Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Ce limba vorbeste copilul?


Recommended Posts

Fetelor, cele care locuiti in strainatate, lamuriti-ma si pe mine cum e cu o problema, pentru ca nu vreau sa judec gresit:

 

Avem mai multe cunostinte plecate in Israel de ani buni(10-15 ani), printre care si cumnatu-meu. Fetelor, mie mi se pare anormal ca parintii romani sa invoce faptul ca in societate sint nevoiti sa vorbeasca in ivrit si, implicit, acasa ii vorbesc copilului tot in ivrit. Nu vreau sa par deplasata, dar mi se pare normal ca un copil sa-si cunoasca limba parintilor si, apoi, limba tarii in care s-a nascut. Poate gresesc si judec cu inima, dar...[:I]

 

Citeam undeva ca Tony Curtis declara odata ca vorbeste cu tatal sau in limba maghiara, el fiind de acesta origine.

 

Esca, isi creste copiii vorbindu-la in franceza si mai rar in romania.Si atunci? Cum poti tu ca mama romanca sa vorbesti cu copilul tau de la bun inceput o limba straina???? Cum poate cumnatu-meu sa i se adreseze fetei lui de 1 ani juma' cind a facut nu stiu ce prn casa..."macara"...nu stiu mai cum (fetele din Israel stiu) si sa nu ii zica simplu "ce s-a intimplat?"Si ne motiva noua ca ii e mai usor?...

 

Cind i-am zis ca nepoata-mea nu va vorbi romaneste (cumnata-mea este unguroaica), a zis....NU E ADEVARAT!

 

Va rog sa ma luminati si pe mine in legatura cu aceasta problema.[flo]

 

Theiuta

 

[pup]poze cu Nicolasid="blue">[pup]

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 62
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cred ca difera de la caz la caz.

Copiii mei ( 8 si 6) nu vorbesc romana deloc.Bine, ca pot spune "pipi", "apa", "da"... nu cred ca intra la socoteala.

Cat erau bebelusi le vorbeam in romana , dar cu tata, bunici, prieteni japonezi in zona nu este chiar asa de usor sa invete romana.

Probabil ar fi mai usor daca ar avea acces la TV in romana sau sa mai fie cineva de la care sa auda aceasta limba dar dupa cum sunt singura ........e greu. Deci DA, sunt pusa in situatia in care trebuie sa vb . cu ei doar in japoneza.

 

Astept totusi sa citesc si alte pareri.

[flo]

 

*grupul fetelor fantastice id="black">*

noi

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Nu cred ca exista reguli in acest sens.

La noi e putin diferit pentru ca sotul meu este italian si traim in Italia. Este normal ca al meu copil sa vorbeasca intai italiana si poate va vorbi si romaneste. Si eu vorbesc foarte putin in romaneste cu el din pacate, dar cand vezi ca la 2 ani nu vorbeste mai nimic si nu reusesti sa te intelegi cu el, crede-ma ca nu iti vine sa-i zapacesti de mici cu doua limbi.

Prichindelul meu e destul de mic, are 3 ani si nu vorbeste deloc romaneste chiar daca intelege cam 90% din ce-i spui.

In principiu si eu cred ca este normal sa stie ambele limbi , dar practica cred ca ne omoara [;)]

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Buna!

 

Sotul meu este roman, deci in casa vorbim romaneste. Fata mea cea mare vorbeste cu noi romaneste si la scoala fratuzeste (este bilingva). Fetita mea cea mica (2 ani si 5 luni) "rupe" si in romaneste si in frantuzeste, dar le mai si amesteca. La noi in casa se vorbeste DOAR romaneste.

 

 

Va pup

 

Ralu-mamica de 2 printese (Ioana si Maria)

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Copilul meu vorbeste romana cu vorbitorii de romana si germana cu cei de germana sau cu cei care nu stiu romana (nu-s vorbitori nativi si-o invata si ei). Faptul ca a inceput cu romana si a invatat-o foarte bine nu l-a impiedicat sa invete si germana ba, din contra, l-a ajutat.

 

 

 

 

Cristina,

mama lui

Bobita, zis si Robert, 14 decembrie 2002

Cresc...

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Cu Bianca am vorbit doar romana amindoi. Pediatra chiar ne-a incurajat sa nu vorbim cu ea germana ca ea oricum va ajunge sa o vorbeasca mai bine decit romana. Acum merge de doua luni la gradinita si are un vocabular larg si in germana. Doar ca mai nou nu prea mai vrea sa vorbeasca romaneste[:(].....

E anormal sa nu-i vorbesti copilului in limba lui materna, pentru mine este ca si cum ai nega, ai vrea sa uiti de unde te tragi.

 

Minunea mea!

 

Flavia si Bianca[copil]

 

 

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Buna.La noi e mai complicat,dar cu perseverenta se vad deja rezultatele...Mami e romanca,tati e japonez si locuim in Belgia,unde se vb franceza.Alex,4 ani,vb in romaneste cu mami si in japoneza cu tati,iar la gradinita franceza.A fost greu la inceput,cind locuiam in Japonia,pt ca vb numai japoneza...dar mami nu s-a lasat si cind imi vb in japoneza ai spuneam ca nu inteleg si se chinuia sa-mi traduca in romaneste ce vroia sa spuna...si uite asa si-a dat baiatu drumu la vorba,in romaneste.Acum nu mai sunt probleme,stie ca mami vb rom. si tati jap.

Copii sunt foarte receptivi si invata repede,de aceea trebuie sa insistam daca vrem rezultate bune.La noi a functionat!

Numai bine !

 

Mami de Alex(22.12.2002)si de Reina(18.08.2005)

 

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Sotul meu e francez,deci in casa vorbim franceza; in schimb eu am vorbit numai romaneste cu Anna ,de cind s-a nascut.Acum are 4 ani si le vorbeste pe amindoua.E adevarat ca franceza o vorbeste foarte corect ,iar romana mai putin corect,dar pe mine nu ma deranjeaza.O corectez de fiecare data si tine minte.Cind mergem in Ro isi da drumul f bine,nu mai face greseli deloc.

Trebuie vorbit tot timpul,altfel copiii uita.Si e foarte bine daca le vorbim ambele limbi de mici,nu conteaza ca la un moment dat le amesteca.Crescind invata sa le departajeze.

Pupici

 

Corina si Anna nazdravana!![hop]

 

 

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.




×
×
  • Adaugă...