Sari la conținut
Comunitate Desprecopii a devenit CLUB DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

• ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Provincia vs. Capitala

Postări Recomandate

Postat

Dragele mele,

[cit]

mi-am dorit tare sa mult sa deschid acest subiect pentru a afla parerile voastre legat de viata din provincie vs. capitala [hot]

Bine inteles, aici as dorii sa-mi spuneti ce anume va place la orasul vostru si ce nu, cat si ce credeti ca v-ar face sa va mutati intr-un orasel din provincie, respectiv capitala.

Eu sunt din Oradea si recunosc ca de cate ori merg in Bucuresti zilele mi se par infernale [starwars], deoarece eu sunt obisnuita cu atitudinea calma a concetatenilor mei, cu circulatia din oras unde spre diferenta de capitala [bang] mai bine sa nu te urci in masina,altfel ajungi sa etalezi un intreg vocabular de perle de care nici chiar tu insasi nu stiai pana nu ai dat nas cu ceea ce se intampla in Bucuresti[soc] ...

Eu una ma simt ca intr-o [cusca] cusca cu lei in momentul in care ajung acolo si sincer mi s-a intamplat sa preiau si eu din [blabla]nervozitatea si agitatia lumii cat timp am fost nevoita sa raman in capitala ...[:(!]

La magazine de exemplu cand am fost sa-mi fac cumparaturi am avut o mica surpriza placuta, dar cum trebuia sa se compenseze acest lucru, bine inteles ca a existat si una neplacuta ...[:0]

Surpriza placutaid="blue"> : iti dau punga la orice iti cumperi (te umplu chiar de pungi) si-ti dau rest la fix ,pe cand la noi trebuie sa mergi cu punga de acasa si eventual sa zici "merci" daca are sa-ti dea o miuta sau doua rest ...

id="red">"Surpriza neplacuta" : te privesc cu un chef de viata (cu ghilimelele de rigoare) [xx(] de parca ti-ar zice "iesi pe unde ai venit!" si se uita la tine ca la farfurii zburatoare daca li te adresezi cu "buna ziua" "multumesc frumos" ori "la revedere, o zi buna" zambindu-le placut ...

Te scaneaza bine bine , iar daca ii place mutra ta "ok", daca nu se comporta ca si cum n-ai exista [zz] ...

Ei, ele -scenele/observatiile(pro si contra)- ar fi mai multe ...dar ma limitez aici ... [8)]

Nu vreau sa fiu inteleasa gresit, caci n-am nimic cu nimeni ...[:p] vreau doar sa aflu parerea altor provinciali o data ajunsi in capitala , respectiv al bucurestenilor ajunsi prin provincie.

Ce va placut si ce nu va placut si de ce [:)]

Astept sa ma bombardati cu mesaje ,caci sunt convinsa ca vor fi multi care isi vor varsa off-ul aici [:D]

V-am pupacit [pup] pe toti [si-eu]

[hia]Menna [pace]

• Răspunsuri 67
  • Creat
  • Ultimul Răspuns
Postat

"vreau doar sa aflu parerea altor provinciali o data ajunsi in capitala"

-asta mie mi s-a intimplat de mult, cu prilejul venirii la facultate, or atunci viata mea s-a schimbat in asa hal (despartirea de casa, de familie, de un mod de viata) incit schimbarea orasului in sine nu mai stiu daca a avut putere sa ma socheze. Eram deja socata de restul...Aaaa, stiu ca multa vreme mi s-a parut straniu ca, privind in jur, nu vedeam muntii, dar cam atita. Si mi-era cald tot timpul.

"respectiv al bucurestenilor ajunsi prin provincie."

-dupa aproape 20 de ani de Bucuresti, vizitele acasa ma cam descumpanesc. Ca "vacanta" e superb, dar ma-mpiedic adesea de "ritmul" de care zici. Cind vreau sa cumpar iute-iute o piine ca-s cu ccc cupilu' nerabdator si stau, si staaaauuuu sa se lamureasca aia din fata mea daca ar mai cumpara si niste fidea, sau mai bine nu, iar vinzatoarea, dupa ce ca vorbeste lent mai are si multe de impartasit alora...Of, atita timp pierdut...Sau: scena in parc. De sarbatorile de iarna, la locul de joaca pentru copii, niste tiganusi arunca pocnitori, speriindu-i de moarte pe cei mici. Parintii ardeleni sed calmi si nu zic nimica. A trebuit sa ma iau eu la hartza cu aia sa se duca de-acolo. Pai in Cismigiu, intr-o situatie similara, pina sa apuc sa deschid gura (ca de, si eu mi-s ardeleanca), mamicile de-acolo ar fi rezolvat de mult problema. Cu magazinele, eu as zice ca-i tocmai pe dos. In provincie m-am izbit de stilul vechi (lipsa de amabilitate, lipsa de pungi [:D], refuzul de a te lasa sa-ti alegi tu fructele...).

