Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Chimicalele din viata noastra!!


Recommended Posts

Va propun sa dam in vileag toate produsele, de multe ori considerate de calitate sau sanatoase, care au efect negativ in viata noastra, ducand chiar si pana la imbolnavire si sa incercam sa ne ferim in a le mai consuma.Citind mult pe internet, am facut o gramada de descoperiri, care m-au lasat fara glas[alcool]Vreau sa schimb viata mea si a celorlalti in bine prin informare,in a refuza sa mai consume produse daunatoare noua, oamenilor.Poate stiti si voi produse care sunt nocive sanatatii noastre dar si benefice si care eu zic are fi bine sa le scriem aici.Eu am salvat in calculator multe chestii interesante pe care vreau sa le expun aici dar si produse benefice noua.Care vreti sa participati, sunteti bineveniti.Eu o sa expun din ceea ce am invatat de pe net.E f. bun internetul asta, cand n-ai alte surse de informare[:D]
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 79
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Pentru inceput:

 

Otravurile de zi cu zi (I)

Eugen Panaitiu

 

Expunerea chimica din locuintele actuale este mai puternica decît niciodata, fiind un factor decisiv în aparitia problemelor de sanatate, în special a cancerului. „Cancer“ a devenit unul dintre cele mai temute cuvinte pentru societatea actuala, tinînd cont de faptul ca o treime din populatia globului sufera de cancer în diferite stadii de dezvoltare, iar prognoza pentru urmatorii 20 de ani este dublarea acestui procent.

 

Chimicale industriale foarte toxice si agentii cancerigeni ne invadeaza viata de zi cu zi prin substantele pe care le gasim în pasta de dinti, lotiuni sau creme solare, sampon, balsam, spumantul de baie si detergentii pentru uzul casnic, produse pe care noi le credem sigure si sanatoase. Atunci cînd acestea interactioneazacu alte substante si patrund gradat în corp printr-o folosinta regulata au efecte serioase asupra sanatatii prin otravire gradata, si constituie un puternic risc de aparitie a cancerului.

 

Elisabeth Sword, directorul executiv al Organizatiei Mediului de Aparare a Sanatatii Copilului, declara: „Oamenii cred în mod eronat ca daca un produs apare pe piata este si demn de încredere, altfel guvernul nu ar permite comercializarea acestuia, cum se întîmpla în cazul alimentelor“. Dar sa vorbim despre experientele traite de noi toti si care reprezinta raspunsuri la reactii chimice, cum ar fi: stranutul dupa ce am mirosit un miros sau un spray deodorant, iritatii în urma folosirii unui produs cosmetic, a unei lotiuni de corp, sau a unui sampon sau balsam; chiar mai frecvent, durerea de cap ce persista dupa zugravit sau vopsit, sau folosirea unui covor nou. Toate acestea sînt reactii chimice la care sîntem expusi fiecare fara sa realiza.

 

S-a considerat mereu ca bucataria este cea mai periculoasa camera din casa, deoarece aici se petrec cele mai multe operatii cum ar fi taiatul, operarea cu diferite mixere si blendere, fierberea, prajirea si prezenta obiectelor casabile. Însa privind din punctul de vedere al termenilor de sanatate si conform statisticilor de ranire, baia este cea mai periculoas camera din casa. Institutul National de Ocupatie Siguranta si Sanatate din SUA a descoperit ca; dintre chimicalele folosite în produsele pentru igiena personala, 884 au fost raportate ca fiind toxice si 125 ca fiind agenti cauzatori de cancer, statistica surprinzatoare avînd în vedere ca la începutul secolului cancerul era o boala rara. În ziua de azi însa, se pare cs o persoans din trei are cancer si una din patru moare din cauza acestuia. Probabil ca va întrebati de ce este permisa folosirea acestor substante în produsele pentru igiena personala, si ce au de gînd acesti oameni sa ne faca noua, copiilor si nepotilor nostri?

 

Exista o alternativa?

 

Scopul acestui articol este de a va alerta asupra continutului unor produse pe care probabil le folositi zilnic si de a va ajuta sa luati decizii corecte în privinta substantelor continute în produsele pe care le achizitiona.

