Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

• ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

concediu postnatal

tanaramamica

Recommended Posts

Imi cer scuze, sunt convinsa ca acest subiect a mai fost discutat dar, cu 2 bb mici nu prea am timp sa caut pe forum. Am si eu o mica problema. Am nascut pe data de 13.04.06 si trebuie sa intru in cic pe data de 13.06.06. Concediu prenatal l-am inceput pe data de 07.02.06. Asta inseamna ca am beneficiat de un concediu prenatal de 66 de zile si de un concediu postnatal de 60 de zile. Problema este ca cei de la munca sustin ca, concediu posnatal trebuie sa fie neaparat de 63 de zile si eu nu am cum sa justific inca 3 zile.Cum se preocedeaza in situatii de genul asta? Ce act legislativ clarifica problema cu concediile? Multumesc mult si astept raspunsurile voastre urgent. [bang]
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul răspuns

tanaramamica, eu am facut doar 42 de zile de postnatal (atat este minim) dupa care am solicitat CIC (desi mai aveam pana la 126 de zile)si nu am avut nici o problema. Asta a fost in 2004 poate s-a schimbat, desi nu cred:

"LEGE nr. 577 din 22 decembrie 2003 privind aprobarea Ordonantei de urgentã a Guvernului nr. 9/2003 pentru modificarea si completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurãri sociale

...

La articolul 121 alineatul (1), litera a) va avea urmãtorul cuprins:

a) concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani si, în cazul copilului cu handicap, pânã la împlinirea vârstei de 3 ani, oricând pânã la împlinirea de cãtre copil a acestor vârste, numai dupã efectuarea a cel putin 42 de zile din concediul de lãuzie."

Repet din nou:

Concediul medical este un DREPT, nu o OBLIGATIE!!id="red">

Singura obligatie este ca CIC sa nu inceapa mai devreme de ziua a 43-a de viata a copilului. In cazul in care mama beneficiaza de concediu de maternitate, acesta trebuie sa fie de cel putin 42 de zile calendaristice.

Deci concediul de maternitate (prenatal + postnatal) poate dura, in functie de dorinta mamei, intre 0 si 126 de zile.

Practic, orice proaspata mamica isi ia cel putin cateva zile libere DUPA nastere. Zilele astea pot fi de concediu de odihna, de concediu medical, de maternitate sau fara plata.

Concediul de maternitate se acorda pe baza unui certificat medical. Daca eu nu duc certificatul medical, nu ma obliga nici o lege sa stau in concediu. Dar perioada aceea de 42 de zile de dupa nastere trebuie acoperite cumva, iar variantele le-am expus mai sus.

Pentru tanara mamica - poti studia:

1. Ordonanta de urgenta nr. 158 din 17/11/2005

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1074 din 29/11/2005

Intrare in vigoare: 01/01/2006

privind concediile ºi indemnizaþiile de asigurãri sociale de sãnãtate

2. Norme metodologice din 04/11/2005

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1064 din 28/11/2005

Intrare in vigoare: 28/11/2005

privind contribuþia de asigurãri sociale de sãnãtate

3. Ordonanta de urgenta nr. 148 din 03/11/2005

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1008 din 14/11/2005

Intrare in vigoare: 01/01/2006

privind susþinerea familiei în vederea creºterii copilului

4. Hotarâre nr. 1825 din 22/12/2005

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 7 din 04/01/2006

Intrare in vigoare: 04/01/2006

pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 148/2005 privind susþinerea familiei în vederea creºterii copilului

5. Ordin nr. 125 din 14/03/2006

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 254 din 21/03/2006

Intrare in vigoare: 21/03/2006

Succes!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Adaugă...