Si-n plus, acum prezenta muntilor la orizont ma mira, si mi-e frig tot timpul...

[:D]

Ca aspect, Bucuresti-ul are si zone superbe (centrul vechi, cartierele rezidentiale vechi) si zone neplacute privirii. Orasul meu natal, idem. Zona de burg medieval e fermecatoare, periferiile cu blocuri, nu. Ca peste tot, cred, in orasele romanesti.

see detailsid="teal">

Postat

In afara de ce a scris Ileana - lucruri valabile si pentru mine:

- imi convine ca la Bucuresti am apa calda non stop!

- la Constanta apa calda era cu program, iar de vreo doi ani (parca) se si opreste, adica nu mai curge pe teava noaptea. Asta ma enerveaza cumplit.

- preturile sunt mai mici in Bucuresti la produsele de consum;

- in ambele orase insa exista magazine deschise non stop. In alte orase de provincie insa nu prea gasesti o paine la miezul noptii. La Constanta fgasesti - si la fel gasesti farmacie, alimente, ziare sau tigari....

- in Constanta ma enerveaza semafoarele care tin prea mult, iar traficul nu e chiar asa nasol. Staaaaai la semafor cate un minut intreg de mori, nene, poti citi o carte acolo! Semafoare sunt din pas in pas! Pai de la mama pan la gara nu trebuie sa fac mai mult de 15 minute... ei de cand cu semafoarele astea cu cronometru.... stai mai mult la semafor decat rulezi

- in Constanta ma enerveaza ca INTOTDEAUNA pretul la taxi si la RATC a fost mai mare decat in Bucuresti, nu mai vorbesc de abonamentele la RATC.

- ma enerveaza taxa de intrare in Mamaia, painea care este mai scumpa, fructele care au pret mai mare, Mazare care face mall in parc, lipsa job-urilor, sau salariile proaste la putinele joburi care sunt - in ciuda faptului ca este un oras mare, port, chestii, rpetentii; ma mai enerveaza bataia de joc care se petrece in peninsula, in zona veche...

- nu stiu de ce spuneti ca in Bucuresti nu sunt amabili vanzatorii - din contra.. Eu niciodata n-am vazut acrituri - e adevarat ca merg foarte foarte rar prin magazine..... Dar mereu ma simt bine cand am cumparaturi de facut.

- imi mai convine in Bucuresti ca sunt banci deschise pana tarziu - adica sucursalele din hipermarket, deschise pana la 9 sau mai tarziu - daca n-ar fi astea, eu nu mi-as putea niciodata plati facturile!

In Constanta aveam marea si plaja, dar prefer sa imi ramana numai destinatie de vacanta, pentru ca nu compenseaza celelalte minusuri

Anca si papusica Eliza (26.august.03)

Eliza mea

Eliza de 2005

Postat
Eu am stat in Bucuresti si acum incer provincia ce e drept in franta dar parca imi place mai mult k e asa d eliniste cunosti apropae toata lumea.dupa 5 luni de stat aici am plecat la lyon un oras mare m-am simtit ciudat parca nu mai fusesem intr-un oras de o gramada de ani..dar in accelasi timp imi lipseste si bucurestiul cu toate bubele lui..
Postat
[bang]Ma-m nascut in Bucuresti,si tot aici am crescut.De ce as vrea sa ma mut?Pt ca in orasele mai mici este viata mult mai linistita,orasele mult mai curate.In urma cu 6 ani am vrut sa ne mutam in Rimnicu Vilcea.Un oras superb linistit ,curat ,aproape de munte.Am renuntat la idee datorita faptului ca avem un copil si ne-am gindit la viitorul lui.In alte orase nu sint asa multe scoli sau facultati.Nu se gasesc locuri de munca si in plus sint salariile mai mici decit in Buc.
Vara de obicei ne petrecem concediul prin tara,cind ma intorc acasa simt un gust amar,aerul irespirabil de capitala,traficul infernal,lumea agitata.Ce imi place in Bucuresti?Parcul Herastrau si hipermarketurile.[roker]
id="left">
Anyway cind va creste copilul mare noi parintii ne vom muta in provincie.
id="left">
Postat

