Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

• ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

un "nu" ferm la 9 luni ?

Recommended Posts

din moment ce luca mea (9 luni) e deja in stare sa talabane toata casa, atat in 4 labutze, cat si in premergator, cat si sa devasteze uregent cateva sectoare din bucatarie, sa rupa frunze de la plantele cocotzate deja te miri pe unde, normal mi se pare sa invete si ce inseamna "nu-i voie". adica daca ma intorc cu spatele si cand ma uit e cu mana langa aragazul incins, sa nu atinga totusi daca racnesc "NU!!!"

de dimineata spalam vasele si el incerca sa treaca de pe parchet pe gresie sa vina in fundul meu, binenteles; m-am rastit la el "nu-i voie!", "stai acolo!", etc. din toti plamanii, si el se strica de ras ... frustrant pentru mine ... cum intelege dom'le copilul ca nu-i gluma, ca al meu a inteles el pana la urma, dar nu cred ca e bine cum ... l-am usuit cu un prosop, ca era de groaza ... l-am intors pe covor de vreo 10 ori, el nimic; se punea cu capul jos si cu mainile in cap si oracaia nitel, p-orma facea stanga imprejur si inapoi ... pana i-am dat nitel cu un prosop peste trompitza, ca nu mai tinea faza ...

cum se procedeaza ? cum scriu tratatele de specialitate, si cum se face in mod uzual ?

poze

dienuta si bebe-luca

Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul răspuns

In carti scrie sa nu tipi la copil, ca el nu stie ca-i rau... Ca trebuie sa ai rabdare si sa-i zici NU de cateva zeci de ori pana pricepe ca aia e regula si nu doar asa, un moft temporar. Asta inseamna sa-i spui "nu", "nu-i voie", "nu pune mana", si toate cele, insotite neaparat de gestul de a-l indeparta de acolo unde isi face de lucru.

Eu personal am facut asta zilnic de zeci de ori cu acelasi rezultat. O ia de la capat adica... Intelege foarte bine ce-i spun, stie ce inseamna, insa o face pentru ca asa e personalitatea lui. Cateodata doar se apropie de locul unde nu e voie, dupa care se uita la mine. Daca vede ca ma uit la el zambeste in coltul gurii si... pune mana! [bang]

Rabdare multa iti trebuie si sa-l iei de fiecare data de unde nu e voie. Ori fa in asa fel incat sa nu mai aiba acces daca nu asculta. Insa daca nu are situatii de "nu e voie" nu are ce sa invete!

Complicat...

Tot in carti scrie ca la varsta asta copiii inteleg ce spui, ca nu-i voie, insa ca si Luca, rad de tine! Ca si Bogdan... o fac special. Cica o sa asculte de noi mult mai tarziu, inspre un an jumate-doi. Sa spuna fetele cu copii mai mari!

Gandacel si Bogdanel (14.11.2005)

Dineutza, si eu zic ca nu are sens sa strigi la el si sa-l hashai cu prosopul :) Are doar 9 luni, nu rezolvi absolut nimic si zic eu ca nu-i o metoda sanatoasa de a-l invatat cuvantul magic NU.

Eu am inceput de vreo luna sa-i spun nu e voie pe un ton ferm dar la acelsi volum normal in care ma adresez fetei de obicei. Si am tot repetat chestia asta cand a fost cazul, i-am indepartat manutza sau am luat-o din locul respectiv, si vad ca merge, nu totdeauna dar ceva-ceva tot a priceput ca NU inseamna ca nu e ceva in ordine :).

Sambata de ex. o spalam la funduletz, si de obicei ea incerca sa atinga butonul de la robinet care transfera apa prin dush. Eu ii ziceam nu e voie de grija sa nu puna mana pe teava de alimentare (are max 2 cm) cu apa fierbinte. Si evident ca a atins teava, nu a apucat sa se arda dar s-a speriat. Ei bine, dupa putin plans de spaima am dus-o iar la robinet, si i-am explicat frumos ca nu e voie sa-l atinga, ca se arde, etc. Nu a avut o reactie sa planga iar de frica, dar nici vba sa mai intinda de atunci manutzele in zona respectiva. Ceea ce vreau de fapt sa spun este ca eu cred ca multe din lucrurile care tin de NU si le vor lamuri cu mici accidente sau spaime pe care nu le putem prevedea sau impidica intotdeauna. Si mie mi-e frica sa nu se arda, sa nu cada si sa dea cu capul, sa nu bage ceva periculos in gura cand nu-s pe faza, insa sunt constienta ca un simplu NU nu-i va astampara curiozitatea, caracteristica la varsta asta.

