Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Oscarurile 2015 - filmele lui 2014

buflea

Recommended Posts

Oscarurile se vor desemna duminica asta, 22 Februarie …pentru cei interesati, ce ar fi sa discutam si sa pariem ? [:)]

O sa incep cu o dezamagire ...Anul trecut a fost un an cam sec in ceea ce priveste creatiile filmografice … foarte putina inovatie, arta mai deloc, scenarii originale aproape lipsa, scenarii adaptate deloc originale …parca s-au terminat subiectele noi, ne tot invartim si iar invartim cu biografii  (ca astea sigur au rasunet la public) si/sau aceleasi subiecte, aceeasi abordare, nici o surpriza, nici o emotie.

Iata preferintele si parerile mele …si desigur, nu va sfiitzi sa ma contraziceti 

BOYHOOD

Incep cu el pentru ca este de departe preferatul meu si dupa mine, singurul film “de Oscar” al anului trecut.

Spun asta pentru ca este singurul film care aduce un element de noutate, care iese din tiparele Hollywoodiene, care este filmat si regizat foarte ingenios si inovator si care reflecta o realitate atat de vasta, incat este imposibil ca cineva sa nu se regaseasca macar putin in el.

Singurul lucru care ma astept sa I se reporseze acestui film este faptul ca este foarte liniar, nu are deloc suspans, nici macar nu are o intriga, nu are o poveste bine definita, nu are un personaj pozitiv si unul negativ …ajungi la finalul lui si te intrebi de ce oare se termina aici ?

Si cu toate acestea, pe mine m-a captivat … este o poveste de viatza, vazuta prin ochii unui personaj care se maturizeaza timp de 12 ani … este povestea unui copil care devine adolescent si apoi trece pragul maturitatii, este povestea unei mame care tragand ponoasele unor decizii imature in tinerete, se lupta cu viatza pentru a oferi copiilor tot ce e mai bun, este povestea unui tata care nu vrea sau nu poate sa se maturizeze in ritmul in care il obliga viatza si alege sa lase timpul sa o faca in mod natural, sacrificand insa niste obligatii si niste vieti in spate … este o poveste despre copilarie, despre frati, despre iubire, despre abuz, despre dependentze, despre a doua sansa, despre a treia sansa, despre greseli asumate si scuze tarzii, despre prima bere, prima tzigara, prima dragoste ..despre vise ale tineretii si cat de mare pare universul la 18 de ani, in comparatie cu acelasi univers care se ingusteaza cand copiii pleaca de acasa.

Filmul asta este pur si simplu un ORACOL pentru cei ce sunt la inceputul vietzii si o ISTORIE pentru cei ce au trecut de jumatatea ei ... si cum e greu sa-ti placa ce citesti despre viitor, mai ales daca nu este totul "fairytale",  ma astept ca cei care se regasesc in el sa fie mai atinsi de subiect, decat cei care incearca sa isi imagineze cum ar fi.

Este un film absolut minunat si il recomand cu toata convingerea .. [flo2]

Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

WHIPLASH

… este un film obisnuit. Nu stiu ce cauta in nominalizarile la Oscar …

Un tanar tobosar, pasionat de jazz, incearca sa isi dovedeasca talentul in formatzia unui profesor celebru, care scoate performantza din elevii lui prin metode cam neobisnuite, vecine cu abuzul ...

Nimic nou, am mai vazut filme din astea … in care un nebun de profesor, apasa pe toate butoanele sensibilitatii umane, urla, injura, umileste, calca in picioare un posibil talent pentru a stoarece talentul din el …si culmea, reuseste intr-o oarecare masura.

Se tzipa mult in film, se injura si mai mult ...este un scenariu si o regie care in loc sa te lase sa apreciezi frumusetea jazzului modern, talentul, pasiunea si munca din spatele unei performantze remarcabile, te rascoleste de frustrare, revolta si intrebari ... oare scanteia performantzei aia nu se poate aprinde cu un subiect fericit, oare ambitzia care aprinde scanteia nu se poate ambala decat cu umilintza si cu limite umane impinse la extrem ???

De remarcat rolul profesorului, jucat de J. K. Simmons, care da, I se umfla venele la gat de cat tzipa si este destul de convingator in a deveni nesuferit ..ceea ce i-a atras o nominalizare la cel mai bun rol secundar.

