Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Cum muncim?


Recommended Posts

Eu cred ca romanii au o reala problema in felul cum muncesc! Nu vreau sa generalizez, dar experienta mea spune ca romanii muncesc superficial, sunt delasatori, nu se implica, insa se plang cat pot de stres, de cat sunt de ocupati, de cat e de greu ceea ce fac.

Poate ca asta are legatura cu faptul ca in 89-90 ne-am trezit aruncati intr-o lume despre care nu aveam habar ca exista si la care a trebuit sa ne adaptam din mers?

Poate are legatura cu educatia plina de prejudecati?

Sau cu maniera in care se "lucra" INAINTE? Adica.. mai stateai cu fundul pe scaun, dadeai telefoane la toate neamurile, semnai condica dimineata, la 3 jumate rupeai usa....

Sigur, si INAINTE erau oameni care munceau pe rupte, nu neg asta.. Si cunosc o multime care au lucrat in ture, munca grea, care si-au crescut copiii prin crese dubioase, si care pa la 50 de ani s-au trezit pe drumuri, victime ale unui sistem pentru care nu erau pregatiti....

Azi insa, toti se lauda. Toti se cred destepti, toti sunt "cei mai ocupati", toti au cele mai mari responsaiblitait. Daca vrei sa le dai o sarcina in plus, fac gura, ca se asteapta ca la o sarcina in plus, sa aiba si un ban in plus. Si o refuza, pentru ca "n-au timp". Altfel, intri spontan in biroul respectiv iar cutarica se machiaza frumusel si se da cu ruj. Sau sta calare pe messenger, eventual cu castile pe urechi, la taclale cu vreun individ cules pe pe situri de intalniri.

Toti sunt reticenti la nou, reticenti la reguli, reticenti la "parerea altuia". Ti se da replica: "Nu am inventat eu sistemul asta. Asa l-am mostenit, asa fac". Nu ii da nici macar o secunda prin cap ca sistemul eprost, si ca l-ar putea imbunatati cu putina imaginatie, sau macar sa asculte!

Inca se lucreaza cu pixul. Inca se bate de zor in bara de spatiu pentru a ajunge cu literele la mijloc. Ii spui cum se face mai rapid operatiunea respectiva, a doua zi face la fel. Toata lumea salveaza pe desktop. putini stiu sa isi organizeze fisierele - ca de directoare n-au auzit si sunt ocnvinsi ca re vreo legatura cu conducerea firmei! Habar n-au ce este un "freeze", nu stiu nici macar sa aplice o suma, daramite sa extraga un procent!

Si ce este mai interesant, e ca nimeni n-are chef sa invete! Ar fi multumiti sa le faci tu treaba. Dar, il flutura pe "n-am timp!"

 

Mai cunosc o categorie de oameni: aia care muncesc de le sar ochii, pentru ca asa le este caracterul. Oameni care nu sunt linistiti decat daca totul e ordonat, descurcat, fixat, aranjat. Dar sunt atat de putini! De obicei, cei din aceasta a doua categorie preiau din munca celor care "n-au timp", se supraincarca, si de obicei se mai aleg si cu suturi in fund.

 

Am vazut si locuri unde, atunci cand se da o indicatie, nimeni nu comenteaza, ci toti executa. Dar se intampla intr-o companie bine structurata, solida, cu oameni care nu din intamplare ajunsesera pe niste pozitii superioare... Companie cu multa verticalitate, din toate punctele de vedere.

 

Care este secretul?? Ma insel eu? Se intampla la fel si in tarile civilizate?

 

 

Anca si papusica Eliza (26.august.03)

Eliza

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul răspuns

ankalauraid="red">, lucrezi cumva la stat? Observ o maaaaare similitudine intre ce spui tu si ce vad la mine la serviciu, care e in slujba poporului...

 

Iti inteleg frustrarea si poate si statutul. "Aia" care are tot timpu ceva de comentat si vine ea sa faca pe desteapta cu noi! Oricum, ce descrii tu e oarecum o caracteristica a celor mai in varsta. Ei sunt prin definitie reticenti in a accepta ceva nou, chiar daca se dovedeste mai bun si mai productiv.

 

Numai ca nu sunt toti asa, din fericire. Am intilnit si cazuri fericite de oameni care au invatat sa foloseasca e-mailul la 57 de ani, mai stingaci, disperati ca nu stiu sa dea un reply, dar macar isi dau silinta.

