Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Concediul de risc maternal


gio

Recommended Posts

Buna,

Sunt in situatia de a avea dreptul la acest concediul dar numai ca nu are cine sa mi-l dea. Momentan dr de la policlinica (ginecologie) mi-a dat 2 sapt de concediu obisnuit, pt ca mi-a zis ca mai nou cei de la Casmb nu mai platesc concediile daca nu ai acordul medicului de medicina muncii din institutia unde lucrezi. Deci, trebuie facut un referat de catre ginecolog, dus la serviciu si pe el trebuie sa semneze dr ca e de acord (daca are habar[:D]).

 

Bun, ma duc la doctorita de la munca, si Habar nu avea cum se acorda aceste concedii. Cand i-am spus despre Ordonanta pt protectia maternitatii la locul de munca se uita la mine in crucis. Si mentionez ca lucrez la o institutie publica. Habar nu avea de acest referat, habar nu avea ca facusem instiintare ca sunt insarcinata (cu numar de inregistrare cu tot) si mi-a zis ca ea nu semneaza nimic...ce avortez? Nu pot veni la serviciu. Asta pe langa faptul ca am probleme fizice (si crisoare medicala de la ginecolog); in fisa postului scrie ca lucrez in picoare, am risc de infectiozitate (lucrez in colectivitate cu copii cu handicap grav).

 

Medicul de familie spune ca el nu poate da acest concediu(chiar daca in lege scrie ca poate cu scrisoare medicala), iar cel de medicina muncii ca nu-mi semneaza concediul si bineinteles nu pot fi platita...Asa ca ma aflu intr-o situatie fara iesire..Chiar daca sa zicem ca imi mai fac internari, alte concedii medical pe diverse motive, mai am doar 40 de zile si le termin pe cele 90. Iar dreptul meu, de risc maternal, nu mi-l poate da nimeni.

 

Deci, rugamintea mea e , daca cineva e in momentul acesta in risc maternal, sa-mi spuna si mie ce si cum a procedat...

Mai ma intereseaza de unde pot primi un raspuns oficial sa-l dau dr de medicina muncii sa se lumineze (ordonanta o stiu si eu dar credeti-ma ca nu m-a ajutat cu nimic).

 

Si in ultima instanta, unde pot reclama angajatorul (o sa fie foarte distractiv sa fac o reclamatie contra unei institutii de stat[:D]).

 

Scuze de lungimea mesajului,

Gio

 

 

 

...I want a permanent vacation...

id="size1">id="blue">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Chiar nu e nimeni in risc maternal sau nu lucreaza in domeniu sa ma poata lamuri? Am sunat si la ITM si mi-au zis ca depinde de "bunavointa" medicului de medicina muncii. Pe mine ma intereseaza clar procedura, ca in lege nu scrie cum se obtine acest aviz: inainte sa ti se dea concediu de risc maternal, dupa....

 

 

 

...I want a permanent vacation...

id="size1">id="blue">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Pasii sunt urmatori:

Salariata este insarcinata.

• salariata înstiinteaza angajatorul, printr-o scrisoare, privitor la starea proprie de maternitate; se ataseaza documente doveditoare.

• angajatorul transmite copii de pe documentele depuse de salariata, în termen de 10 zile lucratoare de la data depunerii lor, medicului de medicina muncii, care asigura supravegherea starii de sanatate a angajatilor din unitate, precum si inspectoratului teritorial de munca în a carui raza teritoriala îsi desfasoara activitatea;

• angajatorul împreuna cu medicul de medicina muncii efectueaza evaluarea privind riscurile la care este supusa salariata la locul ei de munca, întocmesc si semneaza Raportul de evaluare privind riscurile la care este supusa salariata la locul ei de munca.

• în baza Raportului de evaluare, angajatorul înstiinteaza salariata despre rezultatele evaluarii privind riscurile la care poate fi supusa la locul ei de munca si despre masurile suplimentare de protectie pe care trebuie sa le respecte atât angajatorul, cât si salariata prin Informarea privind protectia maternitatii la locul de munca.