BIRDMAN

… este un film nevrotic, tzinut in spate de Michael Keaton.

Pe mine nu m-a impresionat, pe alocuri chiar m-a plictisit, putzin iritat … dar poate fi din cauza ca eu nu prea rezonez cu lumea fantastica, fie ea si numai in imaginatia sau emotiile unor personaje reale.

Subiectul ne dezvaluie personajul lui Michael Keaton, un actor expirat, cu o faima castigata multi ani in urma in urma unui rol de Superhero, care incearca o revenire artistica si profesionala cu o piesa de teatru regizata si produsa de el … si de aici marea lupta si emotiile intense, pana la agonie, pe care le poate produce lucrul in echipa, procesul de creatie si interactiunea cu diverse orgolii creative, care mai de care mai dificile …

Nu mi-e clara morala acestui film …

Ca procesul de creatie este foarte emotional ???

Ca daca esti nesigur pe tine, amenintzarea unui critic de arta te poate “arunca pe geam” ???

Ca odata cunoscut, succesul este ca un drog, nu te potzi adapta inapoi la viatza anonima si doresti mereu sa dovedesti ca meritzi sa ramai in atentzia tuturor ???

Ca nu te poti exprima artistic satisfacator decat daca toata lumea, adica si admiratorii, si publicul neutru, si criticii te recunosc ???

Ca pentru unii, nimic nu conteaza, si sunt dispusi sa sacrifice orice in numele exprimarii artistice recunoscute ???

Va las pe voi, cei carora v-a placut acest film, sa explicati de ce este aceasta pelicula un film de Oscar.

The Grand Budapest Hotel

Dintre toate filmele nominalizate, asta mi-a placut cel mai putzin …nici nu stiu exact ce sa scriu despre el … in afara ca este un Charlie Chapplin in varianta moderna, o parodie pe repede inainte, despre Gustave H, administratorul unui hotel din Republica Zubrowska si the lobby boy, care devine cel mai intim confident si prieten al lui.

Dupa ritmul in care se desfasoara actiunea, ma asteptam sa fie o comedie … nu este.

Dupa cum incepe povestea, ma asteptam sa fie ceva mistere politziste – nu sunt.

… si pentru ca ma chinui sa gasesc ceva remarcabil in pelicula asta, atunci ma agatz de Ralph Fiennes, care este un actor cunoscut si bun si care stoarce cu succes maximul de ridicol pe care i-l cere rolul, adica nu inseala asteptarile … in rest, nimic.

The Imitation Game

… este biografia matematicianului Alan Turing, care in al doilea razboi mondial, a reusit sa construiasca o masina care sa sparga codul Enigma.

Desi filmul mi-a placut, nu cred ca are inovatzia, finetzea si “wow”-ul  unui film de Oscar …

Mi-a placut pentru ca nu stiam povestea din spatele codului Enigma …

Mi-a placut pentru ca Alan Turing era nu numai deshtept dar si opinionated …

Mi-a placut ce desi deshtept, facead e multe ori pe naivul …

Mi-a placut pentru ca isi cunostea valoarea si stia ca poate castiga cu asta  …

Mi-a placut si ca era putzin arogant …

Mi-a placut ca filmul a atins putzin si problema homosexualitatii lui, de pe urma careia, indiferent de valoare si de realizarile din urma, a avut de suferit.

Mi-a placut cum a jucat Benedict Cumberbatch, de care nu auzisem pana acum … si care este si nominalizat la cel mai bun rol masculin.

Si imi place si cum arata acest Benedict Cumberbatch, foarte frumos barbat ??? O fi gay in viata de zi cu zi ??? [:)]

ah si mie imi place cum joaca si arata Benedict Cumberbatch, si nu e gay [:)] , eu l-am descoperit din Sherlock si in rolul de bady in  star trek into darkness, nu am vazut inca imitation game dar poate sapatamana asta il vizionez,

Boyhood,

si eu cred ca a fost cel mai original, nu avea cum sa aive alt sfarsit din punctul meu de vedere a fost perfec adica a aratat excat cam cum e in viata reala fiecare a avut un alt drum, dar la sfarsit au avut o mai buna intelegre unul fata de altul, la munca depusa in cresterea copiilor [:)]

