Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Placenta previa


Recommended Posts

Ajutati-ma sa inteleg ce s-a intamplat sa pot merge mai departe.

Am ramas insarcinata cu greu dupa ceva invastigatii, tratamente si laparo. Cand am ramas insfarsit insarcinata nu mi-a venit sa cred. M-am temut f. mult timp pt sarcina sa nu o pierd. Totusi sarcina a decurs normal pana la sfarsit in ciuda temerilor mele. Aveam termen pe 13 aprilie 2006 si bebelina mea a tinut neaparat sa vina in aceea noapte. Doar ca in momentul ruperii apei s-au rupt si niste vene care nu au fost bine fixate in placeta si a produs sangerarea bebelinei si automat a ramas fara oxigen (asta mi s-a spus). Am fost operata dupa o ora si 15 min. aproximativ de la sangerare, copilul s-a nascut mort si a fost readus la viata si conectat la aparate. A trait asa 12 ore. Mi-au spus ca e un caz f rar ceea ce mi s-a intamplat. Toata sarcina nu au fost probleme, doar temerile mele, mai ales cand citeam tot felul de cazuri pe net. Bebelina a fost sanatoasa (pana in acel moment), a avut aproape 4 kg si era perfecta.

Eu nu am auzit pana acum de asa ceva si nici cunoscutii mei. Cine ar trebui sa ne informeze despre asta? Nu inteleg cum a fost posibil asa ceva. Am cruzut ca cunosc toate riscurile la o sarcina si ca nimic nu se mai putea intampla...

As vrea sa stiu daca au mai fost cazuri si daca se putea preveni asa ceva.

Stiu ca acum nu se mai poate face nimic, dar imi e foarte frica de viitor chiar daca dr. spune ca nu are cum sa mi se mai intample a doua oara.

Multumesc

 

Ileanaid="blue">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Termenul de placenta previa este folosit in obstetrica pentru a descrie inserarea joasa a placentei in interiorul cavitatii uterine. Denumirea de "praevia" vine din latina si inseamna "in fata", deci, stricto sensu, placenta praevia inseamna ca placenta "precede" copilul, aflandu-se intre acesta si canalul cervical prin care se produce expulzia sa din cavitatea uterina in momentul nasterii. Din motive nu foarte greu de inteles majoritatea medicilor au extrapolat sensul initial, astfel incat la ora actuala termenul de praevia este sinonim cu notiunea de jos sau cea de inferior: de exemplu un nodul fibromatos situat la nivelul portiunii inferioare a uterului este denumit nodul praevia.

 

Diagnosticul acestei conditii se face in covarsitoarea parte a cazurilor prin echografie. Interesant este faptul ca se poate vorbi de placenta praevia numai incepand de la varsta de gestatie de 28 de saptamani. Inainte de aceasta data este incorect a pune acest diagnostic. Segmentul inferior se afla la 0,5 cm de orificiul intern al canalului cervical la varsta gestationala de 20 de saptamani, iar pana la varsta de 28 de saptamani nu se produc modificari spectaculoase la acest nivel. Dupa aceasta varsta apare o crestere de circa 10 ori a segmentului pana la varsta de 38 de saptamani. Dezvoltarea aceasta a segmentului este mai mare in portiunea anterioara a uterului, astfel incat o placenta jos inserata posterior are sanse mai mari sa devina praevia.Daca si dupa data sus mentionata placenta ramane inserata, partial sau total, in segmentul inferior, atunci diagnosticul de placenta praevia este cel corect. De obicei cam 25% din examinarile ecografice de rutina efectuate in trimestrul II releva placente jos inserate. Dintre acestea doar 5% raman praevia dupa 28 de saptamani, si dintre acestea din urma doar 1/3 sunt placente praevia la termen.

 

Dupa modul in care placenta se insera raportat la orificiul canalului cervical, exista mai multe tipuri de placenta praevia: I: Placenta jos inserata - pozitionata la cca 5 cm de orificiul intern (OI) cervical II: Placenta praevia marginala - localizata la marginea OI, fara sa-l acopere III: Placenta praevia partiala - ce acopera partial OI IV: Placeta praevia totala - ce acopera complet OI.

 

Dupa cum puteti cu usurinta sa trageti concluzia, in caz de placenta praevia, nasterea pe cale normala (vaginala) este imposibil a se desfasura normal, delivrenta facandu-se prin operatie cezariana. Inainte de momentul nasterii aceasta afectiune se poate insoti de numeroase probleme, dintre care cea mai frecvent intalnita este aparitia unor sangerari in ultimul trimestru de sarcina, cu un maxim in jurul varstei de 34 de saptamani. Sangerarea incepand inca din trimestrul II este asociata cu un prognostic fetal relativ sumbru. De fapt aceasta a ramas cea mai mare problema la momentul actual: afectarea fatului.

