SofiaB Publicat Noiembrie 3, 2014 Raport Distribuie Publicat Noiembrie 3, 2014 Buna ziua, Rog moderatorii sa lase acest subiect la Generale pentru o zi sau doua. Vreau sa cumpar un apartament in Bucuresti si as dori sa stiu cum e mai bine sa platesc, cu cash sau prin intermediul bancii? E legala plata cu bani cash? Am gasit acest articol si sint confuza:http://www.capital.ro/romanii-care-vor-cumpara-cu-bani-cash-masini-terenuri-si-case-risca-amenzi.html Care sint avantajele si dezavantajele?De asemenea care sint avantajele si dezavantajele platii facute prin banca? Timp, durata, comisioane, etc.Multumesc anticipat pentru raspunsuri. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
viviana Postat Noiembrie 3, 2014 Raport Distribuie Postat Noiembrie 3, 2014 Timpul, durata si comisioanele difera de la banca la banca. Daca tranzactia se face din cont in cont in cadrul aceleasi banci tranzactia e instantanee. Sfatul meu este sa faci tranzactia prin banca. Este mai sigur asa. Eu asa am procedat. Am fost la banca cu vanzatorul si notarul. Banca ne-a pus la dispozitie un birouas. S-au semnat actele si apoi s-a procesat tranzactia. Nu a durat mai mult de 30 minute. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
SofiaB Postat Noiembrie 3, 2014 Autor Raport Distribuie Postat Noiembrie 3, 2014 Viviana, ce comision ai platit si la ce banca? Poti sa-mi raspunzi pe pm sau aici, cum e mai convenabil pentru tine.Multumesc pentru raspuns. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Rufus Postat Noiembrie 3, 2014 Raport Distribuie Postat Noiembrie 3, 2014 Nu exista avantaje la plata cash, decat daca se plateste alta suma decat cea din contract sau daca cumparatorul are banii stransi la saltea.Ultimele doua tranzactii pe care le-am facut s-au derulat astfel:- Am semnat actele la notar, apoi am fost la banca eu (cumparatorul) si el (vanzatorul). Actele au ramas la notar.Am facut plata, cu omul de fatza, am luat extras de cont si cu el am fost la notar, care ne-a dat actele si a oprit extrasul.- Am semnat actele la notar; in acest timp, cumparatorul (eu vindeam) a facut plata online si mi-a dat extrasul.Cel mai corect mi s-a parut primul caz, actele le-am primit dupa ce s-a efectuat plata. In al doilea caz, desi n-au fost probleme, tranzactia s-a facut dar a devenit oficiala doar dupa acceptul centralei (era tranzactionata o suma mare, au un plafon peste care nu mai decid filialele).Eu nu stiu care-s comisioanele platite dar intre banci nu difera prea tare. Oricum, la sume mari de bani nu as umbla cu cash la mine. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
viviana Postat Noiembrie 3, 2014 Raport Distribuie Postat Noiembrie 3, 2014 Timpul, durata si comisioanele difera de la banca la banca. Daca tranzactia se face din cont in cont in cadrul aceleasi banci tranzactia e instantanee. Sfatul meu este sa faci tranzactia prin banca. Este mai sigur asa. Eu asa am procedat. Am fost la banca cu vanzatorul si notarul. Banca ne-a pus la dispozitie un birouas. S-au semnat actele si apoi s-a procesat tranzactia. Nu a durat mai mult de 30 minute.Din pacate asta s-a intamplat acum 5 ani si nu ma tin minte. Intre timp banca a fost absorbita de o alta. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
danielag Postat Noiembrie 3, 2014 Raport Distribuie Postat Noiembrie 3, 2014 Eu știu un caz în care vânzătorul a insistat să i se plătească cash pentru că avea toate conturile poprite (nu-și plătise un împrumut pentru nevoi personale, împrumut la care garantase cu bunurile personale). Situația s-a derulat așa:- Găsit un imobil de vânzare, cerut extras de informare de la cartea funciară, imobilul nu era grevat de nici o sarcină.- Semnat antecontract cu vânzătorul, plătit avansul, notificat ante-contractul în cartea funciară a imobilului.- Notarul a cerut din nou un extras de informare ca să arate cumpărătorului notificarea ante-contractului. Pe extras, surpriză, după ante-contract apărea și o notificare a unui executor judecătoresc pentru un împrumut de nevoi personale pe care vânzătorul imobilului nu-l plătise. Iar pentru împrumut nu pusese ipotecă pe imobil, dar garantase cu bunurile personale. Banca îl dăduse deja în judecata, vânzătorul pierduse și ajunseseră la executor.