Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Ciorba lu' peste


scarmanus

Recommended Posts

Dragi pescari si pescarite,

 

Dati, rogu-va, o reteta de ciorba de peste, musai de dat cu caciula in caini. Eu sunt crescuta departe de mare si maruntaielel ei, taman in inima Adrdealului, unde ne inecam sosurile in smantana, dara nu ma intrebati ce-i cu pestele ca nu stiu nimica. Astept mai cu seama secrete dar si amanunte, ca mi se pare operatie gastronomica incercarea asta de a face ciorba de peste. Am facut io una ieri, a iesit buna, nu zic nu, da-i lipsea cva si nu m-am priceput sa aflu ce anume, era cam..lihoda [:D].

Stau cuminte cu creionu langa hartie.

 

pisici, flori si jucarele

 

______________________________

When the heart is full of love, the world is full of beauty

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Eu asa o fac ,reteta invatata de la pescari :

Pun la fiert in apa ceapa , ardei gras , morcov si rosi tocate marunt .Cand sunt aproape fierte adaug borsul ( cat de mult /putin vreau ) in functie de cat de acra vreau ciorba , o las sa mai fiarba 1,2 clocote si adaug pestele .

O fac de obicei numai din capatini fff mari de peste taiate in doua sau patru si din cozi de peste .

Las pestele sa fiarba putin , nu mult ca sa nu se rupa pestele ,si apoi il scot intr-o tava sau un vas mai mare.

Adaug leustean proaspat tocat .

La masa servesc astfel : un bol cu zeama ,pestele pe o farfurie intinsa si alaturi mujdei de usturoi .

 

 

"Nu exista funie sau lant care sa lege mai strans si mai iute decat itele dragostei!"

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Eu intai fierb pestele,tot asa cap si coada de la pestii mai mari,de preferat macar doua trei feluti(eu de obicei am stiuca,crap,sonm,cate un biban din cand in cand)in apa doar cat cuprinde Dupa ce a fiert,strecor zeama,aleg carnea de oase(sotul ii zice bors moca ,ca n-are pic de os in el).Separat calesc putin ceapa,ardeiul gras,morcov,patrunjel si telina(asta le cererea sotului),cand s-au muiat putin adaug o mana buna de orez,torn supa de la peste si las putin sa fiarba pana sant aproape fierte.Atunci adaog carnea,restul de supa ,borsul(fiert separat),rosii tocate(cam o conserva) si bulion daca mai e necesar.

Condimentez cu sare ,piper,dau un clocot doua,opresc focul si pun leustean si patrunjel verde tocat apoi pun capacul.Dupa juma de ora se poate servi.

 

Foarte important este sa scoateti de la capul de peste osul amar,este un os triunghiular care amaraste mancarea si care se gaseste la imbinarea coloanei vertebrale cu capul.

 

Adriana si-atat...

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Foarte important este sa scoateti de la capul de peste osul amar,este un os triunghiular care amaraste mancarea si care se gaseste la imbinarea coloanei vertebrale cu capul.

 

 

Adik URECHILE ! SUNT FFFF AMARE [:D]

 

"Nu exista funie sau lant care sa lege mai strans si mai iute decat itele dragostei!"

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

A, branhiile le-am zis sa mi le scoata la supermarket, asa mi-a zis o prietena. O alta prietena mi-a zis sa fierb capul in tifon, sa nu se imprastie oasele prin oala. Acuma nedumerirea mea e legata de cap, de ce trebe sa fie mare, eu am facut pe un cap de somon si pe langa ca somonul in sine e gras, carnea ce pe langa cap si mai ales pielea era o adevarata slanina. Se poate face si pe peste file supa?

 

pisici, flori si jucarele

 

______________________________

When the heart is full of love, the world is full of beauty

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Din file ......hm ,nu cred ca este tocmai potrivit pentru ciorba .Peste tot am vazut ciorba facuta din capatani ,cozi sau bucati mari de peste si in nici un caz file.File-ul este bun ptr gratar.

 

"Nu exista funie sau lant care sa lege mai strans si mai iute decat itele dragostei!"

