Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Legislatia gravidelor si a proaspetelor mamici


redactor

Recommended Posts

  • 7 months later...
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

wow!!! pe perioada anului in care stam acasa se plateste doar 75% ? si pentru copil cei 200 lei pana la varsta de 2 ani parca , nu-i asa?

mare pacat ca nu sunt aceleasi conditii de la primul an si la al doilea an de sedere acasa. dimpotriva, se doreste ca mama sa-si lase copilul de 1 an acasa si sa reia jobul, nu se mai lasa la alegerea ei.

 

ce nu mai stiu....se considera vechhime in munca, mai nou perioada de concediu crestere copil?

 

iar cele 126 de zile de concediu maternal...se pot lua si inainte de nasterea lui bebe, nu-i asa?

acelea cu cat sunt platitte?

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

1. Concediul de maternitate (prenatal partea luata inaite de nastere/postnatal sau lehuzie partea luata dupa nastere) are o durata maxima de 126 de zile calendaristice si din acestea sunt obligatorii doar 42 de zile postnatal (cu exceptiile prevazute de lege). Se platesc cu 85% din venitul realizat si sunt asimilate concediului medical fiind calculate si acordate pe baza certificatului medical eliberat de medicul de familie, de medicul ginecolog sau dupa caz ambulator. Nu se pot implicit lua 126 de  zie prenatal. Se considera vechime in munca si perioada asigurata.

2. Dupa trecere celor 42 de zile de la nastere (cu exceptiile prevazute de lege) se poate beneficia de concediu pt ingrijirea copilului daca sunt indeplinite conditiile legale. Acest concediu este optional si poate fi solicitat si acordat oricaruia dintre parinti/tutori dar numai unuia pe o perioada de maxim 2 ani de la data nasterii copilului. legea admite 2 posibilitati ale duratei privind CIC care se alege de la inceput fie 1 an fie 2 ani. In functie de optiune in afara duratei maxime care a fost aleasa (1 sau 2 ani) sunt diferite pragurile maxilmale ale CIC. Indiferent de optiune pragul minimal nu poate fi mai mic de 600 lei/luna indiferent de veniturile realizate. Pentru a beneficia de CIC trebuie ca in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului persoana solicitanta sa fi reaiizat venituri impozabile de natura salariata sau asimilata acestora sau sa fi fost in somaj indemnizat sau sa fi fost asigurat social in categoria persoanelor asigurate care nu realizeaza venituri profesionale (studenti/elevi la curs de zi in institutii acreditate) samd.

Si CIC este considerat vechime in munca.

O luna din CIC este rezervata celuilalt parinte fata de cel solicitant. Daca nu doreste sa beneficieze se pierde in plata.

Pentru persoanele care beneficiaza de CIC avand un contract de munca pe perioada nedeterminata valabil la data beneficiului se suspenda acest contract si toate drepturile de munca sunt garantate pana la revenirea din CIC dar nu mai mult de atat.

Persoanele care sunt in concediu de maternitate nu pot fi concediate pe aceasta perioada.

Persoanele care revin din CIC la locul de munca nu pot fi concediate pe motiv de necorespundere profesionala.

Tatal copilului are dreptul la zile libere pentru nasterea copilului la care se pot adauga alte zile libere daca urmeaza si dovedeste ca a finalizat curs de puericultura.

 

Pe scurt si sintetizat asta mi-am adus aminte rapid la acest subiect.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

va mai rog ceva,

puteti sa-mi spuneti daca nu-mi iau nici o zi din cele 126 de zile inainte de nasterea lui bebe....le pot lua pe toate dupa ce se naste? ma gandesc ca daca le iau inainte.....se iau in calcul cand se calculeaza procentul din media salariilor din ultimele 12 luni, nu-i asa?

nu prea mi-e clar cum se calculeaza procentul.....adica. daca se calculeaza asa.....nu prea e in avantajul meu sa stau deloc din cele 126 de zile, nu-i asa? ptr. ca asa o sa-mi scada venitul ce va fi calculat pentru concediul crestere copil.

 

si inca ceva...este real faptul ca incepand din 2016, se va schimba legislatia in ceea ce priveste concediul de crestere copil. am inteles ca poti sta 2 ani acasa, platiti cu 85%. chiar e real? [:)]

 

MULTUMESC MULT! [flo2] [flo2] [flo2] [flo2]

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Alessandra, si eu in momentul de fata fac aceleasi calcule. Dar sa stii ca eu am ajuns la concluzia ca este mai avantajos sa iau concediul prenatal cat mai mult, pentru ca se plateste 85 % din brut din care se mai scad vreo 90 lei pentru sanatate, pe cand indemnizatia de crestere este 85 % din net...

Daca a inteles altcineva altceva va rog sa ma corectati.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

×
×
  • Adaugă...