Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Salariul mamicilor de la 1 ianuarie 2006


danielageorgiu

Recommended Posts

Cine stie ce se intampla cu salariul mamelor cu copii de pana la 2 ani incepand cu ianuarie 2006 si mai ales ce trebuie sa facem, pentru ca am inteles ca nu mai primim salariul de la firma la care lucram ci din alta parte, nu am reusit sa aflu de unde si mai ales ce acte trebuie sa depunem si unde si pana cand trebuie depuse?

 

Daniela GEORGIU

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul răspuns

De la 1 ianuarie 2006, conform noii Ordonante de Guvern, indemnizatia de maternitate pentru cretsrea copilului pana la 2 ani se plateste de catre Primaria de judet sau de sector, dupa caz. Eu tin de Primaria sector 3 si am sunat la ei pentru a-mi spune ce am de facut. Ei bine....., trebuie facut un dosar care se depune la Primarie incepand de la 1 ianuarie de catre mamicile care au nascut de la 1 ianuarie si de la 15 ianuarie de caytre mamicile care au nascut in 2005. Dosarul trebuie sa contina:

- cerere pentru acordarea indemnizatiei (nu se stie inca daca este tip sau poate fi facuta acasa pentru ca si ei sunt inca in ceata);

- adeverinta de la serviciul nostru cum ca suntem angajate acolo si avem contractul de munca suspendat datorita intervenirii concediului pentru crestere copil;

- adeverinta de la serviciul sotului ca nu primeste el indemnizatia;

- declaratie pe propria raspundere (care iar nu se stie daca este tip sau se face de noi), ca nu avem alte venituri);

- copie de pe buletinul mamei;

- copie de pe certificatul de nastere al copilului;

Mai mult nu au stiut sa spuna nici cei de la Primarie pentru ca ei inca fac cursuri pentru treaba asta.

Va urez sarbatori fericite!

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Se va depune un dosar la primaria sect. in care stai si legea este:

"Ordonanta de urgenta nr.148 din 03/11/2005 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1008 din 14/11/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului"

O gasesti pe www.google.ro exact cum am scris.

 

 

Ordonanta de urgenta nr. 148 din 03/11/2005

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1008 din 14/11/2005

privind susþinerea familiei în vederea creºterii copilului

 

 

În vederea realizãrii obiectivelor înscrise în Programul de guvernare, cu privire la îmbunãtãþirea standardului de viaþã al persoanelor vârstnice, pentru aceasta fiind necesarã consolidarea financiarã a sistemului public de pensii, prin externalizarea din bugetul asigurãrilor sociale de stat a prestaþiilor care nu au naturã contributivã sau nu au legãturã cu riscurile sociale asigurate,

din necesitatea îmbunãtãþirii echilibrului social-economic al familiei, prin susþinerea acesteia în vederea creºterii copilului, în scopul stimulãrii creºterii natalitãþii ºi diminuãrii fenomenului de abandon al copiilor,

pentru asigurarea cadrului legal necesar aplicãrii acestor mãsuri care presupun modificãri, pentru anul 2006, în structura bugetului asigurãrilor sociale de stat ºi în aceea a bugetului de stat, fapt ce impune reflectarea în bugetele anului 2006 a sumelor necesare,

având în vedere cã mãsura de susþinere, din surse exterioare bugetului asigurãrilor sociale de stat, a finanþãrii unor drepturi de asigurãri sociale care nu au o legãturã directã cu drepturile de pensie a fost inclusã în aprilie 2004 în Planul de acþiune PAL, ca una dintre acþiunile prevãzute pentru realizarea condiþionalitãþilor pentru "PAL 2", corespunzãtor obiectivului specific "Îmbunãtãþirea sustenabilitãþii financiare a sistemului de pensii", elemente care vizeazã interesul public ºi constituie situaþii de urgenþã,

þinând seama de faptul cã neadoptarea de mãsuri imediate, prin utilizarea de proceduri de legiferare pe calea ordonanþei de urgenþã a Guvernului, ar conduce la grevarea în continuare a bugetului asigurãrilor sociale de stat, în detrimentul pensiilor, afectând astfel interesele persoanelor vârstnice, cu plata unei prestaþii care nu constituie un risc social, aºa cum este definit de instrumentele juridice internaþionale, la imposibilitatea respectãrii angajamentelor privind politica de protecþie socialã asumate în Programul de guvernare 2005-2008 ºi în documentele de poziþie întocmite în urma negocierilor de aderare la Uniunea Europeanã, precum ºi la imposibilitatea elaborãrii procedurilor de implementare necesare aplicãrii acestui act normativ,

în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituþia României, republicatã,

 

 

Guvernul României adoptã prezenta ordonanþã de urgenþã.

