Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Tristetea - concept existential la romani ?


Ira

Recommended Posts

Fratilor, am si io o nelamurire. Sper sa-mi confirmati ca emit o prejudecata, desi in mom. asta, de prag dintre ani, simt cu totul altceva.

 

 

-este fericirea un element eliptic dpdv genetic vorbind - la romani ?

 

Daca stau sa iau la puricat cultura romaneasca, muzica romaneasca, atitudinea romaneasca, etc, desi imi place, o simt, apreciez unele valori materiale si spirituale creeate de romani ca fiind superioare, raman totusi la parerea mea, pe care as dori din tot sufletul sa mi-o infirme cineva :

 

Suntem o natie genetic trista, ne plac bocetele, iubim suferinta, slavim depresiile, nu incercam sa ne depasim conditia din punctul asta de vedere.

 

Este adevarat ?

 

Putem avea obiectivitatea sa comparam un colind romanesc - de exemplu - (exceptional de altfel) cu unul american, sau nemtesc din punct de vedere al starilor emotionale transmise (tristete versus bucuria de-a trai) ? Este adevarat ca majoritatea muzicii, literaturii romanesti promoveaza stari depresive in ciuda nivelului intelectual ridicat ?

 

Este adevarat ca vaitaturile si bocetele sunt parti integrante ale simtirilor romanesti ? Numai numarand subiectele cu depresii de sarbatori si tot ma apasa un gand :).

 

Este adevarat iubim tristetea ? De ce romanii zambesc atat de putin ? De ce ?

 

 

Sa ma astept la castane in cap au ba dupa un asemenea subiect ?

 

Les parents du Père Noël auraient aussi souhaité que leur fils existe vraiment.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 53
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Romanii zambesc atat de putin din cauza ca au trait foarte greu, dupa comunism a venit alta perioada de bataie de joc, poporul roman sufera de DEPRESIE in masa.

Asta una la mana: nenorocirile care au lovit poporul roman, si sdaracia, greul in care au trait romanii si inca mai traiesc.

 

2 la mana poporul roman este un popor foarte batran, si un popor , luat in masa, ca si omul, cand imbatraneste, nu mai are putere, se dileste, se indoaie, se cocoseaza, moare.Uite-te la tzarile tinere, cu populatie intinerita de sange nou, traieste, renaste.Poporul roman e un popor batran si ostenit.

 

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Ira, ai dreptate.."revelatia" asta legata de colindul romanesc am avut-o si eu acum cateva zile si am vrut sa deschid un topic, dar am uitat. Ma bucur ca l-ai deschis. Eram socata de diferenta dintre tanguiala din colindele noastre, toate colindele romanesti si veselia generata de colindele americane de exemplu... Chiar acum ma complac in depresia generata de cazul micutei Larisa si nu ma simt in stare sa dezvolt, dar in opinia mea "Miorita" e absolut definitorie si relevanta in ideea prezentului topic...astept sa dezbateti voi, mai raman sa va citesc...

 


ce-si face omu' cu mana lui se numeste lukru' manual [^]...id="red">id="size1">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

colindele romanesti sunt colinde religioase, spre deosebire de cantecele germane despre bradul de craciun si zapada.

mi se pare naiv si nedrept sa le catalogati "triste" si "tanguitoare" , sunt parte a unei culturi , ortodoxe, care nu are nimic de-a face cu tristetea.Pe mine colindul romanesc ma buciura pe departe de a ma intrista.

 

Pe de alta parte interpretarea la moda a mioritzei, si isteria dupa care romanii se dau pe spate la asemenea teorii "revolutionare" care pot fii dintr-o inorsatra de penel date peste cap, face parte tot din depresia care caracterizeaza in momentul de fatza societatea romaneasca.

 

Po[poruyl roman este un popor vechi, plin de cultira de si traditii, dati-i 10 ani de progres in adevaratul sens al cuvantului si viatza decenta sa vedeti cum stiu TOTI romanii sa zambeasca si sa-si ofere locul la rand si in autobuz.

 

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Iepurasa, nu stiu ce sa zic....si alte tari au populatia f imbatranita, dar parca zambetul face parte din ei, e natural...

 

Pe de alta parte....io vorbeam si de cultura ante-decembrista...parca respiram tristete prin felul nostru de a fi, nu stiu ce dumnezeu, din fiinta noastra de romani...si nu e vorba numai de romanii din Romania, si prin Canada am intalnit bocitoristi de numa', si cred ca sunt peste tot prin lumea asta...

 

 

...astept si infirmari, cu mare drag. Nu stiu ce mi-a venit, dar ma intreb si eu....de ce se plange lumea atat, chiar acum, de sarbatori, cand totul e (ar trebui sa fie) asa de frumos...in sfarsit...

