Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Oradea, un oraș cum dincolo de Borș mai găsești


Recommended Posts

-Oradea este un oraș superb. Arhitectura austro-ungară, oamenii, buna cooperare între autorități, între instituții, întreținerea ei, investitorii care vin și investesc aici. Te fac să vrei să te muți aici, sau măcar s-o vizitezi. Pentru cei care nu cunosc, ce motiv ar avea să viziteze acest oraș sau să se stabilească aici?


-E un oraș în care-ți face din ce în ce mai multă plăcere să trăiești. În sensul că orașul este reînnoit, se reînnoiește tot timpul, se modernizează. Și prin asta înțeleg nu numai că se pun panseluțe, că-i simplu să bagi mizeria sub covor. Dar se modernizează infrastructura. Și cea care nu se vede: de apă, canalizare, termoficare, ceea ce în alte orașe din România nu o să vezi că se întâmplă la amploarea din Oradea. Se renovează monumente, se modernizează instituții, se crează foarte multe spații publice în care oamenii să se recreeze chiar și dacă nu au bani, să se bucure de panorame cum e Ciuperca, să se bucure spectacole cum sunt în Piața Unirii. E viu orașul, e curat, sunt lebede pe Criș, semn al „poluării” extrem de mari.


Iar administrația locală se dedică cetățeanului, în sensul că în loc să-i pună piedici și să-i facă viața amară, fie că e cetățean de rând, persoană fizică cum ar zice instituțiile, fie că-i firmă, investitor, îl lasă să se dezvolte, să se bucure.


„Fac ordine în Primărie și curățenie în oraș


-De când a început Oradea să evolueze, să se dezvolte în felul acesta?


-De 8 ani, din 2008, când s-a produs o schimbare șocantă. A venit un primar nou, iar sloganul lui era: „Fac ordine în Primărie și curățenie în oraș”. Și exact asta s-a și întâmplat. În loc să ne mintă, a făcut curățenie în oraș și ordine în primărie. Și-a dat seama că un oraș moare dacă nu-l pui pe roate. Dacă nu-i curat, dacă nu-i deschis, dacă nu vin investitori, dacă nu-i vesel.


-Care au fost primele lui realizări?


-Prima lui decizie a fost să facă curățenie în oraș la propriu. În sensul că Oradea era un oraș murdar, un oraș în care cădea tencuiala de pe clădiri, clădiri care sunt superbe, de patrimoniu. Și atunci ce a făcut? A pus la treabă firma de salubrizare care exista, dar care era atrofiată. Nu se făcea curățenie. Banii îi lua, dar nu făcea curăţenie decât puțin prin centru. În Oradea bătea vântul și ducea de colo-colo pungi, hârtii, ca-n toată țara. Ei, nu mai vedem. Ne plimbăm acuma și nu mai vedem așa ceva. Nici pe străzile lăturalnice măcar, darămite în centru.


Apoi a făcut ordine în Primărie. Erau 1.200 de angajați, cât într-o întreprindere uriașă și a dat afară vreo 600. El are o vorbă, spune că primăria funcționează la fel de prost cum funcționa și cu 1.200. Deci, cu alte cuvinte, nici el nu e mulțumit nici acuma de cum funcționează primăria.


În Primărie nu există corupție, nu ca „regulă”. Spre exemplu, funcționara de care ți-am zis, care a furat 100 de lei, a fost dată afară și șapte ani nu mai are voie să se angajeze în sistemul public. Și asta s-a întâmplat fără proces, doar într-o simplă comisie disciplinară.


A instituit niște reguli, niște proceduri. La noi, dacă te vede polițistul că arunci mucul de țigară pe jos, te amendează. La fel cum se întâmplă și dincolo de Borș, în Ungaria, în Austria, în Germania. Adică hai să nu ne mai țigănim, hai să nu mai fim balcanici, să fim și noi civilizați dacă tot spunem că suntem europeni.


Proiecte cu bani europeni


Se fac parcări subterane, supraterane, se fac și se renovează pasaje rutiere. S-a făcut un C.E.T nou, s-a făcut Piața Unirii, Dealul Ciuperca, Aquapark-ul. Toate astea cu bani europeni. Banii din bugetul local sunt folosiți pentru a plăti salariile funcționarilor și pentru co-finanțarea proiectelor europene.


Acuma, în cel de-al treilea mandat, miza este pe turism.


Cea mai mare realizare este schimbarea oamenilor


-Dar cele mai mari realizări care au fost?


-Eu zic că schimbarea oamenilor. Spre exemplu, când treci printr-un ghetou mai arunci și tu o pungă pentru că mai sunt încă 300 pe jos. Acuma nu-ți vine să mai arunci pentru că, uite, nu e nimic pe jos. Te-ar vedea toată lumea dacă ai arunca pe jos. Aici, acuma, nu se mai întâmplă așa ceva. Eu zic că ăsta e cel mai mare câștig.


