Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Calatorie culinara de Craciun - Traditii pe Glob


Recommended Posts

In Germania nu se (mai) gateste o mancare neaparat traditionala,cum sunt la noi sarmalele. De Craciun se gatesc aici delicatese, retete complicate, finesuri. Cine totusi tine la traditie are pe masa gâsca de Craciun si de Revelion are supa de linte (ca sa aiba noroc la bani). Craciunul este sarbatoarea familiei, nu se fac petreceri cu prieteni. Seara sfanta,seara de 24 Decembrie este seara in care familia se aduna in jurul mesei pline de bunatati. Aproape obligatorii sunt cantecele de Craciun,cantate de toti membrii familiei, obicei care mie mi se pare caraghios, ma bufneste rasul cand tot boborul canta serios. La germani cadourile sunt puse sub brad de Christkind, incorporat de un inger,nu de Mos Craciun (desi mai sutn zone unde exista si mos Craciun, ex. fostul DDR). Pentru cadouri se alearga deja cu multa vreme inainte ceea ce nu inseamna ca in dimineata zilei de Craciun ai loc sa arunci un ac prin magazine.Atunci se fac ultimele retusuri.

Pe masa,cum spuneam, se pun aperitive dupa care vine un fel principal - in majoritatea cazurilor - cu carne. rar se mananca o carne "normala" de vita,pui sau porc, de obicei este randul unor specialitati, vânat, gâsca, ratza. Carnea este gatita sub forma de friptura sau umpluta- Garnituri "traditionale" - sfecla rosie, legume, etc. De pe masa nu pot sa lipseasca fursecurile traditional "Plätzchen" care sunt facute in casa, pe toata perioada Adventului. Ca desert se servesc diferite specialitati cu creme,inghetata, mousse, torturi. Pentru masa de Craciun se cheltuieste foarta multa energie, fiecare vrea sa fie cat mai speciala si mai sofisticata.

A doua zi, pe 25, multa lume iese la plimbare, la jogging, fiecare cum poate, ca sa isi revina dupa masa imbelsugata de cu seara. Ziua se continua cu un brunch. Ziua de 25 nu este atat de importanta, Ajunul Craciunului este ziua "cea mare".

 

Poate va incumetati si voi sa ne spuneti cum se ptrece Craciunul in tarile voastre adoptive [canada][japan][nl][EU]

 

Laura cu LARA si

Surpriza[comoara]

 

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul răspuns

In familia noastra se impaca si capra si varza, eu fac o oala de sarmale si al meu face ce vrea el, in ultimii ani muschi de vitel in mantá de spanac,ciuperci si aluat de foietaj cu garnitura de legume soté si ca desert diverse, anul trecut a facut mere coapte umplute cu marzipan si langa ele inghetata de scortisoara (bombastica combinatie de fierbinte-rece...[:)]. In seara de Ajun mancam ce gateste el, a doua zi mancam sarmale si cozonac. De cantat eu una nu cand nimic,am un CD cu hrusca si rezist eroic sa nu trag un plans de fiecare data. Familia noastra e deocamdata micuta, dar astept vremurile cand o sa avem mai mult vacarm in jurul mesei :)

 

Laura cu LARA si

Surpriza[comoara]

 

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

hai ca poate mai prinde careva curaj ... daca mai vede macar un raspuns aici ..[:D]..o sa pun aici o parte din un articol mai lung scris de mine pe forumul reteteculinare.ro ...

 

 

Sarbatori de iarna in Italia (Emilia-Romagna)

 

Craciunul se sarbatoreste in familie si este dupa parerea mea cea mai frumoasa dintre toate sarbatorile ... In Italia exista o vorba care spune “ Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” ( Craciunul cu ai tai, Pastele cu cine vrei). Italienii au obiceiuri culinare destul de diferite de la nord la sud. Sa fie influentele vecinilor si ale cuceritorilor de-a lungul timpului de vina? Sau poate chiar clima destul de diferita in sud fata de nord.

Craciunul are doua componente si deci doua mese importante : Cina de Ajun (in seara de 24 decembrie) in general pe baza de peste si Prinzul de Craciun (25 decembrie) .

Ajunul este bogat in retete care au ca ingredient principal pestele, in general baccalà ( merluciu sarat ) sau stoccafisso ( acelasi peste dar uscat ) si fructele de mare.

