Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

semnat document la serviciu


milina

Recommended Posts

Buna,

 

Mi s-a cerut la serviciu sa semnez un document care contine urmatorul paragraf:

- daca intentionez sa incep o alta activitate platita (pe langa acest job) va trebui sa informez in scris conducerea. Mi se va putea interzice sa incep aceasta activitate daca firma considera ca ar duce la scaderea performantei la serviciu, ar veni in contradictie cu sarcinile de lucru sau ar prezenta un conflict de interese.

 

Acest document trebuie semnat de toti cei cu functii de conducere. Eu conduc o echipa de 6 oameni, functia mea de conducere fiind de pe nivelul cel mai de jos.

 

Intrebarea mea este daca este legal in Romania sa mi se ceara sa semnez asa ceva, mai ales ca motivele pt care mi se poate interzice un al doilea job de exemplu sint destul de vagi. Oricand mi se poate refuza acest drept pe motiv ca-mi va scadea performanta.

 

 

Multumesc.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Da, este legal. Se numeste clauza de neconcurenta. Poti refuza, cu consecintele de rigoare (inclusiv pierderea postului pentru care angajatorul considera ca se impune clauza).

 

 

 

Mai bine un dusman intelept dacat un prieten neghiob! (proverb indian)

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Nu e clauza de neconcurenta. Aceasta se refera la perioada de dupa incheierea contractului dintre angajat si angajator. Si in plus codul muncii prevede ca angajatorul trebuie sa acorde o indemnizatie de neconcurenta in cauza existentei acestei clauze (ceea ce mie nu mi s-a oferit). In plus in ceea ce mi s-a cerut mie sa semnez este inclusa orice fel de activitate, nu doar cele care se afla in concurenta cu activitatea prestata de angajator.

 

Citat din Codul Muncii:

La încheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde în contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa încetarea contractului sa nu presteze, în interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla în concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, în schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Revin: in plus documentul respectiv nu a fost prezentat ca un act aditional la contractul de munca, ci mai degraba ca regulament intern, el numindu-se "Regulile etichetei de afaceri". Clauzele din acest document sint valabile pe perioada cat sint inca angajata in acest job.

 

Avnad in vedere ca nu se incadreaza in definitia clauzei de neconcurenta, intrebarea mea este daca exista vreun suport legal (pt angajator) prin care sa ise permita sa-mi ceara sa semnez asa ceva.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Este o clauza specifica oarecare, la fel ca celelalte. Ea nu este definita in mod special in CM pentru ca ar fi fost greu ca legiutorul sa presupuna toate tipurile de situatie care intervin concret intre angajat si angajator. In schimb, art. care defineste cateva dintre clauzele specifice completeaza "fara ca enumerarea sa fie limitativa". Deci, pot definite oricare alte clauze specifice care se impun in raporturile dintre parti.

 

Personal, mie mi se pare in regula. Ce-ar fi daca un angajat dimineata ar lucra pentru Or... si dupa-amiaza pentru Voda...? In acelasi timp, nimeni nu-l va opri sa-si ia inca o slujba daca asta inseamna sa supraveheze copii sau sa faca croitorie in timp ce contractul sau de munca presupune vanzari de masini, de exemplu.

Inteleg ca firma iti cere sa anunti doar cand ai de gand sa-ti iei al doilea job, nu-ti interzice din start acest lucru. Nu mi se pare inrobitor, poti judeca fiecare situatie care se iveste.

 

 

 

Mai bine un dusman intelept dacat un prieten neghiob! (proverb indian)

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Mie nu mi se pare in regula faptul ca acest document se refera la orice fel de activitate, nu doar cele care ar face concurenta firmei. Si ti se poate interzice un al doilea job din motive foarte vagi, cum ar fi posibila scadere a performantei la serviciu. Ei in principiu isi pot propune sa refuze din start oricarui angajat. Mi se pare f naiv sa semnez pe incredere ca nu vor face niciodata asta.

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.




×
×
  • Adaugă...