Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Ce lucruri nu se fac duminica?

Recommended Posts

Ce nu se face duminica si in sarbatorile cu cruce rosie? Intreb ortodocsii... si ma refer la spalat, calcat, maturat, ordine, mancare (soacra mea nu a vrut nici ceai sa faca ieri [bang]).

Eu de obicei nu calc / nu spal / nu fac mancare dar mai matur, mai spal vasele ca altfel m-ar ingropa la cati musafiri se perinda catodata, iar o cafea fac fara nici cea mai mica jena.

Deci?

Who looks outside, dreams; who looks inside, awakes id="red">- Carl G. Jung id="orange">

site,id="orange">nunta,id="orange">nastereaid="orange">id="size3"> [hop][hop][hop]id="Comic Sans MS">

Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 96
  • Creat
  • Ultimul răspuns

andora. stii ce . eu am renuntat sa mai fac exces de ortodoxism. Eu zic ca toate regulile astea au fost impuse de oameni nu de Dumnezeu. Nu in asta consta credinta si mira-m-as ca Dumnezeu sa se supere pe un om ca e muncitor. Personal in virtutea invatamintelor din mosi stramosi evit sa spal haine sau sa fac curatenie duminica. dar nimic nu m-ar opri sa gatesc, sa spal vase etc. Pe scurt lucrurile pe care le fac zilnic le fac si duminica.

Michelle, la mine e jumatate cum zici tu "in virtutea invatamintelor" si jumatate din credinta... Eu inteleg sa respect duminica drept ziua in care trebuie sa acordam mai multa importanta sufletului decat trupului, sa mergem la Biserica si sa lasam nitelus la o parte lucrurile pamantesti... insa cat le putem lasa? Nu vreau a ajung la habotnicie dar nici sa ma iau la cearta cu soacra fiindca am aruncat in apa la fiert un morcov si-un cartof pt copil. Asta a fost o data....

Si pt ca n-am liniste, am gasit asta pe net...

"În prima zi a fiecãrei sãptãmâni, numitã ziua Domnului sau duminica, Biserica celebreazã misterul pascal, conform tradiþiei apostolice care dateazã încã din ziua Învierii lui Cristos. Aºadar, duminica trebuie socotitã sãrbãtoarea primordialã." Modul in care 'trebuie" tinuta duminica e descris in ultimul paragraf al linkului de mai sus.

Who looks outside, dreams; who looks inside, awakes id="red">- Carl G. Jung id="orange">

site,id="orange">nunta,id="orange">nastereaid="orange">id="size3"> [hop][hop][hop]id="Comic Sans MS">

Cum am mai spus, eu cred cu tarie ca ce ai citat tu a zic oamenii nu Dumnezeu. Cum se face ca Dumnezeu ne spune noua una, evreilor alta musulmanilor alta? Hai sa fim seriosi , aici e "mana de om" [:D]. vezi ca la zona artelor e un subiect Biblia sunt sigura ca amatorii subiectului asta te pot lamuri cel mai bine

Mai fetelor, eu stiam ca duminica e ziua de odihna... Ei, acuma cu spalatul asta... una era pe vremuri cand iti rupeai mainile, si alta e acum cand bagi hainele in masina si dupa aia le intinzi pe sfoara sau si mai bine, le transferi de acolo in uscator... ce munca e aia, pacatele mele?! Eu cred ca mai tare m-as "obosi" daca m-as apuca sa aspir sau sa fac vreo curatenie "radicala" in casa decat atunci cand arunc trei bluze in masina[:D]

"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Fetelor [pup], pai si eu cred ca atatea pareri cate capete. O sa convoc fetele de la "Biblia"...

Intr-adevar, apucandu-ma harnicia gugalistica am descoperit ca cea mai intalnita interdictie duminica e de a face "munci servile" [:D]. Dar la fel am intalnit exemple perfect edificatoare cum ca insusi Isus a dovedit oamenilor ca (potrivit Vechiului Testament) sabatul nu trebuia tinut in mod habotnic, El insusi facand lucruri doveditoare cum ca "e bine sa faci bine" chiar si-n ziua Domnului. Adica doctorul cu care am nascut sa fie pacatos ca mi-a adus fetita pe lume in ziua Domnului? Dimpotriva, o sa-l pomenesc mereu si numai de bine. [flo] Asa si Isus a vindecat oameni spre mirarea tuturor chiar in acea zi sfanta.

