Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

indemnizatie pierduta? angajatorul in faliment

viermisor

Recommended Posts

Ma poate sfatui cineva ce demersuri sa fac(in afara de posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul) pentru a-mi recupera indemnizatia pentru cresterea copilului pe trei luni din anul trecut (apr-iun 2005), luni antemergatoare intrarii unitatii la care am lucrat in procedura de lichidare?

Nici fostii mei colegi nu au primit salariile, dar mie banii astia in mod normal ar trebui sa mi dea 'statul'. Noua lege, macar pentru acest motiv este mai buna, sa se evite situatiile acestea penibile in care ma aflu si eu.

Incepand cu luna iulie 2005 am primit banii de la casa de pensii, insa restanta de la angajator nu o sa o vad prea curand pentru ca e o societate f. mare si strainii nu sunt interesati sa o cumpere (a cazut piata), iar romanii nu pot (numai datoriile firmei sunt 3mil euro + val ei, si nici nu mai e o afacere rentabila).

Daca stiti vreun caz similar sau pur si simplu cunoasteti legea mai bine ca mine, va rog mult ajutati-ma.

viermisor

Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Nu stiu foarte exact procedura, dar stiu ca, daca firma este in lichidare, ar trebui sa te inscrii (desi poate esti automat) intre creditorii care isi impart masa credala. Adica lichidatorul va vinde toate activele firmei si banii obtinuti se vor imparti intre creditori (si tu esti un creditor al firmei). Trebuie sa te interesezi care este exact situatia firmei si sa iei legatura cu lichidatorul (sau judecatorul sindic?!).

Imi pare rau ca nu stiu cum sa te ajut. Bafta!

Rozi multumesc pentru intentie.

Conform legii am inteles ca aceste cazuri au prioritate, adica sunt 'in capul' listei de creditori. Ce am intentionat sa subliniez este ca firma care e in lichidare este foarte mare si probabilitatea sa se vanda curand este foarte mica, deci si ca eu sa-mi recuperez banii (poate dura ani buni). As fi vrut sa stiu daca exista vreo 'portita', ceva sa pot ajunge in posesia banilor mai repede.

In fond este dreptul meu, neconditionat de starea de functionare a firmei la care am lucrat. Dar parca conteaza ce drepturi ai in tara asta? [zid]

viermisor

quote:Originally posted by viermisor

probabilitatea sa se vanda curand este foarte mica

id="quote">id="quote">Pai daca nu se vinde cu totul, se va vinde pe bucatele!! Adica se va publica un anunt: se organizeaza licitatie publica pt vanzarea urmatoarelo mijloace fixe:... In paralel se va incerca recuperarea datoriilor de la debitorii firmei. Acum nu stiu daca se incep platile catre creditori asa, treptat, pe masura ce se obtin lichiditatile sau nu; poate stie altcineva...

Am vorbit cu un avocat care a spus ca nu e chiar in tema, dar ca el crede ca:...eu nu sunt creditorul societatii.

Fostii mei colegii da, sunt creditori ptr. salarii. Salariile se platesc de societate, ei au muncit ptr. acei bani, sunt creditorii societatii .

Indemnizatia mea se plateste din fondul asiogurarilor sociale, eu nu am adus nimic unitatii ptr. acei bani, in schimb am contribuit la fondul asigurarilor sociale lunar cu o suma de bani si gestionarul fondului- casa de pensii e obligata sa ma plateasca la producerea riscului asigurat, nu unitatea.

Oricum varianta asta nu am mai auzit-o, am intrebat si eu in stanga-dreapta si numai ca societatea la care am lucrat e obligata sa-mi dea banii am auzit.

viermisor

Este perfect adevarat ce ti-a spus avocatul.

Dar daca firma a virat la CAS mai putin cu banii cuveniti tie (asa se procedeaza), nu cred ca ii vei obtine de la Casa de Pensii, ei vor spune ca banii sunt la angajator. Ca ei au platit "despagubirea pt roscul asigurat".

Totusi, fa o intrebare la Casa de Pensii; pt tine, imi doresc sa gresesc! [pup]

• 2 weeks later...

eu zic sa faci o cerere la CAS sa vezi ce se intampla. normal de acolo ar trebui ridicati.

dupa parerea mea, banii care ti se cuvin nu reprezinta salariu restant ca sa poti sa beneficiezi de prevederile legii falimentului astfel incat sa intri la masa credala.

e adevarat ca inainte de OG 148/2005 banii se luau prin unitatea la care ai lucrat, dar nu reprezinta salariu asa cum ti-a spus si avocatul.

succes!

mamitza lui Papitza[baietel]

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Adaugă...