In ziua de Craciun, pe masa, personajul principal-in zona mea Emilia Romagna- este cappone ( un cocos castrat cind implineste cca 60-70 zile de viata si taiat cind a facut cam 6-7 luni si a atins circa 2 kg in greutate). Felul intii sunt “tortellini in brodo di cappone”. Brodo (supa) trebuie sa fie filtrat bine inainte de a fierbe in el tortellini umpluti cu carnea de cappone printre alte feluri de carne si mortadella, in farfurie va fii servit putin brodo, multi tortellini iar fiecare isi va pune parmezan ras deasupra ... Retetele de tortellini difera de la familie la familie asa ca ne putem inchipui cit de diverse sunt de la o provincie la alta. La felul doi isi pot face aparitia partile mai importante din cappone sau alte bucati de carne de porc sau vita fierte (asa numitul “bollito”) sau “insaccati” ( ce aduc de departe cu caltabosul romanesc) .

Insaccati isi merita pe deplin un paragraf special pentru ca sunt reprezentati in centrul si nordul italiei foarte bine. Retetele lor difera ca si cele romanesti de la o zona la alta dar si de la o familie la alta insa tehnica e cam aceeasi. Carnea tocata, de obicei partile cele mai bune, impreuna cu arome si in unele retete vin rosu introdusa in mate/intestine de porc . La loc de cinste sta in zona Ferrara (Romagna) salama da sugo, carnea tocata de porc la care se adauga limba, arome si vin rosu se introduc in intestinul curatat, se leaga si se fierb apoi la foc mic si pt vreme indelungata pina aromele se intrepatrund iar ingredientele se imprietenesc si se contopesc intr-un gust unic si minunat. Urmeaza, dar ordinea este aleatoare, cotechino specific zonei Modena, asemanator cu salama da sugo dar diferit prin ingrediente si arome... si el avind ca invelis extern un intestin. Si zampone care este piciorul de porc ( partea de jos ...” adidasul “ cum mai era numit in gluma in Romania) umplut cu amestec de carne tocata si arome... Actul sau de nastere se pare ca ar fii inregistrat prin indepartatul 1511 la Mirandola in timpul asediului orasului de catre trupele papei Giulio II, atunci unui bucatar iar fii venit ideea de a introduce carnea tocata intr-un fel de manusa obtinuta din pielea de la piciorul din fata al porcului. Insaccatii sunt serviti alaturi de pure de cartofi sau linte.

Desertul tipic italian este pandoro sau panettone si fructele de sezon ( nuci, alune, smochine, portocale, mandarine, mere, rodii si chiar struguri sau stafide).

Dar desertul ( prajitura ) tipica bolognei se numeste Certosino sau panspeziale in dialect zertuséin sau panspzièl. Reteta este foate veche si apare in evul mediu cind era produsa de farmacisti ( numiti "speziali"). Mai tirziu insa au fost calugarii certosini cei care s-au ocupat de producerea lui. Calugarii de la minastirea Certosa, azi cimitirul din Bologna, au inceput sa pregateasca acest dulce si au facut-o asa de bine ca in scurt timp a prins numele lor.Altii fac referire la denumire din numele dialectal, adica piine speciala. Certosino a fost cunoscut si la curtea papei dar nu a mai depasit limitele provinciei Bologna. Insa se pot intilnii dulciuri asemanatoare in Romagna cu alt nume insa. Demult era pregatit in familie, astazi insa sunt patiserii care respecta traditiile cei care il produc.

Reteta lui include: faina, miere, fructe zaharisite, migdale, ciocolata amara, stafide, seminte de pin, unt, seminte de anason si scortisoara.

 

Revelionul sau noaptea lui San Silvestru se sarbatoreste in aglomeratie, invitind prietenii acasa sau la restaurant. Obiceiul de a arunca lucrurile vechi din casa pe geam la miezul noptii s-a pierdut dar au ramas alte obiceiuri si traditii . In sud pocnitorile si artificiile sunt protagonistele miezului noptii. Dar in toata peninsula ( incluse si insulele) dupa miezul noptii petrecerea cam ia sfirsit.