 

Cercetari facute în Germania, Elvetia, Japonia si SUA au evidentiat ca multe substante prezente frecvent în sampon, pasta de dinti, creme de piele si alte produse de igiens personala, pot duce la aparitia unor boli ale ficatului, plamînilor, inimii si creierului, precum si la chelire prematurs, formarea cataractei, cancer de mediu („environmental cancer”), dermatite de contact si afectiuni ale ochilor la copii. Majoritatea populatiei nu are nici cea mai mica idee despre daunele aduse organismului prin folosirea zilnica a unor produse aparent în regula.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

În cartea intitulata „The Safe Shoppers’ Bible” David Steinmann si dr. Samuel Ebstein observa ca în anii 1990 în SUA s-au înregistrat 38000 de rani cauzate în urma folosirii cosmeticelor, toate necesitînd tratament medical. În ultimii 35 de ani dr. Ebstein a fost profesor de medicina ocupationala si de mediu în cadrul Facultatii de Medicina a Universitatii Illinois din Chicago; el este recunoscut ca autoritate internationala în depistarea efectelor toxice si cancerigene ale poluarii mediului prin apa, aer si locul de munca, si în depistarea substantelor de contaminare din produsele de consum (alimente, cosmetice si produse de curatare a casei). Presedinte al Coalitiei de prevenire a cancerului, el este si autorul a 280 de articole stiintifice si 8 carti, incluzînd „The Politics of Cancer Revisited”, „Programul de prevenire a cancerului” si „The Safe Shoppers’ Bible”, pe care tocmai am mentionat-o. În Marea Britanie, în iunie 1999, a fost cel mai ascultat vorbitor dintr-un comitet selectat din ambele Camere ale Parlamentului, cu referire la nevoia de prevenire a cancerului si felul în care aceasta trebuie facuta, accentuînd asupra substantelor toxice care ar trebui scoase în afara legii – prezente în locuinte si la locurile de munca. Cu toate ca informatia despre aceste chimicale periculoase e disponibila de mai multi ani, ea nu a fost publicata înca în literatura medicala, cu alte cuvine, s-ar putea ca medicul dvs. de familie sa nu aiba nici cea mai mica idee despre aceasta. De obicei dureaza 20 de ani pîna cînd o informatie medicalo-stiintifica devine un adevar cunoscut de toata lumea, însa nu înseamna ca este normal sa asteptam tot acest timp pentru a ne proteja pe noi si familiile noastre.

 

Dr. Ebstein a declarat ca dintre cele 1000 de chimicale introduse pe piata anual, doar 12 sînt testate pentru efecte cancerigene. Deci care sînt acele substante de care trebuie sa ne ferim? Cea mai mare atentie a oamenilor de stiinta este concentrata asupra unui ingredient prezent în sampon, pasta de dinti si spumantul de baie: SLS, cunoscut si sub numele de SDS, precum si sub multe alte nume. Mai este si SLES, cu acesta sînt create dioxinele, cei mai periculosi agenti potential cancerigeni din lume. Acum verificati eticheta si samponului dvs.! Motivul pentru care SLS este atît de folosit e pentru ca e ieftin si deoarece o cantitate redusa amestecata cu sare de bucatarie produce multa spuma. Caracteristica profund riscanta este corasivitatea marita, motiv pentru care e folosit în industrie la curatarea garajelor, degresarea motoarelor, spalarea automobilelor etc. Companiile care folosesc SLS în produsele lor avizeaza folosirea echipamentului de protectie precum: cizme de cauciuc, manusi, masti, ochelari de protectie, pentru a se evita inhalarea, contactul cu pielea sau cu ochii, deoarece este toxic si provoaca iritarea membranelor mucoasei si a aparatului respirator superior. Vom continua prin a va enumera simptomele expunerii: senzatii de arsura, tuse, stranut, laringita, respiratie rapida (scurta), dureri de cap, greata si voma. Jurnalul Colegiului American de Toxicologie a confirmat ca SLS este frecvent utilzat în studiile clinice de iritare a tesutului cutanat, cauzînd pierderea parului si incapacitatea cresterii acestuia. Un studiu realizat în Germania dovedeste ca daca se aplica SLS pe suprafata scalpului rezulta caderea parului, pentru ca acesta sa creasca din nou în 4 ani, cazînd apoi în 3 luni, pentru a recreste în decursul a 4 ani. SLS permite parului sa creasca încet timp de 2 ani, si apoi sa cada timp de 2 ani. Deci daca se cunoaste actiunea coroziva care duce la caderea parului si la oprirea cresterii acestuia, de ce îl mai folosim?

