majaginn Publicat August 26, 2006 Raport Distribuie Publicat August 26, 2006 Nu-mi prea place sa deschid subiecte noi dar de data asta chiar nu pot sa ma abtin [haibat] In ultimul articol recent de aici de pe DC numit " Din conceptia intarziata rezulta baieti", scrie asa: " o fi baietel destept sau fetitza cu ochi mari si fermecatori"? [:0][:0] Nu atac comunitatea DC si nici macar autorul articolului, dar pot doar sa spun ca e revoltator sa apara asa ceva tocmai aici pe DC. In viata de zi cu zi, mereu cand e vorba de baieti (mai ales copii) se folosesc cuvinte de genul " destept, puternic, sanatos, nazdravan, istet" pe cand fetele sunt " frumoase, mirate, dulci, gingase, finutze, etc". Adica baietii sunt niste adevarati eroi iar fetele niste fapturi nevinovate cu ochi fermecatori [haibat][haibat][haibat]Ca asta se intampla zi de zi, in real life, asta e , dar aici pe DC nu ar fii voie sa apara asa ceva. Ca fetitzele trebuie imbracate doar in roz si rosu iar baietii de la albastru in sus e o chestiune de gandire stereotipa ptr. majoritatea dintre noi. Fetitzele primesc papusi si cratitze de jucarie, baietii primesc jocuri Lego si de perspicacitate. Asta nu e o constatare a amea ci studii adecvate facute de Bris, organizatia ptr. drepturile copilului din Suedia. Eu iubesc comunitatea DC si cred cu tarie ca noi suntem parinti sau viitori parinti care reflectam asupra acestor detalii si vrem sa iesim din gandirea streotipa, incercand sa intelegm ce riscuri presupune sa construiesti - prin educatie- sexul social al copilului.Eu cred ca noi vrem sa crestem fete puternice si destepte si baieti la fel de puternici si destepti. Si nu ma refer doar la articolul mai sus amintit, ci din pacate am citit zeci de afirmatii si schimburi de opinii aici pe DC care m-au facut pur si simplu sa vreau sa deschid acest subiect. Maja & Seb newlyweds http://community.webshots.com/user/ginmseb "Sunt convins ca nu sunt absolut nimic in univers, dar simt ca singura existenta reala este a mea" Emil Cioran Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
monicutza3 Postat August 26, 2006 Raport Distribuie Postat August 26, 2006 Si eu am observat articolul respectiv de pe DC - dar mi s-a zis de atatea ori in Romania ca sunt eu prea sensibila si "feminista" (spusa ca pe-o injurie) cand e vorba de chestiile astea, incat m-a apucat lehamitea si nu am mai zis nimic, si am uitat pana am citit mesajul tau. Multumesc ca ai avut curajul sa zici ceva pt cele ca mine. Si inainte erau rubricile forumului "interzis barbatilor" despre dieta si tampoane, si "interzis femeilor" despre calculatoare si alte probleme tehnice. Au fost reformulate, nu e vina DC ci arata mentalitatea. Ti se va zice ca exagerezi, eventual si ca fetitele noastre sunt frumoase si nu e nimic rau in asta. (ceea ce e complet pe langa) Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
polux Postat August 26, 2006 Raport Distribuie Postat August 26, 2006 [flo] pentru tine Maja. Nu, nu pentru ca ataci articolul din DC, ci pentru ca ai curajul sa ataci mentalitatea de evul mediu a multor oameni, si sa spui ceea ce poate multe dintre noi gandim. Va dau un exemplu care pe mine m-a marcat, dovada ca mi-l amintesc si acum, desi e unul banal. Eram in anul trei de facultate si dupa un examen la care profesorul imi da "10 cu distinctie" (exact asa a scris in carnetul de note) imi spune..."pacat ca esti desteapta, ca tot la coada tigai vei ajunge". Si nu am ajuns...am ajuns in america cu un salariu anual pe care in Romania nu l-as fi luat in toata cariera mea de profesor universitar. Scuzati-ma ca v-am spus acestea despre mine...dar toata viata mea am suferit destul fiind fata cu inteligenta peste medie, asa spuneau toti profesorii si colegii mei, ca dupa mine nu eram decat o fata banala. Totdeauna baiat=mai inteligent, mai puternic. fata = gingase, sensibila. dar fetele sunt primele la invatat, in caz de crize reactioneaza mai rezonabil si mai cu luciditate, si in caz de boala nu fac atata tam tam ca baietii. Hai ca m-am intins ...nu vreau sa jignesc pe nimeni. Pana si aici in America se mai practica la particulari ca femeia ptr aceeasi job sa ia mai putini bani decat barbatul, desi legea interzice asa ceva. Liliana Poze cu maimutica mea Poze noi Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Elise Postat August 26, 2006 Raport Distribuie Postat August 26, 2006 Pai dak si mamicile se considera "neajutorate" fara un barbat, ce pretentii poti sa ai - cum sa-si creasca fetitzele independente?! Park n-am avea toti cite 2 maini, 2 picioare si un creier... Elise Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
