Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

• ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Ce va mai amintiti de epoca Ceausescu?

Recommended Posts

Ieri am luat de la biblioteca o carte numita "The rise and fall of Nicolae si Elena Ceausescu". Vreau sa va spun ca abia am putut-o lasa din mana. Mi-a adus in minte atatea amintiri din copilarie, atatea amintiri proprii despre viata sub comunism, povesti auzite de la parinti sau de la televizor in perioada post comunista.

Aveam doar 12 ani cand s-a intamplat revolutia, insa toate imi sunt inca foarte vii. Amintiri despre revolutie, dar si despre anii dinainte de 1989, cand stateam la cozi la paine, primeam alimente pe cartela si asteptam cu nerabdare Craciunul cand puteam manca portocale si cola.

Mi-am mai adus aminte de soimii patriei si ce bucurie era pe noi cand puteam imbraca uniforma de soimi (portocalie cu cravata rosie si fustita albastra). Imi mai amintesc si de pionierii patriei si de cantecele rostite mecanic la fiecare serbare.

Mai tineti minte de cantecul de la inaugurarea de pionier?

" Am cravata mea, sunt pionier

Si ma mandresc cu ea, sunt pionier

Flutura in vant, zalog de legamant

Intaiiul meu cuvant de pionier"

Parca eram niste masini programate sa repete ceea ce ne spunea comunismul. Imi vine rau cand ma gandesc care ne-ar fi fost astazi soarta daca mai eram sub comunism.

O sa inchei acum si astept sa vad daca subiectul starneste interes. As vrea sa mai aud si prin ce ati trecut voi in era comunista si care amintiri va mai sunt inca vii in minte.

Adina

Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 116
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Noi aveam de toate, ca, locuind la 15 km de granita cu fosta Iugoslavie, parintii mergeau in scopuri comerciale acolo si se intorceau cu tot felul de bunatati[:D]si articole de uz personal, de foarte buna calitate.

Dar social...desi eram copii, simteam teroarea.

Nu regret acea epoca, regret faptul ca multe din lucrurile bune de-atunci nu le regasesc in Romania de azi.

in primul rand frigul si lipsa de lumina. invatatul la lumanare sau la instalatiile improvizate cu baterii de masina si becuri de 40W. bananele verzi care stateau la copt pe dulap, invelite in ziar. puii calitatea a III-a vineti din galantar. cartela de lapte si cele 2 sticle saptamanal. cartile la pachet: "shogun" cu "poeme" de cine site ce obscuritate sau vreo carticica omagiala. filmele taiate la "scenele fierbinti". cafeaua de la shop sau de "pe sub mana": wiener caffe in pachete aurii.serile de sambata sau duminica seara cand ne tavaleam pe jos de ras la filme coreene cu "marele conducator" sau la cele indiene. "traficul" cu filme pe casete VHS titrate de Irina Nistor in mii de variante. programele de la bulgari, turci si sarbi sau unguri: muzica rock la bulgari si sarbi, tenis de la Wimbledon la turci, filme xxx la unguri. topul muzical al lui Partos in "Saptamana" pe ultima pagina. programele Europa Libera cu sonorul la minim si frica pentru rudele de la timisoara incepand cu 17 decembrie '89.

sper sa pot explica destul de detasata lucrurile astea si copiilor mei...nu sa spuna peste cativa ani ca nu stiu ce a fost in decembrie '89 si de ce.

Roxana

Adina, ai starnit emotii...imi amintesc ce mandra m-am simtit cand am primit cravata de pionier, cand am primit snurul galben de sefa de clasa;responsabila fiind de disciplina in clasa, aveam datoria sa scriu pe tabla neagra numele celor "rai";ce nu-mi placea era cordeluta obligatorie de strans parul;nu-i vedeam rostul, eu avand codite, ori parul tuns scurt.Uniforma in schimb o imbracam cu placere,mereu curata si calcata si ma bucur c-am trait acele vremuri,nu ca in prezent cand elevii se-mbraca fiecare cum il duce mintea.

Eu aveam 20 de ani la revolutie. Multe amintiri sunt inca vii si inca dor. Cozile la orice cu sacosele insirate pe o sfoara sa nu se bage nimeni in fata, frigul si intunericul, serbarile pe stadioane de 23 august, telejurnalul, coruptia si servilismul de care inca n-am scapat. Ohooooo, cate rezolvai pe vremuri cu un pachet de Kent sau chiar cu un sapun Fa. Altele totusi imi trezesc nostalgii dragi: filmele si teatrele romanesti, Cenaclul Flacara, programul 3 la radio... Seri cu Europa Libera si Vocea Americii ascultate cu tot familionul in surdina sa nu auda vecinii, speranta ca poate intr-o zi va fi mai bine...

Iulia

Cand am citit subiectul, mi-au venit in minte ciocolatelele Toporas, dupa care ma topeam, copil fiind.

Amintirile nu sunt chiar atat de vaste, nu aveam decat 9 ani, dar destul sa imi amintesc de trezitul parintilor in zori pentru a merge la coada de lapte si sana (erau sticlele alea inalte, de 1 litru, cu gat scurt), de niste banane negre pe care le-am tinut ca o disperata printre haine si asteptam sa se coaca, de cei 5 lei cu care mergeam la cofetarie, de parul prins in codite si faimoasa panglica, de diminetile in care era musai sa incepem ziua de scoala cu "Trei culori cunosc pe lume", de costumul de pionier si snur rosu, de lumea disperata care te pisca cand stateai la cozi de zahar, ulei si alte cele, de supararea mamei care auzea de la cunostinte ca in ziua de..., la magazinul cutare au bagat portocale si lamai...

Fara a naste polemici, zic ca imi mai amintesc ca mai toti eram bagati in aceeasi oala, nu existau atatea diferente, nu era lumea atat de pestrita ca azi. Mai tot omul primea o casa, o butelie, un loc de munca. Dar asta putin mai conteaza acu....

MonaB, si eu ii amintesc acum ce fericita am fost cand m-au ales sefa de grupa (cu snur rosu)si apoi in anul urmator sefa de clasa (snur galben)..

Visul meu era sa primesc snurul albastru, care era binenteles sefa de unitate(scoala). Din pacate(sau mai bine zis din fericire[:D]) a venit revolutia si n-am mai ajuns sa-mi vad "visul"

Adina

Aveam 13 ani la Revolutie.Imi amintesc viata seaca,cenusie,serile fara curent electric,iernile ingrozitoare fara caldura,zilele fara apa calda sau rece,cozile la unt si lapte,frigiderul aproape gol...Imi amintesc cum mergeam kilometri intregi pe jos cu clasa,la "practica" pe camp,ca sa adunam gandacii de colorado din cartofi...Imi amintesc cartuile,samponul,sprayul si cafeaua cumparate pe sub mana...A FOST UN COSMAR SI IMI PARE BINE CA S-A TERMINAT.Si ca fetita mea nu trebuie sa traiasca intr-o asemenea lume.

Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca pe cei care au murit la Revolutie![ruga]Sa nu-i uitam

Irina si bb Ilinca(26apr04)

Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul

ILINCA

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Adaugă...