 

Se pare ca exista afectiuni chiar mai grave asociate cu SLS. Dr. Greene, cercetator cu doua doctorate la Colegiul Medical din Georgia, studiaza efectele produse de SLS. Studiul dr-lui Greene aduce dovezi alarmante si uimitoare cu privire la daunele produse de SLS. Acesta este rapid asimilat de tesutul ocular si retinut timp de 5 zile, influenînd în special copiii, la care timpul de însanatosire al corneei se extinde pîna la 10 zile (cu mult peste 2 zile la adulti, în mod normal). Va reamintesc ca SLS este absorbit nu doar prin contactul ocular, ci si prin cel cutanat. Ochii umani se dezvolta cel mai mult în primii 2 ani de viata, dar cu toate acestea ne expunem copiii la SLS, pîna si adultii sînt afectati prin aparitia cataractei. Sa fie oare acesta motivul pentru care din ce în ce mai multe persoane poarta ochelari sau lentile de contact?

 

Se stie acum ca SLS faciliteaza patrunderea si mentinerea nivelelor reziduale în creier, inima, ficat si plamîni prin intermediul samponului sau sapunului în contact cu pielea, el afecteaza sistemul imunitar, cauzeaza separarea straturilor pielii si inflamarea acesteia. Afectarea este cumulativa, odata ce sistemul imunitar este afectat dureaza mult timp pîna la restabilirea acestuia, ceea ce poate duce la inhibarea organismului, cauzatoare de o vulnerabilitate mai mare fata de virusi si bacterii. De aceea, fiind mai mereu suprasolicitati imunitar avem stari frecvente de oboseala.

 

Ce se poate spune despre sampoanele speciale pentru copii? O privire rapida în raionul unui supermagazin arata prezenta SLS în aproape toate sampoanele pentru copii. De fapt, cu cît SLS se afla printre primele substante de pe eticheta, cu atît mai mare este concentratia sa în raport cu celelalte substante (ingrediente).

 

SLS se mai gaseste si în alte produse de igiena personala cum ar fi sapunul de corp si de fata, lotiunile de curatare a pielii, gelul de ras si spumantul de baie (prin care poate provoca infectia tractului urinar).

 

O alta problema cu SLS este tendinta de a reactiona cu alte substante cum ar fi: TEA, DEA, uitati-va pe eticheta dupa aceste substante, formaldehides, etc; un agent cancerigen e ca un minilaborator într-o sticla.

 

Dar de ce nu am auzit mai multe despre acest efecte pîna acum? Trebuie sa tinem cont de faptul ca producatorii acestor marfuri au de cîstigat milioane de lire pe an. Precum în industria tutunului, care timp de zeci de ani a reusit sa reziste, ei vin cu studii care se contrazic cele spuse de oamenii de stiinta precum dr. Greene. Dupa cum stiti, au trebuit sa treaca 20 de ani pîna cînd companiile de tigarete au pus atentionarea asupra daunelor tutunului pe pachetele de tigari. În SUA lucrul cel mai bun pe care îl poate face FDA (Administratia SUA pentru droguri – The US Drog Administration) în ziua de azi este sa-i oblige pe producatori sa puna atentionari asupra efectelor pe etichetele anumitor produse. Desigur, acest lucru nu se întîmpla în Marea Britanie sau la noi.

 

