Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

CLOSER - dragoste si slabiciuni

buflea

Recommended Posts

http://www.imdb.com/title/tt0376541/

Discutia despre filmul asta am inceput-o la Ghetar, dar cum este un film atat de vechi, m-am gandit ca poate multi l-au vazut si putem sa-l comentam ... asa ca, am copita de la Ghetzar:

Eu aseara am vazut un film care mi-a taiat rasuflarea … se numeste “CLOSER” si este din 2004 ..

Mda, stiu …mai exact, nu stiu cum de nu am auzit de el pana acum. E drept ca in 2004 il nashteam pe Alex …dar oare chiar mi-am bagat capul in sac ? Ca filmul asta a fost nominalizat la Golden Globe, la Oscar …nu am nici o scuza ca l-am descoperit abia aseara, la recomandarea unei amice …nici o scuza …in fine !!!

Un film facut dupa o piesa de teatru care a jucat ani de zile pe Broadway (mda stiu si asta, habar nu am avut, din copac am coborat – [fri] )

O distributie de exceptie, o interpretare pe masura distributiei – Julia Roberts, Jude Law, Natalie Portman, Clive Owen …

Un subiect care te face sa te gandesti unde e binele si unde e raul, cine este mai vinovat dintre toti vinovatii …sau oare este cineva vinovat ?

Un film despre dragoste si slabiciuni umane, cu o incarcatura emotionala fantastica …

Este un film de dialog, nu sange pe pereti, nu curse de masini, nu sare nimeni de pe bloc, nu impusca nimeni pe nimeni … este un film de dialog, pentru ca transpune pe ecran o piesa de teatru.

Am citit ca Clive Owen a jucat si in piesa de pe Broadway, unde a fost Dan ...si a luat Golden Globe ..daaarr toti joaca bestial.

Natalie Portman, ce actrita nene ...si ce corp, ce bine arata la cei 1.60 m pe care ii are.

Si Julia Roberts joaca bine, bine ...are o tonalitate a vocii, calma, resemnata, putin trista ...fantastic.

Ah, chiar ma gandeam ca, impotriva oricarei legende, in filmul asta, barbatii sunt isterici si duduile super cool sau calme ...asta in fatza unei drame care ii atinge pe toti.

Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

Si iata punctul meu de plecare al discutiei [:)]  :

1. Cine este cel mai "slab" personaj ???

2. Cine este cel mai puternic ?

3. De ce Alice si-a schimbat identitatea in Londra si de ce nu i-a spus lui niciodata in cei 4 ani ?

4. Cine este/sunt adulterinii ??? Toti ? Trei, doi sau nici unul ??

5. Cine termina relatia Anna/Dan ? Anna sau Dan ?

6. Nu-i asa ca Alice (Natalie Portman) moare in final ? Exact asa cum incepe filmul ...adica EL a rasucit destinul si pentru ca relatia nu a durat, destinul si-a continuat verdictul ?

7. In care dintre personaje va regasiti ...

...predau microfonul ...pe rand va rog, nu va inghesuiti asa [:)]

Editat de

Iata raspunsurile mele:

Anna

"Alice" si Larry

3. De ce Alice si-a schimbat identitatea in Londra si de ce nu i-a spus lui niciodata in cei 4 ani ?

Fugea de cineva? Asta nu stiu, nu reiese clar din film, putem doar presupune

Anna si Dan

Anna clar

6. Nu-i asa ca Alice (Natalie Portman) moare in final ? Exact asa cum incepe filmul ...adica EL a rasucit destinul si pentru ca relatia nu a durat, destinul si-a continuat verdictul ?

E moarta de la inceput :). 

Putin in Alice, dar foarte putin. La final. :)

Dan, ca a ramas cu un nume.

alice, ca se rupe

pe ca  Dan nu a convins-o ca merita. dar i-a spus adevarul lu Larry. Dar nu a fost crezuta. si ea stia asta.

Daca te lovesti de clanta usii, te crede cineva?!

Alice, nu e

Larry

--prea pesimist!

se poate sa isi gaseasca adevaratul printz.

...nici unul

raspunsurile tale unde sunt ? [:)]

Editat de

Tulburator.Da, e un film de dialog, aproape ca as comenta fiecare moment si fiecare replica. Dragostea, o fi fost, dar ,,a kind of love'' in a carei autenticitate eu nu cred.Poate doar in cea a lui Alice.Restul personajelor de o dualitate inspaimantatoare.Din prima secunda Dan, din a doua Anna, din a treia si Larry.Prea dominati de instincte primare, posibil sa fiu eu usor puritana, dar atatia hormoni sub piele parca e putin exagerat.