Mie imi place in Bucuresti pentru ca ai mult mai multa varietate cand e vorba de cumparaturi si de petrecerea timpului liber. E drept ca asta cred ca deja este valabil si in alte orase mari (ma gandesc in special la Brasov, unde am fost de-a dreptul surprinsa - si placut - sa vad ca in interval de doua luni au construit un Carrefour si un Praktiker si nu mai stiu ce alte supermarketuri). Eu apreciez ca in Bucuresti am cel putin 2 cinematografe civilizate (Plaza si Mall), ca am teatre, in general cu stagiune buna, ca pot sa ma duc si la opera din cand in cand, si ca am de unde alege, nu sunt fortata sa accept ceea ce mi se ofera. Plus restaurante si terase berechet.

Ca aspecte negative, pe mine ma omoara aglomeratia si poluarea din Bucuresti. Parca e din ce in ce mai rau. Se construieste atata, si de cele mai multe ori fara cap si coada. Eu nu regasesc Bucurestiul vechi de care vorbeste Ileana. Centrul istoric de la Lipscani arata vai de capul lui, nu are viata, nu are nimic. Compar asta cu Piata Sfatului din Brasov (la mine toate comparatiile sunt cu Brasovul pentru ca e singurul oras mare pe care il mai cunosc cat de cat bine) si zau ca Brasovul castiga de departe.

Bucurestiul nu mai are personalitate. Sau are o personalitate combinata din sute de fatete care mie nu imi spune nimic.

Nu cred ca as putea trai intr-o localitate mica, ma refer aici la sate de exemplu. Este frumos sa ai curte, este frumos ca lumea este amabila, dar eu m-am obisnuit cu ritmul alert din capitala. E mai pe viteza mea. Pe soselele din provincie imi vine sa ma dau jos si sa ii imping de la spate.

Chiar si la Brasov, am stat in Metro 10 minute la o casa pentru ca nenea din fata mea uitase sa ia ceva din raft. Si nu s-a grabit deloc. Blocase toata coada, eu spumegam [cusca], dar restul din jurul meu erau perfect calmi. Nu stiu daca asta s-o incadrez la nesimitirea brasoveanului dupa care astepta o groaza de lume sau invers, la calmul brasovenilor care sunt politicosi cu cei din jur si le tolereaza mult mai multe [:D].

Luminous beings we are, not this crude matter.id="blue">id="size1">
Postat
quote:Originally posted by Kehleyr

Eu nu regasesc Bucurestiul vechi de care vorbeste Ileana.

id="quote">id="quote">Ma gindeam la zona Universitate -Teatrul National, a Salii Palatului (daca ar fi sa-mi fac o casa eu mi-as dori-o pe peluza din spatele Bisericii Kretzulescu), la cartierul cu strazi cu nume de capitale, la Parcul Carol, nu mai zic de "la sosea"...si ar mai fi. Pe vremuri aveam o sumedenie de trasee de plimbare prin cartiere cu case vechi, circiumioare mici si simpatice, cinematografe de vara, pasaje gen Villacrosse. Nu le mai enumar ca nu stiu daca s-au pastrat, acum nu mai am timp de reverii din astea. Are si Bucurestiul farmecul lui, zau...P.S. Burgul medieval la care faceam eu referire e tot Brasovul. Faina faza din Metro, asa-i? Aproape la fel de faina ca aia a mea, cu fideaua...Sigur ca zona istorica a Brasovului e superba. Dupa cum extraordinara e si partea veche a Sibiului, a Sighisoarei, a Constantei, a Iasiului. Sa te tot duci in vizita. Nu mai zic de Londra, Paris, Copenhaga....
see detailsid="teal">
Postat

mda, cand am venit eu in Bucuresti definitiv, era in 1991, cand am intrat la facultate, eram oricum calator prin el, faceam meditatii de un an, asa ca....eram oarecum in cunostinta de cauza...vin dintr-un oras devenit muncipiu [:D]..da nu se compara...socul a fost destul de mare, insa m-am obisnuit repede, eu fiind o persoane foarte dinamica...pe urma mi-am intalnit sotul, bucurestean care m-a purtat in toti anii acestia prin toate locurile posibile...cand mergeam acsa, parca ma duceam oarecum in evul mediu...nu paine oricand(nici acum nu e), nu farmacii deschise non-stop(nici acum nu sunt)...nu parcuri, nu teatre, nu cinema(unul prapadit)...nu viata trepidanta..si-mi aduc aminte cum spunea cineva, imi venea (si acum imi vine) sa ma dau jos sa imping masinile din urma, ca acolo circulatia se desfasoara inreluare, am impresia ca iubitii mei fosti concetateni se pierd la viteze peste 30 km/ora [:D]...

