Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

E normal ca un copil sa aiba duhovnic? - dezbaterea parintilor


E normal in opinia voastra ca un copil minor sa aiba DUHOVNIC?  

52 membri au votat

  1. 1. E normal in opinia voastra ca un copil minor sa aiba DUHOVNIC?

    • DA.
      16
    • NU.
      31
    • Nu am o parere.
      5


Recommended Posts

  • Administrators

Cuvantul duhovnic ma lasa in ceata. Sincer. La ce bun iti trebuie un duhovnic? Ce poate face un duhovnic pentru sufletul cuiva .... sau alfel spus cate pacate de purtat pe spate trebuie sa ai ca sa ai nevoie de un duhovnic????? Ma rog, insa nu despre asta e vorba - ci despre rolul unui duhovnic in viata unui copil.

 

Dar mai departe pe firul logic: de ce ar avea nevoie un copil de un duhovnic? Cine garanteaza pentru caracterul meseriei de duhovnic? CIne alege duhovnicii si cui sunt ei raspunzatori?

 

De ce e permis unui duhovnic sa vorbeasca cu minori? CIne garanteaza ca nu exista pericolul unui ABUZ - de oricare fel?

 

Ce credeti voi, dragi parinti: cum ati reactiona la stirea ca al vostru copil minor viziteaza in secret un duhovnic?????

 

haideti sa ne gandim ... la rece  [alcool]  [soricel]  [biz] 

duhovnic.jpg

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 280
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

Posted Images

copii mei au duhovnic..  ana, de cand s a nascut, sa zic asa.. este preotul care a si boteat o. este preotul duhovnic al meu si al sotului.

discutiile dintre preot si copii le poarta in functie de varsta lor si este mai mult un dialog de socializare, de genul "ce mai faci, ai prieten, etc.

nu stiu cum ar fi cu alti preoti, insa preotul nostru este foarte amabil, blind si ingaduitor. nu le a certat  niciodata pe fete... spre ex cind i a spus ca fumeaza, i a zis ceva de genul ca i strica tenul si este pacat pt frumusetea ei

apoi, nu le oblig/obliga sa i spuna nimic din ceea ce ele nu doresc.

de ce are ana duhovnic? anei ii face placere sa mearga la spovedanie... daca se poate numi spovedanie schimbul de cuvinte amabile dintre ei, tocmai fiindca nu o face in niciunfel sa se simta inconfortabil.

 

ideea este, in cazul nostru ca daca noi aveam duhovnic, fetele mergind cu noi, a venit ca ceva firesc pentru ele, se stiu de cind erau de o skioapa

 

acum, privind intrebarile puse in topic, ma intreb si eu, daca nu as fi avut  preot in care am deplina incredere, cum as fi reactionat? probabil ca as fi dorit sa l cunosc, sa i vorbesc, probabil ca mi as fi facut timp sa merg cu copilul la biserica pe care o frecventeaza. nu nimic deplasat ca un copil sa vrea sa vorbeasca despre ce il macina cu un preot sau psiholog. dar daca duhovnicul ar fi "secret" daaa, mi s ar aprinde oareshce beculete...

 

la intrebarea "de ce este permis unui duhovnic sa vorbeasca cu minori?" as veni cu o alta intrebare "de ce este permis unui psiholog sa vorbeasca cu minori?"

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Doar cuvantul duhovnic ma lasa in ceata. Sincer. La ce bun iti trebuie un duhovnic? Ce poate face un duhovnic pentru sufletul cuiva .... sau alfel spus cate pacate de purtat pe spate trebuie sa ai ca sa ai nevoie de un duhovnic?????

 

Dar mai departe pe firul logic: de ce ar avea nevoie un copil de un duhovnic? Cine garanteaza pentru caracterul meseriei de duhovnic? CIne alege duhovnicii si cui sunt ei raspunzatori?

 

De ce e permis unui duhovnic sa vorbeasca cu minori? CIne garanteaza ca nu exista pericolul unui ABUZ - de oricare fel?

 

Ce credeti voi, dragi parinti: cum ati reactiona la stirea ca al vostru copil minor viziteaza in secret un duhovnic?????

 

haideti sa ne gandim ... la rece  [alcool]  [soricel]  [biz] 

 

Ca sa raspuns in ordine inversa la intrebari, cred ca in primul rand m-as intreba pe mine insami cum des-a ajuns in situatia ca al meu copil sa faca asta in secret? Une am gresit de am ajuns sa se ascunda copilul de mine?

Drpa ce as clarifica toate astea (presupunand ca le-as clarifica) cel mai probabil ca asvizita si eu pe duhovnicul ala asa incat sa-mi dau seama ce hram poarta, ce e cu el, sa-mi fac o opinie, astfel incat daca mi se pare ceva in neregula sa-mi pot pleda cauza in fata copilului. Eu una nu sunt o persoana religioasa, dar daca al meu copil ar manifesta inclinatii spre asta, as  vrea sa fiu sigura ca e pe caleabuna si nu pe alaturi cum s-ar zice.

 

Cat despre intrebarile cu cine garanteaza caracterul meseriei de duhovnic si cine garanteaza canu exista abuz, astea sunt valabile pentru toate persoanele cu care intra in contact copii nostri (doctori, educatori,psihologi,etc) si care au influenta mai mica sau mai mare asupra lor. De ce e mai periculos un duhovnic decat un psiholog, ginecolog, orice alta persoana cu care coilul intra in contact? Acestia nu pot comite abuzuri asura copilului?