 

 

Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naºterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, beneficiazã de concediu pentru creºterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani, precum ºi de o indemnizaþie lunarã în cuantum de 800 lei (RON).

(2) În calculul celor 12 luni prevãzute la alin. (1) se includ ºi perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre urmãtoarele situaþii:

a) ºi-au însoþit soþul/soþia trimis/trimisã în misiune permanentã în strãinãtate;

b) au beneficiat de indemnizaþie de ºomaj, stabilitã conform legii;

c) au beneficiat de concedii ºi indemnizaþii de asigurãri sociale de sãnãtate, potrivit legii;

d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii în condiþiile prevãzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii ºi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare;

e) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiþiile prevãzute de actele normative cu caracter special care reglementeazã concedierile colective;

f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrãrii în vigoare a prezentei ordonanþe de urgenþã, perioade de stagiu de cotizare pe bazã de contract de asigurare socialã;

g) au beneficiat de indemnizaþia lunarã prevãzutã la alin. (1).

(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, se înþelege: venituri din salarii, venituri din activitãþi independente, venituri din activitãþi agricole, aºa cum sunt definite de aceastã lege.

Art. 2. - Începând cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul indemnizaþiei prevãzute la art. 1 alin. (1) este de 600 lei (RON).

Art. 3. - (1) În perioadele în care beneficiarii drepturilor prevãzute la art. 1 alin. (1) realizeazã venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, se acordã un stimulent în cuantum lunar de 300 lei (RON), situaþie în care plata indemnizaþiei de 800 lei (RON) se suspendã.

(2) Începând cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul stimulentului lunar prevãzut la alin. (1) este de 100 lei (RON).

Art. 4. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul alocaþiei de stat pentru copii prevãzute de Legea nr. 61/1993 privind alocaþia de stat pentru copii, republicatã, este urmãtorul:

a) 200 lei (RON) lunar, în situaþia copiilor în vârstã de pânã la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap;

b) cel acordat conform art. 3 alin. (1) din Legea nr. 61/1993, republicatã, în situaþia copiilor în vârstã de peste 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap.

(2) Indemnizaþia sau stimulentul prevãzute la art. 2, respectiv la art. 3 alin. (2) din prezenta ordonanþã de urgenþã, se cumuleazã cu alocaþia de stat pentru copii prevãzutã la alin. (1) lit. a).

Art. 5. - (1) De indemnizaþia ºi stimulentul prevãzute de prezenta ordonanþã de urgenþã beneficiazã, opþional, oricare dintre pãrinþii fireºti ai copilului.

(2) Beneficiazã de aceleaºi drepturi ºi una dintre persoanele care au adoptat copilul, cãrora li s-a încredinþat copilul în vederea adopþiei sau care au copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenþã, precum ºi persoana care a fost numitã tutore.

(3) În situaþia persoanelor prevãzute la alin. (2), acordarea drepturilor prevãzute la art. 1, respectiv la art. 2, se face þinându-se seama de 12 luni anterioare datei de la care, dupã caz, s-a aprobat adopþia, a fost fãcutã încredinþarea, s-a instituit plasamentul sau tutela.

Art. 6. - (1) Concediul ºi indemnizaþia lunarã prevãzute la art. 1, respectiv la art. 2, se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 naºteri sau, dupã caz, pentru primii 3 copii ai persoanelor aflate în una dintre situaþiile prevãzute la art. 5 alin. (2).

(2) Drepturile prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. a) se cuvin pentru fiecare dintre copiii rezultaþi în urma primelor 3 naºteri sau, dupã caz, pentru primii 3 copii ai persoanelor aflate în una dintre situaþiile prevãzute la art. 5 alin. (2).

(3) Durata de acordare a concediului prevãzut la art. 1 se prelungeºte corespunzãtor, în cazul suprapunerii a douã sau trei situaþii de naturã a genera acest drept, în condiþiile prevãzute la alin. (1) ºi (2).

(4) În cazurile prevãzute la alin. (3) se acordã o singurã indemnizaþie, în cuantumul prevãzut de prezenta ordonanþã de urgenþã.

