Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

• ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Nu-i problema mare dar imi da de gandit!

Recommended Posts

Salut!

De 3 sapt mai dau pe la servici, asa de la 10 pana la 17. Pana in acest moment m-am ocupat numai eu de fetita noastra Elisa, Foarte rar am lasat-o cu altcineva. Acum sta cu mama mea si face tot felul de figuri. De doua luni ne chinuim sa scapam de scutec pe timp de zi, am reusit facea pipi la veceu, olita sau afara pe iarba. Cu mama nu vrea iar de 3 zile nici cu mine. Facea in pantaloni si imi arata "pipi moni". Am certat-o, am plesnit-o (ceea ce se intampla f rar), mai rau am facut. Ieri si azi am luat-o cu frumosul iar cand a facut pipi pe ea i-am zis ca nu m-am suparat si a stat si la veceu, ca ea e fetita mare si cu minte. Are 1 an si 9 luni. Intelege tot si e ascultatoare cel putin asa era. PArca face in ciuda ca o las cu bunica pe care nu o asculta mai deloc. CAnd vine dimineata se intoarce cu spatele la ea si greu ii intra in voie. Nu plange cand plec imi da pusi si imi face pa "mama ucu" , mama merge la lucru. Mama i-a zis de multe ori ca e rea asa in gluma sau mai serios uneori. Am zis sa nu ii mai spuna asa, mai bine sa iii spuna ca ar fi bine sa faca un anumit lucru pt ca e cuminte, sau ca nu e frumos ce face.

Azi am sunat si mi-a zis ca a facut isterii de alea, s-a dat cu fundul de pamant si a plans pana aproape a vomitat. S-a calmat cu fratele meu. Mama a si tipat la ea. Si eu mai ridic tonul dar cand a mai facut asa (de putine ori) am lasat-o sa planga.

Intrebarea e cum sa procedam ca sa nu devina un copil razgaiat si dificil? O fi numai un mod de protest pt ca o las atat de mult cu bunica?

CAnd plec dimineata ii explic ca trebuie sa o asculte pe bunica, sa faca si cu ea pisu la olita, sa pape sa faca nani, etc.......

Nu tine....

Nici pe mine nu ma mai asculta asa ca inainte....

Oare cum trebuie procedat?

tyaa si bebe Elisa Nicola(21 sept. 2004)

Pozele noastre[foto]

Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Parerea mea e ca fetitza ta nu e pregatita sa faca faca despartirii de tine. E inca foarte mica (marea majoritate a psihologilor sustine ca un copil abia pe la varsta de 3 ani poate sa faca fatza binishor despartirii de mama). Probabil ca asha ishi manifesta ea revolta: n-o accepta pe bunica ei, face pipi in pantaloni.

Mai cred ca e o foarte mare greseala s-o certi/plesneshti fiindca face in pantaloni si nu la olitza/wc. Nu faci decat s-o inraieshti si s-o indepartezi de tine. Probabil ca, la un moment dat, ori se va resemna si ishi va ascunde adevaratele sentimente, fie se va revolta in continuare si va infrunta pe toata lumea. Orice cale ar alege, fericita nu va fi.

Eu cred ca trebuie sa fii foarte atenta cu sentimentele ei, mai ales acum ca ai hotarât sa reintorci la servici. Nu-i cere ei sa te intzeleaga, fiindca nu poate. Ea percepe tot ce se intampla ca pe un abandon, asha incat reactioneaza pe masura. Parerea mea!

Bafta cu ea!

Lordra & Dara (30 Nov. 2005)

Hmmmm, acuma am observat. Elisa Nicola e nascuta in aceeashi zi si luna cu mine, deci cred ca o intzeleg pe aceasta mica fecioara[:D]. Poate te va ajuta daca-ti povestesc ceva despre mine.

Acu' 29 de ani, am fost dusa la cresha, la varsta de 1 an si ceva. Toate progresele pe care le facusem cu mama acasa, s-au dus dracului. Eram atat de revoltata incat nu mâncam nimic, nu beam nimic, nu interactionam cu nimeni si, in ciuda faptului ca de la 8 luni faceam la olitza, faceam sistematic in chilotzei, de au ajuns sa ma si bata ingrijitoarele de acolo. Anii de cresha au fost un mare regres pt. mine, deshi altzi copii faceau fatza onorabil.

