Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

• ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Pensia de urmas pt. sot/sotie

elyanne

Recommended Posts

Am aflat de curand ca si sotul celui decedat beneficiaza de pensie de urmas (nu doar copiii acestuia), pana cand implineste varsta standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de minim 15 ani.As dori sa aflu daca:- mai este de actualitate info. pe care o am eu- stie cineva despre ce lege / ordonanta este vorba- exista un termen limita de la data decesului pana cand se poate depune dosarul.

id="right">id="size1">
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul răspuns

...si daca indeplineste restul conditiilor.

In primul rand, sotul decedat trebuie sa fi fost pensionar sau sa fi indeplinit conditiile de pensionare.

Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare (atentie), daca durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani.

Conditia ca sotul sa primeasca pensie este sa NU realizeze venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie. Va primi timp de 6 luni sau, daca are copii sub 7 ani, pana cand acestia implinesc aceasta varsta.

Mai sunt cateva prevederi in acest sens in Legea pensiilor, prezinta situatia concreta, si vedem daca se incadreaza ori nu in categoria beneficiarilor.

Mai bine un dusman intelept dacat un prieten neghiob! (proverb indian)

Multumesc mult pt. raspunsuri.Sotul decedat era pensionar.Sotul supravietuitor nu a implinit varsta standard de pensionare. Durata casatoriei a fost peste 15 ani (aproape 25).Ultima parte n-o pricep [:D] ... sau nu sunt sigur ca pricep io ce trebe ... "Conditia ca sotul sa primeasca pensie este sa NU realizeze venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie. Va primi timp de 6 luni sau, daca are copii sub 7 ani, pana cand acestia implinesc aceasta varsta."Sotul supravietuitor lucreaza in invatamant. Nu stiu venitul exact. Este in jur de 10 mil. (cu toate sporurile, salariu de baza habar n-am cat este). Iar copiii au toti peste 18 ani.

id="right">id="size1">

In aceste conditii, sotul supravietuitor nu va primi pensie de urmas.

Sensul legii este sustinerea celui ramas singur si fara o sursa de venit.

Cand ca implini varsta standard de pensionare, acesta va putea opta insa intre propria sa pensie si pensia de urmas, alegand-o pe cea mai avantajoasa (adica cea mai mare).

Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de susţinător (cel ce s-a prapadit).

Pentru un singur urmas, este 50 la suta.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Adaugă...