- Cumpărătorul nu ar fi fost prejudiciat prea mult totuși în această situație, pentru că notificarea executorului era după ante-contract, deci dacă se executa casa, cumpărătorul avea drept de preempțiune. Dar dacă notarul n-ar fi fost atent să ceară notificarea în cartea funciară atunci ar fi fost probleme. Că ante-contractul ar fi apărut după notificarea de executare. Vânzătorul a fost nevoit să plătească executorul judecătoresc și să ridice notificarea din cartea funciară, pentru a putea executa ante-contractul (adică să vândă bunul imobil către cumpărător, așa cum s-a angajat). Dar el de asta nu voia banii prin bancă, pentru că s-a gândit că scapă și nu mai plătește creditul. Deci atenție la notificarea ante-contractului, să nu cumva să vă gândiți să faceți fără notificare (deși acum am înțeles că e obligatorie notificarea, dar nu știi peste ce notar dai). On topic:La Banca Transilvania, dacă se fac plăți online (prin BT24), comisioanele sunt următoarele:0 - 50.00 ron 2.4 ron50.01 - 1,000.00 ron 3.6 ron1,000.01 - 49,999.99 ron 5.3 ron>=50,000 ron 16 ronPlati urgente 16 ron Aș plăti comisionul de 10 ori decât să umblu cu banii în geantă. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
dianama Postat Noiembrie 3, 2014 Raport Distribuie Postat Noiembrie 3, 2014 (editat) Exact ...de puțin timp am luat noi un imobil și omu vroia plata cash. Așa am Fc ...dar apoi au rămas sa vorbească ai mei cu banca nu știu pentru ce ...chiar am sa întreb .suma era destul de mărișoare și probabil ca trebuia sa dea cu subsemnatul .cred !Edit. Contează foarte mult ce notar ai dacă ai cunoștințe bune despre el . Editat de Noiembrie 3, 2014 Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
SofiaB Postat Noiembrie 3, 2014 Autor Raport Distribuie Postat Noiembrie 3, 2014 Mutumesc tuturor pentru raspunsuri.Daca vreau sa platesc cu bani cash, pot plati in lei sau euro sau n-are importanta? Sau depinde de cum prefera cumparatorul? Exista probleme legale?Daca vreau sa platesc prin transfer bancar, aceeasi intrebare - e mai bine sa fac transferul in lei sau euro? Avantajul e ca nu ma car cu banii dupa mine dar in afara de asta?Am inteles ca transferul in cadrul aceleiasi banci e rapid dar daca sint banci diferite cit dureaza? Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
danielag Postat Noiembrie 3, 2014 Raport Distribuie Postat Noiembrie 3, 2014 Dacă sunt bănci diferite depinde când faci plata. Dacă o faci de dimineață, poate prinde sesiunile de compensări din timpul zilei și banii pot intra în aceeași zi în contul vânzătorului. Dacă vânzătorul vrea să-i intre banii în aceeași zi, cel mai simplu e să-ți deschizi încă un cont în banca unde are vânzătorul cont, dacă nu aveți cont la aceeași bancă. Transferi din contul tău banca curentă în contul tău din banca vânzătorului, înainte de semnarea contractului. Apoi faci transferul în contul vânzătorului, și ăsta se face instant. Moneda în care faci plata depinde de vânzător, cum preferă el. Plățile în valută au alte comisioane, aici trebuie să întrebi banca. Legal, din câte știu, se poate plăti fie numerar, fie prin bancă. Reglementarea cu plata obligatorie prin bancă era doar un proiect de lege, nu s-a votat. Oricum îți va spune notarul dacă până închei tranzacția apare o astfel de obligativitate. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
lavi02 Postat Noiembrie 3, 2014 Raport Distribuie Postat Noiembrie 3, 2014 (editat) Noi am facut contractul de vanzare cumparare in care scria ca devine valabil in momentul in care intra banii in contul vanzatorului. Am facut tranzactia prin banca iar vanzatorul a venit peste vreo 2 zile cu extrasul de cont la notar care a operat mai departe intabularea si ce mai trebuia. (Am facut si precontract inainte, cu avans, tot cu transfer bancar) Noi am cumparat fara agentie si fara credit, am gasit apartamentul apoi am mers direct la notar si ne-a spus el care e procedura. Editat de Noiembrie 3, 2014 Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Recommended Posts
Participă la discuție
Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.