Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

nedumerire ord148


kiki78

Recommended Posts

Am citit si eu ord.148/2005 dar nu inteleg care e diferenta dintre PUNCTUL d):au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sist public de pensii in cond art 138alin 1 din L 19/2000 privind sistemul public de pensii si punctul f):au realizat in sist public de pensii anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta,perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asig sociala.

Astfel...persoanele care nu muncesc dar au contract cu casa de pensii mai beneficiaza sau nu de indemnizatie(daca au facut contractul dupa data de intrare a prez ord 3 noiembrie mai exact)?

Multumesc...

 

kyra

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Contractul cu casa de pensii se ia in considerare ca stagiu de cotizare doar pana la 31.12.2005.(deci anterior intrarii in vigoare a ordonantei).

Ordonanta a intrat in vigoare din 01.01.2006. In 3 noiembrie a fost publicata. Daca ti-ai facut contract de asigurare dupa acea data ai stagiu de cotizare 2 luni. Pentru restul pana la 12 luni trebuie sa realizezi venituri impozabile.

 

Laura si bebe Cristina

( 20.06.2005 )

 

 

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Merci Laura de raspuns,ideea e ca am lucrat din sept 2003 pina in noiembrie 2005 iar aopi am platit cas-ul la Casa de pensii pina in ian 06, sa inteleg ca ar trebui sa ma angajez undeva pina la nasterea copilului ?Cine ma angajeaza pt citeva luni?

 

kyra

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Nu si daca esti din Oradea...

Eu sunt in aceasta situatie(mi-am facut contractul in oct 2005) si mi-au zis de peste tot(casa de pensii Bihor, Protectia copilului si Directia muncii),ca daca mi-am semnat contractul inainte de 1ian2006,pot plati in continuare contributia la casa de pensii pana in iulie cand nasc, fiindca voi beneficia de indemnizatie.

Cel putin asa mi-au spus cei care se ocupa cu solutionarea dosarelor de aici.

Stiu ca nu e normal, dar se pare ca legea nu este foarte clara si de aceea apar interpretarile unor oameni care ori nu sunt bine informati, ori fac ceea ce ii taie capul.Totusi ei sunt cei care iti aproba sau iti resping dosarul.

 

m.floruta

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

kiki78 si oricine.

 

Pentru a avea dreptul la CIC trebuiesc minim 12 luni asigurate si/sau asimilate anterior datei nasterii. Aceste luni pot sa fie formate fie din:

venituri profesionale sau asimilate celor profesionale impozabile sau prin legi speciale cu cota de impozit zero exemple salarii, onorarii, indemnizatii etc

contracte de asigurare privata

indemnizatii de somaj

....

etc etc.

 

Este esentiala perioada minimala de 12 luni.

 

Intervalul de 12 luni minim poate fi formata din oricare din exemplele de mai sus sau combinatii ale acestora (salariu+somaj) sau (somaj+contract individual) si asa mai departe nu conteaza dar sa fie minim 12 luni anterior datei nasterii copilului.

 

In mod automat pt persoanele aflate la datq de 31.12.2005 in CIC indiferent de situatia lor anterioara li se recunoaste si acorda toate drepturile privitoare la CIC si in 2006 ca si continuitate pentru copilul minor la care se aflau in drept de beneficiu la 31.12.2005.

 

Kuki78 va fi Ok daca pana intri in prenatal si impreuna cu prenanatalul vei avea minim 12 luni asigurate (si prenatalul intra in calcul)fata de data nasterii copilului asa cum este ea prezumata ca si data probabila prin act medical dar va trebui sa platesti asigurarea in continuare pentru a fi aceasta conditie indeplinita.

m.floruta a primit un raspuns corect si este exact situatia ta.

 

Marius Pernes

home page - www.marius.rdsor.ro

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Marius, ai timp sa discutam nitel pe marginea acestui subiect?

 

Ziceai si tu (si pe buna dreptate) ca asigurarile sociale de pensii (CAS) nu are rost sa sustina si indemnizatiile de maternitate si de boala. Acum s-au impartit conform acestor principii. Deci la Casa de Pensii ramane doar stagiul necesar pt obtinerea unei pensii. Se cotizeza in acest scop si banii se folosesc numai in acest scop. Indemnizatia CIC o suporta Directia de Munca, din banii proveniti din impozitele pe veniturile profesionale. Stagiul necesar pt obtinerea CIC va fi constituit din perioadele in care s-au obtinut venituri profesionale impozabile, chiar daca impozitul datorat este zero. Aceste lucruri sunt valabile incepand cu data de 1.1.2006.

Corect pana aici?

 

Din cele de mai sus eu inteleg ca se schimba definitia notiunii de "stagiu de cotizare" - pana la 31.12.2005 era stagiu in sistemul public de asigurari sociale, din 2006 este realizarea de venituri profesionale impozabile. Cred ca din 2006 aceste doua tipuri de prestatii sociale se distanteaza definitiv una de alta.

