Administrators desprecopii Publicat Mai 24, 2006 Administrators Raport Distribuie Publicat Mai 24, 2006 Va invit la o discutie fierbinte. Eu personal consider ca Balada Miorita ar trebui scoasa din manualele copiilor. Care este morala acestei balade? (altfel decit o tanguiala si un indemn de renuntare la lupta?) Cum educa ea, prin exemplu, o natiune care are nevoie de modele? Eu cred ca ar trebui scoasa din manuale. voi ce credeti? [dc] Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.id="Arial">id="size1"> Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
cl Postat Mai 24, 2006 Raport Distribuie Postat Mai 24, 2006 Ufffff, Mirela! Balada asta nu te indeamna decat sa te resemnezi!!!! Nu mi-a placut niciodata si m-a ofticat de cand eram copil! De ce nu face nimic ciobanul ala sa scape????? De ce nu se apara? S-a mai discutat si la Arte (si despre Mesterul Manole, de ce accepta Ana sa fie zidita cand toate semnele ii spun sa nu se duca la sotul ei ), stai sa vad daca gasesc subiectul. Claudia Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Tzuni Postat Mai 24, 2006 Raport Distribuie Postat Mai 24, 2006 Mirela, daca te pasioneaza subiectul asta, da-mi pe PM adresa sa-ti trimit o carte excelenta semnata de Vasile Constantin Boghian intitulata "Romanii intre Pacala si Miorita". E foarte bine scrisa si se dezbat in ea exact "cazurile" Miorita, Mesterul Manole, Pacala etc... ____________________________________________________________ Tzuni [sofer] mic si drag si scump si grasunel si... pisicos Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
forte Postat Mai 24, 2006 Raport Distribuie Postat Mai 24, 2006 Sensul Mioritei e , cred eu, altul decit cel prezentat in "vulgata romaneasca" (citat Patapievici). Dar atita ni se baga in ochi si urechi ca aceasta balada ne defineste si asa ne place sa explicam toate esecurile prin aceasta "gena"....Balada in sine n-are nimic deranjant. Discursul din jurul ei face mult rau. La fel cu Ana lui Manole: Balada aceea nu e neaparat despre emanciparea femeii cit despre Creatia, Creator, jertfa...hai sa n-o luam chiar la piciorul versului. Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
cl Postat Mai 24, 2006 Raport Distribuie Postat Mai 24, 2006 Bingo! Am gasit. Daca vreti sa va distrati putin, aruncati un ochi si aici: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=29768 Claudia Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
nematics Postat Mai 24, 2006 Raport Distribuie Postat Mai 24, 2006 Claudia m-am uitat pe linkul dat de tine m-am distrat! pe cinste! daca citesti ce scrie acolo te lecuiesti de complexe dar oare ne putem schimba destinul? Parca explica Lazarev intr-o carte ca s-ar cam putea, dar trebuie sa fii meserias ca sa faci asta si sa fii in stare in viata sa nu te atasezi la nimic - nici familie, nici munca nimic, sa-l iubesti pe Dumnezeu mai intii si apoi pe planuri mult mai joase sa vina ceilalti la rind si nu numai Manole jeleste, nu numai ciobanul isi accepta soarta, mai sunt si alte legende in istoria universala - pe mine ma bintuie mai recent povestea lui Orpheu si Euridice - dupa ce Orfeu schimba destinul iubitei si reuseste s-o intoarca din Infern cu conditia sa nu se uite la ea pina ies afara, taman la citiva pasi de iesire il pocneste grija de ea si intoarce capul - binenteles ca de data asta o pierde pentru totdeauna - si aici nici macar nu e vorba de crima, jertfa sau rautate Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
anca tanasica Postat Mai 24, 2006 Raport Distribuie Postat Mai 24, 2006 mey..io zic ca miorita ne defineste...da' nu pt.ca ne indeamna la resemnare...ci pentru ca ne spune clar ca exista o karma...si alte popoare au astfel de manifestari in a descrie karma... apoi ne defineste pentru ca.s 3 ciobani...si 2 se intorc impotriva unuia...asa.i in viata...!!!... apoi, oaia salvatoare...(puterea divina???) incearca sa.i deschida ochii...dar io nu cred ca ciobanul se resemneaza...ci pur si simplu isi urmeaza destinul... io zic ca in plan profund educa...pregateste pentru viata...pe bune... adica io pricepui din ea ca exista un destin...poti lupa sau nu...e problema ta...alegerea ta... io pricepui din ea ca de fapt oamenii pot fi si rai...ca poti sa te astepti la orice de la ei...adica prefer sa am o atitudine in viata ca ma pot astepta la orice de la oameni...decat sa cred ca mi.s prieteni si sa ma loveasca... dar exista si persoane care te pot ajuta...oaia...e problema ta dc asculti...adica ce.si face omu' cu mana lui se cheama lucru manual... Anca si Alexandra (10 nov.2003) poze: http://community.webshots.com/user/alexandra_ioana Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
an-k Postat Mai 24, 2006 Raport Distribuie Postat Mai 24, 2006 Am citit putin si la celalalt subiect. Io nu sunt de acord cu jertfa pentru creatie (am ajunge ca in "tacerea mieilor" sa faca marii croitori cine stie ce costum din piele de om.Brrrr... Apoi atitudinea din fata mortii eu cred ca vrea sa sublinieze faptul ca moarte oricand poate veni, ca trebuie sa fim impacati cu ideea si sa nu ne fie frica de ea. Dar.. iar nu sunt de acord, adica mi se pare ca balada ar avea ceva de spus daca ciobanul ar fi luptat intr-un fel sau altul, si epuizand orice portita a fost pana la urma prins de cei doi si ucis, dar moare cu constiinta impacata pentru ca a luptat. In fine.. se poate discuta mult pe marginea subiectului dar coii carora li se preda au 10-11-12 ani, ei poate ca nu vad prea departe si o iau de buna. (Vine hotu' -pai hai sa-l las sa intre bla bla ca asa facu' si ala din Mioritza) Da !!! sunt de acord sa se scoata din programa! Sau sa se introduca mai tarziu . anca si micutza Bianca(14/03/2005) Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Jocelyn Postat Mai 24, 2006 Raport Distribuie Postat Mai 24, 2006 Da, sunt pentru scoaterea baladei Miorita din manuale + Mesterul Manole care e o aberatie. Ar trebui sa caut topicul ca am discutat despre asta in lung si-n lat. Edit: discutii interesante despre Mesterul Manole de ce nu se scot aceste "sublime opere de arta"? de-aia, fiindca multor romani le place sa se planga toata ziua, sa se resemneze, sa agonizeze si apoi sa ridice in slavi sacrificii fara sens. ***************************************************** I plan on living forever. So far, so good id="size4">id="Courier New">id="teal"> Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
impreuna Postat Mai 24, 2006 Raport Distribuie Postat Mai 24, 2006 S-a discutat si aici despre Miorita, alaturi de Mesterul Manole [;)] Flaviaid="purple"> (sotie si mamica fericita) Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.