Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Obezitatea ginoida - analize pt determinare

gabi_j

Recommended Posts

Ieri am primit cartea scrisa de Dr Mihaela Bilic. Am citit-o asa repede, si o voi aprofunda in zilele care urmeaza. Mi se pare o carte foarte utila cu sfaturi si informatii fara de care nu se poate tine o dieta echilibrata si sanatoasa. Dieta pe care o propune e un tip de dieta hipocalorica, si am sa o incerc.

Am mai citit despre formele de obezitate, si ma cam recunosc in obezitatea ginoida (hiperplazica) care se datoreaza mai ales activitatii ovariene. Dr spune ca hormonii estrogeni determina depunerea grasimii in partea inferioara a corpului, fara a consuma multe alimente, si cu aparitia apetitului pentru alimente care ingrasa, mai ales dulciuri. Aceasta forma de obezitate nu raspunde la tratamentul dietetic. Stiti cumva ce analize (hormonale) trebuie facute pentru a stabili daca suferi de aceasta forma de obezitate? Eu inca nu sunt chiar obeza, doar supraponderala, dar nu mai este mult sa depasesc limita.

Gabici

'Be yourself. Everybody else is taken.'

ADOPTA UN CATEL

Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Dupa cum ii spune numele (obezitate ginoida) acest tip este caracteristic femeilor.

Diagnosticul este clinic si nu necesita analize suplimentare decat in cazurile de obezitate extrema sau daca apare la barbati.

Pe urma, conform regulilor actuale, greutatea ideala se calculeaza cu indicele de masa corporala astfel: greutatea (in Kg)/ inaltimea la patrat (in metri). Normalul este intre 18 si 24,9. Supraponderala esti daca IMC este intre 25 si 29,9 si tot ce depaseste 30 inseamna obezitate.

Sau taci sau zi ceva mai bun decat tacerea!

Merci pentru raspuns. Am pus aceasta intrebare, din mai multe motive. Am ajuns sa fiu supraponderala (IMC=26.3) cam in 10 ani. De la 18 ani incoace am pus pe mine in fiecare an in medie cam 2 kg. Am facut diete, sport, degeaba, per general greutatea a crescut. Acu vreo 2 saptamani am fost la endocrinolog, care mi-a spus sa imi fac o simpla analiza de TSH, hormonul care regleaza tiroida. Daca TSH-ul nu e ok, inseamna ca avem probleme cu tiroida, si de aceea nu pot slabi. Mie TSH-ul mi-a iesit la 1.59, care este in limitele normale. In cazul acesta, mi-a spus endocrinologul, dupa 1 ianuarie sa ma apuc de o dieta drastica, pe care mi-a dat-o ea, si despre care am discutat pe 'Femina intim' aici.

Intre timp am cumparat si cartea pe care o mentionam mai sus, din care inteleg ca problemele de greutate le pot avea si din cauza estrogenului. Am exact simptomele descrise: pun pe fund, coapse, picoare, tanjesc dupa dulciuri, si nu slabesc cu diete. Ma gandeam ca poate pot sa imi 'pun' diagnosticul doar ca urmare a unor teste, fara sa mai merg la medic. Nici nu stiu daca pentru asta trebuie sa merg la ginecolog? Endocrinologul nici nu a mentionat de posibilitatea asta. Am sa mai caut si pe net, poate mai gasesc ceva informatii.

Gabici

ADOPTA UN CATEL

Ti-a dat sa faci doar TSH? Fara macar T3 si T4 (care tin tot de tiroida)?

Sincer mi se pare o abordare cam simplista. Sincer si la mine tiroida e OK (TSH, T3, T4) dar faptul ca intotdeauna am avut un ciclu neregulat m-a facut sa caut mai mult si bine am facut caci cel putin la mine este o problema de suprarenala si functie ovariana.

Tu ai ciclu regulat? Daca nu, mergi si mai cere o a doua opinie altui medic (dar nu-i spune ca ai mai fost si la altul[:)]).

Gudinde, ai dreptate - pana sa iau anticonceptionale mereu am avut probleme cu ciclul. Si mie mi s-a parut cam superficiala doctorita respectiva, dar in afara de ea mai este doar un singur endocrinolog in oras, la care am mai fost acu vreo 3 ani si m-am convins si de el. Ar trebui sa merg la Cluj sau Timisoara, dar stau prost cu timpul. Spune-mi te rog, problemele cu suprarenala tin tot de endocrinologie? Poti sa imi spui mai multe despre ce probleme ai avut, si cum ti le-ai rezolvat? Sunt un pic cam disperata, pt ca simt cum ma umflu, si nici cum nu scap de grasimea asta!!!

Merci

Gabici

ADOPTA UN CATEL

Da, suprarenala tine de endocrinologie. De fapt tot ce tine de hormoni tine de endocrinologie. In cazul meu pot apela si la ginecolog dar doar la unul ffff bun care se pricepe si la infertilitate. Personal merg la endocrinolog.

Deci, eu am SOP (Sindromul Ovarelor polichistice) sau cum deobicei il vei gasi PCOS (Polichistic Ovary Syndrom): ovare polichistice, ciclu neregulat (si anovulatoriu), exces ponderal, uneori hirsutism.

Se fac dozari hormonale in Z2: FSH si LH (daca raportul este de 2:1 sau chiar mai mare asta de obicei inseamna PCOS). In orice zi: insulina (apre crescuta in PCOS - de aici si excesul ponderal pt ca insulina este un hormon care depune). se mai fac si alte dozari DHEAS, cortisol etc.

Ar tb sa ajungi la un endocrinolog bun.

La ce m-ar ajuta stabilirea unui diagnostic de obezitate ginoida ?

Exista o modalitate specifica de slabire ?

Eu am si probleme de tiroida si m-am ingrasat foarte mult pe acest fond, dar acum am reglat cat de cat tiroida, dar tot nu slabesc. Am si ciclu neregulat si hirsutism...

Cum se numeste cartea ?

Sanziana & Marina (03/10/2004)Cand s-a nascut Marina... Varsta Marinei

"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)

Daca mai ai inca ciclu neregulat si hirsutism desi spui ca ai reglat functia tiroidiana inseamna ca exista inca un dezechilibru hormonal (greu de spus de ce glanda tine el pentru ca toate sunt legate intre ele, se deregleaza una le va afecta si pe celelalte).

Endocrinologul la care mergi poate sa-ti recomande si un regim de slabire potrivit tie dar mai intai trebuie sa-ti corectezi toate dezechilibrele hormonale.

Sanatate!

Sau taci sau zi ceva mai bun decat tacerea!

am citit un articol interesant in Formula As despre hirsutism. pana acum nu am stiut ce e, dar, citind, mi-am dat seama ca si eu sufar de asa ceva, cel putin partial. imi creste mustata, si fire de par pe barbie, am par foarte tare si abundent pe picioare, si brate. in schimb nu am acnee, dar cateodata imi reapare un furuncul in acelasi loc. foarte interesant ce scrie in articol despre epilare in cazul acestei afectiuni... eu ma epilez des cu ceara, si cam pe toata suprafata corpului, dar de acum nici nu mai stiu ce sa fac: cu lama si crema nu pot pentru ca ma irit ingrozitor, dar nici cu par pe mine nu pot sa raman...

saptamana viitoare voi ajunge in cluj cateva zile, si sper sa imi gasesc timp sa gasesc vreun endocrinolog.

Gabici

ADOPTA UN CATEL

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Adaugă...