-Cum arăta Piața Unirii înainte să fie modernizată?


-Era adăpost pentru boschetari. Erau niște tufe unde stăteau boschetarii, își făceau nevoile, dormeau. Acuma, boschetarii sunt unde trebuie să fie persoanele fără adăpost, adică în adăposturi.


-Care este rata șomajului aici?


-Nu știu exact! Dar foarte mică. Și există acest șomaj pentru că sunt unele persoane care nu vor să muncească. Aici fabricile, firmele, trag de tine, au nevoie de angajați. Nu tu de ele.


Știu că sunt persoane care au chiar și două-trei joburi.


-Da, sunt, eu cunosc câteva. Eu zic că nevoia îl învață pe om, eventual experiența pe care o câștigă muncind și văzând că se poate dezvolta dacă muncește, îi convinge să-și mai ia un job, să facă ceva să nu bată pasul pe loc.


Cel mai mare avantaj al Oradei este primarul


-Care e cel mai mare avantaj al Oradei?


-Cel mai mare avantaj al Oradei este primarul Oradei. Este limpede. Pentru că omul ăsta putea să facă ceea ce au făcut ceilalți primari din înaintea lui, adică nimic! Eventual să se pricopsească cu case, cu afaceri, cu o mașină în plus. Se zvoneşte de ani de zile că pleacă la Bucureşti, în Guvern, dar nu cred că ar face-o în timpul mandatului de primar. El este parolist. Dacă a câștigat încrederea orădenilor, nu trebuie să o trădeze, ceea ce mi se pare de bun simț. Ba chiar elementar.


A făcut parc industrial, spre exemplu. Are o teorie cum că orașul trebuie să se dezvolte. Ca să se dezvolte trebuie bani, ca să fie bani trebuie să fie investitori. Oradea e acuma în situația paradoxală că are atât de multe firme străine, și nu numai, care caută angajați și îi aduc de prin comunele înconjurătoare.


Un alt avantaj pe care orașul îl are este sistemul sanitar. Nu o spun eu, care nu sunt specialist, ci o spun medicii pe care la rândul meu i-am intervievat când au venit în Oradea la conferințe. Au spus că spitalele de aici sunt atât de moderne și de bine dotate, încât din acest punct de vedere îi invidiază pe colegii lor de aici, din Oradea.


S-a făcut centura, s-a făcut drumul expres. În Oradea este Centrul NATO de excelență. Crede cineva că s-ar face un Centru NATO într-un oraș prăpădit?


Teatrul Regina Maria are o trupă de actori senzaționali


Sunt multe evenimente culturale. Avem o trupă de teatru care este excelentă. Teatrul Regina Maria are o trupă de actori senzațională. Eu însumi am avut ocazia să constat asta ca plătitor de bilet, la reprezentația de anul trecut. Am crezut că o colegă de-a mea este excesiv de politicoasă față de ei când scria că se joacă cu casa închisă un spectacol de 10 ani. Ei, chiar așa era. Am văzut ochii mei că nu mai erau bilete cu sfert de oră înainte de a începe spectacolul. Asta ce înseamnă? Că publicul apreciază, că publicului îi place și că actorii ăștia au valoare.


Nu sunt câini vagabonzi


-Ce m-a uimit prima dată când am venit aici, a fost că nu sunt câini comunitari.


-Dar erau. Te asigur că erau berechet. Suntem primul oraș din țară fără câini vagabonzi. Ăsta e un fapt. Primarul nu și-a propus să fie popular și nu este populist. Spre exemplu, atunci când a spus că strânge câinii vagabonzi, evident că au ieșit câteva iubitoare de câini să urle că ăsta-i criminal, măcelar, asasin, că nu are suflet, că omoară bietele animale. Dar a încercat să explice la început că oamenii sunt mai importanți decât animalele și că nu-și propune să le omoare, ci pur simplu să le ducă într-un adăpost.


Puterea exemplului


-Care credeți că ar fi secretul primarului?


Cred că secretul primarului e tenacitatea. Și nu cred că și-a propus să reinventeze apa caldă, ci pur și simplu să existe apă caldă. Chiar dacă, uneori, nu există, tocmai pentru că se fac lucrări pentru înlocuirea reţelelor vechi.


Cred că cel mai important lucru pe care îl face este puterea exemplului. Dacă vede un gunoi pe jos se apleacă și îl ia. Dar nu face asta de ochii presei. Iar prin asta dă un exemplu.


