Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

• ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

indemnizatie de maternitate pentru al II-lea copil

Onutz

Recommended Posts

Am fost in CIC pana in martie 2006 pentru primul copil. Acum sunt insarcinata cu al doilea bebe si as vrea sa intru in prenatal. Stiu ca indemnizatia se calculeaza din veniturile pe ultimele 6 luni anterioare intrarii in concediu (85% din brut). Dar eu voi avea doar 4 luni de venituri salariale. Intrebarea este cum se face calculul pentru cele 2 luni: salariul minim pe economie sau valoarea indemnizatiei de crestere a copilului?

Va multumesc pentru ajutor![8)]

Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Imi cer scuze ca insist, dar am cautat in OUG 158/17.11.2005 si acolo spune asa:

' ART. 10

(1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza carora se calculeaza, conform legii, contributia pentru concedii si indemnizatii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.

(2) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizatiilor, se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si c), veniturile ce se iau in considerare sunt:

a) cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. c) si alin. (2);

b) salariul de baza minim brut pe tara, din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si alin. (3)."

in conditiile in care

"ART. 8

(1) Stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazut la art. 7, se constituie din insumarea perioadelor:

a) pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat;

b) pentru care plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se suporta din alte surse, in conditiile prevazute la art. 6 alin. (2) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare;

... (3) Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;

b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora."

De ce se ia in calcul in situatia mea salariul minim pe economie?

Multumesc pt. ajutor[flo]

Onutz [gravi] 23+ si [mamica] lui Matei

ROZI te PROVOC drastic! :))

am citit foarte atent ce a postat Onutz si cred ca sunt bulversat de legile astea

..Eu nu am gasit nicaieri ca perioada CIC constituie stagiu de cotizare pentru acordarea indemnizatiei de Concediu medical si Concediu de maternitate

Deci.....

Draga Cool, abia acum vazui provocare si renuntai la orice activitate ca sa imi clarific aceasta problema care ma intriga si pe mine.

O sa pun aici cateva citate din legi care m-au facut sa dau raspunsurile precedente si, la sfarsit, o sa pun concluzia la care am ajuns.

1. OU 148/2005 (CIC):id="red">

Art. 16. - (1) Pe perioada în care se beneficiazã de indemnizatia CIC [...], contributia individualã de asigurãri sociale de sãnãtate se calculeazã prin aplicarea cotei prevãzute de lege asupra sumei reprezentând valoarea a de douã ori salariul de bazã minim brut pe tarã, garantat în platã, si se suportã de la bugetul de stat.

Art. 20. - (3) Calculul si plata contributiei individuale de asigurãri sociale de sãnãtate, datoratã pentru drepturile prevãzute de prezenta ordonantã de urgentã, se fac de cãtre directiile teritoriale.

2. Hot 1285/2005 - norme CIC:id="red">

Art. 26. - (1) În vederea asigurãrii în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate a persoanelor beneficiare de indemnizatia lunarã pentru cresterea copilului, directiile teritoriale au obligatia, lunar, sã vireze, caselor judetene de asigurãri de sãnãtate contributia individualã de asigurãri sociale de sãnãtate si sã transmitã tabelul nominal privind persoanele beneficiare.

3. Ordin 221/2005 - norme sanatate:id="red">

Art. 15. (4) Contributia persoanelor aflate în concediu pentru creºterea copilului pânã la vârsta de 2 ani si în cazul copilului cu handicap pânã la împlinirea vârstei de 3 ani se calculeazã prin aplicarea cotei de 6,5% asupra sumei reprezentând valoarea a douã salarii minime brute pe tarã ºi se suportã din bugetul asigurãrilor sociale de stat, [...].

CONCLUZIE:id="red">

Pe perioada CICid="red"> exista asigurare pt sanatate, deoarece se plateste contributia.