Art. 7. - Drepturile prevãzute de prezenta ordonanþã de urgenþã se acordã în situaþia în care solicitantul îndeplineºte cumulativ urmãtoarele condiþii:

a) este cetãþean român, cetãþean strãin sau apatrid;

b) are, conform legii, domiciliul sau reºedinþa pe teritoriul României;

c) locuieºte împreunã cu copilul/copiii pentru care solicitã drepturile ºi se ocupã de creºterea ºi îngrijirea acestuia/acestora.

Art. 8. - (1) Drepturile prevãzute de prezenta ordonanþã de urgenþã, reprezentând indemnizaþie, stimulent sau alocaþie de stat pentru copii, se acordã, la cerere, în baza urmãtoarelor documente, dupã caz:

a) actul de identitate al solicitantului;

b) certificatul de naºtere al copilului ºi, dupã caz, livretul de familie;

c) certificatul de persoanã cu handicap al copilului, dupã caz;

d) adeverinþã eliberatã de autoritãþile competente sau de cãtre angajator, dupã caz, din care sã rezulte îndeplinirea condiþiilor prevãzute la art. 1;

e) adeverinþã eliberatã de plãtitorul indemnizaþiei de maternitate sau, dupã caz, alte dovezi, din care sã reiasã ultima zi de concediu de maternitate, în situaþia prevãzutã la art. 10 alin. (1) lit. a);

f) declaraþie pe propria rãspundere din care sã reiasã cã solicitantul nu beneficiazã în acelaºi timp de indemnizaþie de maternitate, în situaþia prevãzutã la art. 10 alin. (1) lit. b);

g) declaraþie pe propria rãspundere din care sã rezulte cã celãlalt pãrinte natural sau, dupã caz, o altã persoanã dintre cele prevãzute la art. 5 alin. (2) nu beneficiazã de drepturile prevãzute de prezenta ordonanþã de urgenþã;

h) declaraþie pe propria rãspundere din care sã rezulte cã solicitantul se ocupã de creºterea ºi îngrijirea copilului ºi cã acesta nu este încredinþat sau dat în plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;

i) dovada eliberatã de autoritãþile competente, de angajatori sau, dupã caz, declaraþie pe propria rãspundere, din care sã rezulte cã solicitantul se aflã în concediu pentru creºterea copilului - pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 1, respectiv art. 2;

j) dovada eliberatã de autoritãþile competente sau, dupã caz, declaraþie pe propria rãspundere, din care sã rezulte cã solicitantul realizeazã venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 3;

k) dovada eliberatã de autoritãþile competente sau de cãtre angajator, dupã caz, din care sã rezulte încadrarea în situaþiile prevãzute la art. 1 alin. (2);

l) alte acte necesare, dupã caz, stabilirii dreptului, prevãzute în normele metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei ordonanþe de urgenþã.

(2) Concediul pentru creºterea copilului se acordã, la cerere, de cãtre persoanele juridice sau fizice, denumite angajatori, la care îºi desfãºoarã activitatea persoanele prevãzute la art. 5 alin. (1) ºi (2).

Art. 9. - (1) Cererile pentru acordarea drepturilor prevãzute de prezenta ordonanþã de urgenþã, reprezentând indemnizaþie, stimulent sau alocaþie de stat pentru copii, ºi documentele din care rezultã îndeplinirea condiþiilor legale de acordare a acestora se depun, dupã caz, la primãria comunei, oraºului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureºti, pe raza cãreia/cãruia solicitantul îºi are domiciliul sau reºedinþa.

(2) Pânã la data de 10 a fiecãrei luni, primãriile au obligaþia de a transmite pe bazã de borderou cererile înregistrate în luna anterioarã, însoþite de documentele justificative, la direcþiile judeþene de muncã, solidaritate socialã ºi familie, respectiv la direcþia de muncã, solidaritate socialã ºi familie a municipiului Bucureºti, denumite în continuare direcþii teritoriale.

(3) Cererile prevãzute la alin. (1) se soluþioneazã în termen de 15 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii la direcþia teritorialã, prin decizie de admitere sau, dupã caz, de respingere, emisã de directorul executiv.

(4) Decizia prevãzutã la alin. (3) se comunicã solicitantului în termen de 5 zile lucrãtoare de la data emiterii.

(5) Contestaþiile formulate împotriva deciziei prevãzute la alin. (3) se soluþioneazã potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.