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

!. Pentru credinciosii ortodoxi si catolici spovedania are o anumita importanta , nu e cazul sa criticam nici sa aruncam cu noroi .

 

 

2. Parintii de obicei , cunosc preotul la care se spovedeate copilul , intreaba copilul cum a fost , ce l-a intrebat preotul , deci , trag cumva niste concluzii si actioneaza daca preotul e deplasat.

 

 

3 . E abuz  sa interzici unui adolescent sa vorbeasca cu cineva daca acesta doreste . Asa cum e  abuz sa-i interzici sa aiba prieteni , facebook , sa foloseasca internetul sau sa citeasca carti .

 

 

4. Psihologul consemneaza cele discutate cu pacientul dar totul este sub confidentialitate .

 

 

5. Vorbim de relatii interumane , pot exista erori. Au fost multe cazuri de profesori , medici , ingrijitori ...., pedofili. Nu exista o garantie .

Editat de
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Daca privesc problema prin prisma recentei intamplari cu adolsecenta nu am un raspuns.

 

Daca gandesc la modul general nu mi se pare nimic rau ca un copil sa aiba un duhovnic. El este un tamaduitor de suflete, insufla incredere prin sfintenia lui si poate ajuta un suflet sa-si gaseasca directia corecta.

 

Uneori un copil se simte mai in largul lui cand vorbeste cu un duhovnic decat cu un psiholog.

Insasi ideea ca se afla intr-un lacas sfant ii confera o stare de bine, il face sa spuna numai adevarul, fara ocolisuri, fara ascunzisuri, fara teama de a fi judecat,  si ceea ce este cel mai important se simte iertat de micile lui pacate devenind o coala alba pe care el insusi isi poate rescrie moral si decent trairile.

 

Si fii-mea a avut un duhovnic si de cate ori pleca de la biserica imi spunea ca se simte libera si are impresia ca zboara.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators

Eu reusesc sa inteleg punctul vostru de vedere desi nu il impartasesc. [flo2]

 

Probabil ca am o alta formare spirituala. Eu nu m-am spovedit niciodata si nici nu simt nevoia sa o fac.  De asta ma lasa perplex faptul ca unii parinti considera ca e normal ca un copil sa se spovedeasca si sa aiba un duhovnic.

Stiu ca in Romania oamenii sunt in general smeriti si credinciosi - ma rog nu judec acest lucru. Am remarcat ca in general in Sudul Romaniei oamenii sunt mult mai credinciosi decat in Nordul Romaniei - ma rog, asta e o observatie personala si poate fi subiectiva.

 

Cred totusi ca un parinte poate practica mult mai bine - din punctul meu de vedere - meseria de 'duhovnic' pentru un copil.

 

DIn cate stiu eu din putina mea educatie religioasa, probabil ca un duhovnic ar trebui - cel putin teoretic - sa ofere o ureche si intelegere pentru niste dileme existentiale, pentru chestiuni grele, majore si abrupte de viata si de moarte. Cu toata intelegerea, nu inteleg ce fel de spovedanie si duhovnicie ar trebui sa ofere un duhovnic unui adolescent. Dar desigur, imi dau seama ca voi aveti un alt punct de vedere.

In primul rand, un duhovnic are o abordare pur religioasa a chestiunilor - inclusive intime. Daca o adolescenta prefera sa vorbeasca cu un duhovnic despre problemele ei sentimentale  - scuze dar nu cred ca are vre-un beneficiu acest lucru. Pai nu e mama pentru asta? Nu vedeti aici un esec al obligatiilor de parinte in acest caz?

 

Cum poate tine pasul religia - nereformata de cel putin 2000 de ani pasul cu necesitatile educationale de astazi? Cum putem sa acceptam implicarea unor persone care sustin unilateral niste puncte de vedere religioase, inchistate  dogmatice  - in educatia copiilor nostri? Sustineti astfel - ca religia trebuie predata si la scoala? [zirea]

Cum se poate accepta acest lucru?

 

Oricat de mult as incerca sa inteleg punctul vostru de vedere, [flo2] Nu pot compara un psiholog cu un duhovnic din nici un unghi si asta pentru ca cel din urma este subiectiv - influentat de dogmele religioase pe cand celelalt are o educatie bazata pe stiinta.

 

Doctor al sufletului? [batcap] Ce furtuni sau ce golgote se pot totusi intampla in sufletul unui copil pentru a merge la un necunoscut pentru a i se destainui? Sincer, nu inteleg si gata. [flo2]

Poate doar ca golgota e acasa.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

NU!

Eu sunt duhovnicul lui,pana peste 18 ani,dupa 18 sa faca ce-o vrea,..........la popa care ii cere bani pt marturisit eu nu il voi trimite never.......auzi ca altfel nu e primit de Dumnezeu daca nu dai bani la popa.

Daca nu sunt eu duhovnicul copilului meu inseamna ca am cam dat-o in bara ca mama......

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Mie imi par frumoase povestile lui Tora sau a lui Viviana. 

Cred ca reflecta o situatie de normalitate. Da. Copilul ar trebui sa poata discuta cu preotul.

Adica sa-l vada ca un prieten in caz de nevoie sa poata apela la el. 

Banuiesc ca deschiderea este mai mare in cazul credinciosilor catolici decat ortodoxi. 

E posibil sa ma insel. 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...



×
×
  • Adaugă...