Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Scoala si fericirea copilului


Recommended Posts

  • Administrators

copil-scoala.jpg

 

Am dat si eu de acest video - care circula pe net, de multe ori fara explicatiile de rigoare ... Am vazut acest video in retele sociale sau pe diverse bloguri ... si, e amuzant sa vezi cum interpreteaza fiecare acest video.

 

 

Pe scurt, este vorba despre un adolescent - care stie sa vorbeasca farte bine in public  si care face o prezentatie despre cum invata el la scoala organizata de mama lui (homeschooling) si despre cam tot ce il face fericit.

 

Ei bine, mesajul e frumos, liber si suna bine. Da bine. Este foarte adevarat ca sistemul traditional de invatamant romanesc - si nu numai - nu incurajeaza creativitate copiilor. Copiii sunt inregsmentati intr-un sistem rigid, cu iz de cazarma ... bagati intr-un suvoi.

E foarte adevarat ca un copil istet are nevoie de mult mai mult ...dar, dupa mine - nu retragerea lui din sistem este raspunsul. Ci mult mai mult.

 

Ce parere aveti? Urmariti acest video: hachuirea scolii ma face fericit

 

http://youtu.be/h11u3vtcpaY

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 51
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

Posted Images

De ce nu ne spui si parerea ta, decat ca nu retragerea din sistem e raspunsul? :)

 

Problema e ca, atat timp cat esti in sistem, mai ales in cel din Romania, nu prea mai ai timp de altceva, din pacate. Scoala e slaba, necesita suplimentarea prin meditatii particulare, rar si mai ales in orasele mari parintii isi duc copiii la workshopuri sau cursuri extrascolare, de dans, arta, sport. Eu spun teoretic, din ceea ce am citit tot pe forum de la parinti cu copii mai mari, parinti care lucreaza mult, ai caror copii merg dimineata la scoala si dupa-amiaza la after school sau stau cu bona/ bunica, de la care nu te poti astepta la pregatire academica de exceptie.

 

 Ce vreau sa zic, de fapt, este altceva. Ce am prins eu din expunerea baiatului este urmatoarea idee : scoala este cea care iti deschide orizontul si te pregateste pentru viata, la modul cel mai practic. Din pacate, din pricina numarului mare de copii, a nevoii parintilor de a munci mult si multe alte cauze, s-a ajuns la centralizarea invataturii in scolile de stat, in forma in care le stim, cu programa unica pe toata tara, indiferent de caracteristicile particulare ale fiecarui copil in parte.

 A scris Rall despre parfumuri o chestie astazi, o analogie de care vreau sa ma folosesc acum. Este o parfumerie speciala in Bucuresti, unde clientul isi poate alege esentele care ii plac, care i se potrivesc cu ph-ul pielii, asa incat in final rezulta un parfum unic, atat prin componenta aleasa de client, cat si prin reactia pe care acele esente naturale o au cu pielea acelei persoane, astfel ca acelasi produs final, datorita uleiurilor naturale, va mirosi diferit pe doua persoane distincte ( stiam de parfumeria asta si de la Sabina, de cativa ani deja, si am tot visat la ea...).

  Intr-o lume paralela cu parfumeria asta, exista parfumurile de firma, cu mirosuri celebre, deosebit de frumoase si consacrate, atat prin marca, dar si prin esenta, astfel incat un parfum Gucci va mirosi, VA TREBUI SA AIBA ACELASI MIROS DISTINCTIV, indiferent de persoana care il poarta. Trebuie sa fie recunoscut parfumul, nu conteaza persoana.

 Sesizati diferenta? Unii pun accent pe persoana, altii pun accent pe produs.

 

Asa e si cu scoala de stat si cu scolile private sau homeschooling-ul. Primii subliniaza sistemul, programa care vine calup pentru toata lumea, la final examenele sunt identice, materia aceeasi, indivizii nu se disting prin nimic decat prin modul in care redau ABSOLUT TEORETIC aceeasi materie. Incepem cu produsul 'de marca' si cautam in final sa recunoastem tot produsul. Individul e undeva in tablou...undeva, nu conteaza. Poate doar nota si un nume pentru admitere/respingere.

 

Homeschoolingul pune accent pe asimilarea personalizata a aproximativ acelorasi informatii, doar ca totul e mai...natural, mai flexibil, cu ochii mai mult pe reactia individului, decat pe teancul de carti si pe programa care TREBUIE memorata. In plus, este condimentul lectiilor practice, asa cum spunea baiatul din clip ( am vazut mai multe chestii de pe TED zilele astea ) - mergi cu cortul, faci un foc, rezisti,nu rezisti, inveti sa te bucuri de natura, sa VEZI natura, cu ochii tai, nu privind doar pozele din manual.

