Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

• ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Ati pleca ?!(2)

Recommended Posts

• Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul răspuns
quote:Originally posted by Ramona J

Mai e ceva. Noi romanii sintem mai nesiguri pe noi, mai timizi. Educatia din familie si din scoala e alta decit aici. Fiul meu a fost la gradinita si aici si in RO. De la gradi de aici a venit si mi-a spus "anything is possible". In RO este certat pentru curaj, initiativa. Si el nici nu e un copil cu tupeu. Deci si putinul ala care-l are este infrint.In RO peste tot este autoritatea de care trebuie sa te temi. De la educatoarea de la gradinita, la invatatoare, profesori, mai tirziu sefi. Aici ai mereu impresia ca oamenii astia sint egalii tai, ei permit discutiile de la om la om. Sint incurajate. Nu stiu daca explic suficient de clar. La fel si in familie, parintii vorbesc mai de la egal la egal cu copiii lor. Par ca se sfatuiesc cind merg la cumparaturi. Fie ca e vorba de o jucarie, o hainuta pentru ei sau mai stiu eu ce. Asta e un lucru care il apreciez la societatea americana.The best thing you can do for your children is to love your wife.

id="quote">id="quote">Nu cred ca romanii sint mai timizi, ci cred ca europenii sint in general mai la locul lor decit americanii care sint destul de agresivi uneori si cam prea siguri pe ei. In rest, de acord cu tine, si eu am trait acolo si mi-a placut societatea lor, cu toate lipsurile ei, dar oricum nicaieri nu-i perfect...Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005
Distribuie pe alte site-uri

De aia ziceam ca nu e perfect. Pina la urma care o fi locul ala?

Generalizind din nou, eu zic ca e mai bine ca ei decit ca noi. In Romania "indrazneala" se manifesta mai mult prin agresiune. Aici e un fel de "pot si eu", dar pozitiv vorbind.

In Europa e altfel. Acolo aristocratul nu sta de vorba cu tine, nu se cuvine. Aici macar aparentele sint altele. Ti se vorbeste de la egal la egal si asta iti da increderea ca poate poti si tu ceva mai bun. In nebunia noastra unii dintre noi chiar reusim. Eu mai incerc.

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Hai ca m-am inflacarat! Pai de ce la "locul lor'? Pai tocmai locul asta e cel care ne opreste din progres.

Cine viseaza si indrazneste are o sansa de reusita. Daca stai la locl tau nu ajungi prea departe. De asta par americanii prea indraznesti. Sint educati asa, dar poate tocmai asta e cheia succesului. De ce nu si a fericirii. Ca daca te simti inchistat si ca trebuie sa stai la locul tau... e si asta un stres in plus.

Recunosc ca ma enervez citeodata ca sint prea increzuti pentru gustul meu (in politica, de multe ori). Dar poate tot datorita educatiei mele gindesc asa si datorita faptului ca provin dintr-o tara mica, unde nu ne putem permite politica de agresiune ca ne papa lupul.

Continui. Ca daca tot am inceput...

Revin la moralitate. In Romania copiii vad de devreme ca oamenii nu sint egali, ca unii au avantaje. Pina si sistemul de notare de la scoala avantajeaza chestia asta. Comparind cu sistemul de aici. E alb si negru, nu la latitudinea profesorului sa stabileasca nota.

Toata lumea vorbeste de smecherii, cum sa mai pacalesti un pic pe ici pe colo. In atmosfera asta cresc copiii.

Sa rezolvi ceva e foarte complicat. Aici de multe ori rezolvi cu un telefon, pe internet. Nu dai spaga, e simplu. Acolo alergi de nebun toata ziua. Vii acasa te certi cu familia, iti bati copilul. Daca esti profesor dai note proaste... etc.

Vreau sa arat ca e un cerc vicios. Solutii ar fi dar nu inteleg daca oamenii nu vor sau nu pot sa le gaseasca.

Am mai spus-o cu TV, presa, totul e deocheat si de prost gust. Nu-mi iese din minte editorialul din Tango unde madame incepe prin a povesti ca ar face orice sa-si hraneasca odraslele. Lucru de inteles. Dar apoi ne povesteste cu mindrie citi barbati a inselat, cum a sarit de la unul la altul fie ca erau insurati, sau era ea gravida cu unul si s-a sarutat cu altul... Cu mindrie le povesteste, repet... Ca e revista femeilor "care stiu sa se miste".

