CryssUK Publicat Iunie 28, 2006 Raport Distribuie Publicat Iunie 28, 2006 Va scriu voua, prietenilor mei virtuali, pentru ca simt ca explodez si nu am pe nimeni care sa ma asculte,din pacate. Nu imi inchipuiam ca desi au trecut atatia ani de la caderea regimului comunist, inca se mai pot intampla astfel de lucruri intr-o reprezentanta diplomatica a Romaniei. Imi iubesc tara si pe romani, asa cum sunt ei, adica NOI cu bune si rele, insa ieri 26/06/2006 mi-a fost dat sa traiesc o lectie grosolana de umilinta si nedreptate. Iata povestea: Anul 2006, mileniul III, Locul: Consulatul Romaniei in Londra Personajul principal: Consulul General Dr. M. Delcea Eu cu viitorul meu sot, locuim de cativa ani in Londra, iar la sfarsitul anului trecut ne-am gandit ca ar fi bine sa facem marele pas si sa ne casatorim. Intai alegem un restaurant din tara, stabilim data cununiei religioase si a nuntii, dar ….mai ramanea de facut cununia civila. Decidem ca varianta de a face cununia civila la Ambasada Romaniei in Londra este cea mai buna, economica si simpla. In scurt timp incepem sa adunam inf necesare. Trimitem cateva e-mailuri catre Consulat, iar D-l Consul M Delcea are amabilitatea sa ne informeze ca: a) Ne trebuiesc un numar de acte: 1. declaratie de casatorie/ 2.pasapoarte romanesti/3. certificate de nastere/ 4. declaratie ca nu am mai fost casatoriti/5. certificate medicale traduse. Deci in total 5 acte…ulterior aflam ca trebuie 7 acte. b) Casatoriile se oficiaza NUMAI de Luni pana Joi la orele 17 si ni s-a spus ca nu este nevoie sa rezervam ziua casatoriei in avans. Mai tarziu aflam ca se oficiaza casatorii doar intr-o Vineri 7/07/2006 c) Ca NU este nevoie de programare sa vorbim cu Consulul, ci ca putem veni absolut oricand in timpul sapt, intre 10-13. Cand venim la ora 12 ni se spune ca trebuie sa venim la 3pm. d) Ca , citez “ nu exista o taxa propriu zisa pt casatorie, ceremonia este gratuita”, dar ca o sa trebuiasca sa platim acolo o suma oarecare pentru legalizarea actelor. Ce legalizare o fi, nu stiu, ca pe website-ul Ambasadei si nici pe panou nu se vb despre nici o legalizare sau taxe. Ulterior aflam ca exista o taxa si nu tocmai mica…de numai 150-200lire. Cu aceste informatii la purtator ;) ne apucam de strans actele. Stiind ca daca traducem certificatele medicale ne va costa 50 de lire, dam un telefon intai la Consulat sa ne asiguram ca nu este nevoie de programare si ni se spune ca putem veni oricand cu actele gata. Zis si facut. Incercam intai sa gasim o zi care sa se incadreze in programul Consulatului. Am fi vrut sa ne casatorim in weekend …dar am ales ziua de joi 6/07/2006 drept ziua ceremoniei. Am luat pix si hartie in mana si ne-am apucat sa calculam 14 zile inapoi ca sa stim cu ce data trebuie sa obtinem certificatul medical. Dupa calcule iesea ziua de vineri 23/06/06 ca data pentru certif. medicale. Cine a trecut prin asta stie ca trebuie sa te rogi de dr englezi, sa le explicit ca asa e legea romana, sa ii rogi sa scrie ‘’fit for marriage”(apt pt casatorie) desi ei considera ca nu e etic si legal sa scrie o fraza pe care nu o inteleg. Dupa “n” telefoane si rugaminti de a adauga fraza asta in text…reusim sa obtinem certificatele. Ba chiar gasim un traducator autorizat care e dispus contra a 50 lire sa traduca certificatele medicale in weekend. Iau certif. de la dr, alerg cu ele tocmai in partea cealalta a Londrei la tradus, le iau inapoi si rasuflu usurata ca tot ce a fost mai greu a trecut. Luni 