Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Dieta Hawaiiana

Recommended Posts

[hia]

Sunt destul de noua pe forum, desi va urmaresc de multa vreme.

Ca si multe alte forumiste, ma confrunt cu eterna problema a kilogramelor in plus.

Am incercat mult diete si cea mai eficienta pana acum a fost Montignac. Doar ca de mai bine de 1 an nu prea mai consum carne si oua - fapt care mi-a cam limitat orizonturile in ceea ce priveste Montignac, desi am vazut ca se poate si asa.

De curand am descoperit o dieta - Hawaii Diet (documentata stiintific, medic Harvard), care adoptata ca si mod de viata am inteles ca a dat rezultate deosebite in primul rand dpdv al imbunatatirii sanatatii, impreuna cu scaderea in greutate.

Va spun pe scurt:

- Dieta elimina aproape total alimentele de provenienta animala

- Se merge pe foarte multe alimente bogate in fibre: cereale, legume si fructe

- Pierderea in greutate poate fi de pana la 10 kilograme pe luna, functie de organism, in conditiile in care se consuma alimente calitative si in cantitati considerabile - fara sa apara carente majore de vitamine/proteine, si fara efect yo-yo.

Ce parere aveti, cum vi se pare?

E cineva tentat sa inceapa cu mine asa ceva?

Eu am principiile de baza (dar sunt in engleza si dureaza ceva pana le traduc) si am comandat si cartea care sper sa soseasca cat de curand.

Va astept parerile si poate, de ce nu, sa incepem impreuna.

Pupici,

Cris

Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Eu sunt pentru, Cris!

Te astept cu detalii.

Bine-ai venit pe [dc]!

Nana Motocid="Comic Sans MS">

Pana la nunta...id="Comic Sans MS"> [testoasa]

"Pentru a avea mai mult decit ai obtinut trebuie sa devii mai mult decit esti. Daca nu te schimbi vei avea intotdeauna ceea ce ai obtinut."id="blue">id="Comic Sans MS">

Asa suna bine, la fel ca toate dietele.

Ideea e sa o poti tine usor si sa nu te anemieze.

Faptul ca dai jos atat de mult intr-un timp relativ scurt nu pare in regula.

Ca sa te mentii dupa orice cura trebuie sa dai organismului timp sa se acomodeze cu "noua" greutate si sa nu mai iei kg cand renunti la regim.

Cristina si D[bibe]amiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina

"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."

Iertati-ma fetelor, dar nu mai imi merge netul acasa [bang], asa ca nu pot sa intru decat de la munca, si cum am treaba la greu...

Deci sa stiti ca nu am aruncat pastila si fug [;)]

Nana, multumesc de urari

Cristina - mie mi se pare destul de usor de tinut si poti manca destul de variat si bine - lucru pe care l-am cautat si eu.

Daria - si eu cautam ceva nou, ca mi se acrise de toate alea. Sa-ti traiasca Giulia; si eu am o mandrete de fata de 1 an si jumatate :)

Am inceput sa traduc informatiile pe care le am si imediat ce sunt gata le pun aici.

Pana atunci, ca sa va faceti o idee, iata ce mananc eu azi:

D: clatita de ovaz, orz si secara cu scortisoara, unsa cu gem dietetic si stafide [pofta]; 1 portocala peste 1 ora (am incercat sa ma ghidez putin si dupa sfaturile lui Monti)

P: mancarica de fasole pastai (cu f putin ulei, verdeturi si rosii) si cartofi noi la cuptor cu chimen

Gustare: 1 nectarina si o mana plina de cirese

S: inca nu stiu - probabil ceva orez integral cu legume

Va pup si PROMIT ca revin cat pot eu de repede

Cris

Asa cum am promis, revin cu traducerea (sumarizata). O sa incerc sa o separ in mai multe mesaje, ca sa nu fie prea mult scris in unul singur.

Scurta introducere:id="blue">

Dieta Hawaiiana a fost inventata de Dr. Terry Shianti, un medic Hawaiian. Acesta a cautat in radacinile poporului sau si a descoperit ca, desi in present sunt supraponderali, in trecut erau slabi, zvelti, plini de energie. A cautat astfel sa faca o comparatie asupra modului in care se hraneau stramosii lui. A descoperit ca acestia nu cresteau animale si nu consumau produse de acest gen. In general dieta lor se baza in general pe cartofi dulci, multe vegetale si cereale.

Concept:id="blue">

Dieta se bazeaza pe Shintani Mass Index (SMI) – un mod de a descrie cat de multa mancare iti poate “umple” stomacul si te poate satura, in raport cu numarul de calorii pe care il contine.

De exemplu, rosia are SMI de 27,3 – adica este necesara o cantitate de 27,3 pounds (12,4 kg) de rosii pentru a furniza necesarul zilnic de calorii. In extrema, sunca are un SMI de 2.1, ceea ce inseamna 2.1 pounds (1 kg) de sunca pentru a acoperi necesarul zilnic.

Comparand aceste valori, ajungem la concluzia ca rosiile sunt calitativ mai bune decat sunca in ceea ce priveste dieta (este doar un exemplu, nu inseamna ca mancam doar rosii. De fapt nu ai cum sa mananci 12 kg de rosii intr-o zi, dar din punct de vedere calitativ, optand pentru alimente cu SMI mare, vom ajunge la pierderea in greutate)

Sentimentul de satietate apare cand stomacul este suficient de plin pentru a transmite creierului semnalul de “stop”. Studiile arata ca oamenii mananca intre 1 si 2 kg de mancare pentru a fi satisfacuti zilnic. Astfel, cu cat SMI-ul alimentelor ingerate este mai mare, cu atat sansele de a pierde in greutate sunt mai mari si invers.