În legatura cu atentionarile de pe etichete, iata un avertisment de pe o pasta de dinti comercializata în SUA de catre unul dintre cei mai mari producatori de pasta de dinti: „A nu se înghiti. La copiii sub 6 ani, pentru a reduce riscul înghitirii, folositi o cantitate redusa si sub supraveghere pîna la obtinerea unui obicei corect de spalare. La copiii sub 2 ani cereti avizul medicului, si apoi sub aceasta: „AVIZ: A NU SE LASA LA ÎNDEMÎNA COPIILOR SUB 6 ANI, ÎN CAZUL INGERARII ADRESATI-VA MEDICULUI SAU CONTACTATI DE URGENTA UN CENTRU DE CONTROL AL OTRAVIRII“ – un centru de control al otravirii? Dar vorbim doar despre o pasta de dinti… si sa ne uitam putin la medicamentele pe care sîntem sfatuiti sale tinem sub limba pentru o absorbtie mai buna si mai rapida(de obicei 30 de secunde sau chiar mai putin) – nu credeti ca pasta de dinti v-ar putea patrunde sub limba, mai ales daca va spalati dintii timp de un minut sau doua? Se stie ca un numar de copii chiar a decedat în urma ingerarii unei cantitati prea mari de pasta de dinti, de fapt, cînd vorbim de pericolul potential al acesteia, mai exista si alte substante de care trebuie sa ne ferim, cum ar fi sacharin – zaharina si fluouride – fluorul. Florura de sodiu (sodium fluouride), substanta folosita printre altele la prevenirea caderii dintilor, este de asemenea folosita la otrava de sobolani, ca si SLS-ul, la prafurile împotriva gîndacilor, la stingatoare, solvanti si compusii, fiind substanta perfecta pentru apa de baut, pasta de dinti.

 

În 1945, inginerii responsabili de vînzari la cea mai mare uzina de productie din SUA au realizat ca pe parcursul procesarii mii de tone de aluminiu erau risipite, deseul acesta fiind sub forma de praf extrem de fin numit „alluminium filling tailings”, care se separa de aluminiu în timpul procesarii. Producatorii au observat ca daca pot vinde aceste deseuri chiar la un pret minim, vor înfasca un profit frumusel, însa praful este atît de otravitor încît era problematica chiar si debarasarea de el. De aceea a fost folosit în principal ca otrava de sobolani ce actioneaza prin macinarea în bucatele a organelor digestive, la fel cum ar actiona sticla macinata. Apoi s-a descoperit ca apele din Texas au un continut ridicat de flourine (fluor). Florura de calciu este produsa de catre natura de mii de ani si se pare ca în stare naturala ajuta la întarirea dintilor. De aici Organizatia aluminiului a decis în mod arbitrar numirea prafului „alluminium filling tailings” florura de sodiu, si apoi a dus campanii de convingere a cetatenilor SUA pentru adaugarea acestuia la rezervoarele de apa. Era logic ca va urma adoptarea entuziasta a unei masuri ce avea saajute la prevenirea stricarii dintilor. Pacalirea s-a realizat prin teste grabite si irelevante, precum si prin rezultate bazate pe teste insuficiente. Într-adevar, din teste rezulta ca florura de sodiu fusese adaugata la rezervoarele de apa, însa problemele legate de stricarea dintilor au crescut cu 50% – surprinzator, autoritatile continuau fluorizarea… ma întreb de ce oare?

 

Vedeti dvs., ceea ce este necesar în prevenirea stricarii dintilor este uciderea bacteriilor si distrugerea anormalitatilor fara riscul de a ucide posesorul dintilor… Deci ce avem de facut? Sa achizitionam o apq de gurq? Da, o apa de gura buna ar putea ajuta, însa este la fel de greu de gasit precum o pasta de dinti buna. Majoritatea celor mai cunoscute ape de gura contin un procent mai ridicat de alcool decît berea sau vinul, iar acest lucru poate fi periculos sau chiar mortal pentru copiii mici în cazul ingerarii. Conform Asociatiei de producere a medicamentelor fara prescriptie din SUA, majoritatea celor mai cunoscute ape de gura contin între 12,5 si 27% alcool („alcohol proofs – that’s 25 to 54% proof”).

 

Apropo:binecunoscutul si mult laudatul sampon DOVE, contine SODIUM LAURETH SULFATE care banuiesc ca-i SLS plus alte zeci de substante care habar n-am ce inseamna!!