crig72 Postat August 26, 2006 Raport Distribuie Postat August 26, 2006 postez si eu deoarece undeva ,candva m-am lovit si eu de aceasta diferentiere. Tot la un interviu pe vremea cand imi doream un job mai bine platit.Multe tipe un singur tip.Dupa proba scrisa, dupa interviul cu partea tehnica si cel de limba straina aflam si rezultatul...castigator "baietelul destept" because is strong[;)]..."fetita cu ochi fermecatori"[:D]a ramas tot ... "la coada tigaii"..hihi(polux mi-a placut la nebunie expresia). patatina meaid="pink"> File din povestea Mariucai Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
andrath Postat August 26, 2006 Raport Distribuie Postat August 26, 2006 femeile insele isi dau cu stangul in dreptul... spune-ti voi aici cate femei nu cunoasteti care se comporta exact ca acest streotip pe care vreti sa-l combateti...e o chestiune de mentatlitate, e adevarat dar o mentalitate a femeii care inca mai asteapta salvarea de la barbat...iertati-ma, dar femeile destepte si puternice care se pot infrunta de la egal la egal cu barbatii, desi numarul lor e in continua crestere, sunt totusi o exceptie, nu o regula... eu vorbesc aici de societatea romaneasca, ca p-asta o cunosc, dar am oaresce dubii ca p-afara ar fi diferit... Andreea si Tefanu' nazdravanu' Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
sofia_misicu Postat August 26, 2006 Raport Distribuie Postat August 26, 2006 Tot prin educatie poti sa combati asemenea stereotipuri. Incercati sa dati un search pe google cu studii de gen. Bate vantul ... Am avut noroc la facultate sa am un curs facultativ despre feminism si tot batea vantul (in conditiile in care eram 99% femei). Lumea cand aude de feminism fuge ca de sutiene arse in public. Din cauza faptului ca acest termen a devenit peiorativ, femeile se feresc de statutul de feminista. Mie mi-a fost de ajuns sa citesc Simone de Beauvoir - Al doilea sex ca sa imi fac o idee asupra cator stereotipuri am inghitit. Dar sa fereasca sfantul sa ma revolt in public din cauza unor afirmatii asemenea celor pe care magaginn le-a observat ca imi sare toata lumea in cap ca-s sufrageta. Oricum solutia cea mai buna, pana cand o sa intram in rand cu lumea este sa tacem si sa facem. Sa ne crestem copiii cu mintea deschisa, sa nu ii hranim cu stereotipuri si preconceptii si...poate ...poate o sa avem si noi un procent mai mare de femei in parlament decat statele arabe. Nuka siid="size1"> Mama la Nuka Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
craciunitza Postat August 26, 2006 Raport Distribuie Postat August 26, 2006 quote:Originally posted by sofia_misicu Oricum solutia cea mai buna, pana cand o sa intram in rand cu lumea este sa tacem si sa facem. id="quote">id="quote"> In rand cu care lume? [biz] Nu certati copiii cand viseaza! Poze Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
spic de grau Postat August 26, 2006 Raport Distribuie Postat August 26, 2006 Asta imi aminteste de cutiile de jucarii: pe o trusa de "doctor" era (evident[alcool]) desenat un baietzel; pe cutia unui fier de calcat era (iar evident[alcool]) desenata o fetita. Eu i-am cumparat baiatului meu hainute de toate culorile (mai putin roz). Daca voi avea fetita va imbraca chiar toate culorile! Nu e doar societatea romaneasca "inapoiata" si cu gandiri stereotipe! Lucrez intr-o firma de consulting. Suntem 30 de persoane: 4 femei si restul barbati. Oare nu au mai gasit alte femei capabile? Ah, nici vorba ca ar fi asta motivul. Dar ce te faci cu gandiri de genul: "femeile nu pot fi stimulate la fel cum stimulezi un barbat" (asta mi-a zis mie un coleg care cauta sa recruteze un partener - si nu o partenera, care sa-l ajute in misiune). In fine: ideea e alta. Ce trebuie sa facem sa schimbam aceste stereotipuri. Ca ne vaitam pe la colturi, dar nu asa se schimba conceptiile. [cit]Lumyid="red">- mamica lui [bibe]David Andréi id="blue">id="Book Antiqua">(11 Martie 2004) Poti da fara iubire, dar nu poti iubi fara daruire. Povestea nasterii lui Davidid="right"> id="size1"> Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
sofia_misicu Postat August 26, 2006 Raport Distribuie Postat August 26, 2006 quote:Originally posted by craciunitzaquote:Originally posted by sofia_misicuOricum solutia cea mai buna, pana cand o sa intram in rand cu lumea este sa tacem si sa facem. id="quote">id="quote">In rand cu care lume? [biz]Nu certati copiii cand viseaza!Pozeid="quote">id="quote">Ma refeream strict la educatia din sistemul de invatamant prin care sa nu se mai prolifereze stereotipuri.Nuka siid="size1"> Mama la Nuka Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.