Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Help: mi-a mucegait socata!


Recommended Posts

Am facut socata dupa urmatoarea reteta:5-6 flori mari de soc,8 l apa,1 kg zahar,1 lingura sare de lamaie, o lingurita boabe de orez, 1 lamaie.

 

Se spala florile de soc si se pun pe fundul unui borcan de sticla, spalat si uscat. Se acopera cu 1/2kg zahar, apoi se taie lamaia felii, se pune sarea de lamaie si se acopera cu restul de zahar. Se umezeste amestecul cu o cana de apa rece si se lasa de pe o zi pe alta. Se umple borcanul cu apa rece, se pune o lingurita de boabe de orez, pt. a grabi fermentatia, si se lasa la cald sa fermenteze 6 zile.

 

Acu' eu nu am avut borcan de sticla ci am fol. o oala normala;am tinut-o acoperita cu capacul in balcon.am pus-o vineri seara si azi dimineata am constatat ca are mucegai deasupra.Unde am gresit?Trebuia sa o las descoperita?Dar in galeata de plastic merge, borcan asa mare nu am.

 

Mentionez ca nu am baut sau facut niciodata pana acum, dar am auzit ca e f. buna si mai am niste flori uscate si vreau sa mai incerc odata ( mai precis pana imi iese[:)])

 

Ile [mamica] si bb Victor - 22 dec 2005

Varsta Victorid="teal">id="size2">id="Arial">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul răspuns
quote:Initial creeata de ilenutza

Am facut socata dupa urmatoarea reteta:5-6 flori mari de soc,8 l apa,1 kg zahar,1 lingura sare de lamaie, o lingurita boabe de orez, 1 lamaie.Se spala florile de soc si se pun pe fundul unui borcan de sticla, spalat si uscat. Se acopera cu 1/2kg zahar, apoi se taie lamaia felii, se pune sarea de lamaie si se acopera cu restul de zahar. Se umezeste amestecul cu o cana de apa rece si se lasa de pe o zi pe alta. Se umple borcanul cu apa rece, se pune o lingurita de boabe de orez, pt. a grabi fermentatia, si se lasa la cald sa fermenteze 6 zile.Acu' eu nu am avut borcan de sticla ci am fol. o oala normala;am tinut-o acoperita cu capacul in balcon.am pus-o vineri seara si azi dimineata am constatat ca are mucegai deasupra.Unde am gresit?Trebuia sa o las descoperita?Dar in galeata de plastic merge, borcan asa mare nu am.Mentionez ca nu am baut sau facut niciodata pana acum, dar am auzit ca e f. buna si mai am niste flori uscate si vreau sa mai incerc odata ( mai precis pana imi iese[:)])


id="quote">id="quote">Greseala ta cred ca a fost ca nu ai amestecat-o. N-am auzit pina acum de reteta ta, dar indiferent de reteta, la fiecare se mentiona ca trebuie amestecat de ~ 3 ori pe zi. Poate asta sa fie. Si nu se acopera, ci se pune eventual un tifon deasupra ca sa nu intre zburatoarele.Eu am facut socata dupa reteta din cartea lui Anton Roman (doar ca nu i-am pus drojdie) si mi-a iesit f. buna.Peste florile de soc am pus 1 pliculet de zahar vanilat, am taiat in patru bucati si am stors 4 lamii. Apoi am pus 500g de zahar cu 500ml de apa la fiert, am pus 2 cutite sub borcan si am turnat incet apa fiarta peste. Dupa citeva minute am mai adaugat 500g de apa si apoi 500g de miere. Le-am amestecat bine si am turnat apa peste pina am umplut borcanul de 10 litri (reteta lui A.Roman e cu 600g zahar, 600g miere la borcanul de 12 litri).Am acoperit borcanul cu un tifon si am amestecat de 3 ori pe zi cu o lingura de lemn.Am pus socul luni si joi parca era gata. L-am strecurat si l-am pus in sticle.Atentie ! Mi s-a spus ca cel mai bine socata se tine in sticle de sticla, umplute ochi si insurubate capacele f. bine. Acum daca n-aveti sticle de sticla, cred ca merge si de plastic [:D].K
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

quote:Originally posted by ilenutza

Karina, reteta am luat-o de pe forum[:)]merci de sfaturi!


id="quote">id="quote">Probabil ca e buna, doar sa urmezi sfaturile mele. Mai stii cine a scris reteta ? Evantual da-i un mail sau un PM, poate te mai ajuta cu vreun sfat.Si sa ne dai si noua un paharel de socata [alcool]Aceeasi K
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.




×
×
  • Adaugă...