului, holuri, coridoare, subsoluri, faþade, poduri, acoperiºuri, scãri exterioare, ascensor, hidrofor, instalaþii de alimentare cu apã, de canalizare, instalaþii de încãlzire centralã ºi de preparare a apei calde, instalaþii electrice ºi de gaze, centrale termice, crematorii, instalaþii de colectare a deºeurilor, instalaþii de antenã colectivã, telefonie ºi altele asemenea - ºi sã ia mãsuri pentru repararea ºi menþinerea în stare de siguranþã ºi de funcþionalitate a condominiului;

c) sã contribuie la repararea sau, dupã caz, la consolidarea ºi la menþinerea în stare de siguranþã a proprietãþii comune indivize din cadrul condominiului.

Art. 44. - Cheltuielile pe cotã-parte de proprietate sunt cheltuieli efectuate pentru întreþinerea, repararea, exploatarea ºi, dupã caz, consolidarea pãrþilor din condominiu aflate în proprietate comunã indivizã.

Art. 45. - (1) Cota-parte de proprietate este cea stabilitã potrivit actului de proprietate, dupã caz, prin contractul de vânzare-cumpãrare, contractul de construire sau procesul-verbal de predare-primire ºi contractul de schimb sau contractul de donaþie.

(2) În cazul în care totalul cotelor-pãrþi de proprietate, care sunt fracþiuni abstracte pentru fiecare locuinþã sau spaþii cu altã destinaþie decât cea de locuinþã, din clãdirea sau blocul care constituie condominiul, nu se închide cu 100%, adunarea generalã a asociaþiei de proprietari poate hotãrî reconsiderarea lor.

(3) Cota-parte de proprietate reprezintã raportul suprafeþei utile totale a locuinþei sau spaþiului cu altã destinaþie decât cea de locuinþã faþã de totalul suprafeþei utile a tuturor locuinþelor ºi spaþiilor cu altã destinaþie decât cea de locuinþã din condominiu.

Art. 46. - Cheltuielile pentru lucrãri de întreþinere, servicii, de reparaþii ºi, dupã caz, de consolidare la pãrþile de construcþii ºi instalaþii aflate în proprietatea comunã indivizã - astfel cum este descrisã în cartea tehnicã a construcþiei ºi în acordul de asociere ca: subsolul; conductele de distribuþie ºi coloanele instalaþiilor de apã, canalizare, termoficare, energie electricã; casa scãrii; podul; spãlãtoria; uscãtoria; terasa; ascensorul; centrala termicã proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a gunoiului menajer; structura de rezistenþã; faþade; acoperiº ºi altele asemenea - se repartizeazã proporþional cu cota-parte de proprietate indivizã a fiecãrui proprietar, astfel cum este înscrisã în acordul de asociere sau care a fost recalculatã conform prevederilor art. 45 alin. (3).

Hotararea este obligatorie, daca a fost luata in adunarea generala. Trist este ca asociatia te poate chema inclusiv in instanta pentru recuperarea debitului. Mi se pare insa cam mare suma, verifica daca administratorul a avut mai multe oferte de la firme specializate, daca a ales-o pe cea mai convenabila, daca devizul nu este cam "umflat" si daca exista factura pentru lucrare. Noi am avut o asemenea situatie in bloc cand am hotarat sa ne punem usa metalica si interfon. A venit presedintele de asociatie (care locuieste in alta scara) cu o oferta naucitoare, exorbitanta. Am aflat (eu sunt ziarist, si intamplator am facut o documentare in legatura cu acea firma, pe alt subiect) ca pravalia apartinea chiar fiului presedintelui. Asa ca am refuzat prestatia aceluia, am dat anunt in ziar, s-au prezentat mai multi ofertanti si l-am ales pe unul mai "uman" cu preturile. Mai mult decat atat, am negociat plata la firma in trei rate, si tot asa am platit si noi. Si nu am platit la numarul de persoane din casa, si aceeasi suma pe fiecare apartament.

multumesc frumos pt raspunsuri. m-am lamurit :).

nu cred ca la noi se va plati pe apartament pt ca sunt multi pensionari si nu cred ca unui pensionar care sta singur la 3 camere ii va conveni sa dea aceeasi suma pe care o dau eu care locuiesc tot la 3 camere dar suntem 3 dintre care doi salariati. cred ca mai repede se va merge pe plata/persoana decat pe apartament.

Conf. legii, trebuie sa se plateasca pe apartament. (vezi art. 46)

Astfel, daca nu sunt de acord cu suma mai mare, pot sa semneze ca nu sunt de acord sau se poate cauta o alta oferta mai buna.

Mingea este la tine in teren.

Cu respect,

G.

Choose lifeid="size1">

Mie nu mi se pare mult deloc. Noi suntem 21 ap./scara si am dat cate 1 mil/apartament. Cand te gandesti ca sunt 7 etaje si s-a zugravit si vopsit (tevi, usi tomberon, balustrade) cu materialele loc, ce mai vrei? Sa faca pe gratis??? Tu nu vrei sa fie curat si frumos pe scara. Nici noi nu ne scaldam in bani, dar am dat in rate. Asa incat am simtit mai putin/.

Ca sa*ti faci o privire asupra preturilor iti spun ca in toamna am zugravit camera fetitei si m-a costat manopera 4 mil. iar materialele 3 mil. Deci 7 mil/o amarata de camera. Atunci ce e 21mil/7 etaje???

Oricum trebuie sa platesti pentru ca si tu beneficiezi. Sorry, dar asta e traiul in comun.

Antonela &[zana]Andrada

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Adaugă...