Dupa CICid="red"> - incalcand regula: plata contributie = asigurare = stagiu, perioada de CIC nu este enumerata printre cele care reprezinta stagiu de cotizare => se poate beneficia doar de acele tipuri de concediu medical care nu necesita stagiu: urgente medico-chirurgicale, tuberculoza, boli infectocontagioase din grupa A, neoplazii ºi SIDA (fereasca Dumnezeu de oricare!)

Deci desi se cotizeaza, nu este stagiu. Gandind acum mai profund, le dau dreptate: cotizatia se suporta de la bugetul de stat. Asta nu-ti da dreptul sa beneficiezi de un concediu medical obisnuit ulterior iesirii din CIC decat dupa ce cotizezi tu, din buzunarul tau.

Inseamna ca tot esafodajul teoriilor mele se naruie si Onutz NU ARE DREPTUL LA PRENATALid="red"> decat daca mai lucreaza inca 2 luni fata de ce si-a propus!

Eu sper sa fie doar o scapare in lege si sa fie corectata cat mai repede! Multa sanatate tuturor!

Am asteptat raspunsul tau Rozi stiind ca este unul profesionist

Eu imi faceam probleme cu cazul salariatei de la noi de care spuneam si am gasit solutia ceea ce e valabil si pentru ONUTZ

Coincidenta, dar si salariata noastra si ONUTZ au terminat CIC in martie 2006 si este f bine deoarece:

Conf Art 12 alin din Ordin 60/32 din 27.01.2006 (Norme OUG 158)

Alin (2)" Se asimileazã stagiului de cotizare ºi perioadele în care asiguraþii prevãzuþi la art. 1 din Ordonanþa de urgenþã a Guvernului nr. 158/2005 au realizat, pânã la data de 31 decembrie 2005, stagii de cotizare în sistemul public de pensii, precum ºi perioadele în care asiguraþii au beneficiat de indemnizaþii de risc maternal potrivit Legii nr. 19/2000, ..............."

Ceea ce inseamna ca in cazul de mai sus, se elimina lunile ian, feb si martie 2006, si raman 6 luni din 12, ca baza de calcul pentru indemnizatie concediu medical sau de maternitate.

Problema este pentru cele care solicita asta dupa 01.07.2006!!!

Ce zici?

[:(] Este incredibil! Nu pot accepta ca pot beneficia de indemnizatie de maternitate, conform OUG 158, personele care de ex. au satisfacut serviciul militar [wow](pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b)), dar nu pot beneficia persoanele care au fost in CIC.

[help] Stiti cumva de unde si cum pot obtine un raspuns oficial in acest caz? Poate se sesizeaza astfel autoritatile asupra ridicolului situatiei!

Onutz [gravi] 23+ si [mamica] lui Matei

Of, asa este, Cool, iar n-am fost atenta, in cazul lui Onutz!!

Asa este, se iau 6 luni din ultimele 12, cred ca n-o sa mai scriu ca vad ca nu duc gandul pana la capat [:(]

Onutz, de-aia ziceam si eu ca e o scapare in lege; dar Cool are dreptate, perioada pana la 31 dec 2005 ESTE stagiu de cotizare, deci tu indeplinesti conditia de 6 luni stagiu in ultimele 12 anterioare lunii de prenatal.

Haideti sa mai discutam un pictz pe tema subiectului,please,ma intereseaza si pe mine!

"ART.10 OUG 158

(1)Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art.2 se determina ca media a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii,din cele 12 luni din care se constituie stagiu de cotizare.

(2) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care potrivit art.1 se constituie baza de calcul a indemnizatiilor se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art.8,alin(1),lit b si c si veniturile ce se iau in considerare sunt:

a)cuantumul indemnizatiilor pentru situatiile prevazute la art.8a,lin 1 lit c si alin 2."se asimileaza stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta"

Poti beneficia de concediul medical pentru sarcina si lehuzie.

Acest lucru ne este confirmat de Casa din Iasi.

Eu am salariata care a terminat CIC pe 25 mai si de pe 26 a intrat in sarcina si lehuzie.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Adaugă...