Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

• ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Tiganii si orginea lor

Recommended Posts

Tiganii si orginea lor

Tiganii sau romii sunt un popor indoeuropean. Kshattriyas din nordul Indiei au ajuns in Grecia in secolul IX si patru secole mai tarziu Rajputii li s-au alaturat. Impreuna, au format Romani Cel - popor tigan. Intrucat tiganii nu au un stat propriu, ei sunt imprastiati nu numai de-a lungul Europei dar si in ambele Americi. Cu toate ca nu exista un recensamant exact asupra populatiei lor, se estimeaza cu aproximatie, un numar de 80 milioane. Cvasitotalitatea tiganilor a pierdut folosirea limbii lor stramosesti asimilati fiind de tarile de adoptie. Tiganii sunt in general nomazi, lucru care a reprezentat o dificultate pentru integrarea lor sociale. Valorile si modul de viata diferit au facut in asa fel incat populatia tarii de adoptie a creat presiuni asupra lor. Tiganii sunt exclusi si, in general, dezavantajati in domeniul educatiei, al incadrarii in munca, al sanatatii si locuintelor, de la viata publica.

In ceea ce priveste limba vorbita de tigani, nu se poate stabili cu exactitate ce limba folosesc. De exemplu, netinand seama decat de tiganii din Europa si din America, anumiti lingvisti cred ca 2/3 dintre tigani vorbesc inca o forma a limbii lor stramosesti (8 milioane de tiganofoni). Summer Institut of Linguistics din Texas evalueaza "numarul de tiganofoni la 1,5 milioane de vorbitori", in timp ce in 1989, Uniunea Sovietica estima cifra de 202.810 tiganofoni. UNESCO afirma in 2002 ca tiganeasca este o limba in pericol de extindere. In final, se poate crede ca o mare parte dintre tigani au pierdut folosirea limbii lor stramosesti.

Tiganofonii locuiesc in special in Bosnia-Hertegovina, Romania, Polonia, Ungaria, Albania, Grecia, Slovacia, Ucraina, Portugalia, Spania, Norvegia, Suedia, Franta, Olanda, Italia si Germania. Exista cel putin 15 varietati de limba tiganeasca: anglo-tigan (Anglia), calo-tigan (Spania), domari (Iran), lomavren (Armenia), tiganeasca din Balcani (Serbia), baltica (Polonia), din Carpati (Cehia), t.finlandeza (Finlanda), t. din Sintes (Serbia), t.din Valahia (Romania), galica ( Tara Galilor), greco-tigana (Grecia), serbo-tigana (Serbia), tiganeasca calatoare sau tiganeasca tatara (Danemarca, Norvegia si Suedia - Tarile Scandinave). Daca cei care vorbesc tiganeasca sunt putin numerosi, in jur de 1,5 milioane in timp ce tiganii ca populatie sunt mult mai numerosi: mai mult de 10 milioane.

Limba romanesh (romani sau tiganeasca) ramane unica reprezentanta europeana a grupului indo-iranian. Romanesh a pastrat in mare parte mostenirea limbilor din India de nord, in mod particular indi si rajasthani din care deriva 60% din vocabularul de baza. Romanesh sau tiganeasca este uneori considerata ca apartinand unui subgrup indian sau chiar a treia ramura indo-iraniana ca singura limba - tiganeasca. Cu toate ca limba tiganilor are originea in sanskrita si alte limbi din nordul Indiei, ea s-a fragmentat in multiple varietati dialectale, imbogatita de termeni persani, armenieni, grecesti, slavi sau rominesti. De citeva decenii, radacinile anglo-saxone au impregnat vocabularul modern, tehnic si stiintific. Varietatile tiganilor din Europa de Est au conservat gramatica indiana, ca fond lexical de origine sanskrita. In acelasi timp, varietatile tiganesti din Vestul Europei s-au creolizat (jargonul negrilor din colonii) devenind anglo-romanesh (anglicizat), manush (germanizat), sinto-italian, calo-spaniol. In general, tanara generatie pare sa fi abandonat in mod progresiv limba stramoseasca, ceea ce poate fi resimtit ca o pierdere a identitatii tiganilor. De catva timp, lingvistii sunt preocupati si de existenta acestei limbi, fapt pentru care a fost dotata cu un alfabet si face obiectul unei standardizari.

Autor: Venera E.Dumitrescu-Staia

http://www.efamilia.ro/arhiva/tigani.htm

------------------------------------------------------------------------------

Viata e scurta si frumoasa.Ea merita si trebuie traita.Dar nu oricum. id="Lucida Console">id="navy">

În vremuri ale minciunii universale, a spune adevãrul este un act revoluþionar(George Orwell)

poze

Liseberg-Göteborg

Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Witchie,nici eu nu stiu[xx(]Poti sa stergi.

Viata e scurta si frumoasa.Ea merita si trebuie traita.Dar nu oricum. id="Lucida Console">id="navy">

În vremuri ale minciunii universale, a spune adevãrul este un act revoluþionar(George Orwell)

poze

Liseberg-Göteborg

m-am intrebat si eu de dimineata, in barba unde e dezbaterea sau propunerea e dezbatere, ceva...in fine, nu-i rau, articolul pare echilibrat si echidistant si nu jigneste pe nimeni...

eu am o intrebare, o nelamurire personala si mi-o exprim aici, fiindca habar nu am de istoria acestei etnii: de unde vine numele de "romanes" de ce "romanes" si nu altfel, se cheama ei? stie cineva? In primul paragraf apare "... impreuna au format Romani Cel" de unde "Romani"?

R

hai ca sunteti rele!Idorei i s-a parut interesant si a postat..daca stam sa numaram cate subiecte apar,fara nici un neuron in ele si nu mai intreaba nimeni scopul.

Sigur ca poti sa cauti pe net daca te intereseaza,...dar uite ca nu stai sa cauti ceva,de dragul de a cauta.Eu nici nu stiam ca ma intereseaza subiectul.:)L-am citit si mi se pare bine documentat,interesant,stochez esentialul si..stiu ceva mai multe ca azi dimineata:=)

Idora,mai ai info?SI despre tigani,tatari,lipoveni si care mai gasesti.

EU mai vreau![^]

Life is not measured by the number of breaths we take,but by the

moments that take our breath away.

si tie ce iti venii sa ma faci rea???

In primul rand eu am intrebat-o pe Idora in pricipal, care e scopul postarii ei...

{ce a vrut sa transmita ea prin acest mesaj,(dincolo de informatia de pe ecran)}...

asa cum a mai fost intrebata si mai sus de catre un moderator Deci nu sunt singura care nu a inteles ce a vrut sa spuna cu acest subiect...

Adinella

"Cand Dumnezeu este cu tine, nimeni nu poate sta imptriva ta"!

Andrei si Adriana

mamica dulce[pup]

Pentru restul care intreaba,cum am zis si mai sus,habar n-am de ce l-am pus[alcool], poate doar fiindca mi s-a parut interesant,scurt si la obiect!

poze

Liseberg-Göteborg

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Adaugă...