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Otravurile de zi cu zi (II)

Eugen Panaitiu

 

Articolul de fata are la baza informatiile din cartea „The Safe Shoppers’ Bible” de dr. Samuel Ebstein. Aceasta carte este în esenta un ghid al consumatorului pentru produse non-toxice de întretinere a casei, vorbeste despre riscul leucemiei, si spune ca îmbolnavirea creste de la 4 la 7 ori la copiii sub 10 ani ai caror parinti folosesc pesticide de casa si de gradina. El declara în cartea sa ca reziduurile de la mai mult de 400 de chimicale toxice, unele gasite în produsele de întretinere a casei si în alimente pot fi identificate în sîngele si #355;esutul uman. Acest lucru este destul de cutremurator cînd te gîndesti… dar cum credeti ca patrund în corp? Toate aceste substante toxice pot intra în sînge prin piele, fie prin folosirea unor produse de îngrijire a pielii sau a pastei de dinti; prin produsele de curatat sau prin odorizante ori prin cosmetice sau folosind sampon s balsam. Ce parere aveti de pudra de talc care este asociata cu aparitia cancerului, sau de legatura dintre Altzeimer si aluminiul din deodorante?

 

Dr. Ebstein afirma de asemenea ca multe substante toxice cauzeaza cancer sau afectiuni nervoase, unele pot cauza efecte la nastere, iar altele pot afecta sistemul reproducator.

 

Atunci cînd vorbim despre expunerea chimica, copiii nostri au cel mai mult de suferit, si aceasta doar datorita marimii lor. Copiii absorb aceleasi cantitati pe care le absorbim si noi, însa din cauza ca ei sînt mult mai mici, concentratia din tesuturile lor este mult mai ridicata, motiv pentru care ei sînt mult mai afectati. Dr. Ebstein declara ca cel putin 4% din cazurile de leucemie si non Hodgekins limfoma, pot fi asociate cu expunerea la vopselele de par. Daca ne uitam la cazurile de cancer în saloanele de coafor, vom gasi o rata foarte ridicata în comparatie cu restul populatiei în statisticile referitoare la mediul muncii. Din nou, acest lucru se întîmpla datorita chimicalelor pe care le folosesc.

 

Conform unui raport alarmant, substante chimice care produc tulburari de sex sau afectiuni hormonale, folosite în produse de întretinere a casei, au fost gasite în laptele de sîn si în sînge. Compusii din mii de produse de întretinere a casei ne invadeaza corpul înainte ca sa fie testate în mod corespunzator în privinta riscului pe care îl prezinta pentru sanatate. Unele dintre ele sînt deja cunoscute ca avînd efecte serioase asupra animalelor, iar expertii se tem ca ele pot avea legatura cu boli umane serioase cum ar fi cancerul de sîn, boli ale prostatei si testiculelor, slabirea sistemului imunitar, probleme fizice si mentale la copii, în plus efecte la nastere si asupra fertilitatii. Chimicalele tind sa se depoziteze în mediu si în corpurile noastre fara; sa dispara, chiar daca interactiunea cu produsul se sfîrseste, prezenta toxica a substantelor persista. „Friends of The Earth”, gruparea care a colectat aceste descoperiri de pe toata suprafata Globului, descrie raspîndirea larga a chimicalelor ca pe „o bomba cu ceas”, si a facut apel la guvernul britanic sa le interzica.

 

V-am spus toate stirile rele, dar cu cele bune cum ramîne? Este evident ca va trebui sa luam masuri pentru reducerea expunerii la substantele chimice toxice din casele noastre, si sa ne asiguram ca produsele de igiena personala si cele de curatare a casei sînt sigure. În prezent exista produse create pe baza unor descoperiri stiintifice mai recente, dar, conform spuselor dr. Ebstein, doar cîteva companii aplica masurile optime. Acestia sînt producatorii constienti de daune, care au pionierat si au reusit în fabricarea unei linii largi de produse de igiena personala si de întretinere a casei ce nu contin toxine, contaminatori, mutageni si ingrediente potential cauzatoare de cancer.

 

Informatia pe care ati auzit-o este fara îndoiala salvatoare de vieti. Depinde de dvs. daca o veti ignora sau veti profita de ocazie pentru a controla sanatatea dvs. si pe cea a familiei dvs. În ultima instanta totul se reduce la o singura întrebare: va pretuitii îndeajuns sanatatea pentru a o proteja de substante cancerigene cum ar fi unele E-uri din alimente la care se adauga acum, odata cu prezentarea acestui articol si cele din produsele igienice? Daca nu, atunci sanatatea dvs. va fi expusa unui viitor foarte nesigur…

 

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Aditivii limentari periculosi de... moarte

 

Aditivii alimentari sau E-urile sunt substantele care insotesc aproape orice produs aflat in galantarele magazinelor, ele au sau nu valoarea nutritiva sunt folosite la prepararea unor alimente in scopul imbunatatirii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare. Utilitatea acestor aditivi alimentari este ca ei mentin calitatea si siguranta produselor o perioada mai mare de timp, mentin sau imbunatatesc gustul produselor, asigura controlul aciditatii si a alcalinitatii produselor, mentin consistenta produselor de asemenea mai mentin aroma sau culoarea produselor.