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

dragi forumisti, m-au mincat degetelele, m-am inscris si vreau sa va descriu o reteta de ciorba de peste, cu pestele gasit in pescariile din Romania - crap, novac, singer, caras & alte specii.

 

eu cumpar 2-3 capete a cite 1 kg fiecare sau 1 cap de 2 kg sau mai mare, sau tacim de peste - cap + sira spinarii + coada cam 3 kg, adica vreo 2 tacimuri serioase...

se spala capul la exterior, se scot branhiile cit se poate de bine, se spala f. bine iar si apoi se taie cu ciocanul si securea de bucatarie sau un cutit zdravan pe mijloc, aprox, FARA SA SE MAI BAGE LA APA apoi, ptr ca se duce toata "dulceata" capului de peste ... se mai curata putin pe la branhii, daca nu s-au scos de tot, adica se opereaza corect.

binenteles se scoate osul amar. e usor de gasit si de scos.

se da un praf de sare si se lasa deoparte.

se masoara apa, ochiometric, sau cu farfuria de ciorba, adica vreo 6 farfurii la cantitatea aia de peste. in principiu, apa trebuie sa acopere cantitatea de peste si atit, restul e zeama lunga si fara gust !

se curata morcov, patrunjel, telina, ceapa, ardei gras, f. putin din fiecare, ptr. ca nu suntem in delta, sa facem mai intai zeama de peste. nu trebuie sa fie zarzavat mult.

se fierbe putin, se adauga ceva rosii - nu multe, putin orez, 4-5 linguri, unii prefera cartofii. adaugati sare, dar putina ptr. ca vine sarea de la peste.

cind clocoteste se adauga bucatile de peste si se lasa la fiert, IN CLOCOTE F. MICI, aprox.20 minute. este importanta faza asta ptr. ca numai asa se lasa gustul bun de peste.

dupa 20 minute se adauga OTET, cite putin, gustati , sa fie cum va place, si mai fierbeti 5 minute.

otetul da gust fierturii si matureaza carnea de peste. adaugati dupa inchiderea focului putin leustean + patrunjel.

mai potriviti in farfurie de otet si sare.

 

daca aveti peste marunt si nu va e mila de el sa-l irositi la ciorba, faceti o fiertura ca lichid initial ptr. zarzavaturi. asa e delicioasa ciorba.

cantitatile de mai sus sunt modeste, la mine nu sunt decit 2 persoane la oala aia de ciorba, dar cu cit e mai mult peste si mai variat ca specii cu atit e mai buna zeama.

nu dezosati pestele, oasele dau un gust bun. daca puteti lasati ciorba sa se racoreasca citeva ceasuri apoi mincati, cind e calda.

pofta buna [;)]

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

quote:Originally posted by scarmanus

A, branhiile le-am zis sa mi le scoata la supermarket, asa mi-a zis o prietena. O alta prietena mi-a zis sa fierb capul in tifon, sa nu se imprastie oasele prin oala. Acuma nedumerirea mea e legata de cap, de ce trebe sa fie mare, eu am facut pe un cap de somon si pe langa ca somonul in sine e gras, carnea ce pe langa cap si mai ales pielea era o adevarata slanina. Se poate face si pe peste file supa?scarmanus, nu lua cap de peste f. mare sau fileuri. capul f. mare se baga la oala de 10-15 litri iar capetele mici, sub 1 kg, nu prea au gust, adica nu sunt potrivit de "grase".capul de peste e f. potrivit la ciorba ptr. ca se dizolva tot ce e in cutia craniana, aia e "grasimea" potrivita ptr. ciorba si care da gustul special. daca nu pui otet la urma vei simti ca lipseste ceva !nu se calesc zarzavaturile ptr. ca lasa gust pregnant de zarzavat ! e ciorba de peste, zarzavatul e cam ptr. decor si consistenta, nu ptr. gust.fara lamaie sau bors.da' cite kg are capul ala de somon ? la noi e specie exotica de supermarket !______________________________When the heart is full of love, the world is full of beauty


id="quote">id="quote">
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.




×
×
  • Adaugă...