26/06/2006 dimineata ma invoiesc de la servici pana la ora 2pm, sa imi rezolv treaba. Amandoi plecam cu dosarul la subtioara catre ‘’lumina de la capatul tunelului” respectiv Consulatul Romaniei la Londra. Nu a fost prea greu sa gasim cladirea in care se afla Consulatul, dar ne-a fost f greu sa gasim Consulatul propriu zis. Adica, nu exista nici un steag al Romaniei acolo, erau in schimb atarnate in vant vreo 3 steaguri, unu al Marii Britanii si doua cu culoarea verde. In fine, oricum altele decat cel al Romaniei. Stam cuminti la rand in ploaie pentru vreo ora si din cand in cand vedeam cum iesea un nene portar care tot spunea viza, viza…. Si niste indivizi erau poftiti inauntru. La un moment dat o d-na intreaba in limba engleza “care e programul la Consulat “, la care raspunsul vine prompt “Tomrrrrrou. Ten ceas. Oan ceas”. Primul instinct a fost sa radem, dar nenea portarul era prea dragut si politicos ca sa facem asta si apoi nu era vina lui ca a fost angajat pe un post care presupunea interactiunea cu vorbitori de limbi straine. Odata intrati acolo, la prima vedere ni se pare ca oamenilor li se vb calm, politicos si eu imi spun in gand “ Uite ca se poate si altfel, in sfarsit suntem tratati la standarde europene, sau de care or mai fi ele”. Insa nu a durat mult bucuria ca ajungem la rand, sa vb cu d-l Consul. Ii explicam de ce am venit si ne spune ca nu acum trebuia sa venim, ci la ora 3pm ca atunci vin mai multe cupluri sa discute despre casatorie. Ii raspund politicos ca in mailurile trimise de Domnia Sa mi s-a spus sa venim intre 10 si 13 si ca nici pe usa Consulatului,nici pe website nici pe panou NU scria cum ca ar tb sa venim la ora 3pm. Imi raspunde scurt ca daca vrem sa rezolvam ceva, at trebuie sa venim la 3pm ca altfel nu se poate si pleaca de la ghiseu, lasandu-ma sa vb singura. Astept inca vreo 10 min si il rog sa ne verifice actele si sa ne dea formulare pt cererea de casatorie si pt declaratie. Imi da pe langa formulare si o lista cu actele care ne trebuiesc si …descopar cu uimire ca mai sunt adaugate cu un oribil scris de mana punctele: 6) act care sa ateste domiciliul din Romania si 7) copii pasapoarte martori. Ii explic ca nu am aceste acte cu mine pt ca in e-mailuri nu mi le-a mentionat si nu apar nici pe website, nici pe afisier. Deci D-l Delcea mi-a scris 3 e-mailuri, am dat si telefon cu cateva zile inainte si nimeni nu a spus ca ne-ar mai trebui 2 acte in plus. Intr-un sfarsit cadem de accord sa le aducem ulterior , dar il intrebam din nou (vezi intrebarile din e-mailuri) daca exista vreo taxa de casatorie. Surpriza …….”150-200 lire, depinde de cat stabileste Consulul” …adica Dumnealui. Deci taxa aceasta era secreta , sau asa parea deoarece nu era mentionata nicaieri la loc public. Ne spunem in gand ca asta e, o sa platim si ne facem treaba. Plecam, sun la servici sa anunt ca se lungeste treaba si la ora 3pm revenim si intram la D-l Consul. Intrati a 2a oara, ii intindem actele, bucurosi ca se rezolva cumva. D-l Consul le ia si mi le intinde inapoi adaugand “ Nu, nuuuuu domnilor….va rog sa mi le asezati in ORDINE” Intrebam in care ordine? “In ordinea in care sunt enumerate pe lista care v-am dat-o” Mergem pe un colt de masa si le sortam , aranjam , slefuim , asteptam iar la rand si intram a 3a oara la D-l Consul. Acum erau in ordine, erau complete si aveam si un dosarel cu noi in caz de ne cere. In timp ce le rasfoieste, imi spune ca se oficiaza casatoriile doar vineri 7/07/02006 ca