 

E-urile reprezinta codificarea unor aditivi alimentari, a caror utilizare a fost permisa (din punct de vedere al sigurantei alimentare) in tarile Uniunii Europene si in tarile care au aderat la acest sistem de codificare. La ora actuala sunt peste 20 de tipuri de aditivi alimentari cum ar fi, conservanti, antioxidanti, acidifianti, corectori de aciditate, emulsificatori, gelifianti, stabilizatori, agenti de ingrosare, potentatori de arome, antiaglomeranti, indulcitori, coloranti, agenti de afanare, agenti de glazurare, agenti de intarire, saruri de topire, agenti de incarcare, amidon modificat, gaze propulsare si altii.

 

Testele stiintifice efectuate periodic asupra acestor aditivi, ridica tot mai multe probleme de la an la an, dovedindu-se unele dintre acestea au totusi un grad de nocivitate mai mare decat cel estimat initial. Tarile Uniunii Europene fac eforturi deosebite pentru rescrierea listelor de aditivi alimentari, scopul fiind siguranta alimentara a consumatorului. Unele E-uri sunt considerate cancerigene, iar altele doar periculoase pentru sanatate. Revista franceza "Villejuif" a publicat recent lista E-urilor considerate cancerigene: E-123, E-131, E-142, E-210, E-211, E-212, E-213, E-214, E-215, E-216, E-217, E-330.

 

Dintre E-urile periculoase sunt: E-102, numit tartrazina, care este un colorant galben, artificial, care provoaca alergii si este periculos. Se gaseste intr-o gama larga de alimente, de la produse de patiserie pana la bauturi racoritoare si spirtoase. E-120, numit acidul carminic, colorant rosu, natural, de origine animala (se obtine dintr-o specie de insecta), periculos. Se gaseste mai ales in bauturile spirtoase. E-123, numit amarant, colorant rosu artificial, este foarte cancerigen. Se gaseste in bauturi spirtoase. In SUA a fost interzis. E-124 este un colorant artificial, rosu ponceu, periculos, poate provoca alergii. Se foloseste in bauturi. E-131 este un colorant artificial, albastru, foarte cancerigen. Se foloseste in bauturi spirtoase si prajituri.

 

E-142, colorant artificial de culoare verde, foarte cancerigen. Se foloseste in bauturi. E-153 este carbunele vegetal, poate provoca tulburari gastrice. E-210, E-211, E-212, E-213, E-214, E215, E-216, E-217 sunt conservanti cancerigeni. Se gasesc intr-o gama extrem de larga de alimente, de la conserve, muraturi, dulceturi, pana la biscuiti. E-220, E-222, E-223, E-224, E-226 sunt conservanti artificiali periculosi. Se gasesc in toate produsele, in vinurile albe si chiar in fructele uscate. E-230 este un conservant artificial. Cu acesta sunt tratate fructele si recent a fost trecut in UE de la aditivi la pesticide si interzis.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

ADITIVI NENUMEROTATI

Denumire

 

Comentarii

Albumina* -

Ambra cenusie* Derivat din balena.

Acid arahidonic* Derivat din ficat, creier, glande sau uleiuri de origine animala.

Aronia Derivat din Aronia arbutifolia; folosit ca extensor de gust la jeleuri, budinci, diverse prafuri pentru prepararea deserturilor, iaurt, deserturi cu lapte, branzeturi omogenizate, dulciuri de cofetarie, prajituri crocante, creme cu fructe, inghetate, bauturi instant.

Acid aspartic* Derivat din aspartam (vezi E951).

Betaina* Derivat din ulei.

Biotina Vitamina cristalina incolora din complexul B, care se gaseste in special in drojdie, ficat si galbenus de ou; nu se cunosc reactii adverse, produsul a fost testat.