Pe masa de revelion isi au locul insaccati cu garnitura de linte care reprezinta bogatia ( banii ) asa cum si fructele cu boabe cum ar fii rodia sau strugurii ( in unele zone boabele trebuie sa fie obligatoriu albe.. dar astea sunt mai mult superstitii decit traditii).

 

 

 

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Lauraa, nemtii sunt catolici??? De ce intreb: pentru ca spui ca la nemti, important este Ajunul Craciunului... si asa cum stii la ortodoxi aceasta zi e ultima de post... adica este post si ziua la noi traditionala si cea mai importanta este pe 25 de Craciun!![flo]

In rest interesante retete... mai ales cea a sotului tau de vitel in spanac, ciuperci si aluat...mmmm [pofta]...

 

Mami si Ioana nasturica

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

claudia a

 

din cite stiu eu, nemtii sint protestanti, nu catolici

*************************************************************

Cit priveste traditia franceza,

la Craciun se sta in familie iar de Anul Nou se merge la film sau cu prietenii, se sarbatoreste cu zgomot

 

La mine in jurul blocului, la miezul noptii intre ani toata lumea bate cu linguri in tigai (cam asa suna zgomotul), dar cred ca asta e traditie africana si/sau araba, poate chiar portugheza (ca astia sint vecinii mei).

 

Se maninca fructe de mare de tot soiul (melci, cochilii, midii, stridii, creveti), surogat de icre negre, peste (fileu de somon afumat), foie gras (un pateu de pasare din ficat foarte gras).

 

Carnea felului principal de Craciun va fi o pasare mai deosebita (rata, clapon = acel cocos castrat, curca, gisca). Ca garnitura : castane. Dar se pot minca si ciuperci sau pastai verzi.

 

Desert : buturuga, crema de castane, curmale umplute cu o crema de migdale, fructe uscate gen smochine, alune, castane zaharisite (nu toate, dar asta e gama din care se alege).

 

Buturuga (= la buche de Noel) este desertul tipic si nelipsit de Craciun : e o rulada fie cu crema fie de inghetata (amestec de citeva arome).

 

Nelipsite de sarbatori: bomboanele de ciocolata (care incep sa se manince de la sfintul Nicolae si pina la Boboteaza cind se maninca "la galette des rois", o turta cu crema de migdale + oua + zahar, coapta la cuptor).

 

Si bineinteles, pentru ca sintem in Franta, nu vor lipsi de pe masa vinul de Bordeaux (sau de Jurancon, sau Montbazillac, sau Sauternes) iar la Anul Nou .... Sampaniaaaa (care isi are originea in regiunea Champagne).

 

Sarbatori fericite !

 

------------------------

Fericiti cei curati cu inima ...

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Christa si Mishaisiro, foarte interesante relatarile voastre, multumesc! [cool]

 

Claudia, nemti sunt impartiti in doua "religii" de baza, protestanta si catolica. Potestantii detin majoritatea, dar nu covarsitoare, e vorba de ceva de genul 55% - 45% . Cam jumi-juma cred. La noi in oras in piata mare sunt doua biserici asezate vis-a-vis una de cealalta, una protestanta si una catolica.

 

Am uitat sa va povestesc depre doua traditii simpatice ale GErmaniei,nu stiu daca exista si in alte parti.

Calendarul de Advent:

http://shopping.search.ch/images/products/large/3ae/cleverschenken-100453-adventskalender_box_in_the_box_-_ro.jpg

http://www.rheinbruecke.de/Adventskalender.JPG

Pentru copii se confectioneaza un "calendar" in care zilele sunt reprezentate de mici "incaperi" in care se aseaza surprize.In fiecare dimineaza din luna Decembrie copilul va gasi in calendar cate ceva: dulciuri, jucarele, lucruri mic in orice caz. Fiecare mama (de obicei) construieste calendarul dupa imaginatia ei, pentru Lara am agatat anul asta pe perete o sfoara de care sunt legati 24 de saculeti rosii-verzi, numerotati. In fiecare am pus cate ceva, lucruri diferite ca sa nu se plictiseasca. Intr-o zi e surpriza mai mica,in alta mai mare..ca in viata :)

