Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Mod calcul repartizare pierderi in intretinere


joxy

Recommended Posts

Problema:

 

Blocul este contorizat la apa rece si apa calda. Fiecare apartament are apometre. Intre apometrul de bloc si suma celor de apartament exista o diferenta.

 

Intrebare1: cum se repartizeaza acea pierdere (transformata din mc de apa in lei) pe fiecare apartament (cota parte/ apt sau /persoana)

si conform cu ce lege...

 

Intrebare2: Daca eu am centrala termica si la apa calda am dop, la apartamentele cu centrala termica... se mai poate repartiza pierderea pt. apa calda ? ... si unde scrie asta.

 

...daca stie cineva...

 

Cu respect,

G.

 

Suntem urate... si ne tarim!id="size1">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Administratorul blocului nu-si face treaba daca exista "o scurgere" pe undeva. Ori nu repara instalatiile, ori are protejatii lui care platesc sub contor. Oricum ar fi, e vinovat.

 

Cheltuielile comune si pierderile "vin" dupa facturi. Adica la reparatia acoperisului, cu cota parte din proprietatea indiviza. Altfel spus, un apartament cu trei camere va plati mai mult ca o garsoniera. La curatenia pe scara, evident ca va fi la nr. de persoane care circula cu noroi pe scara.

 

Din pacate, asociatia de proprietari e suverana in hotararile ei (de preferat legale )[:D], si este ajutata si de texte de lege aberante.

 

Uite aici:

ARTICOLUL 42

(1) Daca numai o parte dintre proprietarii din condominiu detin aparate de inregistrare a consumului de apa rece, apa calda menajera, agent termic de incalzire si/sau gaze naturale pentru toate instalatiile aferente proprietatii individuale, atunci repartizarea cheltuielilor se stabileste prin hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari, care trebuie sa cuprinda prevederi cu privire la modul de citire, repartizare/defalcare a consumurilor respective, precum si la modul de incasare si de efectuare a platilor corespunzatoare consumurilor.

(2) Daca toate proprietatile individuale din condominiu au sisteme proprii de inregistrare a consumurilor, asociatia de proprietari va stabili modul de facturare si de plata a cheltuielilor comune, impreuna cu furnizorul si cu beneficiarii serviciului respectiv. In toate cazurile de existenta a aparatelor de inregistrare a consumurilor aferente proprietatilor individuale, plata consumurilor proprii nu scuteste de la plata contributiei aferente cotei din cheltuielile comune, conform modalitatii stabilite in adunarea generala a asociatiei de proprietari.

 

(vezi pct.2)

 

Deci mareata adunare poate hotari ca chiar daca ai dop, trebuie sa platesti pierderea proportionala.

Sfatul meu: ignora-i. Fa-le o scrisorica, sa dovedesti buna credinta.. Cere explicatii cu privire la diferente, atrage atentia asupra proastei gestionari a condominiului, mai gaseste vreo cateva nereguli (iti trimit textul de lege pe mail, mai scotoceste prin el).

Apoi nu-i baga in seama. Sa te dea in judecata [:D]!

Sunt sigura ca in instanta nu vor putea proba toti pasii care au dus la aceasta hotarare, asa ca se vor lasa pagubasi.

 

Da-mi un mail, sa-ti trimit Ordonanta.

 

Editez sa-ti spun de unde este textul (H.G. 400 din 02/04/2003

Norme metodologice privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, si sa-ti mai spun ca nu indemn la nerespectarea legii, ci este atitudinea pe care as aborda-o eu in fata unei asemenea situatii.

Motivatia, in privat.

 

Mai bine un dusman intelept dacat un prieten neghiob! (proverb indian)

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Revin, ca sa raspund la intrebarea 1: cum vrea adunarea generala!

Cere procesul-verbal de sedinta in care s-a hotarat modalitatea [:D]!

Vezi daca a fost legal constituita, daca are toate semnaturile...[:D].

 

Gata, ca-mi iau blesteme de la domnii presedinti si administratori!

 

 

 

 

Mai bine un dusman intelept dacat un prieten neghiob! (proverb indian)

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Hai sa-ti spun din ce stiu eu. Diferenta dintre apometrul de bloc(sau cat spune facura ca s-a consumat) si suma apometrelor poate fi reala pt ca citirea contoarelor nu se face bine (locatarii declara mai putin probabil sau aiurea), din exp. mea stiu ca niciodata nu s-a consumat cat era in factura, ci mai putin. Si atunci fiindca treb platita factura treb sa se acopere aceasta dif. Nu stiu sa-ti spun in ce art, dar se da voie legal sa se aplice un coeficient de corectie care cred ca e de max 2% care se aplica tuturor locatarilor la m cub de apa ca sa se acopere dif si sa se ajunga la suma din factura. Acest coeficient variaza de la luna la luna, in functie de cat de mare e diferenta(nu stiu cat e max, treb sa stie administratorul, sa se uite in lege).

Daca ai centrala si ai dop la apa calda, atunci tu nu platesti deloc apa calda fiindca nu consumi. Deci nu e normal sa platesti nimic ca pierdere pe apa calda. Trebuie sa ai mereu zero(la noi in bloc cei care au centrala au zero din start pe apa calda). Apa calda este o cheltuiala care se imparte pe persoana.Sper ca te-am lamurit cat de cat.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

M-am uitat atent la tabelul de intretinere. Pierderile la apa rece ca si pierderile la apa calda sunt trecute la "cota parte".

Sa le fac o sesizare ?

 

Cu respect,

G.

 

Suntem urate... si ne tarim!id="size1">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.




×
×
  • Adaugă...