au fost suspendate o perioada si acum le face pe toate intr-o zi sa scape de ele. Am incremenit, inima dadea sa sara din piept si spun “ Vai….. dar noi am dori sa ne casatorim miercuri sau joi pentru ca ne expira certificatele medicale” D-l Consul ne raspunde pe un ton iritat si nepoliticos ca “ Dar ce credeti dv ca noi oficiem casatorii asa cand vreti dv , luni, marti, miercuri….???!!!!” Poftimmmm? Nu imi venea sa cred ce aud urechilor…… Ii spun ca programul afisat pt casatorii este de Luni pana Joi la ora 17 si ca nimeni nu ne-a spus ca s-a schimbat pentru vineri. (VINEREA nu era in program, este o exceptie si nu era vina mea ca nu am fost informata. Am scris e-mailuri, am dat telefon, m-am uitat la afisier si pe website si nu se amintea de nici o vineri. A cui este vina?) Incerc sa imi tin firea si ii spun asa: “Pe noi nu ne deranjeaza daca este vineri, noi acceptam bucurosi orice zi, atata timp cat ni se pot prelungi cumva certificatele medicale pt ca expira si nu mai pot lua altele” D-l Delcea, imi raspunde vadit enervat si intr-un mod lipsit de profesionalism: “ Trebuie sa luati certificate noi, pe mine nu ma intereseaza. Adica dv imi cereti mie sa nu respect legea?” Simteam ca nu mai am aer, dar am continuat : “ ceea ce va cer este , din contra, sa respectati legea si sa oficiati casatoria in limita programului afisat. Noi am venit cu actele in termen legal si din cauza unor probleme organizationale pe care le aveti, nu puteti sa oficiati casatoria in termenul legal. Nu este vina nostra. Noi deja am platit 50 lire pe traducere si nu mai avem timp si bani sa o luam de la capat” (La urma urmei eu respectasem instructiunile primate prin e-mail si la telefon si nu trebuia sa pierd alt timp si bani pt ca un angajat public nu isi face datoria asa cum trebuie.) Asta a fost cireasa de pe tort si dupa ce ne daduse actele inapoi, a tipat enervat: “ dati-mi acum actele inapoi sa va pun eu interdictie ca sa nu va mai puteti casatori niciodata la Consulatul Romaniei”. Am inlemnit si am iesit afara, fara sa mai pot scoate un sunet. Ce lege ii da dreptul sa imi vorbeasca astfel si sa faca abuz de puterea conferita prin functia publica/diplomatica pe care o detine?! Legea prevede doar cateva situatii absolute exceptionale cand se poate refuza incheierea casatoriei. Conform Codului Familiei, Titlul I, Cap.I, Art. 15. – “Delegatul de stare civilã5 va refuza sã constate încheierea cãsãtoriei dacã în temeiul verificãrilor ce este dator sã facã, al opunerilor primite sau al informatiilor ce are, gãseste cã cerintele legii nu sunt îndeplinite.” si “Opunerea la cãsãtorie se va face numai în scris, cu arãtarea dovezilor pe care ea se întemeiazã.”. Dat fiind ca nici una din aceste cerinte nu era intalnita in cazul de fata, noi am refuzat sa dam actele inapoi si am parasit sediul Ambasadei intristati si socati ca acest lucru ni s-a putut intampla intr-un loc unde ne asteptam sa ne simtim protejati si indrumati, iar nu tratati in acest fel inuman. Ca urmare a lipsei de informare despre programul oficierii casatoriilor, noi a trebuit sa platim bani pe traducere si sa pierdem timp pretios pe drumuri, iar la urma ni s-a sugerat ca e un lucru iesit din comun sa cerem respectarea programului de pe website si de pe panoul Ambasadei. Ma intreb de unde trebuia sa ne informam despre aceasta schimbare de program si de ce D-l Delcea a adoptat o atitudine atat de ofensiva cand ar fi putut sa isi ceara scuze in numele Administratiei Ambasadei pentru schimbarea neprevazuta din program si a ne ofere o solutie intr-o maniera politicoasa. Sunt lasata balta cu 2 luni inainte de casatorie si fara posibilitatea de a ma casatori nici la Register Office in UK.