joe Publicat Iunie 6, 2006 Raport Distribuie Publicat Iunie 6, 2006 Dragi tovarase si tovarasi, sa ma scuzati ca ies din relativul meu anonimat tocmai cu asa cuvinte mari - insa am o problema si numai aici o pot rezolva (desi - vorba ceea - presimt ca va fi ori ca ca, ori ca ca - da´io sunt o optimista si ma risc). Personal - consider acest site o mica oglinda a unei parti considerabile a societatii romanesti si de multe ori m-am bucurat sau uimit de ce am aflat aici - si sunt prea multe sa le fac acum inventaru´! Insa acum sunt sa spunem confuza - si ma voi explica: - nu e mult timp (daca nu cumva o fi inca activ topicul) de cand s-a discutat pe pagini intregi despre mizeriile facute de asistente in maternitatile romanesti proaspetelor mamici. Dupa cazuri si cazuri imi aduc aminte ca a aparut cataghe si a pus o lumina de bun simt asupra situatiei: ea, ca medic (deci intalnindu-se a doua zi cu ..."inculpatele") indraznea sa atraga atentie pe unde putea asupra comportarii neprofesionale a asistentelor si intreba - voi - ca paciente - ce ati facut? Ati reclamat macar vreuna? Dupa cateva raspunsuri in care reiesea ca NU - am renuntat sa mai citesc subiectul! - episodul 2 - dar din acelsi puzzle - la fel tin minte ca s-a tot vorbit de spaga aici - si de cea din spitale, dar si de spaga in general - unde te astepti si unde nu! Cineva prezinta senin ca a luat spaga si mai si rade de tepuit ca nu ar fi fost oricum cazul - si nimeni - in afara unei persoane din afara tarii nu reactioneaza! Deci - vin si intreb - ce faceti?! ce faceti cand sunteti un pacient tratat prost - la nivel uman, nu includem aici calitatea actului medical, ce faceti cand auziti de cineva care a luat spaga si se mai si lauda, ce faceti cand ati putea sa luati spaga, ce faceti cand trebuie sa dati spaga, ce faceti??? Cum reactionati? Reactionati in vreun fel? In ce mod sunteti constienti ca buturuga mica rastoarna carul mare? Ati avut curajul - constiinta asta civica - sa va aparati drepturile? Macar la un nivel care sa nu dea (prea) mare bataie de cap? Postul de mai sus NU vizeaza nici o persoana in particular - ci niste moravuri, inca prea des intalnite si este izvorat din uimirea mea totala asupra reactiei societatii - da! si TU esti societatea - din partea majoritatii. Daca cineva se simte lezat in vreun fel - imi cer de pe acum scuze - NU asta este intentia mea. De asemenea - multumesc de pe acum pentru orice raspuns. Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
michelle7 Postat Iunie 6, 2006 Raport Distribuie Postat Iunie 6, 2006 stii ce facem? ne plangem de sistem dar ne folosim de el. vaaai trebuie sa dai spaga! -ai dat? -da ai reclamat? nu -de ce? - pai e mai usor asa, decat sa stau ca prostul la coada Michelle Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
buggy Postat Iunie 6, 2006 Raport Distribuie Postat Iunie 6, 2006 Joe [cool] Jos palaria!!!! Aceleasi dileme le am si eu si nu legate doar de medici ci si de profesori si de absolut tot ceea ce inseamna angajati la stat care abuzeaza de functia lor, care au preocupari meschine si nu reusesc sa isi faca meseria din pasiune si responsabilitate. Ce fac eu? Sanctionez pe cat posibil persoana respectiva, de la atitudine uneori pana la actiune alteori. Problema e ca poti face asta atata vreme cat pretul pe care il platesti nu devine prea scump. Gandeste-te ca ajungi la mana unui medic si viata ta depinde de el...ai doua variante ori iti urmaresti principiul