So, daca fi-ta imi seamana, atunci sa stii ca vei avea cu ea mari dificultzati de adaptare la noile conditzii. Ai foarte marte grija cum te portzi cu ea, fiindca astia sunt anii in care-si formeaza caracterul, iar increderea in sine/ceilaltzi odata pierduta, asha ramâne cam pt. tot restul vietzii.

Nu vreau sa sune fatalist mesajul meu, insa trebuie sa fii foarte-foarte atenta si, in nici un caz, sa n-o bruschezi indiferent ce va face. E totusi foarte mica, asha ca nu te astepta la intelegere rationala din partea ei.

Iordra, ma gandeam si eu daca nu ar fi mai bine sa stau cu ea acasa in continuare.

Sper sa ma tina nervii sa nu o cert prea tare sau sa o plesnesc cand face prostii, ma doare si gura la cate stau sa ii explic, ce e bine si ce nU:).

SA vad.....oricum ea doarme cu mine, dimineata eu o schimb, spal, ii dau papa uneori sunt acasa dupa somnul de la pranz. Mama o plimba inainte de somn si cand eu vin acasa, daca e timp frumos, mergem iarasi afara amandoua. Deci sta cu bunica 7 ore pe zi din care 3 le doarme de cele mai multe ori.

Daca observ schimbari mai mari si mai grave vom face altfel.

O sa fiu cat mai blanda pot cu ea[:D]. Sper sa tina

Merci foarte frumos.

Pozele noastre[foto]

Nu te supara, dar eu cred ca ai pretentii prea mari de la fetita ta.

Majoritatea copiilor in jurul varstei de doi ani fac isterii, iar in acele momente nu trebuiesc certati ci atrasi catre altceva sau lasati in pace pana se linistesc... Fiecare copil are modul lui de a reactiona...

In ce priveste olita / WC -ul... Eu i-am scos pampersul baiatului la 2 ani, iar el ajunsese sa spuna ca bona il bate pentru ca il obliga sa stea pe oala. Am vorbit cu bona, am constat ca nu il bate si i-am spus sa nu-l mai forteze sa stea pe oala... sa-l lase sa faca in pantaloni (avea un colt al camerei in care se ducea) si sa-i lase hainutele ca i le spal eu... A facut asa (ii spala si hainutele) iar relatia lor a revenit la normal. Copilul a inceput singur sa spuna si sa se duca la WC la 2 ani jumatate...

In nici un caz nu trebuie certata, cu atat mai mult batuta pentru eventualele accidente... iar daca le face cu intentie, cu atat mai mult trebuie "sapat" si vazut unde este cauza... Desi par ca nu sunt afectati copii sunt foarte sensibili la orice schimbare de mediu si reactioneaza fiecare altfel.

Tyaa, nu potzi acuza un copil de 1,9 ani ca face prostii. E varsta la care ea exploreaza, asha ca trebuie s-o incurajezi sa faca asta. Nu rezolvi nimic dac-o certzi: cel mult ii tai elanul si-o transformi intr-o introvertita. Ai grija doar sa inlaturi pericolele din calea ei. In rest, las-o sa cerceteze. Are energie multa si trebuie sa scape de ea. Cearta/bataia nu mai zic, nu fac decat sa complexeze copiii. Cauta s-o lauzi cat mai mult si sa ignori "relele" facute. Inca nu are atata constiitza de sine incat s-o potzi acuza ca face "rele" voluntar.

Si nu in ultimul rand, n-o lasa prea mult in preajma bunicii. Cu tot respectul pt. parintii nostri, ei nu mai au rabdarea necesara sa ofere libertate de actiune unui copil. Deja is satula sa vad cum ishi trateaza bunicile nepotzii prin parcuri. Daca i-ar putea lege de o banca, ar fi multumite[:D]. Nu aud decat acuzatii si certuri din gura lor[bang]. Bietzii copilashi is tottal derutatzi. Or sa ajunga sa creada ca e o greseala sa alerge, sa se joace la nisip (ca se murdaresc, si nu e frumos[bang]), sa imparta jucarii cu altzi copii.

Schimba-ti optice in legatura cu ce mica. Nu de persoane cicalitoare are ea nevoie acuma! [pup]

Cum s-a mai spus, fata ta este la o varsta dificila. Si ai sa vezi ca ii vor creste capriciile in urmatorul an. Tot Eliza si tot fecioara e si a mea.