Art. 10. - (1) Drepturile prevãzute de prezenta ordonanþã de urgenþã, reprezentând indemnizaþie ºi stimulent, se cuvin ºi se plãtesc dupã cum urmeazã:

a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate ºi plata indemnizaþiei aferente, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;

b) începând cu data naºterii copilului, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiþiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate ºi a indemnizaþiei aferente;

c) începând cu data adopþiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredinþãrii, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la data la care s-au aprobat ori, dupã caz, s-au instituit mãsurile de protecþie a copilului;

d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaþii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusã peste termenele prevãzute la lit. a), b) ºi c).

(2) Plata alocaþiei de stat pentru copii prevãzutã la art. 4 alin. (1) lit. a) se face începând cu luna urmãtoare celei în care s-a nãscut copilul.

(3) Pentru fracþiunile de lunã, cuantumul drepturilor prevãzute de prezenta ordonanþã de urgenþã se stabileºte proporþional, în funcþie de numãrul zilelor calendaristice din luna respectivã pentru care acestea se cuvin ºi se acordã.

Art. 11. - Plata drepturilor prevãzute de prezenta ordonanþã de urgenþã înceteazã cu ziua urmãtoare celei în care:

a) copilul a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) a avut loc decesul copilului.

Art. 12. - (1) Plata drepturilor prevãzute de prezenta ordonanþã de urgenþã se suspendã începând cu luna urmãtoare celei în care:

a) beneficiarul este decãzut din drepturile pãrinteºti;

b) beneficiarul este îndepãrtat, conform legii, de la exercitarea tutelei;

c) beneficiarul nu mai îndeplineºte condiþiile prevãzute de lege în vederea încredinþãrii copilului spre adopþie;

d) beneficiarul nu mai îndeplineºte condiþiile prevãzute de lege în vederea menþinerii mãsurii de plasament;

e) beneficiarul executã o pedeapsã privativã de libertate sau se aflã în arest preventiv pe o perioadã mai mare de 30 de zile;

f) copilul este abandonat ori este internat într-o instituþie de ocrotire publicã sau privatã;

g) beneficiarul a decedat.

(2) Plata indemnizaþiei prevãzute la art. 1 alin. (1), respectiv la art. 2, se suspendã începând cu ziua urmãtoare celei în care beneficiarul realizeazã venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare.

(3) Plata stimulentului prevãzut la art. 3 se suspendã începând cu ziua urmãtoare celei în care beneficiarul nu mai realizeazã venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare.

(4) În situaþia în care beneficiarul nu mai îndeplineºte condiþiile prevãzute la art. 7, plata drepturilor prevãzute de prezenta ordonanþã de urgenþã se suspendã începând cu ziua urmãtoare celei în care condiþiile respective nu mai sunt îndeplinite.

(5) Reluarea plãþii drepturilor suspendate în situaþiile prevãzute la alin. (1) se face la cerere, începând cu luna urmãtoare celei în care se depune cererea.

(6) Reluarea plãþii drepturilor suspendate în situaþiile prevãzute la alin. (2)-(4) se face începând cu data depunerii cererii.

Art. 13. - (1) În situaþiile de suspendare a drepturilor prevãzute de art. 12, acestea pot fi solicitate ºi de cãtre o altã persoanã îndreptãþitã, dacã îndeplineºte cerinþele prevãzute în prezenta ordonanþã de urgenþã.

(2) Drepturile prevãzute de prezenta ordonanþã de urgenþã se cuvin ºi se acordã noului beneficiar de la data suspendãrii, dacã cererea a fost depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la data la care a operat suspendarea, respectiv de la data cererii, dacã cererea a fost depusã dupã acest termen.

Art. 14. - (1) Beneficiarul drepturilor prevãzute de prezenta ordonanþã de urgenþã este obligat sã comunice în scris primãriei orice modificare intervenitã în situaþia sa, de naturã sã determine încetarea sau suspendarea plãþii drepturilor, în termen de 5 zile lucrãtoare de la apariþia acesteia.

(2) Comunicarea prevãzutã la alin. (1) se transmite de cãtre primãrie direcþiei teritoriale în termen de 5 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii.

Art. 15. - Drepturile prevãzute de prezenta ordonanþã de urgenþã nu pot fi urmãrite silit decât în vederea recuperãrii, conform legii, a sumelor încasate necuvenit cu acest titlu.