Ideea e... cam asa: sa ne luptam cu invatamintele "stramosesti" si oamenii care le aplica sau sa ne supunem... in prezenta lor? De pilda - daca luam ad literam citatul de mai sus - as intreba inimioara ce e bine si ce nu sa fac. Cred ca nu odhna trupului e scopul duminicii in primul rand, ci trezirea spiritului si aducerea aminte ca e Zi sfanta. Isus a inviat duminica si trebuie sa ne gandim la asta.

Insa ce ma fac daca in timp ce spal o farfurie ma gandesc nu la buretele de vase, ci la lucruri sfinte? E blasfemie? Eu sper ca nu. Dumnezeu e in noi oriunde. Daca soacra-mea abia operata se chinuie sa stea la 90' cu mari dureri inre 10 si 12 (fiindca e slujba-n biserica) eu zic ca isi bate joc de trupul sau si atunci Dumnezeu se supara ca nu se iubeste pe sine. Nici eu nu stiu ce sa mai zic...

Hai ca va pup! Aberez, aberez, nu dati cu rosii ca incerc sa vad cum e ami bine...

Off topic: grija permanenta de "ce zice lumea" nu intrece ca pacat un spalat de vase duminica sau un intrat in Biserica cu capul neacoperit? Ma refer la locuitorii satelor... id="size1">

Sa va povestesc o intamplare: acum mai multi ani in urma, in a doua zi de Craciun, pe cand o asteptam pe sora mea la masa, m-am gandit ca ma enerveaza apa ce curgea incetisor in WC, nivelul la rezervor fiind fixat prea mare. Si m-am apucat sa indoi tija metalica cu flotorul (era un sistem din cele vechi), ca sa micsorez nivelul apei in rezervor.

In cateva secunde de cand m-am apucat de treaba, teava (din plastic!) de alimentare a rezervorului s-a rupt din perete si un jet de apa, cu presiune(nu era consum in ziua de Craciun!), a tasnit cu asa putere, incat lovea in peretele opus al baii (cam 3 m), fara sa piarda din altitudine!

Cum la alimentarea rezervoarelor nu exista robineti de siguranta, fosta sotie a fugit la un instalator care statea cateva etaje mai jos si cu greu, pentru ca omul pleca si el (dar statea fix sub mine), l-a convins sa coboare in subsol sa inchida apa.

In tot acest timp, apa a curs in casa, peste tot, pana la o inaltime de 10 cm, eu stand cu o carpa la gaura, incercand sa domolesc suvoiul.

Rezultatul: sora mea a venit si ne-a ajutat sa scoatem apa din casa, am mutat mobile si am scos mochete (abia ne mutasem, aveam mochete noi, mari cat toata camera), pe care le-am uscat la un prieten in uscatoria de bloc, dar s-au stricat; in final, dupa cateva ore de treaba, am si mancat ceva.

Pentru ca am stat atata cu mana in jetul de apa rece, timp de trei luni nu mi-am mai simtit trei degete de la mana dreapta, cu toate inconvenientele.

Va rog sa ma credeti ca, de atunci, am o alta atitudine fata de subiectul pe care-l discutam...

Fara indoiala, insa, ca spal vase, fac chiar si eu un dus...[:)]

http://community.webshots.com/user/tora97

"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde

Duminica e o zi in care incerc sa ma bucur din plin de familia mea! Dimineata aprind candela, uneori merg la biserica, apoi gatesc ceva bun, scoatem catzelul la plimbare, dormim, lenevim, radem....

Nu spalam, nu calcam, nu facem curatenie. Dar mancare gatesc si vasele chiar le spalam! Si, vorba lui Rufus, ne mai spalam si noi....

Nu sunt habotnica, dar nici desprinsa total de traditii. Respect aceasta zi in felul meu si ma bucur de ea la fel!

Numai bine!

cred ca depinde cum intelegi sa respecti sarbatoarea... asa cum s-a zis, sa incerci sa te gandesti si sa fii mai aproape de Dumnezeu si sa te ocupi mai mult de spirit... dar daca am avut ceva de facut am facut, pentru ca si duminica mancam si ne imbracam, iar copilul care face pe el nu stie ca e duminica si nu poti spala [:D], nu stie ca e duminica si nu poti curata mancarea din castronul tocmai rasturnat si asa mai departe...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Adaugă...