( au introdus o noua lege care prevede ca…cu 3 luni inainte de data solicitata pt casatorie, ar tb sa aplicam pt un Certificate of Approval de la Home Office) Din cate am vazut cat am stat in Consulat, cred ca ar mai fi cativa oameni care sa fi fost tratati in felul acesta si o sa incerc sa vad daca mai gasesc pe cineva sa incercam sa incepem o actiune comuna. Eu deja am redactat o plangere catre D-l Ambasador al Romaniei in Londra deoarece ni s-a refuzat pe motiv neintemeiat incheierea casatoriei intr-o reprezentanta diplomatica a statului roman. Problema este ca viitorul meu sot nu vrea sa semneze plangerea pt ca ii e teama ca ne facem probleme in plus si e convins ca nu ne baga nimeni in seama. Se pare ca unii oameni sunt mai presus de lege si se asteapta ca noi sa ne supunem tacit si cuminti acestor umilinte! D-zeu sa ne apere pe toti! Cristina Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
papadie Postat Iunie 28, 2006 Raport Distribuie Postat Iunie 28, 2006 Exista un oficiu unde sunt reclamati d-ale astia. NU TE LASA! Nu are ce sa-ti faca si mai ales nu are cum sa-ti puna interdictie...tststs domnii astia is ca vanzatoarele alea batrane si acre. nici o diferenta! Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Taty Postat Iunie 28, 2006 Raport Distribuie Postat Iunie 28, 2006 Criss, va doresc sa rezolvati cit mai repede si convenient pt voi aceasta situatie!!! Si aici sunt muulte probleme de acest gen, suni la Madrid pt programari cu zilele chiar si saptaminile pina reusesti sa iti raspunda cineva, unde mai pui ca nu au un mail de contact in secolul asta la care sa poti intreba si tu ceva!!!! Suntem satui de ei! Eu chiar am avut sperante cind l-am vazut intr-un interviu pe ministrul Mihai Razvan Ungureanu vorbind despre aceste probleme si promitind ca se va ocupa personal de rezolvarea lor. Cred ca, vorba lui, ambasada, consulatul sunt de obicei reprezentative pt poporul respectiv si se vede treaba ca asa suntem noi romanii...bla bla bla..nu mai are rost sa reluam povestea. Cred ca ar trebui sa depui acea plingere direct la ministru, am cautat un contact ceva dar nu am gasit, din pacate, poate te ajuta altcineva...aaa, si TREBUIE sa mentionezi de acea taxa care nu stiu de ce am impresia ca va intra in buzunarul amabilului consul. Iti tin pumnii!!! Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
voljena Postat Iunie 28, 2006 Raport Distribuie Postat Iunie 28, 2006 ia uite aici: http://www.romani.co.uk/ [bang] Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Marina Postat Iunie 28, 2006 Raport Distribuie Postat Iunie 28, 2006 pe ce acte iti pune interdictie? pe pasaport si ce scrie? cred ca e o tampenie si ar trebui sa faci plangere pe orice cale gasesti. Vezi si pe www.mae.ro ca de regula raspund la emailuri Marinaid="Arial">id="blue"> Adresa: Aleea Alexandru nr. 31, Sector 1, Bucureºti, cod 011822 Telefon: (40 21) 319.21.08 sau 319.21.25 Fax: (40 21) 319.21.73 E-mail: mae@mae.ro Mey o adresa de email nu are si ungureanu asta in secolul asta...sau o fi secret de stat. ma mai editez odata...cica asta se duce la basescu: procetatean@presidency.ro Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