Art. 16. - (1) Pe perioada în care se beneficiazã de indemnizaþia prevãzutã la art. 1, respectiv la art. 2, contribuþia individualã de asigurãri sociale de sãnãtate se calculeazã prin aplicarea cotei prevãzute de lege asupra sumei reprezentând valoarea a de douã ori salariul de bazã minim brut pe þarã, garantat în platã, ºi se suportã de la bugetul de stat.

(2) Asupra drepturilor prevãzute de prezenta ordonanþã de urgenþã nu se datoreazã celelalte contribuþii sociale obligatorii stabilite de lege.

Art. 17. - Cuantumul drepturilor prevãzute de prezenta ordonanþã de urgenþã se poate actualiza în condiþiile stabilite prin hotãrâre a Guvernului.

Art. 18. - (1) Perioada în care o persoanã beneficiazã de drepturile prevãzute la art. 1, respectiv la art. 2, constituie perioadã asimilatã stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor prevãzute de Legea nr. 19/2000, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare.

(2) În vederea determinãrii punctajului anual necesar stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public, pentru perioadele asimilate stagiului de cotizare în condiþiile prevãzute la alin. (1) se aplicã prevederile art. 78 alin. (5) lit. b) din Legea nr. 19/2000, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare.

(3) Prevederile alin. (2) se aplicã ºi persoanelor care beneficiazã de perioadele asimilate prevãzute la alin. (1) ºi care, în acelaºi timp, se aflã în situaþiile prevãzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare.

(4) În situaþia persoanelor care, în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006, au beneficiat de concediu ºi de indemnizaþie pentru creºterea copilului în condiþiile reglementate de Legea nr. 19/2000, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, la determinarea punctajului anual se utilizeazã cuantumul indemnizaþiei acordate în perioadele respective.

Art. 19. - Fondurile necesare plãþii drepturilor prevãzute de prezenta ordonanþã de urgenþã, cheltuielile administrative, precum ºi cele de transmitere a drepturilor se asigurã din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Solidaritãþii Sociale ºi Familiei.

Art. 20. - (1) Calculul ºi plata drepturilor prevãzute de prezenta ordonanþã de urgenþã se fac de cãtre direcþiile teritoriale.

(2) Drepturile prevãzute de prezenta ordonanþã de urgenþã se achitã lunar beneficiarului, reprezentantului legal ori mandatarului acestora, împuternicit prin procurã, pe bazã de mandat poºtal sau, dupã caz, în cont curent personal.

(3) Calculul ºi plata contribuþiei individuale de asigurãri sociale de sãnãtate, datoratã pentru drepturile prevãzute de prezenta ordonanþã de urgenþã, se fac de cãtre direcþiile teritoriale.

(4) Modalitãþile de platã a drepturilor prevãzute de prezenta ordonanþã de urgenþã se stabilesc prin norme, aprobate prin ordin al ministrului muncii, solidaritãþii sociale ºi familiei.

Art. 21. - (1) Sumele încasate necuvenit se recupereazã de la beneficiarii acestora, pe baza deciziei emise de directorul executiv al direcþiei teritoriale, cu respectarea termenului general de prescripþie.

(2) Decizia prevãzutã la alin. (1) constituie titlu executoriu ºi poate fi contestatã conform prevederilor Legii nr. 544/2004.

(3) Sumele încasate necuvenit ca urmare a unei infracþiuni sãvârºite de beneficiar se recupereazã de la acesta, în condiþiile legii.

(4) Sumele rãmase nerecuperate de pe urma beneficiarilor decedaþi nu se mai urmãresc.

Art. 22. - (1) Constituie contravenþie nerespectarea prevederilor art. 9 alin. (2), ale art. 14 ºi 25 ºi se sancþioneazã cu amendã de la 300 lei (RON) la 600 lei (RON).

(2) Constatarea contravenþiei prevãzute la alin. (1) ºi aplicarea amenzii corespunzãtoare se fac de cãtre organele cu atribuþii de control ale Ministerului Muncii, Solidaritãþii Sociale ºi Familiei.

Art. 23. - Prevederile art. 22 se completeazã cu dispoziþiile Ordonanþei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenþiilor, aprobatã cu modificãri ºi completãri prin Legea nr. 180/2002, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare.

Art. 24. - (1) Prevederile prezentei ordonanþe de urgenþã se aplicã ºi persoanelor care, la data de 31 decembrie 2005, se aflã în plata indemnizaþiei pentru creºterea copilului, reglementatã de Legea nr. 19/2000, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, situaþie în care condiþia prevãzutã la art. 1 alin. (1) se considerã a fi îndeplinitã.