indiferent de consecinte si pretul poate fi chiar viata ta ori ....cu umilinta ii faci jocul ( dai spaga, etc) [zz] Din pacate poti avea constiinta civica atata timp cat viata ta sau a celor dragi nu se afla in pericol major, in acel moment insa... Oricum, parerea mea e ca atitudinea in general a omului vis-a-vis de acest lucru conteaza si nu cand este pus in situatii limita. Din pacate, Joe, e plina tara asta de oameni care accepta orice compromis, oameni cu capul plecat, fara coloana vertebrala, oameni meschini cu minti inguste, oameni ieftini cum s-ar spune. Apreciez foarte mult subiectul deschis de tine...si sper din suflet sa ai cat mai multe reactii[flo] "Mi s-a spus si am uitat, am vazut si am inteles, am facut si am invatat" - Confucius www.funscience.ro Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
ancamironiuc Postat Iunie 6, 2006 Raport Distribuie Postat Iunie 6, 2006 Nu pot decat sa iti dau dreptate... Acum un an am avut un incident foarte urat cu un medic, primar, care l-a operat pe socrul meu. Pot sa iti spun fara exagerare ca a fost la un pas de moarte, de fapt nu i-au dat nici o sansa. Persoana in cauza si-a luat plicul, inainte de operatie. Atat sotul meu cat si fratele lui nu au facut nimic nici pana in ziua de azi. Am incercat sa le explic ca se fac vinovati si ei, la fel ca altii de faptul ca acea catastrofa de om mai practica aceasta meserie...nu a functionat. Tatalui meu i-a fost furat telefonul. Dupa 10 minute a venit un binevoitor dispus sa il recupereze contra cost. Nici pana acum nu a vorbit cu politia. Oi fi eu exagerata dar asemenea lucruri nu le tolerez si nu sunt singurele. Nu am avut asemenea incidente, cel putin nu atat de relevante, insa cand s-a intamplat ceva (gen cuparat de mancare expirata de 1 luna[vom]) m-am miscat.. Asa cum zicea Michelle, toti se plang si nimeni nu face nimic. Iar daca intrebi de ce nu fac nimic dau vina pe rogane, pe x si pe y, pe lipsa de timp pe te miri ce... Cat despre spaga.. asa cum s-a scris deja, ajungi in situatii in care nu ai de ales si in situatii in care este comod gen spaga la ghiseu, spaga la politist, spaga la asistente etc. In afara de acele situatii gen spaga la medic nu sunt de acord. Nici cu acea nu sunt de acord insa nu ai de ales, nu o sa fiu eu prima care va schimba mentalitatea medicilor! Cand am nascut nu am dat nici o spaga la asistente. Unele m-au tratat cu spatele altele au fost foarte amabile. Am dat unei singure femei care m-a ajutat enorm, mi-a adus mancare calda la 3 dimineata, mi-a adormit copilul...a fost un cadou nu o spaga. ANCA si EMA EMANUELid="limegreen"> Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
alinaxeni Postat Iunie 7, 2006 Raport Distribuie Postat Iunie 7, 2006 Va fi nevoie de ani multi pana se va schimba ceva in tara asta.De constiinta civica tine si sa nu arunci o hartie pe strada si sa iei atitudine fata de un medic sau asistenta corupta. Cand am indraznit sa iau atitudine,in diverse situatii,am fost catalogata nebuna pe fata.O singura data nu am dat inapoi,cand a fost vorba de copilul meu si de sanatatea ei.Am avut tupeul sa-mi cer dreptul legal pt. care platesc si sa pun la punct un medic care avea impresia ca el e D-zeu si nimeni nu-i cere lui socoteala.De atunci nu mai dau spagi si nu mai permit nimanui sa-si bata joc de bani si de viata mea. E clar ca cea mai mare nenorocire e in sistemul sanitar dar s-a ajuns sa se dea spaga de frica,o frica care a devenit patologica.De spaga la medic nu se va scapa atata timp cat va exista intrebare "cat se mai da la o nastere?" pe care o vedem des pe acest forum si nu numai. In momentele grele trebuie sa gasesti ceva sa te motiveze sa mergi mai departe. Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
