Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Analize de facut inainte sau la inceputul sarcinii


Recommended Posts

Dragele mele,

 

Informatiile de mai jos nu imi apartin. Eu am luat astazi de la laborator analizele si cand am vazut in dreptul Rubella IgG si Anti CMV IgG POSITIVE m-am speriat ingrozitor. Cum doctorul meu nu este in tara si nu am rabdare de felul meu, am inceput sa caut pe internet informatii, sa-mi dau seama daca e ceva de rau. Dupa cum veti vedea mai jos, de fapt, e de bine - sunt imuna la rubeola si la virusul citomegalic, dar nu si la toxoplasmoza. Va trebui sa am mai multa grija...Dar sperietura tot am tras-o asa ca redau informatiile, ca sa stiti la ce sa va asteptati si sa nu patiti ca mine.

 

Asadar:

 

Efectuarea unui screening corect pre-conceptie, ar trebui sa faca parte obligatoriu din procesul de pregatire pentru nastere, pentru a diagnostica din timp anumite afectiuni si a evalua posibilitatea unor complicatii ce ar putea surveni pe parcursul sarcinii. De asemenea, efectuarea anumitor investigatii de laborator în perioada dinaintea sarcinii scuteste viitoarele mame de îngrijorari inutile în timpul sarcinii.

 

În primul rând este foarte important sa existe o evaluare corecta a riscului de infectii congenitale.

 

Care sunt aceste infectii congenitale?

 

Rubeola, infectia primara cu virusul citomegalic, toxoplasmoza, sifilisul sunt infectii care daca sunt contractate în anumite perioade din sarcina prezinta riscul de a fi transmise la fat si de a produce avorturi, moartea fatului în uter sau malformatii fetale.

 

În laborator sunt disponibile teste serologice care pun în evidenta anticorpii îndreptati împotriva agentilor patogeni care declanseaza aceste infectii. În functie de tipul anticorpilor depistati se poate aprecia stadiul infectiei, prezenta sau absenta imunitatii. Astfel în cazul rubeolei, prezenta anticorpilor de tip IgG cu anticorpi IgM negativi semnifica faptul ca pacienta are imunitate fata de acest virus si nu mai necesita testari ulterioare. Uneori anticorpii de tip IgG sunt prezenti în titru (cantitate) înalt, în absenta anticorpilor de tip IgM si ei vor ramâne la acest nivel o perioada de timp îndelungata (imunitate cu titru înalt).

 

Este bine ca acest lucru sa fie cunoscut în prealabil, pentru ca depistarea lor în primul trimestru de sarcina ar putea crea confuzii si chiar duce la întreruperi de sarcina nejustificate.

 

Daca atât anticorpii de tip IgG cât si anticorpii IgM sunt negativi, înseamna ca pacienta nu are imunitate fata de virusul rubeolei si trebuie sa evite contactul cu persoanele infectate mai ales în cursul epidemiilor de rubeola.

 

Acelasi tip de serologie se aplica si în cazul infectiilor cu Toxoplasma gondii. Anticorpii IgG pozitivi cu IgM negativ demonstreaza prezenta imunitatii si nu mai este necesara în general repetarea testelor în cursul sarcinii. Deoarece în ultimul timp, în literatura de specialitate s-au descris unele cazuri fie de reinfectie, fie de reactivare a unei infectii latente, o atentie deosebita va fi acordata prezentei de anticorpi IgG în titru foarte mare sau într-un titru care creste semnificativ în cursul a 2-3 saptamâni. Pentru a depista aceste cazuri rare este nevoie de o colaborare stransa între medicul ginecolog-obstretician, parazitolog si medicul de laborator. Daca atât IgG cât si IgM sunt negative pacienta nu prezinta imunitate fata de Toxoplasma si trebuie monitorizata atent pe perioada sarcinii, recomandându-se evitarea stricta a contactului cu animale si respectarea masurilor de igiena referitoare la prepararea alimentelor.

 

Infectia cu virusul citomegalic este mai putin investigata comparativ cu celelalte infectii congenitale. Totusi trebuie mentionat faptul ca virusul citomegalic poate determina malformatii la fat la fel ca si virusul rubeolic. Infectia cu virusul citomegalic este foarte raspândita în populatie dar s-a demonstrat ca numai infectia primara, survenita în cursul sarcinii si nu reactivarile unei infectii deja existente, prezinta risc asupra fatului. De aceea, daca pre-conceptional pacienta prezinta anticorpi de tip IgG în absenta anticorpilor de tip IgM (situatia cea mai frecvent întâlnita) nu exista nici un risc la viitoarea sarcina.

 

Serologia pentru sifilis (VDRL si TPHA) trebuie efectuata obligatoriu pre-conceptie la ambii parteneri. Sunt foarte frecvente cazurile de sifilis secundar depistate întâmplator cu ocazia efectuarii serologiei la angajare sau prenuptial. Treponema pallidum - agentul etiologic al sifilisului, poate traversa placenta si afecta fatul dupa saptamâna 20 de sarcina.

 

De asemenea, serologia pentru HIV ar trebui efectuata la ambii parteneri, bineînteles cu acordul acestora.

 

Infectiile genitale cu Chlamydia trachomatis constituie cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala. Printre complicatiile ce se pot instala în lipsa tratamentului adecvat se numara si avortul spontan. Din acest motiv diagnosticul precoce, înainte de conceptie si tratarea corecta a ambilor parteneri previne aparitia acestor complicatii. Uneori, o infectie cronica cu Chlamydia trachomatis constituie cauza infertilitatii pentru care un cuplu solicita consult medical. Pentru diagnosticarea infectiilor cu Chlamydia se poate recurge la teste serologice sau la detectarea directa a antigenului în secretiile genitale. Prezenta anticorpilor de tip IgA se asociaza întotdeauna cu o infectie activa.

 

Printre alte analize curente recomandate a fi efectuate pre-conceptie se numara si hemograma, utila în special pentru diagnosticarea anemiilor (cel mai frecvent a anemiei feriprive, a betatalasemiei minor sau a altor hemoglobinopatii).

 

Efectuarea grupului sanguin si a factorului Rh la ambii parteneri este foarte importanta pentru a evalua riscurile de incompatibilitate.

 

Aceste analize de laborator efectuate înainte de a avea o sarcina nu au rolul de a crea "panica" viitoarelor mame, ci au rolul de a le informa pentru a preveni si trata posibile afectiuni cu repercursiuni asupra starii de sanatate a cuplului, dar mai ales, asupra sanatatii unui viitor copil.

 

Articol scris de Dr. Cristina Mambet,

medic specialist laborator Laboratorul Synevo Bucuresti

si preluat de pe site-ul Synevo

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 0
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Adaugă...