Mai jos este lista cu alimente bune si alimente de evitat/de folosit foarte rar.

Atentie – in tabelul de mai jos SMI-ul este in pounds. Daca doriti convertirea in kilograme luati in calcul 2.1 pounds = 1 kg. Sau puteti folosi un convertor: http://www.manuelsweb.com/kg_lbs.htm

Alimente si indicele SMI:id="purple">

Alimente de evitat sau de folosit ocazional

Bacon 0.8

Unt 0.8

Migdale 0.9

Carne de vita 1.2

Gogosi 1.3

Patiserie 1.5

Zahar 1.5

Sandwich cu sunca 1.6

Cartofi prajiti 1.7

Alimente bune

Porumb 6.5

Tofu 7.6

Cartofi 9.6

Sfecla 12.7

Portocale 15.6

Lastari de fasole 15.6

Piersici 16.5

Broccoli 17.1

Conopida 20.2

Asparagus 21.0

Fasole verde 21.9

Varza 22.8

Anghinare 26.0

Rosii 27.3

Ridichii 32.1

Castraveti 32.8

Spanac 39.0

Revin cu partea a doua...

Mai jos o lista comparativa intre numarul de portii zilnice recomandate conform piramidei clasice a alimentelor si conform piramidei Hawaii Diet

Grupa Aliment / Nr. Portii Cf Piramida Clasica id="blue">/ Nr Portii Cf Piramida Hawaii Diet id="red">

1. Cereale si alte fibre(Cartofi, porumb, ovaz, mei, grau integral, orez integral) / 6-11 id="blue">/ 8-13id="red">

2.Legume (Rosii, ceapa, ciuperci, broccoli, etc) /3-5 id="blue">/ 3-5id="red">

3.Fructe (Mere, portocale, banana, pepene, piersici, etc) / 2-4id="blue"> / 2-4id="red">

4.Produse ne-lactate bogate in calciu (Ardei verde, varza, broccoli, frunze de gulie,watercress, seaweed- astea nu stiu cum se traduc) / 0 id="blue">/ 2-3id="red">

5.Alimente bogate in proteine si fier, cu proprietati de scadere a colesterolului (Fasole boabe de orice fel, in special soia boabe, tofu, alte produse pe baza de soia, leguminoase)/ 0id="blue"> /2-3id="red">

6.Lactate (rar cele degresate)/ 2-3id="blue"> / Niciodata sau rareoriid="red">

7.Carne/Peste (rar peste alb, ton proaspat, piept pui fara pielita) /2-3 id="blue">/ Niciodata sau rareoriid="red">

8.Grasimi/Uleiuri/Dulciuri / ocazionalid="blue"> / Niciodata sau rareoriid="red">

Din pacate lista de mai sus era un tabel, care nu poate fi copiat aici, dar am trecut cu albastru numaru de portii recomandat conform piramidei clasice si cu rosu conform Dietei Hawaii.

Iata mai jos exemple de alimente recomandate zilnic:

1. Cereale integrale si alte fibre – folositi numai cereale nerafinate; 8-13 portii/zi

- Faina de ovaz

- Porumb

- Cartofi

- Grau / faina integrala

- Orz

- Cartofi dulci

2. Legume – mancati-le gatite sau crude, 3-5 portii/zi; nu folositi ulei ca si dressing. Aici cred ca am eu ceva retete de dressing fara ulei si grasimi.

- Morcovi

- Ceapa

- Dovleac

- Spanac

- Loboda

- Conopida

- Zucchini

- Fasole verde

- Sfecla

- Gulie / nap

3. Fructe – folositi fructe proaspete, nu suc de fructe. Alegeti intre 2-4 fructe intregii zilnic.

- Mere

- Portocale

- Piersici

- Pere

- Grapefruit

- Capsuni

- Cirese

- Struguri

- Ananas

4. Alimente bogate in calciu – 2-3 portii/zi

- Broccoli

- Frunze de guile

- Ardei gras

- Varza chinezeasca

5. Alimente proteice “low cholesterol” – 2-3 portii/zi

- Fasole boabe de toate felurile (alba, rosie, de Lima, etc)

- Naut

- Fasole verde

- Linte

- Soia boabe

- Tofu

Cam aceasta ar fi dieta, sper sa nu va fi ametit prea tare. Eu am niste materiale in limba engleza care contin mult mai multe detalii despre dieta, inclusiv explicatii mai stiintifice si daca le vreti vi le pot trimite pe mail. In plus, astept cartea care sper sa ajunga saptamana asta. Acolo sigur sunt mai multe detalii si in plus sunt si retete si vi le pot impartasi si voua.

Daca va intereseaza sa tinem dieta impreuna, pot sa postez si diverse retete, modele de meniuri zilnice.

Avantajul dietei (pentru mine cel putin) este ca este flexibila si iti poti alcatui meniu zilnic usor.

Eu am inceput de astazi si ma simt extraordinar. Nu stiu daca voi putea sa elim total grasimile – daca nu reusesc o sa revin la 1-2 lingurite de ulei de masline pe zi si eventual un iaurt 0% de 2 ori pe saptamana. Nu cred ca o cantitate asa de mica ar putea influenta rezultatul dietei, mai ales ca si in tabelul cu piramida alimentelor scrie ca se pot folosi rar.

Ce ziceti, tine cineva cu mine, facem o listutza? [ispita]

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Adaugă...