 

Este adevarat ca ordonanta asta de urgenta (148 / 2005) are muuuulte aspecte neclare, ceea ce discutam aici fiind una dintre ele. Din experienta anilor trecuti, cand toate "balbele" legii au fost interpretate in defavoarea noastra, tare mi-e teama ca si acum va fi la fel, adica acele contracte de asigurare individuala nu vor fi recunoscute ca stagiu pentru perioada de dupa 1.1.2006.

 

Ce parere aveti?

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Rozi, e clar ca ordonanta are multe aspecte neclare si sigur vor veni cu rectificari pentru da daca nu o fac, ramane la latitudinea unora sau altora sa interpreteze cum vor ei.

Am auzit la un moment dat niste discutii cum ca se incearca ajutarea mamelor care au cotizat prin contractul de asigurare, ca nu ar fi corect ca ele sa piarda indemnizatia pentru 1 luna. Corect-incorect, se pare ca a iti programa ceva de pe un an pe altul bazandu-te pe niste legi a devenit o loterie.

 

Laura si bebe Cristina

( 20.06.2005 )

 

 

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

A fost azi sotul la ministerul muncii si.....situatia e neclara inca pt noi,cele cu contract.

Legea zic ei(a vorbit cu o directoare,nu mai retin numele) spune ca e valabil cotractul doar pana la 1 ian 2006 iar pt situatia noastra concreta va aparea o lege in februarie, martie care sa se refere si la situatii speciale.Faptul ca nu au ceva de sus pt noi ii face pe multi sa "intinda "legea intr-un sens sau altul.

Acea directoare i-a sugerat sotului sa stea linistit ca apare si legea care sa aprobe ordonanta si in caz ca nu va mai fi valabil sa intre el in paternitate 1 luna ,apoi sa revina la servici sa primeasca stimulentul de 3 milioane ca apoi din ian 2007 sa primim inca 2 mil alocatie.Asta nu-mi convine mie pt ca sunt f multi bani ierduti.

 

Lya16+[gravi]& Ruty[zana]

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Da interesante remarci. Acum hai sa vedem practic moral si social.

O persoana care are contract de asigurare privata trebuie sa fie cel putin la fel de indreptatita in drepturile ce deriva dintr-o asigurare sociala ca orice alt asigurat pentru simplul motiv ca discutam de aceeasi asigurare in sine. Mai mult decat atat contributiile sau cotizatiile sunt absolut identice ca si sume aplicate si merg in acelasi fond bugetar (acum stau sa ma gandesc daca spun bine sau nu pentru ca am o banuiala crunta dar nici nu stiu inca cum sa verific). Ca sa fie deosebire de drepturi intre un asigurat cu venituri profesionale impozabile si un asigurat cu contract de asigurare privata trebuie sa existe deosebire si la obligatii. In afara de fiscalitate (impozit) nu vad nici o deosebire majora. Si aici ajungem la banuiala asta a mea crunta. Impozitul. Sa fie oare impozitele retinute sursa bugetara de plata a indemnizatiilor?! Sa fie oare din acest an CAS si pensia suplimentara respectiv cotizatiile private singura sursa bugetara pentru suportarea doar a cazurilor sociale tip incapacitate temporara sau definitiva de munca?! Asta ma framanta acum de cateva secunde intrand pe acest topic. Daca insa iau in socoteala strict legea asa cum este ea publicata nu pot face o astfel de afirmatie rigida fiind obligat sa raman la opinia conform careia si asiguratii privati au aceleasi drepturi cu cei care sunt asigurati in virtutea unui contract de munca de exemplu conform OG 148 art. 1 alineatul 2 punctul f.

 


 

ART. 1

....

(2) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

 

f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;

 

 


 

Nu se poate combate aceasta prevedere clara.

 

Marius Pernes

home page - www.marius.rdsor.ro

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Marius,sunt de acord cu tine,dar din pacate inca exista o dezinformare la Casa de Pensii,minister...incat degeaba cred eu un lucru daca ei zic altfel.Si problema e ca timpul ne preseaza pe noi cele cu contract si trebuie sa credem ce ne zic ei pt a nu ne afla intr-o situatie nu prea placuta de a nu primi CIC.

Luni merge sotul si la Casa de Pensii in audienta si pana atunci sper sa se mai lumineze putin,daca nu...ma angajez si gata,am terminat cu stresul...pt ca nu am curajul sa astept pana se trezesc ei si sa fie prea tarziu.

Deci singura chestie crezi ca ar fi sa ai 12 luni de cotizare si sa fi incheiat contract inainte de 1 ian 2006?

 

Lya16+[gravi]& Ruty[zana]

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.




×
×
  • Adaugă...