Dar perioada in care nu intelege ce inseamna nu, sau cea in care intelege si totusi face lucrul respectiv va fi lunga, si nu-ti recomand sa te rastesti la el si sa strigi din toti plamanii, sau sa-i dai peste trompitza.... sunt total impotriva acestei metode, care nu cred si nu am vazut sa dea rezultate bune.

Ca sa raspund la intrebarea ta precis: se procedeaza cu multa rabdare, cu repetitia chiar si la nesfarsit.

Ripley si Ana Ecaterina(10.11.2005)

Fiti serioase! La 9 luni nu intelege mare lucru, trebuie sa il iei pur si simplu de acolo. Ai senzatia ca intelege pt. ca te vede pe tine speriata si agitata si se sperie si el dar nu stie ca nu are voie sa repete ce tocmai a facut, e prea mic. Nici daca ii dai peste mana nu intelege, reusesti doar sa-l sperii.

Mai aveti rabdare, pe la 1 an si ceva incep sa inteleaga cat de cat interdictia, dar asta nu inseamna ca vor si tine minte ce au voie si ce nu! Iar personalitatea nu are nimic de-a face cu faptul ca el e mic si nu intelege si ca tu trebuie sa repeti la infinit aceeasi manevra!

quote:Originally posted by Cerasela67

Fiti serioase! La 9 luni nu intelege mare lucru, trebuie sa il iei pur si simplu de acolo. Ai senzatia ca intelege pt. ca te vede pe tine speriata si agitata si se sperie si el dar nu stie ca nu are voie sa repete ce tocmai a facut, e prea mic. Nici daca ii dai peste mana nu intelege, reusesti doar sa-l sperii.Mai aveti rabdare, pe la 1 an si ceva incep sa inteleaga cat de cat interdictia, dar asta nu inseamna ca vor si tine minte ce au voie si ce nu! Iar personalitatea nu are nimic de-a face cu faptul ca el e mic si nu intelege si ca tu trebuie sa repeti la infinit aceeasi manevra!

id="quote">id="quote">Da-mi voie sa te contrazic! Nu de alta, dar banuiesc ca despre copilul meu zici in mesajul tau. Bogdan intelege foarte bine ce-i spun, nu numai ca nu are voie, ci multe, multe altele. si stiu asta nu pentru ca asa scrie in carti, ci pentru ca il urmaresc zilnic. Raspunsul lui (non-verbal, bineinteles) la diverse lucruri pe care i le spun sau arat ma indreptateste sa afirm asta. Nu stiu cum sunt alti copii, al meu insa intelege cand ii spun ca nu e voie sau sa nu puna mana. Deja cand zic nu si ii dau din degetul aratator se opreste din ce face si se aseaza in fund. Si iar incearca si iar ii spun. Nu ma agit, nu mai panichez, cum pari sa crezi tu. sunt o persoana calma si echilibrata. Rectia copilului nu este din cauza agitatiei mele, noi repetam situatia respectiva ca pe un joc, care ii face placere la varsta asta. In nici un caz nu ma astept sa ma asculte acum, insa fara exercitiile astea nici nu va ajunge vreodata sa-mi respecte autoritatea, sau sa vada ca am dreptate cand spun "nu" sau orice altceva. Autoritatea parintilor nu apare dintr-o data, se formeaza cu timpul, nu prin tipat sau bataita, ci prin convingerea copilului ca noi avem dreptate. Prin verificari succesive facute de nimeni altcineva decat el, mititel, alaturi de tine, parintele rabdator.Cat despre ce zici tu Ioanaid="red">, deja e o relatie de cauzalitate, de care bietul copil se va prinde mult mai tarziu. Fiecare varsta cu tactica ei.Si din nou Ceraselaid="red">, luatul copilului de la locul faptei nu-l invata nimic. Il face doar sa fie frustrat ca a fost luat de la ceva interesant, in mijlocul actiunii si bineinteles ca, odata dus in cealalta parte a camerei, se va intoarce repejor sa vada daca a doua oara il mai iei si tot asa, pana te saturi de atata carat de colo-colo fara sa-i zici de fapt ca nu e voie...Gandacel si Bogdanel (14.11.2005)