Cafeina Alcaloid care exista in mod natural in ceai, nuca de cola si cafea; absolut toxic in doze mari, poate cauza palpitatii, hipertensiune arteriala, varsaturi, convulsii, dureri de cap, diaree, urinare frecventa, deshidratare, insomnie, crampe abdominale, tremuraturi ale mainilor, spasme musculare; actioneaza ca laxativ; consuma calciul din organism; se foloseste ca stimulant mediu, cu moderatie.

Caseina Fosfoproteina a laptelui, cu o structura moleculara foarte asemanatoare cu a glutenului.

Catalaza* Derivat din ficat de vita.

Colesterin* -

Scortisoara Condiment preparat din scoarta; poate provoca alergii.

Rosu citric nr. 2 Cauzeaza cancer la animale; se foloseste pentru a usca coaja portocalelor.

Zibeta* Derivat animal.

Ulei de muguri de cuisoare Ulei esential natural distilat din muguri de cuisoare (syzygium atmaticum); poate cauza alergii.

Colin bitartrat* Tesut de origine animala.

Colagen* -

Enzime* -

Eritritol* Produs prin fermentare care incepe cu dextroza (zahar simplu derivat din porumb); de asemenea, derivat din stomac de vitel; utilizat ca indulcitor pentru bauturi si produse de cofetarie.

Etil vanilina Aroma artificiala de vanilie; este de 3 ½ ori mai puternica decat vanilia naturala si mult mai ieftina; aceasta explica de ce fabricantii o folosesc in bauturi racoritoare, inghetate, aluaturi coapte; in general, se considera sigura.

Albastru CI albastru direct 53 Dermatite de contact.

Verde FD&C nr. 3 Tumori ale vezicii urinare.

Rosu FD&C nr. 102 Alergen; nu este permis in uzul alimentar.

Galben FD&C nr. 11 Dermatite de contact.

Fructoza Carbohidrat si zahar simplu (monozaharida) exista in mod natural in miere si fructele proaspete; se utilizeaza ca adaos la prajituri, paine, fursecuri, pentru a le da o culoare maronie.

Violet de gentiana CI, violet nr. 3 Dermatite de contact.

Glucuronolacton, acid glucuronic* Substanta existenta in mod natural in organism, in ficat, produsa din glucoza; ajuta la stimularea metabolismului si la dezintoxicarea organismului; exista si in plante, in principal in rasinoase; componenta importanta a tesuturilor fibroase si conjunctive, la toate animalele.

Gliceride Componente ale grasimilor; folosite ca stabilizatori la carnati, slanina, uleiuri vegetale, margarina; cel mai frecvent utilizat este monogliceryde citrate, desi FDA impune limite stricte.

Glicogen* -

Gliadin Ingredient foarte important in paine si produse de panificatie, patiserie, prajituri, majoritatea aluaturilor.

Guaiacol Este utilizat ca expectorant.

Proteine vegetale hidrolizate (HVP) Gluten cerealier; glutenul este o proteina existenta intr-o subclasa de plante din familia monocotiledonatelor; aceste plante sunt membre ale familiei paioaselor (grau, ovaz, secara etc.); si derivatele lor contin acest produs (maltul, amidonul); persoane care sufera de boala celiaca trebuie sa-l evite (este o boala cronica in care absorbtia dificultoasa a substantelor nutritive este cauzata de o leziune caracteristica a mucoasei intestinale); se foloseste la alimente preambalate si conservate; de asemenea, este prezent in excipientii din preparatele farmaceutice, mai ales in suplimentele de vitamine si minerale.

Proteine hidrolizate din plante (HPP) La fel ca HVP.

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Keratina* Derivat din unghii sau par.

Lipide, lipoide* -

Lysin-L*, Lysin-DL* La fel ca eritritol

Maltodextrin, mdltrin Natural, carbohidrat complex, nu este un zahar simplu (dextroza, fructoza, zaharoza etc.); poate fi un derivat din cartofi sau porumb; se foloseste in industria alimentara la dulciuri, bauturi, bere, inghetata, fructe conservate, lapte praf, prajituri, biscuiti, paine, dar si in medicina, industria textila, la vopsele, hartie etc.; in general se considera sigur.