Nu iti pot da o solutie, dar iti pot spune ca atunci cand este cu mama, ii cresc niste cornite de 2 metri! Cand e cu soacra-mea, care o vede foarte rar, capata obiceiuri de bebe - de exemplu facutul la olita. O saptamana de stat cu soacra-mea, atata! De trei luni ma lupt cu olita. Fata mea face la toaleta (pe colacel reductor) de un an!!! Iar de pampers am scapat de la 1 an si 6 luni, dupa care am folosit olita.

Ei bine, o saptamana cu soacra-mea (10 ore pe zi), s-a reintors olita!

Cu mama, un weekend e suficient! Nu mai auzi decat "vreau!" Mama ii face toate poftele. Cu moderatie, dar i le face.

Ca sa evit chestiunea asta cu bunicii, eu am dus fata la gradinita de la 1 an. Pana la un an a stat tot cu mama, ca eu am lucrat de cand avea fata 6 saptamani.

Parerea mea: lucreaza putin la independenta copilului: ar fi bine ca ea sa doarma singura, de exemplu. Incepi sa o tratezi ca pe un om putin mai mare. Mananca singura? Este o fire voluntara?

Eu practic cu succes placa "Nu-i nimic, o sa iti treaca" "Nu miorlai ca nu inteleg limba asta" a scapat in chilotei putin pisu si si-a spalat chiloteii - n-a comentat, ci doar m-a intrebat unde ii spala...

Cum vine mama, nu ne mai asculta, pentru orice fuge si se plange la ea, dar si asta este tot o revolta a ei pentru ca nu reusim sa fim mai mult impreuna.

Asa ca mi-am facut program numai pentru ea: o iau seara de la gradinita, dupa serviciu, si ne petrecem timpul cat mai variat. Poveste seara, nani, dupa care eu ma apuc si de treaba. Asta e. Pic de oboseala, dar asta e. Si ne descurcam singuri.

Incearca sa vorbesti cat mai mult cu ea, trateaz-o ca pe un om mai maricel... Daca eu ma plang acum de ceva, Eliza imi spune "Lasa, mami, ca iti trece"

Repet - cultiva-i cat de mult poti independenta.

Anca si papusica Eliza (26.august.03)

Eliza mica, Eliza mijlocie, Eliza mai mare

Filofteia, am pus-o sa faca la wc/olita deoarece vazand-o pe veriosara ei mai mare cu 6 luni ca face a inceput sa se ceara ea. M-am gandit si eu ca cer prea multe de la ea, nu zic acum de prostiile pe care le fac ei in general ci de faptul ca se comporta altfel de cand sta cu bunica. Mama mea nu e chiar batrana, are 47 ani si se joaca mai mult decat mine cu ea, face ca toate animalele, se maimutareste. Azi a facut circul asta cand a vrut sa o duca in casa pt ca ploua pe cand cu mine vine fara probleme daca ii spun ca vine ploaia sau noaptea. Mi-a zis ca acasa i-a aruncat telecomanda peste nas:). Acum sunt acasa deja ca mama a trebuit sa plece si ma bufneste rasul cand ma gandesc cat le duce mintea.

O las sa exploreze dar nu sa se comporte urat, mai ales cu alti copii dar nu o oblig la nimic, ii exlic cat ma pricep eu de bine cum e treaba si de cele mai multe ori intelege. M-a suparat doar treaba cu pipi si stiu ca am facut mai rau ca am certat-o si am plesnit-o. Azi deja a spus si nu a mai facut pe ea.

Vroiam sa aflu parerile voastre.....eu ma gandeam ca ar fi mai bine sa stau eu tot timpul cu ea (llucrez la firma sotului, fostul angajat a plecat).

SA vedem cum evoluam sapt viitoare

Va pup

Pozele noastre[foto]

Draga Tyaa,daca tu la 1 an si 9 luni o certi si o pleznesti pentru ca a facut pipi pe ea, eu ce ar trebui sa fac , ca Alex al meu are luna viitoare 2 ani si nu face kk la olita, se ascunde si face in pampers si numai dupa aia imi spune.Pipi face la olita numai cand il pun eu, dar nu semnalizeaza singur cand trebuie sa faca.Deabia dupa 2 ani incep sa intzeleaga si sa -si controleze voluntar sfincterele,asa ca oricum daca o fortezi nu faci decat s-o chinui.si cu atat mai mult daca o bruschezi.Iar in ceea ce priveste bunicii,eu sunt deja lamurita,oricat le-am spus cum sa procedeze, ai mei tot asa fac cum vreau ei,si dupa aia se mira ca nu-i asculta[bang].

Danuta

http://pg.photos.yahoo.com/ph/danuta_bocaa/my_photos

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Adaugă...