(2) Cererile privind acordarea indemnizaþiei pentru creºterea copilului, reglementatã de Legea nr. 19/2000, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, nesoluþionate pânã la data de 31 decembrie 2005 inclusiv, se soluþioneazã avându-se în vedere condiþiile de stagiu de cotizare prevãzute de aceastã lege.

(3) În situaþia persoanelor prevãzute la alin. (1) ºi (2) drepturile prevãzute de prezenta ordonanþã de urgenþã se cuvin ºi se acordã de la data de 1 ianuarie 2006, dacã cererea a fost depusã în termen de 90 de zile lucrãtoare de la acea datã, respectiv de la data cererii, dacã cererea a fost depusã dupã acest termen.

Art. 25. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006 înceteazã plata indemnizaþiei pentru creºterea copilului, efectuatã în condiþiile prevãzute de Legea nr. 19/2000, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare.

(2) Plata indemnizaþiilor pentru creºterea copilului restante, aferente perioadelor anterioare datei de 1 ianuarie 2006, se efectueazã de cãtre direcþiile teritoriale, în condiþiile prevãzute în prezenta ordonanþã de urgenþã, cu respectarea termenului general de prescripþie.

Art. 26. - În termen de 60 de zile de la data publicãrii prezentei ordonanþe de urgenþã, Ministerul Muncii, Solidaritãþii Sociale ºi Familiei va elabora norme metodologice în aplicarea acesteia, care se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.

Art. 27. - Prezenta ordonanþã de urgenþã transpune prevederile Clauzei 2 - Concediul pentru creºterea copilului, pct. 1, 2, pct. 3 lit. a)-c), precum ºi ale pct. 8 din anexa la Directiva 96/34/CE din 3 iunie 1996 referitoare la Acordul-cadru privind concediul pentru creºterea copilului, încheiat între UNICE, CEIP ºi CES, publicatã în Jurnalul Oficial nr. L 145 din 19 iunie 1996.

Art. 28. - (1) Prezenta ordonanþã de urgenþã intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2006.

(2) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanþe de urgenþã se abrogã prevederile referitoare la concediul ºi indemnizaþia pentru creºterea copilului, cuprinse la art. 98, 99, 121, 122, 123, 125, 1251, 129 ºi 138 din Legea nr. 19/2000, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, ºi cele ale art. 79 alin. (4) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor ºi procurorilor, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, precum ºi orice alte dispoziþii contrare.

Art. 29. - (1) Prevederile prezentei ordonanþe de urgenþã sunt aplicabile ºi tuturor categoriilor de personal care îºi desfãºoarã activitatea în ministerele ºi instituþiile din sectorul de apãrare, ordine publicã ºi siguranþã naþionalã.

(2) În situaþia persoanelor prevãzute la alin. (1), fondurile necesare plãþii drepturilor prevãzute de prezenta ordonanþã de urgenþã ºi cheltuielile administrative se asigurã din bugetul de stat, prin bugetele ministerelor ºi instituþiilor din sectorul de apãrare, ordine publicã ºi siguranþã naþionalã.

(3) Pentru perioada cât o persoanã dintre cele prevãzute la alin. (1) beneficiazã de concediu pentru creºterea copilului, la stabilirea drepturilor de pensie ºi a altor drepturi acordate potrivit legii se are în vedere solda brutã lunarã, respectiv salariul de bazã al funcþionarilor publici cu statut special, actualizate.

(4) Modalitãþile de depunere ºi de soluþionare a cererilor de acordare a drepturilor, în situaþia persoanelor prevãzute la alin. (1), se stabilesc prin norme interne, aprobate de conducãtorii autoritãþilor ºi instituþiilor publice prevãzute la alin. (1).

Art. 30. - Se autorizeazã Ministerul Finanþelor Publice, la propunerea ordonatorilor principali de credite, sã introducã modificãrile ce decurg din aplicarea prevederilor prezentei ordonanþe de urgenþã în volumul ºi în structura bugetului de stat, respectiv ale bugetului asigurãrilor sociale de stat pentru anul 2006.

 

 

PRIM-MINISTRU

CÃLIN POPESCU-TÃRICEANU

 

 

 

Sarbatori fericite si indestulate.

 

[cheers]

 

 

[pegeam]

 

 

Paula[gravi]cu Paul 38+[baietel] siAlexandraid="red"> [loveyou]

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.




×
×
  • Adaugă...