Depinde din ce punct de vedere.Cel mai vulnerabil personaj  mi s-a parut Alice, admitand ca , dupa mine, era singura care iubea cu adevarat...si asta intotdeauna te face vulnerabil si slab.Cel mai slab, ca si caracter, Daniel.Si cel care mi-a placut cel mai putin. Chiar as spune ca mi-a displacut profund incepand cu momentul chat ului

Judecand dupa ceea ce a obtinut in final, Larry.

God knows... :) Macar si-a ales un nume tare frumos..

Dan si Anna.

Anna. Nu am inteles foarte bine de ce. Nici ea, cred...Si reiterez, cred ca de fapt pe niciunul nu il iubea cu adevarat.

Nu cred, nimic nu mi-a sugerat asta.Las-o sa traiasca! 

In Anna, cateodata.Doar ca la faza din Delfinariu nu as fi stat nicio secunda la discutie cu Larry, premizele de a incepe  o relatie cu un tip care a avut  o asemenea abordare ar fi fost absolut nule, fugeam mancand pamantul!  

Frumos spus Caress … in multe din raspunsuri rezonez cu tine …

Si eu cred ca cel mai “slab” personaj este Dan …dar nu ma refer la “vulnerabil” cand spun “slab” … este “slab” pentru ca nu se poate hotara, se hraneste din iluzia ca iubeste doua femei cand de fapt cred ca pe una crede ca o iubeste (Alice) si pe cealalta o doreste (Anna).

Cu toate acestea nu il dispretuiesc …mi se pare ca este foarte uman sa vrea “totul”, sa stie ca “raneste” in jur dar, asa cum singur recunoaste, din egoism, se gandeste mai intai la el si apoi, cu parere de rau si lacrimi in ochi, la cei pe care acting deciziile lui …

Dan: I fell in love with her, Alice

Alice: Oh, as if you had no choice? There's a moment, there's always a moment "I can do this, I can give into this, or I can resist it", and I don't know when your moment was, but I bet you there was one.

Da, nu este moral ce face, dar este uman. Suntem inconjurati de mii de Dan-i, poate chiar noi insine suntem unul. Este “slab” pentru ca vrea totul si autorul scenariului a facut dreptate, lasandu-I in final nimic …hei, dar stiti ceva, de data asta s-a ales cu nimic. In viata reala, sunt multi care vor totul si obtin totul, imoral, incorect, who gives a shit ? Vor si obtin ce vor …

In plus, Dan este un personaj care se cunoaste foarte bine pe el insasi si are calitatea ca este sincer, chiar daca aceasta sinceritate raneste :

Alice: Is it because she's successful?

Dan: No. It's because... she doesn't need me.

………………..

Dan: What's so great about the truth? Try lying for a change, it's the currency of the world …

………………………

Alice: How can one man be so endlessly disappointing?

Dan: That's my charm.

…………………………….

Alice: Can I still see you?
[Dan stands silent]

Alice: Dan can I still see you? Answer me.

Dan: I can't see you. If I see you I'll never leave you.

Alice: What will you do if I find someone else?

Dan: Be jealous.

………………………………….

Dan: Deception is brutal, I'm not pretending otherwise.

Alice: How? How does it work? How do you do this to someone?
[Dan is silent]

.............................................

Interesanta intrebarea cu “vulnerabil” … acum ca ma gandesc, cred ca Alice si Larry sunt cele mai “vulnerabile” personaj … amandoi egal de vulnerabili, pentru ca amandoi iubesc sincer si dedicat.

Dialogurile le-am luat de pe net ...revin

Editat de

Cel mai puternic este intr-adevar Larry … vulnerabil si puternic.

Larry a fost personajul pe care l-am admirat cel mai mult. Desi pare arogant, crud si cam mitocan, actioneaza iar, foarte uman. Este ranit pe nedrept si reactioneaza la durere cautand sa provoace durere … scena in care ii pune Annei intrebari despre sexul cu Dan este absolut fantastica si Clive Owen o joaca briliant. Se citeste durerea pe fatza lui, fiecare intrebare este mai indrazneatza, mai jegoasa,  intra cu bocancii in intimitatea ei …si ea, Anna cea “moale”,  initial se fereste, si apoi, in mod natural si uman, ii raspunde clar, raspicat si cu detalii, provocandu-I lui Larry, cu buna stiintza, durere la durerea bocancilor lui …ce scena !!! Sa vezi cum cuvintele  ranesc sufletul … Sa simtzi placerea loviturii in intrebare si placerea razbunarii in raspuns … si din fiecare fraza, sa simtzi cum curge sange …

Mai departe in film, Larry, in incercarea de a-si vindeca lui trauma isi joaca asul din maneca. Se bazeaza pe faptul ca este “a clinical observer of the human carnival” ….