• salariata ia cunostinta de continutul informarii privind protectia maternitatii la locul de munca si, daca este cazul, solicita concediu de risc maternal.

 

In urma cererii, angajatorul este obligat sa îi modifice în mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.

În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sa îndeplineasca obligatia de mai sus, salariatele au dreptul la concediu de risc maternal.

 

Inutil sa-ti spun ca toti pasii se insotesc de documente. Ultima piesa la dosar trebuie sa fie raportul angajatorului prin care arata ca nu-ti poate da alt loc de munca, care sa nu prezinte riscuri pentru sanatatea ta.

 

 

Cu tot acest dosar, te prezinti la ginecolog sau la dr. de familie, apoi la dr. de medicina muncii pentru viza, conform Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, art. 58:

Certificatele de concediu de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durata totala de maximum 120 de zile calendaristice, in intregime sau fractionat.

 

 

Daca ai neclaritati, scrie-mi.

Intrebai de reclamatie. O poti face la Inspectoratul teritorial de munca. Termenele in care trebuie sa realizeze controlul sunt atat de largi insa, incat nasti pana atunci. Daca n-ai urmat pasii astia legali reclamatia este pierdere de timp.

 

 

 

 

 

 

Mai bine un dusman intelept dacat un prieten neghiob! (proverb indian)

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

mersi pt raspuns

Stiam si eu toti pasii acestia, numai ca nu e reglementat nicaieri in cat timp iti dau aceasta evaluare si daca poti intra in risc maternal inainte datorita unor probleme fizice care tin de sanatatea ta - la urma urmei e tot risc maternal ca nu-ti poti desfasura activitatea si ei nu-ti pot aigura conditiile de a sta in pat intinsa 8 ore. Si eu daca nu termina acest dosar in 2 luni sa zicem, epuizez si tot concediul medical de 90 de zile si dupa aia ce fac?

 

Stiu f multe cazuri in care tipele au luat concediu de risc maternal de la medicul de familie, l-au dus la serviciu si au stat toata sarcina acasa, fara sa se mai streseze cu dosare si evaluari...

 

Pana la urma parca vad ca fac un cadou frumos si ma duc si tratez cu dr de medicina muncii, daca altfel nu se poate[bang] s isa vezi ce repede am si dosare, si evaluari si viza si tot...

 

...I want a permanent vacation...

id="size1">id="blue">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

quote:Originally posted by gio

mersi pt raspunsStiam si eu toti pasii acestia, numai ca nu e reglementat nicaieri in cat timp iti dau aceasta evaluare si daca poti intra in risc maternal inainte datorita unor probleme fizice care tin de sanatatea ta - la urma urmei e tot risc maternal ca nu-ti poti desfasura activitatea si ei nu-ti pot aigura conditiile de a sta in pat intinsa 8 ore. Si eu daca nu termina acest dosar in 2 luni sa zicem, epuizez si tot concediul medical de 90 de zile si dupa aia ce fac? Stiu f multe cazuri in care tipele au luat concediu de risc maternal de la medicul de familie, l-au dus la serviciu si au stat toata sarcina acasa, fara sa se mai streseze cu dosare si evaluari...Pana la urma parca vad ca fac un cadou frumos si ma duc si tratez cu dr de medicina muncii, daca altfel nu se poate[bang] s isa vezi ce repede am si dosare, si evaluari si viza si tot......I want a permanent vacation... id="size1">id="blue">


id="quote">id="quote">Esti intr-o usoara confuzie de situatii.Concediul de risc maternal NU are legatura cu starea ta de sanatate, ci cu RISCURILE pe care le presupune activitatea ta profesionala. Deci poti sa fii sanatoasa tun, dar daca slujba ta presupune sa stai atarnata de pereti si sa vopsesti in vapori toxici, iar angajatorul nu are alt loc de munca care sa nu-ti pericliteze sanatatea, intri in concediu de risc maternal.Pe de alta parte, daca ai grave probleme de sanatate, dar nu ai o slujba care sa puna in pericol sanatatea ta si a bebelusului, nu primesti risc maternal, ci concediu medical ca sa stai in pat.Acesta nu este doar de 90 de zile, el se poate prelungi suficient cat sa poti intra in concediu de maternitate.Mai bine un dusman intelept dacat un prieten neghiob! (proverb indian)
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc pt raspuns,