buggy Postat Iunie 28, 2006 Raport Distribuie Postat Iunie 28, 2006 Draga Cryss, nu te lasa...nu e normal ce ti s-a intamplat[:(!] Astfel de abuzuri nu ar mai avea loc daca oamenii ar lua atitudinea. Curaj si mergi mai departe[flo] "Mi s-a spus si am uitat, am vazut si am inteles, am facut si am invatat" - Confucius www.funscience.ro Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
ileana Postat Iunie 28, 2006 Raport Distribuie Postat Iunie 28, 2006 Servus, Imi pare rau ca faci un pas atat de important, cu asemenea probleme. Fa reclamatie pe site-ul lui MAE. sCRIE MAILL, PE TOATE ADRESELE DE ACOLO.eSTE UN MINISTER, CARE CHIAR SE SESIZEAZA. fRAZA:"“ dati-mi acum actele inapoi sa va pun eu interdictie ca sa nu va mai puteti casatori niciodata la Consulatul Romaniei”. Este bestiala! Da mailul pe mae...o sa auzim la stiri noua "rechemare".... ileana Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
iren Postat Iunie 28, 2006 Raport Distribuie Postat Iunie 28, 2006 Criss, este absolut oribil ce tzi s-a intimplat, am ajuns sa cred ca strainii ne trateaza mai bine decit proprii noshtri conatzionali... Nu te lasa, mergi pina-n pinzele albe, nu au ce sa-tzi faca! Io shi plozii turbulentziid="Comic Sans MS">id="blue"> In caz de greturi si alergii la anumite persoane, se recomanda retragerea intr-un loc izolat si racoros si consumarea, in liniste, a patru- cinci lamii pe ora.id="purple"> Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Dandush Postat Iunie 28, 2006 Raport Distribuie Postat Iunie 28, 2006 Crissid="red">...urat inceput pentru un eveniment atat de important . Asa este si aici, la Ambasada Romaniei din Tokyo. Te poarta domnul Consul si toata armata lui pe drumuri de nu vezi bine. Eu nu stau in Tokyo , dar nici foarte departe (vreo 2 ore cu trenul), dar sunt fete care fac mii de kilometri dar nu pot obtine actele necesare doar pentru faptul ca au ajuns cu 5 minute inainte de inchidere, sau ca au fost prost -informate de la bun inceput( ca si in cazul tau), si ...alti bani alta distractie . Anyway.... sper sa nu ajungem niciodata la cheremul lor si ca se vor lua masuri intr-un fel sau altul . Did="teal">.id="limegreen">Kid="teal">.id="limegreen"> Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Oaspete Postat Iunie 28, 2006 Raport Distribuie Postat Iunie 28, 2006 FA PLANGERE LA MAE!!!!!!! Oamenii astia sunt platiti de statul roman, adica de fiecare dintre noi, si inca nu au invatat asta. NU au nici o scuza pentru comportamentul si neprofesionalismul lor. Sunt asa revoltata pentru tocmai vin dintr-un tur (nejustificat de altfel) prin institutiile publice din sectorul 4 (CEC, Trezorerie, Directie Taxe si Impozite, Adm. Financiara) ca sa ajung la final de unde am plecat, adica inapoi la CEC, pentru ca o cretina de functionara a scris gresit pe o chitanta un nr. de OP, suma, trezoreria de unde trebuiau ridicati banii. Am intalnit o gramada de incompetenti care stiu doar sa ridice din umeri, nu stiu care le sunt atributiile institutiilor in care lucreaza si multe altele. Imi dau seama ca daca un angajat intr-o firma (sa zicem o banca) facea o greseala similara cu cea facuta de functionara CEC, probabil ca ar fi fost sanctionata corespunzator, dar pentru ca la stat nu te intreba nimeni daca iti faci bine treaba....timpul trece....banii vin....ce mai conteaza daca si-a pierdut cineva timpul aiurea [bang] Si revin cu sfatul meu: FA PLANGERE! Adelaid="red"> [iepu] si Andrei (26.09.2004) id="blue"> [copil] 1-2 aniid="red"> Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.