Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Otet balsamic?!


ligia13

Recommended Posts

  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul răspuns

I se spune "balsamic" pentru ca are consistenta si aroma rasinei din care sunt facute butoaiele in care este tinut. Otetul balsamic traditional si original se face doar in regiunile italienesti Modena si Reggio, din mustul strugurilor din sortimentul Trebbiano. Se pot folosi si alte tipuri de struguri - Lambrusco, Ancellotta, Sauvignon si Sgavetta. Mustul, in care nu se mai adauga nimic altceva, este fiert in vase puse direct pe flacara. Concentratul care rezulta este considerat a fi de-acum un sirop de fructe. Acum i se pot adauga substantele care ajuta sucul sa se transforme in otet balsamic. Apoi, se pune la maturat in butoaie facute din diverse tipuri de lemn. Unii dintre producatori adauga in otet zahar brun sau caramel pentru a scapa de gustul amar.

SECRETE. In Modena, fiecare dintre producatorii de otet balsamic are propriul secret, de cele mai multe ori acesta tinand de tipul de lemn pe care il foloseste pentru fabricarea butoaielor. Acest tip de otet nu poate fi vandut decat dupa ce implineste varsta de 6 ani. Calitatea medie este atinsa atunci cand otetul ajunge la 10 ani vechime, iar dupa 25 de ani se poate spune ca otetul balsamic este considerat a ajunge aproape de perfectiune. Pretul se raporteaza la calitate, astfel incat o sticla cu otet balsamic de cea mai buna calitate poate ajunge si la 500 de dolari. Daca doriti sa faceti o afacere buna, trebuie sa cumparati un produs de calitate medie, ajuns la o maturitate de peste 7-8 ani. In Romania, o sticla cu otet balsamic costa in medie 20 de lei noi.

ISTORIE. Prima mentiune istorica despre otetul balsamic este facuta in anul 1046, cand Regelui Enrico III i s-a oferit in dar o sticla cu acest ingredient-minune. In Evul Mediu era folosit mai ales ca dezinfectant.

 

 

Apropo de otet, mi-a venit acum in minte ce mi-a spus sora mea:nu tineti sticle de otet langa cele de vin,daca nu vreti ca si vinul sa devina otet.

 

 

"Rabdare!Rabdare!chiar cand ti se sfasie inima"(A.Bürger)id="red">

 

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

mmmmmm Yummy, yummy!!!

 

Este mai putin acru ca otelul normal, mai dulceag, gust super! Schimba cu totul salata.

 

Eu stiu ca sunt 2 feluri. Unul mai inchis la culoare (cel de Modena) si unul mai rosé, cam ca cel de vin la noi. Dar tot primul e mai deosebit. E mai vascos, mai... altfel!

 

Eu zic ca merita incercat, cu toate ca si eu eram reticenta la inceput. Desigur ca coloreaza salata mai intr-o culoare maronie, dar da cu totul alt gust. Eu de ex. nu-l folosesc la salata de varza, prefer totusi pe cel normal.

 

Poate fetele din Italia ne pot spune si alte retete. Eu doar la salata verde il folosesc sau la acrit ciorba de fasole boabe [:D] da' nu ma spuneti! [hop]

 

Mami-Mitza si Miron Radu (06 oct. 2004)

 

Copilasii sept-oct 2004 (1)

Copilasii sept-oct 2004 (2)

 

Nazdravanii de sept-oct 2004 la 2 ani

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Eu folosesc otelut balsamic la sosurile pentru marinarea carnii de pui, ca de alta nu mananc, insa s-ar putea sa fie si mai bun cu carne rosie. Adica, pun ulei, otel balsamic, ierburi, amestec bine si tin carnea in sos pana o fac pe grill. O minune!

 

pisici, flori si jucarele

 

______________________________

When the heart is full of love, the world is full of beauty

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Alta reteta care mie imi place tare:

1-2 rosii taiate felii subtiri si puse intr-un singur strat pe o farfurie intinsa

stropite cu ulei de masline, otet balsamic, sare, piper si busuioc (fie proaspat, tocat marunt, fie uscat)

al doilea strat se pune din felii subtiri de mozzarella. E ceva divin, eu numai salata de asta as manca. Mozzarella aia tavalita in amestecul de ulei de masline si otet balsamic, cu aroma de busuioc si rosie .....

 

Mai folosesc otetul balsamic la orice fel de salata, mai ales la salata verde cu muuuulta ceapa. Sau praz.

 

A, si mai iesit din comun: la prajiturile unde se cere pus amoniac stins cu otet sau zeama de lamaie, daca e stins cu otet balsamic aluatul capata o culoare usor maronie si un gust usor caramelizat.

 

 

 

Mina si

Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati

din:09.09.2004

http://community.webshots.com/user/vizigotu

http://community.webshots.com/user/vizigotubaiatmare

 

cronicile vizigotuluiid="green">"]cronica vizigotului[/url]id="green">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

quote:Originally posted by tumpi

[br Acest tip de otet nu poate fi vandut decat dupa ce implineste varsta de 6 ani. Calitatea medie este atinsa atunci cand otetul ajunge la 10 ani vechime, iar dupa 25 de ani se poate spune ca otetul balsamic este considerat a ajunge aproape de perfectiune. Pretul se raporteaza la calitate, astfel incat o sticla cu otet balsamic de cea mai buna calitate poate ajunge si la 500 de dolari. Daca doriti sa faceti o afacere buna, trebuie sa cumparati un produs de calitate medie, ajuns la o maturitate de peste 7-8 ani. In Romania, o sticla cu otet balsamic costa in medie 20 de lei noi.


id="quote">id="quote">

 

am priceput... dar nu vreti sa cititi si eticheta acelui otet balsamic ? ptr. exemplificare, nu ptr. reclama, la market-urile noastre sunt nspe tipuri de sticle. le-am cautat la preturi, dar macar sa caut o firma de otet balsamic

[:D]

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Exista si alb pt cine nu vrea sa dea culoare la mancare [:)]

Eu una il prefer pe cel alb.

 

Eu balsamic alb mai folosesc cand fac orez chinezesc a lá Lou [:D].

Cand a fiert orezul il amestesc cu niste otet balsamic (o lingurita dar nu plina), zahar la fel, pe langa omleta si legume (eu pun mazare si porumb), amestesc si las 2-3 minute. Si servesc [:p]id="Comic Sans MS">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Adaugă...