Sotul meu a pregatit pentru mine un calendar de Advent in care gasesc in fiecare zi un loz in plic sau un bilet la Lotto. Azi e 5 Dec. si am avut pana acum doua necastigatoare si trei "mai trage o data" :)))))))))))

 

 

 

Coronita de Advent:

http://www.hrse.hd.schule-bw.de/images/adventskranz.jpg

http://www.byreconly.com/images/Adventskranz.jpg

http://www.ref.ch/refbild/data/k_1318.jpg

http://www.hh.schule.de/GyCor/images/atzventzkrantz.jpg

are ca elemente obligatorii 4 lumanari care se aprind pe rand in cele patru duminici de Advent (ultimele 4 Duminici inainte de Craciun). In rest imaginatia este lasata sa lucreze, cele 4 lumanari sunt asezate in mod traditional in forma de cruce pe o coronita de brad impodobita cu tot felul de chestii dar mai nou se pun in cele mai ciudate forme si pozitii.

 

 

Laura cu LARA si

Surpriza[comoara]

 

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Calendarul mentionat mai sus (le calendrier de l'Avent) exista si in franceza, ceea ce ma face sa cred ca ar fi traditie catolica si nu specific cultural al unei tari.

 

Dar functioneaza si in Franta asa cum e descris mai sus.

 

Mai mult, in supermarket (gen Lidl, care la origine e de fapt german) se poate gasi un fel de calendar din acesta, de fapt e o cutie de carton cu 24 de ferestre pe care le deschid copiii in fiecare zi incepind de la 1 decembrie si gasesc inauntru cite un patratel de ciocolata, identic in fiecare zi.

 

Ca traditie culinara, am uitat sa scriu in mesajul precedent ca de anul nou sa maninca tort (noi il cumparam dintr-o patiserie, sint foarte bune si proaspete, mai bune decit in supermarket, chiar daca mai scumpe).

 

------------------------

Fericiti cei curati cu inima ...

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Interesant subiect![flo]

Voiam sa adaug la ce a spus mihiasiro ca in Franta masa din seara de Craciun de numeste 'reveillon" iar ce de anul nou este "masa din noaptea de Saint Sylvestre". Se pare ca romanii le-au preluat gresit.

Traditiile sunt diferite in functie de regiune, Craciunul in Alsacia nu prea seamana cu cel din Provence. Io am aflat cate ceva despre traditiile din sud ca de acolo se trage jumatatea familiei.

Pe masa de Craciun se astern 3 fete de masa albe, una peste alta, reprezinta trinitatea, se mai pun din acelasi motiv 3 lumanari si 3 farfurii cu grau incoltit.

Se servesc 7 feluri, pentru cele 7 dureri ale fecioarei Maria, 13 chifle mici si 13 deserturi (reprezentand cei 12 apostoli + Isus);

Ficare invitat trebuie sa guste din toate cele 13 deserturi, apoi ele trebuie sa ramana pe masa 3 zile, pana pe 27 decembrie. Trebuie sa includa

- cei 4 'calugari': smochine uscate (franciscanul), migdale (carmelita), stafide (dominicanul) si nuci (augustinul).

- curmale - simbolizeaza faptul ca Isus a venit din orient

- nuga neagra si alba

- fougasse (un fel de lipie)

- jeleu de gutui

- fructe zaharisite,

-castane glasate

- fructe proaspete

si, mai nou, nelipsita bûche de noel.

 

Si aici se mananca linte pe 1 ianuarie, se spune ca astfel vei avea noroc la bani tot anul [:)]

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

quote:Originally posted by mihiasiro

 

 

Dar functioneaza si in Franta asa cum e descris mai sus.

 

Mai mult, in supermarket (gen Lidl, care la origine e de fapt german) se poate gasi un fel de calendar din acesta, de fapt e o cutie de carton cu 24 de ferestre pe care le deschid copiii in fiecare zi incepind de la 1 decembrie si gasesc inauntru cite un patratel de ciocolata, identic in fiecare zi.

 

 

------------------------

Fericiti cei curati cu inima ...


id="quote">id="quote">

Si aici exista Adventskalendar cu 24 ferestre/dulciuri(oua kinder,ciocolati,etc) in toate supermarketele si in toate magazinele mari cu compartiment de dulciuri,de la toate firmele.

 

Alina

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.




×
×
  • Adaugă...