quote:Originally posted by Gandacel

Cateodata doar se apropie de locul unde nu e voie, dupa care se uita la mine. Daca vede ca ma uit la el zambeste in coltul gurii si... pune mana! [bang] Cica o sa asculte de noi mult mai tarziu, inspre un an jumate-doi. Sa spuna fetele cu copii mai mari!Gandacel si Bogdanel (14.11.2005)

id="quote">id="quote">Sa credeti voi! Andrei are un an si 9 luni si face de multe ori exact ca Bogdan! Cred ca de fapt ne testeaza sa vada daca suntem consecventi in interdictii sau nu. Si daca nu suntem, am incurcat-o! Nici ca-i mai pasa data viitoare. La noi merge faza cu explicatul, dar e mai mare, intelege. Si ajuta f. mult exemplele. Adica: nu are voie sa puna mana pe fierul de calcat pt. ca frige. Cand se mai raceste un pic il chem sa puna mana sa vada ca e fierbinte si ii spun "Vezi? De-aia zice mama Nu!" Data viitoare ma crede pe cuvant. Si cand ii mai exemplific cate ceva zice singur " Bezi? Mama nu!"[hopsieu]

La noi NU a functionat si l-am aplicat decand copilul a inceput sa se miste prin casa, adica la 8 luni... La 8 luni mergea in patru labe, la 9 luni in picioare si nu scapam de el nicaieri, asa ca au fost necesare regulile... Acestea au fost foarte clare si respectate intotdeauna.... Adica: nu este voie la aragaz, chibrituri, cu cutitul, furculita, cu telecomanda, sa butonezi televizorul, sa rupi ceva (carti etc)... sau ... ai voie sa rascolesti in dulapuri, dar numai la tine in camera ... ai voie cu casetofonul, dar numai cu al tau (este mare cantaret de la 2 ani). Ii spuneam nu pe un ton grav si in nici un caz tipat si ii mai aratam cu degetul ... asta cu degetul a fost foarte utila pentru ca in aprc spre exemplu cand vroia sa faca ceva interzis (ex. dat pe tobogan cu capul in jos) se uita la mine si doar ii faceam cu degetul si stia de are de facut... sau ca urmeaza sa plecam daca nu se conformeaza...

Copilul in nici un caz nu este prea mic sa inteleaga. Parerea mea este ca pentru a avea rezultate trebuie inceput cat mai din timp.

Deci tonul grav ci nu tipat, si intors din drum sau atras atentia spre altceva...

Al meu spre exemplu avea voie in bucatarie la dulap sa scoata oalele, sa le puna pe jos, sa se aseze in ele, sa mearga pe ele...

Trebuie sa ai anumite reguli pe care le respecti, dar trebuie sa-i dai si lui impresia ca nu este ingradit...

Oricum asta este doar inceputul... Adi are acum 5 ani si 8 luni si negociem mereu... Nici acum nu pune mana pe cutit. Ce mai functioneaza foarte bine luand exemplul tau cu aragazul, cand il simti ca se apropie, fara sa te uiti la el, ii spui grav sa nu puna mana pe aragaz ca este periculos... Asta iti da o anumita superioritate ca mama stie tot si nu este bine sa se ascunda... Am invatat-o de la o colega cu copiii mari (12 ani) si sa stiti ca functioneaza. Eu am aplicat-o adaptata.

bun, hai ca am stabilit niste chestii : ton ferm, nu tipat, chiar daca il amuza; repetitia e mama invatarii; fermitate in interdictii - e aici am o nelamurire : este oare capabil sa inteleaga acest "nu" ca pe o notiune abstracta care interzice ceva, orice, sau intelege "nu pun mana ACOLO" ? concret - acum nu il las sa vina dupa mine ACUM pe gresie fiindca intamplator are niste sosete mai bune si nu vreau sa le strice si sa le murdareasca, mai incolo are voie sa vina, fiindca e imbracat corespunzator. ce parere aveti ? asa ceva l-ar face confuz ? sa ne limitam la interdictiile permanente deocamdata (gen prize, vasul de la WC, etc.)?

poze

dienuta si bebe-luca

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Adaugă...