 

Stiu ca nu ceri solutii, ci mai mult opinii, dar imi perimt sa-ti dau io o solutie: mai multi ca tine si perseverenta. Repetitia e mama invataturii. Daca te ajuta (pe tine sau pe ceilalti ca tine) si o oarecare autoritate, sa vezi ce ii apuca invatatu. Daca le limitezi comunicarea la e-mail, sa vezi ce o sa invete cum e cu butoanele! Si daca vine directiva de "sus" sa-si organizeze fisierele astfel incit sa le poata accesa oricine are nevoie, o sa vezi ce cautare o sa ai sa-i inveti cum se face.

 

Nu te da batuta, se poate...

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

quote:Originally posted by mamy_taty

INTERESANT..AM SI EU O INTREBARE PENTRU TINE:DIN CARE CATEGORIE FACI PARTE?DIN A CELOR CARE ORDONA SI ASTEAPTA SA FIE SERVITA SAU A CELOR CARE EXECUTA SI ASTEAPTA SA FIE APRECIATA SI PLATITA CINSTIT PENTRU MUNCA DEPUSA??mamy_taty


id="quote">id="quote">E fix prima intrebare care mi-a trecut si mie prin minte.Revenind la subiect... eu cred ca sunt TREI categorii de oameni:- cei care urasc munca si chiulesc cat pot in orice conditii- cei prea constiinciosi si care muncesc cat pot in orice conditi- cei mai multi, oamenii cei mai "normali" pe care daca stii sa ii cointeresezi muncesc f. bine si sunt loiali, daca iti bati joc de ei isi bat si ei joc de tine (conform sloganului ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim.)Eu nu am somn noaptea daca sunt in urma cu ceva. Dar daca as fi platit cu 4-5-6 milioane pe luna, asa cum sunt platiti majoritatea romanilor cred ca nu as misca un pai cat timp nu e seful de fatza! Alea nu sunt salarii, sunt bataie de joc! (Ma rog, la meseria si experienta mea nici pentru 20 nu m-as misca foarte bine....) Din fericire am gasit serviciul cu care sa ma potrivesc, asa incat si ei si eu suntem multumiti.My life stinks
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca depinde si unde lucrezi..Eu una in Romania munceam mult mai mult ca aici.Si pe aici se pierde vremea la taclale , la cafele, dam telefoane la toata familia si altele.Facem doar 35 de ore ca atat e legal.

 

Cait

Home is where heart is...my heart is far away from here..

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

cain cred ca are dreptate,

in romania am lucrat la o firma internationala si lucram destul de mult peste program neplatita. lucram chiar f mult daca stau acum sa analizez situatia(oricum pt romania, la vremea aceea aveam o pozitie destul de buna + plecari afara, laptop, gsm si renault scenic).oricum era f mult stres iar persoanele care lucreaza in internationale stiu asta

aici lucrez in schimb cu foarte multa placere si multa cafea si barfa , cum bine a zis cain fara prea mult stres si culmea sunt si apreciata pt ceea ce fac,(ma rog si natura serviciului e alta si sunt f mandra ca aici pot practica exact ceea ce am studiat in romania(asta prin echivalarea studiilor) dar ai o satisfactie cand iti vezi realizarile.

ce pot sa spun - eu cand ma duc in romania si daca tb sa apelez la primarie, finante sau alta institutie a statului fac criza de nervi. dar nici cu particularii nu-i diferit. am angajat acum 2 ani o firma de constructie care dupa ce ca au cerut si mult faceau de mantuiala, nu au terminat la timp si bineinteles ca dupa ei am chemat alta echipa, si dupa ac echipa, alta echipa(ca sa va puteti imagina). acum in sfarsit am gasit un baiat care e "chapeau"

si apoi se intreaba ca in romania nu poti face nimic- pai daca nu esti serios si organizat, pai cum naiba sa faci ceva?

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca depinde foarte mult si de locul de munca (structura firmei), nu numai de personal.

Eu lucrez intr-o firma relativ mica, putini angajati si o structura destul de simpla. Avem salarii relativ bunicele, comparativ cu alte job-uri similare, avem un program lejer (in sensul ca fiecare isi draia o pauzaste singur timpul). Exista tot felul de prime de merit, bonificatii ptr. rezultate.

In schimb fiecare are o fisa a postului foarte exact structurata, pusa la punct. Daca iti faci treaba, lucrurile merg bine, esti multumit. Daca tragi de timp, stai atunci cind ai treaba sau nu-ti faci lucrarile la timp, simti efectiv pe pielea ta rezultatele negative.

