Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

• ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

doamna/tanti/formule de politete

Recommended Posts

Nu stiu cum sa-l educ pe baietelul meu ....

Are 3 ani si in vocabularul sau nu are inca definite formulele de politete....

Mi-e clar - si il corectez in sensul acesta - ca doamnelor de la gradi trebuie sa le spun doamna X, doamna Y ci nu X, Y.

Mi-e clar ca unei mamaite - ex. batranele de pe scara noastra - sa ii vorbeasca cu dumneavoastra.

Dar, cu celelalte mamici de varsta mea....?? (am 33 de ani[:)]adica, nici prea-prea, nici foarte-foarte [:)] )

Mie, spre exemplu, nu-mi place sa mi se vorbesca cu "dumneavoastra"...

M-am trezit in parc serile trecute ca o domnisoara de 18 ani m-a strigat: "tanti Laura..."

Am simtit ca inghet instantaneu!

M-am linistita la gandul ca este o fata dintr-un satuc unde politetea este litera de lege....

Ca tare ce nu ma simt "tanti"....!!!!! Si nu-mi place deloc cum suna!

Mie imi place sa mi se spuna, simplu, pe nume. Mi se pare ca astfel sunt mai apropiata de copii. Aseara am facut "sedinta" cu niste fetite de clasele 3-5. Le-am cerut sa-mi spuna pe nume si sa nu-mi mai vorbeasca cu dumneavoastra... A trebuit sa le conving... Dar, apoi,erau tare fericite cand ma strigau astfel.

Dar, nu stiu daca este si acceptata, in general, in societate atitudinea mea...

Nu as vrea sa-mi educ gresit copilul, sa fie considerat lipsit de respect...

Voi ce parere aveti?? Ce-i invatati pe copii vostri in acest sens ???

Va pup si va multumesc daca ma "luminati" si pe mine!!

Laura mama lui Dimitrakis

Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul răspuns

In primul rand noi am scos din vocabular cuvintele "tanti" si "nenea". Orice femeie este "doamna" si orice barbat este "domnul". Daca respectiva persoana ia atitudine si precizeaza ca e bine sa se renunte la domnul/doamna si sa i se spuna pe nume atunci oki, daca nu, iar e bine...

Am eliminat si frazele de genul "mamaia X", de la blocul vecin...Mamaia e doar una, asa cum si buni e doar una!

Chestia cu dumneavoastra...aici e mai greu sa facem distinctia. E un cuvant destul de greu de pronuntat si vom miza pe faptul ca-l va "inregistra" asa cum a facut si cu alte cuvinte, atunci cand il vom adresa noi anumitor persoane. Deocamdata pentru fii-mea toata lumea este TU. Sa mai creasca un pic si atunci vom mai vedea.

Eu spre exemplu intotdeauna am evitat apelativul "matale". Imi zgaraie si-acum urechile cand il aud. Asa ca acest cuvant nu-l va auzi copilul meu, cel putin nu de la mine.

Asa e la noi...deocamdata!

Liliana& [comoara] Andra-Maria

Andra - Mai 2006

Nepotii mei imi spun pa nume si " tu ", nu am acceptat niciodata varianta cu " tanti " si " matale " . Pe copilul meu il voi educa la fel . Ce tot atata " formule de politete " ? Eu cred ca cel mai mare respect vis-a-vis de persoana in cauza , e respectul din punct de vedere al comportamentului si nu a formulei de adresare , ca degeaba iti spune cineva " dumneavoastra doamna " si apoi te vorbeste urit in spate !

Al meu are 3 ani si degeaba il pisez la cap cu "doamna" si "domnul", ca el a invatat de la buni altceva: toate fetele mai tinere sunt "fetita", doamnele in varsta sunt "baba" (dupa care zice imediat: doctor, pentru ca asa a retinut el - ca daca esti baba trebuie sa mergi la doctor), iar restul femeilor sunt "tanti". Pe de cealalta parte toti barbatii sunt "nenea". Ma exaspereaza si nu stiu cum sa-l dezvat!!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Adaugă...