E putreda rau societatea fratilor.

Ramona, am lucrat citiva ani intr-o firma pur americana, cu majoritatea angajatilor peste "talpa" americani.

Si... sa nu detaliez, dar n-am vazut mai mare ipocrizie in viata mea.

Erau mai rau decit Dr. Jekyl si Mr. Hyde.

Ca sa-i spui unui angajat ca e incompetent trebuia intai sa-l lauzi juma de ora, apoi sa ii transmiti informatia ref. la ce a gresit.

In asa fel formulat incit pleca de acolo plin de beatitudine si convins ca e nemaipomenit.

Iar dupa ce te obisnuiai cu sistemul, evident ca ti se pareau insultatori toti ceilalti oameni care altfel chiar intentionau sa te laude.

Si ti se spunea ca, da, poti sa faci orice - numai sa incerci si era vai de fundu' tau!

Desigur, iti primeai suturi intr-un mod "incurajator" si daca nu te prindeai repede ziceai si merci pt. asta.

Aparentele sint un criteriu, dar nu unul din preferatele mele.

N-o lua personal... intr-adevar fiecare vede altfel lucrurile.

Elise

Inca un aspect: sa faci business.

Aici faci ce vrei tu atita vreme cit iti platesti taxele si nu inseli statul. Tii contabilitatea pe petice de hirtie daca vrei, nu te intreaba nimeni atita timp cit poti dovedi totul.

In Romania te amendeaza pentru orice, vine Garda, asteapta spaga, te inchide pentru nimic. Sint reguli pentru cel mai marunt lucru, se schimba mereu regulile jocului in asa fel incit nimeni nu e niciodata cu toate puse la punct. Un mic intreprinzator isi pierde vremea cu toate astea in loc sa-si poata vedea de afacere.

In acelasi timp hotii mari fura miliarde si stau linistiti.

Se omoara initiativa, de parca n-ar fi in interesul societatii.

Gata, ca vorbesc singura pe-aici.

Asa e, si cind te dau afara te lauda mai intii.

E ipocrizie, dar nici oamenii nu sint toti buni si rai.

In timp am ajuns sa inteleg pina si chestia asta. Ar fi mai bine sa tipe si sa te dea pe usa afara? Stiu ca asa sintem obisnuiti. Dar ei sint obisnuiti in felul asta. Si fiecare om isi gaseste locul lui. Daca nu esti potrivit pentru firma asta, poate ai calitatile necesare pentru a lucra in alta parte. Poate asta e mesajul.

Si eu am lucrat undeva unde mi s-a spus sa am initiativa dar apoi nu prea mi-au bagat in seama ideile. Poate nu erau cele mai bune, greu de aplicat sau poate n-am lucrat pentru firma potrivita.

Nu e perfect aici. Dar nu-ti omoara speranta. In Romania eu imi pierdusem speranta. In general oamenii sint mai descurajati, mai putin increzatori in viitorul lor si al copiilor lor. Ce sa fac, trebuie sa generalizez. Exista si exceptii dar nu despre asta discutam.

Haideti sa va dau un exemplu recent de comportament american

Unde lucrez eu ca voluntar se faceau angajari pt un nou coordonator. Aplica printre altii si un voluntar cu care lucram noi de 3 luni , o fata aflata acolo pt ca fusese condamnata la munca in folosul comunitatii pt o anumita infractiune+ o gramada de amenzi in trafic bla bla. O angajeaza si dupa 4 zile o dau afara. De ce???? El capo di tuti capi [:D] a decis ca e persoana " cu risc" etc . Daca faza asta era in ro sunt sigura ca povestea se termina aici. dar..... ne-am mobilizat ,am facut o petitie , am semnat-o toti si fata si-a primit slujba inapoi cu scuzele de rigoare.

In Romania eu imi pierdusem speranta

si eu.

unul dintre momentele in care mi-am dat seama ca o sa mai trebuiasca sa crestem o generatie ca sa se schimbe ceva, a fost la rand la posta unde era o coada URIASA din cauza platitorilor de facturi telefonice. In spatele meu o dna a inceput sa se vaite ca intarzie la serviciu si ii taie telefonul. m-am intors si i-am spus ca 50 de metri mai incolo e o banca unde nu prea stai la coada si poti plati factura. s-a uitat foaaarte neincrezatoare la mine si mi-a spus. " lasa ca stau aici, ca poate si acolo e coada"[:D]

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Adaugă...