Asa ca mai fortat, mai de buna voie, lucrurile merg bine, ne facem treaba si sintem si platiti.

 

"O viata fara dragoste este asemenea unui an fara primavara."

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Eu cred ca cel mai important este daca muncesti ceea ce ti-ai dorit sa muncesti!

 

Eu am avut o meserie care nu mi-a placut si dupa 7 luni mi-am dat demisia. Nu stiam cum sa fac sa treaca timpul mai repede la munca, cum sa trag chiulul, cum sa fug...

 

Apoi m-am reprofilat. Azi imi indragesc atat de mult munca, incat o mananc pe paine zi lumina, in we si chiar si de sarbatori. Nu e o corvoada. Ma duc cu bucurie la munca, pun suflet in ceea ce fac si ma simt implinita! Si traiesc asta de 13 ani!

 

Concluzionand, cred ca e o chestiune de alegere!

 

 

 

___________________________________________________________

Tzuni [sofer] mic si drag si scump si grasunel si... pisicos

 

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

As vrea sa pot sa-mi dau si eu cu presupusul pe acest subiect.

In primul rand, exista acea categorie care a mostenit ceva din "spate" si care considera ca li se cuvine mai mult, nu pentru ca ar face cine stie ce treaba extraordinara ci pentru ca au experienta, chiar daca celor mai nou-veniti li se dau sarcinile cele mai imbacsite (este cunoscut ca oriunde te-ai duce, primesti prima data sarcinile care altora nu le fac placere sa le execute) si li se cere rapiditate si corectitudine.

Aici ar mai fi multe de comentat...

La partea cu tehnologia insa tind sa nu iti dau dreptate. Unii dintre noi sunt angajati sa faca o anumita "treaba", dar ar putea-o face excelent si pe hartie cu pixul in mana, nu neaparat in fata monitorului, chiar daca asta presupune economie de timp, dupa unii. Eu am intalnit excelenti executanti pe hartie, care fac treaba f bine; ca de fapt rezultatul final este important (si nu conteaza de e scris cu creionul sau scos frumos la imprimanta) Exista persoane atehnice, sa le spun asa...

Apoi fiecare are ritmul lui de a-si indeplini o sarcina, unii sunt meticulosi, dureaza o vesnicie, parca, pana fac o "corectie", altii termina treaba fara sa apeleze si la verificarile ulterioare. Depinde de la persoana la persoana.

Apoi mai este si remunerarea... Pai degeaba trage unul si da in gat sa fie ok, sa fie excelent daca la sfarsit, cand trag linie da cu minus. Da, remunerarea este fff importanta. Pai eu ma gandesc asa: de ce sa ma chinui sa rup din timpul meu liber ca sa rezolv o problema care "arde" pentru altii cand timpul respectiv l-as putea folosi pentru a scoate bani din altceva. Ca fiecare dintre noi munceste pentru bani, banuiesc. Sa ridice mana sus cei care se duc asa...numai de placere, isi pun sufletul pe tava si chiar daca nu sunt remunerati sunt supermultumiti! Eu n-as putea. Asa ca e normal sa discuti astfel: la sarcini in plus, bani in plus!! Nu vad unde-i greseala. Greseala probabil e ca in mom. in care se umple biroul cu noi sarcini iar noua ni se pare normal sa fie asa, sa ne dam duhul sa le rezolvam si sa nu cerem nimic in schimb, de teama...

 

Unul din secrete ar fi ca atunci cand vin de solutionat probleme care nu te privesc pe tine ci pe altul, sa stii sa le refuzi cu zambetul pe buze si sa canalizezi catre cel caruia este adresata sarcina rezpectiva, fara sa o faci nici pe-a martira ca uite dom'le cate fac eu si bla-bla...si altul sta si bea cafele, dar nici sa-l pui pe cel ce da telefoane intr-o postura proasta.

Lucrurile astea se invata din mers. Si eu la inceput faceam pe-a bunul samaritean dar m-am lecuit. Mai intai am luat-o cu nervi si cu tipete, iar acum am invatat. "Asta nu tine de mine, daca te duci la X care este f bine pregatit fix pe acest domeniu, sigur o sa te rezolve imediat" si asta in timp ce zambesc.

 

Si inca mai avem mult de muncit la mentalitatea romanului referitor la domeniul acesta. Dar o sa reusim!!

 

Liliana& [comoara] Andra-Maria

 

Fii asa cum simti si se va vedea in tot ce faci!id="Comic Sans MS">id="navy">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.




×
×
  • Adaugă...