Mentol Alcool cristalin existent in special in uleiul de menta; are un parfum puternic si proprietatile racoritoare ale mentei; poate provoca alergii.

Metionina* Derivat din proteine.

Rosu neutru Dermatite de contact.

Acid nucleic* Derivat din celule.

Oleamina, acid oleic* -

Rennet* Derivat din stomac de vitel.

Fenilalanina, fenilanina Aminoacid esential; organismul il foloseste pentru a produce unii hormoni (epinefrina, norepinefrina, tiroxina, colecistochinina) si melanina (pigment); colecistochinina determina scaderea apetitului (poate fi utila pentru persoanele care doresc sa slabeasca); efectele analgezice ale fenilalaninei pot fi de asemenea utile pentru persoanele care sufera de dureri musculare, de ligamente, articulatii si tendoane, rezultate din efort fizic intens.

Phenylephrine Descongestionant care amelioreaza congestiile nazale; se utilizeaza in industria farmaceutica; efectele secundare sunt: greata, indigestii, pierderea apetitului, nervozitate, agitatie, ameteli, dureri de cap, dureri in piept, accelerarea pulsului, anxietate, teama, urinare dificultoasa sau dureroasa, insomnie.

Polivinilpolipirolidon (PVPP) Pudra alba care se adauga in bere pentru indepartarea compusilor fenolici; ca urmare, berea este limpede si poate fi pastrata mai mult timp.

Salicilat Sare a acidului salicilic; utilizat la dulciuri, placinte, bauturi racoritoare, rulade etc.

Chinina dihidroclorid, sulfat de chinina Alcaloid toxic extras din scoarta arborelui de chinina; utilizat ca aromatizant in bauturi carbonatate (in principal in apa tonica si bitter lemon); se intrebuinteaza ca tratament pentru malarie; efectele secundare sunt: dureri de cap, greata, sunete in urechi, vedere incetosata; cantitatea permisa este strict limitata.

Taurina Aminoacid neesential; produs prin sinteza aminoacizilor metionina si cisteina din ficat; vitamina B6 ajuta la acest proces; diabeticii si persoanele hipoglicemice folosesc taurina sub supraveghere medicala, pentru ca actioneaza asupra activitatii insulinei; consumul excesiv poate da nastere la diaree si la formarea ulcerului peptic.

Tiamina Sursa de vitamina B1; functioneaza ca o coenzima in metabolismul energetic; mentine sanatatea tractului digestiv si a sistemului nervos; la doze mari, se constata reactii adverse, cum ar fi dureri de cap, irascibilitate, puls rapid, tremuraturi, slabiciune.

Timerosal Conservant foarte eficient care contine mercur; este utilizat la unele vaccinuri si alte produse; FDA estimeaza ca este folosit in peste 30 de vaccinuri; mercurul este excretat de corp; sistemul nervos este foarte sensibil la toate formele de mercur; metilmercurul si vaporii de metal sunt mai daunatoare decat alte forme; insa expunerea la nivele ridicate de mercur poate provoca probleme ireversibile la rinichi, creier, dezvoltarea fetusului; efectele asupra functionarii creierului se pot traduce prin irascibilitate, timiditate, tremuraturi, probleme de vedere sau de auz, probleme de memorie.

Torula Proteina derivata din zaharul din lemn; subprodus utilizat in fabricarea hartiei; tipul S este utilizat in alimentele pentru copii si in cereale, tipul F este utilizat in suplimente alimentare pentru pesti si pasari; reprezinta un alergen pentru febra fanului (rinita alergica) si astm bronsic.

Zinc Element esential pentru organismul uman; exista in mod natural in carne (mai ales ficat), peste, linte, legume cu frunze verzi, cereale integrale (inclusiv germeni de grau), drojdie de bere, branzeturi, lapte, arahide, floarea-soarelui, seminte de susan; dozele toxice de zinc pot cauza varsaturi, diaree, agitatie, iritare a stomacului, anemie; dozele excesive de zinc pot scadea nivelul de colesterol HDL (colesterol "bun") si creste riscul de boli de inima.

 

 

Nota:

HACSG = Hyperactive Children Support Group

FDA = Food and Drug Administration

*= aditivul respectiv este probabil sau sigur derivat animal (mai cu seama din porc)

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.




×
×
  • Adaugă...