 

Mai ieri au venit niste prieteni la noi si au reactionat cu stupoare cand sotul meu l-a lasat pe baiatul de 5 ani sa aprinda focul de lemne. Poate da foc la casa, se pot intampla atatea, blabla... totul vazut foarte negativ. Sigur ca se poate intampla si asa ceva, dar vezi si de partea cealalta a geamului. Stie ca flacara poate aprinde un foc mare, stie ca e fierbinte, ca e periculos la modul practic, nu doar pentru ca ii spun eu. Si pentru ca ii dai posibilitatea sa faca ceva bun, supravegheat, nu il vor apuca curiozitatile sa aprinda un foc accidental, cand nu esti de fata, pentru ca vrea sa probeze cum e, caci tu nu i-ai da voie niciodata!

 

 Regret ca am pierdut multi ani din adolescenta si tinerete, cautandu-ma pe mine insasi si oarecum orbecaind, in lipsa unui tutore priceput - stiam ca vreau altceva, ca se poate si altfel, dar nu vedeam inca la modul concret vreo alternativa. Multi parinti fac inca ceea ce au facut ai mei, m-au trimis la scoala, au asteptat note, au asteptat decizii, la fel au facut si profesorii, fara ca vreunul din ei sa se implice putin mai mult, dincolo de sfanta programa, sa ne invete cum se invata cu drag, de ce inveti, la ce iti ajuta ( integralele si alogoritmii, functiile de printr-a x- si a xi-a) si cum ii vei folosi practic, if ever! Ore pierdute, potential extraordinar risipit in prea multa teorie... si ne mai si laudam ca ceea ce fac elevii in Romania in clasa a 3-a in alte tari din Occident se invata in clasa a 6a sau a 7a, inapoiatii!

 

 Astept sa citesc si parerea ta, asa cum am scris initial... Si nu numai, chiar sunt curioasa ce va iesi de la subiectul asta! :)

Editat de
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Nu cred ca se pune problema sa facem comparatia sistemul romanesc vs. homeschooling in State, vorbim despre situatii aflate la poli opusi. Nu stiu cum arata sistemul lor, ma intreb insa daca nu ofera totusi nici o alternativa suficient de flexibila si deschisa la lucrurile mentionate in discursul baiatului: experimentare, implicare in viata sociala, interactiune cu oameni care pot influenta / motiva, etc.

Ma intreb daca homeschooling-ul este o varianta care se potriveste oricarui copil, prima reactie ar fi sa spun ca nu. Pe de alta parte, cat din ceea ce vedem la copiii nostri este innascut, si cat de mult ii poate influenta mediul / sistemul?

De exemplu, copilul din dotare - 7 ani, merge de la 2 ani la gradi. Modul in care se raporteaza la reguli, organizarea timpului in grup samd sunt semnificativ diferite fata de temperamentul rebel pe care il manifesta in rest, de aceea ne-a surprins usurinta cu care s-a integrat inca de la inceput. A fost o chestie care s-a intamplat natural, sau o forma de adaptare? In ceea ce priveste invatarea este exact pe dos, metodele clasice nu par sa il stimuleze suficient, prefera activitatile sub forma de proiecte si pe cele de studiu individual - carti, jocuri, net care ii ofera informatii cat mai diverse. Cocheteaza si cu ideea de a testa practic ideile pe care le are sau lucrurile nou pe care le afla. Pana sa inceapa scoala a fost ok, acum insa este destul de dificil, prioritare sunt indatoririle scolare, nu avem incotro.

Editat de
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators

Natalia a spus si parerea mea:)

 

Nu cred ca homeschooling se potriveste oricaui copil sau ca este cheia succesului asa cum cred ca un sistem educational traditional poate aduce succes in cariera copilului.

Cred ca cheia e unedea la mijlc. Si parintii au o parte majora de responsabilitate. Cred ca prea des asteptam ca scoala sa faca totulpentru copil si parintii considera ca partea lor de educatie se sfarseste odata ce copilul e inscris la scoala.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Iata un profesor de fizica din sistem, care aplica faptul ca invatarea inseamna mult mai mult decat memorarea si redarea celor predate. [pk]

 

Mam scos! Dau testul akasa, cu fra-te-miu student tastandumi raspunsurile! [pk]

Abia cand va fi declarat Bihorul al 52-lea stat al US voi crede in utilitatea metodei domnului Cucer. Tot respectul pentru domnia sa, nu este vina lui ca preda intr-o tara in care invatatura nu este preocuparea elevilor.

 

Imaginati-va cum ar arata examenul de bacalaureat sustinut de-acasa! Va las in voia imaginatiei. [fiesta]

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Ba chiar vor ajunge chirurgii sa opereze de acasa din fotoliu , psihologul, stomatologul,  vanzarile toate vor fi on line, pentru ca astfel scade chinul  relationarii cu semenii stresanti, ma gandesc ca poate si culturi si animale nu vor mai creste ca nu mai are cine sa munceasca daca toti sunt pe acasa. [il]

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...



×
×
  • Adaugă...