amarantina Postat Iunie 7, 2006 Raport Distribuie Postat Iunie 7, 2006 Din pacate spaga a devenit un mod de viata in tara asta. Se da spaga la toate nivelele, incepand cu cel de jos: spaga la medici, la profesori, la politisti, etc, pana la cel mai inalt: spaga la procurori, la ministri. Mi s-a intamplat de curand ceva hazliu: trebuia sa achizitionez niste obiecte sanitare pentru un client, valoarea fiind destul de mare (printre altele ma ocup si cu decorari de interioare). Am gasit in doua locuri aceeasi marfa: la unul preturile erau cu aprox.20% mai mari. Normal ca am hotarat sa iau ce trebuia din magazinul mai ieftin, doar ca acolo nu aveau unul dintre produse, un lavoar. Asa ca m-am dus la celalalt magazin sa-l iau de acolo. Vanzatorul m-a intrebat de ce nu vreau sa iau toate produsele de la el din magazin si i-am explicat ca gasisem mai ieftin, ca diferenta totala de pret intre ce oferea magazinul lui si ce oferea celalalt era de 1800eur. Ce credeti: fiindca stia ca nu iau produsele pt mine mi-a oferit spaga 500eur ca sa cumpar de la el!!! Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Field_mouse Postat Iunie 7, 2006 Raport Distribuie Postat Iunie 7, 2006 E foarte, foarte corect ce ai scris, dar... am dat si am sa mai dau spaga, deoarice, din pacate, de asta depinde viata si sanatate. Exemplu: eu, insarcinata cu gemeni, saptamana 38-a, trebuia sa fac cezariana planificata (unul dintre copii in pozitia transversala, altul - in craniana, dar tot aiurea, ca iesea cu fruntea (de fapt, nu putea sa iasa)) pe data de 31 octombrie. Seful salii de nasteri (sau cine o fi, nu mai tin minte exact) nu-mi semneaza hartia pe motivul ca PE LUNA OCTOMBRIE COEFICIENTUL DE CEZARIENE E DEPASIT!!! Ce era sa fac?! Nu eram in stare, nici fizic, nici psihic sa duc lupta. E frumos sa vorbim de spiritul civic, dar viata copiilor mei a prevalat. Ma durea sa vad femeile, care nu au avut posibilitatea sa dea spaga - luni intregi la spital, tratament cu apa chioara, cu cateter de saptamani de zile, se plimbau prin holuri cu punga de urina in mana. Deci... era foarte usor sa ma hotarasc. La fel si in spitale de copii - am fost de 2 ori - nu prea vroiam sa ma joc cu viata/sanatatea copiilor mei. Oricum, cand copilul tau pateste ceva, nu prea gandesti rational, te rogi si faci tot posibilu' sa se faca copilul bine. Un exemplu pozitiv: saptamana trecuta, unul dintre copii mei a trantit usa peste degetul altuia, am ajuns la Gr. Alexandrescu cu degetul facut terci, la chirurgia plastica. Si doctorul (tanar, de altfel, poate, asta conteaza, ca face parte din alta genetarie?) mi-a refuzat categoric spaga, s-a si suparat, la fel si asistentele. Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Jocelyn Postat Iunie 7, 2006 Raport Distribuie Postat Iunie 7, 2006 E frumos sa ai constiinta civica dar sa vedem cat de aplicabil este. Ca pana la urma asta ne intereseaza, nu? Aplicabilitatea. Degeaba ma bat cu pumnul in piept ca nu dau spaga daca ma simt tratat ca ultimul om. Eu personal nu am avut probleme de acest gen cu sistemul medical dar stau eu si ma gandesc cand oi fi in situatia de a naste sau alta problema dificila, voi prefera sa ma chinui singura sau sa dau spaga? Acum poate mai nimeresti o asistenta draguta, o moasa la fel si un anestezist intelegator. Dar vreau sa stiu si eu cum esti tratat intr-un spital romanesc daca nu dai nici un leu nimanui. Si mai vreau sa stiu cat iti pasa de asta cand ai dureri, cand tot ce vrei e o epidurala sau sa ajute cineva cu bebelusul care nu suge si la momentul acela nu gasesti pe nimeni care sa o faca fara un indemn mai consistent. Care e solutia? Unde te duci sa reclami? Cand? Pentru cate mai ai putere? Si de sa vorbim numai despre medici si asistente? hai sa vorbim si despre profesorii care primesc cadouri consistente si de parintii care le ofera, de universitarii care cer bani pe fata fiindca altfel nu te trec (iarasi, nu mi s-a intamplat) -cati au curajul sa se duca la politie, sa se organizeze un flagrant, sa dea declaratie s.a.m.d. Pentru asta trebuie si timp si efort. Sunt unii dispusi sa o faca, dar cati? Hai sa vorbim si de birocratie si de functionarii mici, mijlocii si mari care iti rezolva problemele mai repede cand au sustinere in bancnote din plastic si tot asa. Coruptia e o problema majora si foarte probabil ca eradicarea ei ar trebui sa inceapa de la cei care dau mita. Dar in multe cazuri aia care sunt dispusi sa dea sunt dispusi si sa primeasca. De aceea este atat de greu ca serviciile normale de care ai dreptul sa beneficiezi iti sunt date cu lingurita pana te trezesti si tu la realitatea faptului ca pana nu dai... nu primesti. Nu-mi trebuie sincer nici o teorie despre moralitate si despre cum e Romania in comparatie cu alte tari, ci imi trebuie sa stiu ce fac eu daca ajung in situatia cutare sau cutare, cum am spus mai sus cu nasterea. Concret, care e rezolvarea pentru a fi tratata normal fara sa dau nici un leu la nimeni. ***************************************************** I plan on living forever. So far, so good id="size4">id="Courier New">id="teal"> Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
KUKI Postat Iunie 7, 2006 Raport Distribuie Postat Iunie 7, 2006 Da, dau spaga atunci cand este necesar ca sa pot iesi din anumite situatii. Dau spaga la medic, la asistente, dau spaga functionarului de la pasapoarte ca sa nu imbatranesc stand la coada, dau spaga unui functionar public ca sa-mi elibereze cine stie ce hartie fara sa stau in picioare o zi intreaga pe la cozi si sa ma plimb de la un birou la altul. Dau spaga de nevoie sau de comoditate. Spiritul civic nu ma ajuta cu nimic in situatii din astea. Nu dau spaga profeorilor copilului meu, pentru ca nu l-ar ajuta cu nimic, dimpotriva. Nu dau spaga politistului de la circulatie pentru ca nu am de ce, fac tot posibilul sa circul corect. Nu reclam pe nimeni pentru ca nu am timp de vendete si pentru ca sistemul functioneaza de asa maniera incat totul se poate intoarce impotriva mea. Nu primesc spaga pentru ca nu sunt in aceasta pozitie. Si daca as fi, sincer nu stiu ce as face. Cel mai probabil nu as primi spaga de teama, nu din spirit civic. Prefer sa dorm linistita noaptea. Si mai ales nu sunt ipocrita. Dau spaga si recunosc. Ma adaptez societatii in care traiesc. Iulia Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
