Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Al doilea copil

Iagar

Recommended Posts

Am un copil in varsta de 1 an si 10 luni, iar in septembrie ar trebui sa ma intorc la serviciu. As dori cat mai repede un al doilea copil, insa nu stiu cate luni calendaristice trebuie sa lucrez pentru a beneficia de toate drepturile legale si pentru cel de al doilea copil. Poate imi puteti oferi un raspuns sigur.

Multumesc mult,

Cristina.

Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul răspuns

CIC se considera stagiu de cotizare, asa ca atat timp ca reiei serviciul din ziua imediat urmatoare celei in care ai terminat CIC-ul, nu e nici o problema. Poti face copilul cand doresti ptr ca ai alea 12 luni de cotizare. Daca ai o intrerupere chiar si de o zi intre CIC si momentul in care incepi munca, atunci tre sa faci din nou cele 12 luni de cotizare pana cand se naste cel mic.

[mamica]Madau siid="black">id="Arial Black"> [bibe] Alexia Miruna (15 dec 2005)id="Arial Black">id="red">

[foto]pozici la 6 luni

asa s-a nascut Miruna

filmuletze

eu, dupa ce am citit pe aici si v-acerut lamuriri si paralamuriri, m-am dus toba de informatii la primarie si am aflat ca in situatia mea

(termin CIC 1 in 31 iulie, urmand ca in 1 august sa ma prezint la servici, si ar trebui sa nasc din nou in decembrie anul acesta pe bb2)

NU MAI POT beneficia de toate drepturile pt bb2 adica nici indemnizatie de 8 milioane nici altceva, ci beneficiez doar de alea 2 milioane rezultand din calculul a unui procent din salariul minim pe economie.

MOTIVUL?

pt ca intre CIC 1 si CIC 2 nu am 6 luni de cotizatie minim obligatorii. Deci eu ar fi trebuit sa-mi intrerup candva CIC 1 si sa lucrez ca sa adun 6 luni de cotizatii si sa pot beneficia de toate drepturile astea, asa mi s-a explicat la primarie de un functionar public

Conform OG 44/26 iunie 2006 art, 1 alin. 2 pct. g persoanele aflate in CIC sunt indrepatite sa beneficieze de CIC2 daca indeplinesc conditiile de stagiu privind modalitatea de constituire a ultimelor 12 luni anterioare datei nasterii copilului pt care se solicita CIC2. Deci functionarul de la primarie nu prea are dreptate. Aveti tot textul legii in cadrul paginii legislative.

ART. I

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.008 din 14 noiembrie 2005, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Alineatul (2) al articolului 1 va avea urmatorul cuprins:

"(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;

b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;

c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;

d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;

e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;

f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;

g) au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap;id="red">

h) au beneficiat de pensii de invaliditate;

i) au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii;

j) au lucrat cu contract individual de munca in strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de Romania cu alte state;

k) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;

l) se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, potrivit legii."

Marius Pernes

www.marius.rdsor.ro

ce sa inteleg Marius? ca functionarii publici dorm in hainele statului si habar nu au despre pertinenta relatiilor pe care le dau ? Doar i-am spus de ordonanta modificata si mai precis despre alineatul asupra caruia ai atras atentia, i-am spus ca merg de la 1 august la servici si daca ma tine sanatatea o sa plec de la servici direct la maternitate, fara nici un prenatal, dar se pare ca n-a fost de parere ca e legal nici asa.

Sa stii ca Marius are dreptate! Si eu sunt cam in aceeasi situatie ca si tine, dar de cite ori am fost in primarie am primit alt raspuns! Si m-am enervat si mi-am propus sa listez ordonanta de urgenta nou aparuta si sa merg sa le-o vir sub nas! Ca habar nu au despre legile noi aparute!

Sanatate si nastere usoara!

Mamica MARIEI

Pai listati-o cel putin partea de mai sus subliniati cu rosu si mergeti din nou si daca aveto acelasi raspuns sau unul similar puneti-le hartia sub nas si intrebati-i asa ce parerea au in acest caz pe textul legii?

Sa imi spuneti si mie ce raspuns au dat va rog.

Marius Pernes

www.marius.rdsor.ro

Va deranjez si eu cu o intrebare. Tot despre al doilea copil. Am terminat CIC1 (implineste 2 ani) pe 8 iulie a.c. Am nascut al doilea copil pe 7 iunie. De pe 9 iulie pana pe 19 iule (cand s-ar face 42 de zile) trebuie sa-mi iau concediu postnatal sau pot sa intru direct in CIC2 (cum mi-au spus cei de la primarie)? Am beneficiat de indemnizatia pt CIC1 si am inteles ca nu e nicio problema pt CIC2, ca sa primesc cei 8 mil. Cei de la primarie mi-au spus ca pot intra direct in CIC2 pt ca am avut contractul de munca suspendat. Mi-e frica sa nu ma trezesc cu dosarul respins si sa raman 10 zile din luna fara niciun ban. Daca tb sa intru in postnatal, unde tb sa depun concediul si de unde iau banii? Daca nu, ... as fi mai fericita. Va multumesc.

Monica

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Adaugă...