Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Ce se intampla cu Simona Halep? Sportivii si psihologia.


Recommended Posts

  • Administrators

Sunt pasionat de tenis si m-am bucurat foarte tare ca Romania are - dupa mult timp - reprezentanti in topul mondial al tenisului. Pe langa promovarea facuta Romaniei prin performantele ei consider ca Simona este un exemplu su un model de urmat pentru multi copii care pun prima oara mana pe o racheta de tenis.

 

Se pare ca Simona trece printr-o pasa proasta si ii doresc sa o depaseasca cat mai repede. Ma intreb care sunt cauzele?

- Presiunea psihologica prea mare?

- Probleme fizice

- Sunt de vina antrenorii?

 

Nu stiu daca este cazul aici dar cred ca in Romania nu se pune mare accent pe psihologia sportiva. Se insista mult pe pregatire fizica, tehnica, tactica dar mai putin pe puterea mentala. Se pune mult accent pe partea materiala a performantei (sa castigi cat mai multi bani) si mai putin pe implinirea sportiva. Prin implinire sportiva eu inteleg balansul perfect intre o viata sportiva, rezultate bune, dar si realizari personale din afara vietii sportive (familie, prieteni, implicarea in alte proiecte etc.). Daca te uiti la marii campioni poti sa identifici "placerea" cu care practica sportul. Presiunea rezultatelor este de mult invinsa de un psihic puternic. Acest lucru nu il identific la Simona. Ea este o luptatoare dar nu domina psihologic nici un adversar.

 

Cred ca daca in Romania sportivii merg la psiholog, primul lucru care ar aparea la TV ar fi: Sportivul X a inebunit. Merge la psiholog! Gresesc?

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Zile populare

Cei mai activi membri în acest subiect

Zile populare

circuitul fetelor este caracterizat de inconstanta. in afara de Serena care nu pierde decat 4-5, maxim 10 meciuri pe an, restul sunt foarte "up and down". o jucatoare care castiga orice turneu, poate pierde in primul tur in urmatorul - si asta se intampla foarte des.

in Dubai saptamana trecuta toate cele 8 jucatoare cap de serie au pierdut in primul meci jucat.

saptamana asta, in Qatar, in fara de Simona a pierdut si capul de serie nr. 1, Angelique Kerber, nr. 2 mondial si castigatoarea de la Australian Open.

 

Vesnina, jucatoarea la care a pierdut Halep, e o jucatoare aflata intr-o pasa buna. Simona nu-si mai regaseste forma de vreo cateva luni bune.

 

o analiza interesanta pe tennis.com se intreaba care e adevarul: jucatoarele aflate in top 10 sunt inconstante, si de aceea pierd, sau cele de aflate pana undeva pana in top 50 sunt la fel de bune si de aceea o surpriza se poate intampla oricând.

 

sa nu uitam ca totusi tenisul este in sport individual si sunt multe cazuri in care nu conteaza ca tu joci bine, când celalalt joaca si mai bine sunt lucruri cu care trebuie sa te obisnuiesti.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Nu stiu daca este cazul aici dar cred ca in Romania nu se pune mare accent pe psihologia sportiva.

 

Nu e cazul, cu siguranta. [:)]

Am cunoscut o sportiva (tot tenis) talentata, cu ceva valoare, dar nu la nivelul Simonei sau a celorlalte fete cunoscute. Turnee mai mici, fara importanta mondiala.

Avea antrenor de tenis, preparator fizic (antrenor de atletism, fostul campion Gheorge Ghipu) si psiholog. Toti angajati, platiti.

La nivelul Simonei, in spate sta o intreaga industrie, un staff numeros care munceste pentru perfomanta ei. Si care consuma o gramada de bani (asta o spun pentru ca ne uimeste suma pe care o castiga, dar nimeni nu stie exact cat costa tot castigul asta).

Din pacate, la nivel obisnuit nu ai parte sau nu-ti permiti financiar consiliere psihologica de fapt nu-ti permiti mai nimic, doar talentul si munca si tot felul de artificii sa mai capeti un ban pentru echipament si pregatire.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Rox, eu cred ca valorile in tenis s-au mai egalizat, s-au mai uniformizat. Adica intre nr 10 mondial si nr 50-60 de exemplu, nu este o diferenta colosala. Si daca nr. 50 prinde o zi buna in care ii iese fiecare lovitura (prinde liniile terenului), atunci castiga meciul si produce surpriza.

 

Mai sunt jucatoare care ajung mai jos in clasament din cauza unor accidentari, jucatoare care sunt de top 10 care se accidenteaza, nu pot juca, pierd puncte si cad in clasament. Dar au valoare. De ex. Azarenka fost no 1, anul trecut picase pana pe 40-50 din cauza unei accidentari. Acum a inceput din nou sa urce.

Chiar si Vesnina a fost in trecut in top 30. Nu stiu in conconjuctura a ajuns pe 118 probabil vreo accidentare si la ea, dar zilel astea a jucat ff bine, a batut-o si pe Wozniaki.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Referitor la Simona, da in ultimele luni nu mai joaca aproape nimic. A pierdut aproape tooate meciurile de anul asta... Nu stiu cat e vorba de accidentari/ probleme medicale, cat de partea mentala. Cu sanatatea nu prea am inteles nimic, ba se opereaza, ba nu se mai opereaza...ea stie cel mai bine.