 

Les parents du Père Noël auraient aussi souhaité que leur fils existe vraiment.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Nu cred. Ma bazez pe povestile parintilor mei (si nu numai). Au trait destul de greu, dar si astazi ma fascineaza povestile lor despre prietenie, sarbatori, chefuri, concedii...multe dintre ele curioase in ziua de azi.

La noi e buba. La generatiile actuale. Indiferent de cauze.

Ma mir insa ce spuneti de colinde. Nu mi se pare ca Hrusca se tanguie in vestitele-i colinde care sunt preluate, toate, din traditia populara.

 

http://community.webshots.com/user/tora97

 

"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

sunt de acord ca suntem un popor trist si plictisit. Nu stiu daca greutatile ne-au facut sa fim asa ca doar sunt popoare care au trecut prin mai multe ca noi si stiu sa se simta bine si sa rada ( numai evreii de exemplu, au trecut peste holocaust si cu toate sunt ocupati sa faca bani , isi fac timp sa se distreze) . Oricum o doza de indoctrinare exista. ma uit numai la parintii mei care au putin peste 50 de ani- cand a oprit-o politia in trafic pe maica-mea a iesit din masina in pozitia de drepti si a inceput sa-i tremure vocea( asta la 10 ani dupa revolutie, in conditiile in care nimeni de la noi din familie nu fusese persecutat de comunisti . Politistul a fost atat de jenat de scena incat a lasat-o sa plece. Tot la capitolul asta , saptamana trecuta cand am sunat acasa , am inceput sa barfesc ceva de autoritati dar mama, precauta mi-a spus sa nu mai spun nimic ca se poate sa aiba telefoanele ascultate ( sanchi ) . evident motivul spionajului era faptul ca primeau telefoane din america .ha ha. pai cand esti stresat de toate tampeniile , cand sa te mai si distrezi nu????

 

Michelle 7id="Book Antiqua">id="size3">id="green">id="Book Antiqua">id="size3">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Bai, dar si la biserica, cand te duci la noi iti vine sa-ti tai venele de tristete, desi ca valoare artistica (am cantat in coruri de biserica ortodoxa prin Grecia si stiu f bine ce inseamna o slujba ortodoxa dpdv al actului artistic) sut incontestabile muzicile. Dar parca esti tot timpul la inmormantare.

 

 

...pe cand cand intri la catolici, protestanti...au o atmosfera si niste melodii....

 

Les parents du Père Noël auraient aussi souhaité que leur fils existe vraiment.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Ira draga mea, hai sa o spunem: romanul e poet, cauta filozofii acolo unde nu sunt.[:D].

 

Pt ca in romania toate merg parca din ce in ce mai prost, intelegi, oamenii s-au saturat, s-au scarbit, nu mai au putere intelegi? De unde atatea hlizeli? Oamenii sunt obositi, stresati,plus DEPRESIA de care ziceam , care caracterizeaza Romania in MASA.

 

Nu cauta filozofii acolo unde nu sunt si nu mergeti pana acolo incat sa scuipati pe ce a dat neamul romanesc mai bun: cultura, cantece si traditii.Dati-i cativa ani imbelsugati sa vezi cum stie romanul sa zambeasca.

 

Pe de alta parte, mie asa cum mi-a zambit un romanas cand am intrat ultima oara in Ro, sa-i dea Dumnezeu sanatate zic, mi-a zambit din inima intelegi, nu fals, un strain, uite ca stiu sa si zambeasca...

 

Nu mai vb numai si numai NEGATIV despre Ro si Romania, cum ati vrea sa fie dupa toate nenorocirile si saracia si greutatile in care au trait romanii?

Ca vezi tu la alte neamuri, chinezi sau mai stiu eu ce asiatici ca zambesc intruna, aia au alta cultura, zambesc da pe la spate te injunghie, nu face comparatii aiurea.

 

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

quote:Originally posted by roxana1974

in opinia mea "Miorita" e absolut definitorie si relevanta in ideea prezentului topic...[/i]


id="quote">id="quote">

 

asta cred si eu, iar Miorita nu a fost creata in perioada comunista, sa zici ca exclusiv contextul politic a determinat depresia la romani. ne cam comportam ca si cum nu putem fi fericiti decat in nefericire. asa savuram crizele, conflictele, dramele, ceva ce nu se poate. si sentimentele extreme ne dau aripi de-acolo de pe marginea prapastiei de unde orice alta natie s-ar prabusi in neant. am impresia ca noi functionam la cote maxime ca popor numai cand suntem incoltiti, vezi solidaritatea, curajul, spiritul de sacrificiu in momente istorice de criza. altfel, disimulam pasiunea rascolitoare ca spectatori de telenovele si manelisti. suflete de ginta latina, mdeh, pana la urma nu-i nika rau in asta daca ajungem sa sublimam crizele astea gen drama queen in ceva constructiv. :-))

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Adaugă...