 

Daca acum 150 de ani mortalitatea materna era cam de 30%, in prezent in tarile dezvoltate nu s-a mai raportat nici un deces matern datorat placentei praevia. Placenta praevia se asociaza cu prezentatia pelviana in procent destul de mare (peste o treime). Fatul este supus unor riscuri destul de mari: nastere prematura (datorita faptului ca deseori este necesara terminarea nasterii inainte de termen datorita aparitiei complicatiilor), intarziere de crestere (placenta nu furnizeaza suficienti nutrienti sau oxigen datorita faptului ca insertia joasa este facuta intr-o zona nefavorabila). De multe ori placenta este anormal inserata in peretele uterin (adica este foarte aderenta, conditie denumita placenta acreta).

 

 

RAALUCUTZAid="red">[gravi]35+id="red">cu[fetita]CELESTINAid="red"> http://community.webshots.com./user/raalucutza

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Ileana,

Am citit fara sa vreau despre drama ta si m-am cutremurat...

Ce nu inteleg eu este cum de a nu a fost descoperita aceasta placenta previa (se vede la un ecograf obisnuit). Acesta a fost diagnosticul cu care ai plecat din maternitate sau este ceea ce ai dedus tu? Te intreb pt ca mi se pare incredibil ca intr-o tara civilizata sa nu se descopere o previa....Iar previa este caz clar de cezariana , si nu prea se lasa pana la termen, tocmai din cauza pericolului de hemoragie.

Eu am trecut razant pe langa o placenta previa in sarcina asta, adica dupa 28 de s placenta s-a ridicat si a castigat 5 cm amarati...am mai auzit de cazuri triste ca ale tale, dar proveneau din epoca in care o ecografie nu era posibila...

Sa iti dea Dumnezeu tarie sa poti sa treci peste acest moment!

Magg [gravi]cu Nichita 34 de s+

 

 

 

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc fetelor.

Din ceea ce spune raalucutza si ceea ce am gasit si eu pe net nici mie nu mi se pare ca ma incadrez in acest diagnostic, dar este cel care mi s-a pus. Probabil nu au avut unde altundeva sa incadreze. Eu nu am sangerat deloc toata sarcina, nici macar un pic si am fost la eco cu o sapt. inainte. Au facut si poze care acum nu se mai gasesc. Nu a fost o nastere prematura, a venit chiar la termen, de crescut a crescut normal (avea aproape 4kg).

Totul a decurs normal, perfect, de asta nu inteleg ce s-a intamplat. Cum e posibil sa nu fi vazut nimeni acele vene? Cum de s-au rupt tocmai atunci? Am fost activa toata sarcina, am mers pe jos si 4-5 ore pana aproape in ultimul moment, am facut chiar si sex in ultimul trimestru, ne mutasem cu 2 zile inainte si facusem destul efort....In aceea zi nu s-a intamplat nimic deosebit, bb a miscat destul de tare (dar nu era prima data) in aceea noapte cand m-am culcat pe la 1 si la 2 se intampla asta...Dr spune ca s-au rupt ori din cauza miscarilor lui bb ori odata cu ruperea apei, din cauza presiuni.

Am tot intebat daca exista semne pt a putea evita asa ceva si dr spune ca nu. Si atunci cum sa nu ma tem?

 

Ileanaid="blue">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

ILEANAid="red"> eu sunt trup si suflet alaturi de tine!cred ca esti fff curajoasa incercand sa afli cum si de ce s-a intamplat......teoretic sunt multe de spus....si practic e imposibil de inteles si de prevenit!sunt cazuri rare dar din pacate se intampla......si sunt surprinsa ca se intampla si in tarile dezvoltate........am o temere in suflet ......cuvintele pt tine acum sunt fara folos!sa fii tare in continuare si sa ai puterea sa o iei de la capat!am sa ma rog pt tine![pup]

 

RAALUCUTZAid="red">[gravi]35+id="red">cu[fetita]CELESTINAid="red"> http://community.webshots.com./user/raalucutza

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Ileana,

 

Mie si acum mi-e foarte greu sa accept ceea ce ti s-a intimplat tie ...

Am plins de fiecare data cind am vazut pe listuta noastra ca o fetita si inca una si apoi si a treia au plecat la ingerasi...

 

E strigator la cer ca medicii nu au putut observa problema placentei tale intr-o tara "dezvoltata"!Bunica mea a avut placenta praevia la ambele sarcini si a fost depistata acum 60 si respectiv 55 de ani fara ecograf si fara tehnologia de care dispunem noi in secolul XXI !!A nascut cu cezariana si totul a fost bine...

 

Eu nu sunt medic,dar mi se pare ca ceea ce ti s-a intimplat seamana mai mult cu Placental Abruption decit cu praevia...

 

"Placenta abruptio este separarea placentei inainte de nastere. De vreme ce placenta este considerata linia vietii care asigura aportul de substante nutritive si de oxigen de la mama la fat, aceasta separare poate fi amenintatoare de viata pentru fat, si uneori si pentru mama de asemenea. In cazuri rare (in mai putin de 1 din 1000 de nasteri), o placenta abruptio severa poate duce la decesul fatului.