joe Postat Iunie 7, 2006 Autor Raport Distribuie Postat Iunie 7, 2006 wow - o surpriza placuta deja - ma asteptam ca subiectul sa fie deja pe pag. a 3-a cu maxim un raspuns-doua. Cred ca de emotie nu am fost foarte clara! Nu vreau sa ne referim doar la cazurile de spaga - cand o dam si de ce - desi uite, o sa povestesc si eu ceva despre asta mai jos - ci pur si simplu la reactia noastra la diversele zilnice poate la care suntem martori. Exact cum a zis cineva mai sus - constiinta civica e si sa nu arunci o hartie pe jos, sa intervii daca 2 se cearta/bat, sa sanctionezi - cum poti si cand te lasa inima - comportamente diverse. Cum am promis mai sus - o sa povestesc si eu despre spaga. Eram in tara si ma intalnisem cu o veche prietena, mamica si ea - tocmai povesteam de facut pasaportul copiilor. Ma intrebase dinainte de ce avusem eu nevoie - aplicase si ea si il luase. Si imi spune ca nu a dat decat ...nu´s cat! Eu - care nu dadusem nimic - ma dusesem cu dosarul complet si e drept - nu avusesem nevoie sa cer eliberarea in regim de urgenta - o intreb cu okii cat cepele (si cam naiva, ca sa fiu blanda cu mine) - pai de ce ai dat? ti-a cerut cineva? - Iar ea - a nuuu, dar puteam sa ma duc cu mana goala?!? Si ma trezesc ca incep sa ii spun - ca DA, chiar asa trebuia sa faca si ca de acum inainte nu o sa mai gaseasca la mine compatimire cand imi spune ca peste tot trebuie sa mearga cu ceva sa "unga sistemul" cum se exprima ea - pentru ca de fapt pentru ea sa se duca cu ceva a devenit ca dat "buna-ziua". S-a uitat la mine cu mila si mi-a zis ca habar n-am ce vorbesc! q.e.d. Si ca sa termin cu spaga - intreb - cat e necesar si cat e obisnuinta? In ce masura se incearca rezolvarea normala a unei probleme si e lasata spaga asta nenorocita ca ultima solutie? Nu sunt chiar aeriana si nici straina de ce se intampla in Ro - insa in atatia ani de cand am plecat si mai ales de cand stiu ca ma voi intoarce - am insistat sa imi rezolv singura diversele treburi administrative prin tara - cand ajungeam p-acolo. Si NU am dat o floare. Si am vazut ca daca nu te duci sa bati cu pumnu´in masa pana si acritul administrator de la Financiar devine om. Si exemple de-astea mai am - si cumva postul meu e si ca urmare a modului cum multe din cele spuse p-aici - pe forum - imi contrazic ..."realitatea mea"! [:o)] Sa nu ma intelegeti gresit - nu fac pe moralizatoarea - si recunosc ca poate daca nu as fi plecat - nici eu nu as fi vazut poate multe cum le vad acum. Insa in acelasi timp - ca o observatie de pe margine - eu zic ca mentalitatile s-au mai schimbat. Ramane insa un fel de rezerva ciudata - un fel de il dezaprob pe x, sau nu sunt de acord cu y - dar de ce sa ma bag io? Unde x si y nu sunt neaparat persoane ci situatii. Sa va intreb altfel: cand ati facut ultima sesizare la OPC sau ultima reclamatie? Nu zic ca s-ar rezolva treburile pste noapte - dar sa luam exemplul unei asistente - daca femeia aia ar primi numai freo 3-4 reclamatii pe luna, luna de luna - credeti ca chiar nu si-ar invata lectia pana la urma? Insa cine sa i le faca - daca eu ma bucur ca am scapat si ma rog sa nu mai ajung pe aici, altul face la fel - si cei care vor veni dupa noi ca si cei dinaintea noastra vor gandi tot asa. In locul asistentei puteti pune functionara de la ghiseul postei sau profesorul de romana sau ce vreti voi. sa nu se inteleaga gresit - eu prefer rezolvarile amiabile, dar ma gandesc ca si reclamatia poate fi un mod de sanctionare, un fel de a trage pe cineva de maneca. Sper ca am fost mai clara de data asta! Acum trebuie sa fug - insa o sa revin cu un exemplu de pe plaiuri teutone - un exemplu de buturuga mica - buturuga care a functionat cu succes! Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.