acum nu m-as vedea dusa din Bucuresti, desii ne batea gandul sa ne mutam la curte, si o s-o facem...o sa-mi fie greu...dar cred ca o sa ma obisnuiesc...cred ca singurul oras unde m-as muta ar fi Clujul...am fost si am stat cateva ziel acolo si oamenii m-au fermecat, sunt mai calmi, mai buni, mai calzi, te ung pe suflet..este un oras minunat si foaret frumos, cu cladirile lui vechi si bine intretinute...cam asa stau lucrurile cu noiid="blue">

Roxana Lilea,mama Mariei 4 ani si ceva

Postat

N-am sa fiu eu avocatul provinciei ,dar ...[:D]

(intotdeauna exista un [hot]"dar" )

1.hypermaket-uri sunt si in provincie - vezi Selgros,Metro,Cba (nu cunoasteti, firma din Ungaria),Carrefour cu sucursale ale bancilor deschise conform programului hypermarket-urilor ...

2.mall-uri sunt si in provincie ...

3.semafoare cu cronometru sunt cu gramada si in Buc. [V]

... apa calda !? ... Au mama [:(!]unde se mai pomeneste asa ceva (eu drept va spun,stau la casa nationalizata in plin centru -si nu cred ca e vb de zona- dar nu mi s-a intamplat asa ceva de cand a disparut Ceasca ...si daca stau bine si ma gandesc nici atunci nu se intampla prea des ...)

... magazine non-stop sunt cu duiumu si in provincie, cel putin pe unde am umblat eu ... adevarat mai este ca nici n-am vazut improvizatii de Abc-uri la parterul blocului vanzand pe geamul de la bucatarie, de-mi lasa impresia ca ma serveste din camara/frigider de la ea [:I] ...(asta am obs in cartier in Buc)

... adevarat ca vanzatoarele mai uita de ele si se misca in reluare uneori ,de-mi vine sa le iau da guler sa le zic vreo doua de timpul pe care-l pierd la coada ... dar acest lucru il putem generaliza, caci se intampla peste tot [;)] nu numai in provincie ...

Caitid="blue"> sincer ... te invidiez ...

cat mi-as dorii sa traiesc in Franta [q] ehh ...

Desii sunt nationalisti pana la Dumnezeu si aparent distanti si reci... sunt extrem de civilizati si ordonati ... Toate sunt de bun gust pe oriunde am umblat ...

Macon - orasel mic in apropiere de Lyon ... ador orasul acela ... m-as muta pe veci acolo ... liniste, frumos, curat ...

Lyon - ehh aici treaba se complica ... e aglomeratie intr-adevar, dar e superb ... catedrala aceea de unde vezi panorama orasului e ... no comment ...

Tin minte ca pe drum spre catedrala e pe partea dreapta a soselei ce ducea in sus, era o cascada ... am ramas muta ... cata imaginatie, cat bun gust au oamenii astia ... cata clasa, cat farmec ...

[beach]Cannes ... [marinar]Nice ... plangi singur cand tb sa te intorci acasa

... si satucurile alea (Cluny, de ex. ) mici cu magazinele lor cu vinuri si branzeturi frantuzesti ... hmmmm

... cum stateau ei ,oamenii, la terasa dupa amiaza (intre 12 - 14 ,daca bine tin eu minte, e pauza la ei) si seara cu familia in jur ... iubesc atmosfera de acolo [8**]

Iertati-ma ... m-am pierdut visand cu ochii deschisi ... dar am numai cuvinte de lauda la adresa Frantei ...

La noi oare pe cand ?! (ce intrebare stupida pun si eu ... probabil voi prinde asa ceva intr-o alta viata ) ...

[flo]Menna [pace]

Postat
M-am nascut in bucuresti,am copilarit acolo,dar acum nu as mai sta nici platit din greu.In schimb imi place Timisoara si Aradul,alta viata,alta lume,alta calitate....

Arhivat

Acest subiect este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...