Placenta abruptio, care mai este denumita si abruptio placenta sau placental abruption, afecteaza aproximativ 9 din 1000 de nasteri. De obicei apare in trimestrul trei de sarcina, dar ea poate aparea oricand dupa saptamana 20. Pana la 15 procente din placenta abruptio nu sunt evidente pana in momentul in care nasterea incepe sa progreseze sau abia dupa nastere.

 

Cauzele placenta abruptio nu sunt bine intelese, si unele femei o dezvolta fara sa aiba nici o cauza care sa poata fi identificata."

 

Si aici si in engleza:

 

"Placental abruption (also called abruptio placentae) is a serious condition in which the placenta separates from the wall of the uterus, partially or completely, before delivery. If this happens, the baby can be deprived of oxygen and nutrients and the mother can experience life-threatening bleeding.

 

This rare — but serious — complication of pregnancy requires immediate medical attention.

 

With placental abruption, the uterus bleeds from the site where the placenta was attached. The blood typically passes through the cervix and out the vagina. Sometimes, however, the blood remains trapped behind the placenta.

 

Placental abruption happens most often in the third trimester, but it can happen any time after about the 20th week of pregnancy. The main sign of placental abruption is bleeding."

 

CUM ADICA NU SE GASESC POZELE DE LA ECOGRAFIA CARE TI-AU FACUT-O IN ULTIMA SAPTAMINA DE SARCINA??!!

 

Sa va dea Dumnezeu incredere si putere sa treceti peste tragedia asta

 

Mariana

 

mama Monicai(1998), id="red">a lui Matei(2001),id="blue">si a lui Markus(2006)id="teal">

 

id="brown"> id="Arial">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Ileana Marius iti inteleg perfect durerea[flo2] Este inadmisibil ca se intampla astfel de nenorociri in vremea asta... Ma doare sufletul pentru tine; stiu ca nu iti pot spune sa uiti si sa mergi mai departe, pentru ca stiu ca nici eu nu pot uita inca...

Nu pot decat sa sper ca Domnul e mare si se va indura si de noi si vom avea fiecare copilasii doriti.

 

 

http://pg.photos.yahoo.com/ph/lauricisolomon/my_photos

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Marianaid="blue"> merci mult. Mi se pare extraordinar ca iti faci timp sa raspunzi la atatea intrebari.

Se pare ca mai degraba ma incadrez in acest diagnostic. Si mie mi se pare incredibil ca mi s-a intamplat aici...Am stiut de la inceput ca e ceva rau cu sangerarea si apoi cand am vazut ca nu ii gaseste pulsul, dar am plecat increzatoare in operatie, mi-am zis ca aici trebuie sa se gaseasca o rezolvare indiferent ce se intampla.

Cu o saptamana inainte fusesem la dr si vroiam si noi sa inregistram eco si dr. spune ca are si alte lucruri mai importante de facut...Nu mai facusem eco de mult si eram entuziasmati, dar dr. s-a uitat foarte repede, nu am vazut nimic si dupa ce a zis asa nu am mai avut curajul sa intrebam nimic. Asa ca am uitat sa intreb si cate kg are si tare mult vroiam sa stiu. Am vazut ca a facut si poze si scria ceva pe fisa dupa ele (probabil masuratorile), am vrut sa le cer atunci, dar nu am mai avut curaj. Le-am cerut la externare si a spus ca nu are asa ceva la dosar. Nu stiu sa spun daca le-a aruncat atunci sau dupa incident.

Cum am mai spun sunt f. nemultumita de sistem. Si cred ca aceste cazuri fiind asa rare nu prea le i-a nimeni in considerare. Se merge la noroc si daca se intampla...trecem noi peste asta...si data viitoare promit ca va fi mai bine...

Lauraid="blue"> imi este f. greu sa ma adaptez la "normal". Nu mai sunt nici gravida nu am nici bb...Mi-am dorit f. mult acest copil si imi pare rau ca nu am avut ocazia sa o tin mai mult in brate, sa o schimb, sa o imbrac...Am tinut-o de mana cat a stat conectata la aparate, dar din cauza calmantelor am dormit in cea mai mare parte a timpului. A fost si botezata si eu nu am putut tine ochii deschisi. Dupa deconectarea de la aparate am tinut-o 10 min. in brate pana s-a dus...

Sunt lucruri care nu pot fi uitate si mi-e greu sa inteleg de ce...

 

Ileanaid="blue">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

doamne ce trista e povestea ta[q][q]...care de fapt nici nu-i poveste din pacate!ca excat cum spui tu mi se intampla si mie cu doctoritza mea.....se uita repede totul e ok....nu stiu sa o intreb nimic-eu nu vb germana-si uite cum ma duc pe mana lui dumnezeu sa nasc!de altfel nici nu imi trebuie mai mult dar oricum starile de neliniste persista!SUNT ALATURI DE TINE si ma rog sa iti fie bine![pup][pup][pup]

 

RAALUCUTZAid="red">[gravi]35+id="red">cu[fetita]CELESTINAid="red"> http://community.webshots.com./user/raalucutza

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.




×
×
  • Adaugă...