 

putin probabil sa-mi dea ei concediul pt conditiile de munca (cu toate ca as avea dreptul), insa stiu cazuri care au intrat in risc maternal pt ca aveau probleme de sanatate, locul de munca nu avea nimic. nasa mea a stat 3 luni in risc maternal datorita problemelor ei de sanatate. cei de la itm au zis ca daca are cerclaj si la birou nu poate sta intinsa, inseamna ca e risc maternal - mediul nu se poate modifica si riscurile ar fi prea mari daca ar veni.

 

In fine, o sa incerc varianta cu cm, desi e mult mai complicat si costisitor ...

 

...I want a permanent vacation...

id="size1">id="blue">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Gio,id="red">id="Arial Black"> nu te supara dar Lonaid="red">id="Arial Black"> are dreptate pentru ca eu aveam iminenta de avort si medicul de familie mi-a dat concediu de risc maternal, mai ales ca lucrez intr-o farmacie si tot timpul in picioare. Ma rog, plictisita de atitudinea medicului de medicina muncii am preferat sa stau in concediu medical 90 zile dupa care la intocmirea unor acte de medicul ginecolog si ce mai aveam si eu am mers in comisie, iar aici totul este OK deoarece nimeni nu poate contesta o problema aparuta in sarcina cu risc. Iti urez sarcina usoara.
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

buna,

 

sa inteleg ca dr de medicina muncii nu a vrut sa-sa dea avizul nici macar asa, cu concediu dat de medicul de familie? mi se pare aiurea, ca sunt lasati sa-si faca de cap cum vor ei. eu ma duc maine sa vb cu respectiva pt ultima oara. daca nu va fi de acord, voi opta si eu pt concediu medical + comisie pt ca vad ca nu am ce face altceva...

 

mai rau e ca mai nou, printr-o nota interna s-a hotarat indiferent de concediu medical trebuie sa treaca toti angajatii pe la ea sa semneze concediul si de-abia dupa e depus la personal. sa va mai spun ca la fiecare formular iti gaseste o neregula, ba ca nu are eu stiu ce virgula, ba ca stampila e stramba, si ma plimba pe drumuri de m-a innebunit. si nu sunt singura, asa face la toti angajatii. nu stiu cine se cred....i-am spus ca sunt insarcinata si ma simt rau si n-are cine altcineva sa umble pt toate hartoagele alea si mi-a zis ca nu o intereseaza...mama ei de treaba..

 

...I want a permanent vacation...

id="size1">id="blue">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Hai sa va spun si eu cum am facut pana acum:

Am facut tot dosarul pentru medicina muncii si mi-au dat un raspuns scris prin care ma anuntau ca nu-mi pot reorganiza locul in care lucrez si ca urmare, imi recomanda concediu de risc maternal cu 5 luni inainte de nastere. Nu am facut nici o interventie ci pur si simplu le-am scris pe un formular tip pe care il au ei ce fac eu la munca.

Am vorbit cu medicul de familie, i-am aratat recomandarea si mi-a spus ca da, imi poate da concediu, dar mie mi s-a parut ca nu e foarte incantata. Oricum , momentan mai am treaba la servici dar probabil dupa ce voi termina, imi voi lua acel concediu....

Nu stiu daca te-am lamurit cu ceva dar eu asa am facut pana acum.

 

mt

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Mada, imi e f de folos ce-mi scrii tu. Sapt viitoare dau o fuga si vb acolo. e super ideea sa scrii tu ce faci, ca la mine ar fi multe de scris..sa nu hotarasca altii ce faci tu la munca. mersi mult.

 

...I want a permanent vacation...

id="size1">id="blue">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.




×
×
  • Adaugă...