The Theory of Everything

… este, din cate am inteles, a doua biografie a vietii lui Stephen Hawking, care se focuseaza in special pe relatia lui de familie cu prima sotzie …

Am sa marturisesc cu rushine ca eu nu auzisem de Stephen Hawking si povestea lui m-a impresionat. Este intr-adevar povestea unui “supraom” . Dupa ce am vazut filmul, am stat ore intregi pe net sa citesc despre adevaratul Stephen Hawking cautand aproape cu incapatzanare o exagerare a filmului …Nu am gasit una care sa ma satisfaca, ceva din care sa spun : nu se poate domnule asa ceva, nu se poate, este doar un film care vrea sa impresioneze.

Cred ca filmul si-a atins scopul …nu s-a concentrat prea mult pe cariera stiintzifica, dar nici nu a ignorat-o … nu s-a concentrat prea mult pe handicapul fizic, desi i-a marcat viatza si a fost imposibil de ignorat …nu s-a concentrat prea mult pe latura romantica, pentru ca nu cred ca Hawking a mai avut loc de prea mult romantism in viatza lui …nu s-a concentrat mult nici pe viatza de familie, pentru ca el a fost membrul unei familii absolut neobisnuite …si pentru ca filmul nu s-a concentrat prea tare pe nimic din toate astea, a lasat loc fiecaruia sa vibreze la oricare din componentele de mai sus.

Eu ? Cel mai tare am vibrat la handicapul fizic … nu pentru ca l-a avut, ci pentru ca imi este foarte greu sa inteleg cum a reusit sa traiasca cu el atata timp si sa-l ignore. Tatal meu, inainte de a muri, a fost imobilizat la pat 4 luni, aproape ca Hawking … si DA, recunosc ca nu a avut puterea lui emotionala, dar fizic a avut tot felul de complicatii pe care nu inteleg cum Hawking a reusit sa le depaseasca – de ex escarele de la nemiscare, care apar chiar cu masaj si ingrijire permanenta. Apoi chestii simple de zi cu zi – dusul la baie, tranzitul intestinal care se modifica tot datorita nemiscarii … complicatii de sanatate, o simpla raceala, o indigestie … nu stiu, mi se pare asa ireal sa poti trai 60 de ani cu aceste probleme cand eu l-am vazut pe tatal meu numai 4 luni si moartea mi s-a parut o alinare.

Si totusi, Stephen Hawking traieste, are 73 de ani, 3 copii adulti, s-a casatorit si a si divortat de doua ori (la dorinta lui), calatoreste, face emisiuni TV, tine speech-uri, prezinta premii pe scena si comunica cu lumea larga folosind un singur muschi al obrazului conectat la o masinarie care genereaza vorbele pe care le gandeste … scriu si citesc ce scriu si jumatate din mine are dubii cum ca asa ceva ar fi posibil. [:)]

Acestea fiind spuse, se pune intrebarea, este acesta un film de Oscar ??? Si am argumente care il pune printre nominalizari …

- povestea de exceptie, desi sa fim sinceri, povestea este asa pentru ca este reala si nu pentru ca cineva a avut o sclipire in a o inventa …

- actorul principal, Eddie Redmayne, un anonim care a stralucit din multe puncte de vedere …seamana foarte bine cu Hawking si a jucat absolut fantastic un rol atat de greu.

- Felicity Jones – prima nevasta a lui Hawink careia nu ii pot reprosa decat ca este mult, mult mai frumoasa decat originalul

Si totusi , in competitia cu Boyhood, eu as opta pentru primul …daaaar, i-as da povestii lui Hawking Oscarul pentru cel mai bun rol masculin … nu neaparat pentru ca Eddie Redmayne a fost mai buni decat ceilalti nominalizati, ci pentru ca a avut un rol mai complex si mai greu, pe care l-a interpretat remarcabil.

In competitia pentru Oscar mai sunt doua filme pe care nu am sa le vad, dar nici nu le dau prea multe shanse :

Selma - un film politic, despre nu stiu ce marsh a lui Martin Luther King ...

American Sniper - pe care nu o sa-l vad, pentru ca nu imi place ideea ...sa romantzam viatza unui ucigas ... desi poate gresesc, ca vad ca a facut ceva valuri pe aici.

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

• Adaugă...