 

Partea naspa de am vazut-o eu la ea de o vreme, si in trecut nu exista problema asta, este ca pierde meciuri in care la un moment dat conduce detasat, confortabil. Parca lasa adversara sa revina, sa reintre in joc. Lasa garda jos. Si pierde.

 

Exemple:

- In meciul cu Vesnina conducea 7-6, 4-1, meciul parea se merge in favoarea ei. A pierdut setul 2 cu 6-4 si apoi si setul 3. Deci in setul 2, adversara a castigat 5!! gameuri la rand.

- Asta toamna, nu mai stiu pe unde, in China, avea cu Konta 1-1 la seturi si in setul decisiv conducea cu 5-1. A pierdut decisivul cu 7-5!!!! Implicit si meciul. Adversara a reusit sa faca 6!!! gameuri la rand, Simona nici n-a miscat, numai prin fileu si pe afara le-a dat.

- La turneul campioanelor, in meciul decisiv pt calificarea mai departe, cu Radwanska, la fel, ca condus-o in primul set, s-a facut 6-6 iar in tiebreak parca Simo avea 5-1 sau 6-1 si a castigat Radwanska 5-6 puncte la rand de a castigat tiebreakul cu 7-5 sau 8-6 nu mai tin minte...

 

Aici mi se pare mie a fi buba... are momente cand pur si simplu paarca iese din joc. Si normal, adversara profita. Parca pune presiune pe ea si nu-i mai iese nimic. mai acum 1-2-3 ani juca degajata, de placere si ii iesea tot. Sau ma rog, aproape tot. Pai inainte o urmaream si parca aveam garantia ca uite cu bine joaca, nu are cum sa piarda. Acum si la 6-0 si 5-0 incep sa am dubii. Si plus ca nu prea pierdea la jucatoare sub ea in clasament. Pierdea la Serena, la Sarapova, cu meciuri stranse, frumoase...

Si la US a pierdut copilareste semifinala aia... si ar fi avut o sansa si in finala, ca nu ar fi jucat cu Serena...

Nu stiu ce-i cu ea, nu se regaseste deloc... Si culmea prea sa-si fi gasit si linistea dpdv al antrenorului. Ca da, s-a spus despre ea ca e o persoana dificila, ca a schimbat antrenorii mult prea des , ca n-a fost multumita de nici unul ... Sa speram ca e doar o pasa proasta... 

Momentul ei de varf a fot clar 2014, dar speram sa fie o perioada mai lunga si top, nu asa o stea trecatoare... Vom vedea mai departe... Dar clar la partea mentala, la increderea in sine va trebui sa lucreze.

Editat de
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Eu am alta opinie - de profan .... insa si in sport una este sa ai valoare si alta este sa fii o bomba. Diferenta dintre popularitate si celebritate. Consider ca si in sport nu este atat de greu sa ajungi pe un anumit loc cat este dificil sa iti pastrezi locul. A ajunge la un moment dat pe un loc(pozitie) poate fi efectul mai multor conjuncturi insa a ramane este efectul valorii. 

 Cred ca ascensiunea fulminanta a Simonei Halep nu reflecta momentan in mod obiectiv valoarea locului detinut. Nu doresc sa diminuez succesul ei ci doar imi exprim opinia ca mai are de muncit ani buni in care si prin care sa echilibreze valoarea pe termen mediu si lung a ei cu valoarea echivalenta a une jucatoare care sa detina constant locul la care aspira.

Ca la box. Poate ai 5 partide dai 5 pumni si Ko pe termen scurt esti primul insa dupa alte 20-30-50 de partide incepi sa pierzi nu pentru ca nu ai dat cei 5 pumni in 5 meciuri finaizare cu KO ci pt ca valoarea ta ca si sportiv nu este la acel nivel ci se stabileste in 30-50 de partide 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Nu exista "bombe" la nivelul asta in tenis. Cine e acolo sigur are valoare.

Dar, in ultimul timp s- ajuns la asa investitii si la asa tehnica si atat de multa munca incat primii cam toti au valoare maxima. Asa cum spune si Monica, accidentarile (adica norocul) isi pun amprenta si departajeaza si eu cred la fel. Cat de repede isi revine organismul dupa socuri  e foarte important . Si psihicul. Toti beneficiaza de psihologi, antrenori, etc dar fiecare om e altfel si psihologii astia nu sunt supraminuni. Poate fi intr-o pasa proasta chiar daca  are psiholog , asta nu e  neaparat pentru ca in Romania "" primul lucru care ar aparea la TV ar fi: Sportivul X a inebunit. Merge la psiholog" .

Din contra, mie mi se pare ca e moda  deja in Romania si privita cu invidie posibilitatea asta.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

in orice caz nu e usor sa ramai la acelasi nivel luni si ani la rand, asta se vede in jocul de zi cu zi. si da, exista si posibilitatea sa nu fie chiar material de top 4 ani la rand. nici constitutia fizica nu o ajuta prea mult  - in afara de Radwanska putine jucatoare micute si nu foarte solide se pot mentine la nivel inalt. iar Radwanska a fost si ea out o buna perioada de timp.  

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...



×
×
  • Adaugă...