Este singurul personaj care sangereaza, loveste si lupta, pentru ce, fara voia lui, a pierdut. Nu plange, nu se scuza, nu mangaie pe nimeni pe cap, nu se vaita, nu iarta pe toata lumea, numai pe cine vrea el …sunt sigura ca nu uita.

Dan: You think love is simple. You think the heart is like a diagram.
Larry: Have you ever seen a human heart? It looks like a fist, wrapped in blood!

…………………………………

Dan: You love her like a dog loves its owner.
Larry: And the owner loves the dog for so doing.
Dan: You'll hurt her. You'll never forgive her.
Larry: Of course I'll forgive her. I *have* forgiven her. Without forgiveness we're savages. You're drowning.
Larry: Dan, I lied to you. I did fuck Alice. Sorry for telling you. I'm just not big enough to forgive you …

Eu cred ca Alice isi schimba identitatea pentru ca se indragosteste … Jane Jones era numele ei de America, numele ei de scena, numele ei de “singura pe lume” si in control … Londra, mai exact Dan din Londra, o motiveaza spre schimbare – se muta cu el, isi ia un job decent, incearca si chiar ii place o viata domestica … am admirat la ea “al saselea simtz” pe care se baza mult si care nu o inselase prea tare …

Alice : I’m waiting for you

Dan: To do what ?

Alice: Leave me …

Alice: I totally love you, what is this ?

Alice: You are lying …

Sau la final

Alice: “Where is this love ? I can’t see it, I can’t touch it, I can’t feel it. I can hear it, I can hear some words, but I can’t do anything with your words”

Cand totul se ruineaza, pleaca prima … in scena in care il roaga sa fie prieteni ii spune “ I was suppose to do this, not you” …pentru ca ea era de regula cea care pleca, atunci cand :

Dan: And you left him, just like that?
Alice: It's the only way to leave. "I don't love you anymore. Goodbye."
Dan: Supposing you do still love them?
Alice: You don't leave.
Dan: You've never left someone you still love?
Alice: Nope.

Cand il paraseste, se intoarce la tot ceea ce o definea inainte de a-l intalni – profesie, nume, atitudine …

Cine sunt adulterinii ? ... nu stiu, cred ca depinde cum definim adulterul.

Daca adulter inseamna doar sex, atunci toti 4 sunt adulterini ... pentru ca toti 4 se folosesc de sex pentru a-si satisface o placere - fie ca ea este dragostea, atractie, razbunare, pedeapsa sau profesie ...in detrimentul si trauma celorlalti.

Daca adulterul se refera numai la sentimente, atunci categoric, Dan si Anna sunt adulterinii

Relatia Anna / Dan cred ca e terminata de Anna ...deduc asta din faptul ca Dan vine la Larry in cabinet si se roaga de el sa-i dea drumul Annei si Larry spune ca desi el semnase actele de divortz, ea niciodata nu le-a trimis la avocat ...

Ce a determinat-o pe Anna sa renuntze la Dan ? Cred ca actziunea ei si reactzia lui ...prea multe lucruri de iertat pentru amandoi. Este de apreciat insa ca incearca ...

Anna: Don't stop loving me. I can see it draining out of you. It's me, remember? It was a stupid thing to do and it meant nothing. If you love me enough, you'll forgive me.

Anna: Love bores you.
Dan: No, it disappoints me.

Ce am citit pe net ... filmul este facut dupa o piesa de teatru ... in piesa, Alice pleaca la NY unde din greseala, are un accident de masina. Autoritatile il contacteza pe Dan, ca fiind singurul ei punct de contact, sa vina sa ii recunoasca corpul ...

Filmul nu se termina explicit asa ... dar se termina exact cum incepe, ca si cum povestea asta a fost doar un ocolish al sortzii, care decisa fiind anterior, trebuie sa isi duca la sfarsit menirea ... dupa ce o arata pe ea mergand pe strada, filmul se termina cu o masina oprita in trafic si o gramada de lume adunandu-se in fatza ei ... se pare ca filmul sugereaza acelasi final ca si piesa.

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

• Adaugă...