 


Sursa


post-124994-0-08508400-1473832034_thumb.jpg

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 89
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

Posted Images

Bravo oradenilor ca au un oras de care sunt mandri . Incet , incet , am observat ca peste tot sunt schimbari in bine. , se acceseaza multe fonduri de la UE , oamenii calatoresc , vad lucruri bune si doresc sa le implementeze in propria curte .

Sunt milioane de euro neaccesate doar pentru ca cei care ar trebui sa o faca sunt incompetenti .

 

In zona din care sunt mai toata lumea si-a facut pensiune cu fonduri nerambursabile . Daca pensiunea are rulaj timp de 5 ani imobilul ramane al proprietarului .

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Turiştii care vin în urbea de pe Crişul Repede pot de acum să înnopteze în Cetate. Grupul President a inaugurat, miercuri, Hotelul Cetăţii din Oradea, amenajat şi el în cadrul proiectului de reabilitare a fortăreţei.

 

Potrivit managerului Cetăţii, Gabriela Arghiroiu, lucrările de reabilitare şi mobilare a corpurilor D şi E, unde se află hotelul, au costat 3,1 milioane de lei, cu tot cu TVA. "Este un eveniment de o importanţă majoră pentru viaţa Cetăţii", a declarat Arghiroiu, într-o conferinţă de presă susţinută cu ocazia deschiderii hotelului.

De trei stele

Grupul President, care deţine Hotel & Aqua Park Resort în Băile Felix, a câştigat licitaţia organizată de Primărie pentru administrarea hotelului. Arghiroiu a precizat că la licitaţie s-au înscris firmele SC Pod Serv Com SRL şi SC Metal Impex SRL, aceasta din urmă fiind respinsă pentru că n-a putut dovedi funcţionarea în domeniul unitate de cazare cel puţin un an. Astfel, SC Pod Serv Com SRL, firmă patronată de Jean Podilă, a încheiat contractul pe cinci ani pentru suma de 6.087 lei plus TVA pe lună. "Această sumă nu reprezintă o chirie, ci o contribuţie la plata utilităţilor necesare pentru întreţinerea Cetăţii", a declarat Arghiroiu.

Noul hotel are trei stele, se întinde pe o suprafaţă de 1.440 de metri pătraţi şi are 17 camere, dintre care cinci la parter, respectiv 10 camere şi două apartamente la etaj. Camerele au fost mobilate în cadrul proiectului de reabilitare a Cetăţii, iar cea mai mică dintre ele are 20,5 metri pătraţi. Administratorul a mai dotat camerele cu televizoare şi are dreptul să mai aducă aparatura pe care o consideră necesară aici.

De asemenea, hotelul are o sală de servire a mic-dejunului, singura masă pe care, deocamdată, turiştii o vor putea mânca aici, o mică bucătărie şi o cafenea cu terasă de 18 metri pătraţi, deschisă oricărui client zilnic, între orele 12 şi 22. La cel de-al doilea etaj, hotelul are două săli de conferinţe ce pot fi închiriate. În perioada următoare, hotelul va deschide şi un mic restaurant.

Un suedez, primul cazat

Directorul grupului President, Jean Podilă, a declarat, în cadrul aceleiaşi conferinţă de presă, că tarifele de cazare sunt mai mici decât în alte hoteluri, tocmai pentru a fi atractive pentru clienţi. Mai precis, o cameră single costă 30 de euro pe noapte, una dublă 35, iar un apartament 50 de euro pe noapte, toate tarifele incluzând mic-dejun. Primul turist cazat aici va petrece chiar noaptea de miercuri spre joi în Cetate, fiind vorba de un cetăţean suedez.

"În Felix avem mulţi turişti din străinătate, vrem să îi aducem în Oradea, să îi cazăm în Cetate. Felixul nu s-a prea dezvoltat în ultimii ani, a rămas în urmă, toată lumea ne întreabă ce mai poate face acolo. Noi îi vom aduce în Oradea, Oradea are potenţial", a declarat Podilă. De asemenea, patronul a spus că este sigur că în primele luni hotelul nu va produce profit, dar crede că situaţia va fi doar temporară. "N-am emoţii că n-o să meargă", a mai spus Jean Podilă.

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, Arghiroiu a anunţat că, cel mai probabil, săptămâna viitoare Primăria va scoate la licitaţie administrarea pentru noi spaţii care să deservească turiştii în Cetate. Mai precis, se vor licita trei cafenele, o cofetărie, două restaurante şi o vinotecă.

Managerul Cetăţii a mai spus că numărul turiştilor care trec pragul Cetăţii este lună de lună tot mai mare. În iunie, 1.300 de vizitatori au intrat în fortăreaţă, în iulie 4.079, respectiv 5.164 în august, statistici care exclud vizitatorii de la evenimentele organizate în Cetate.

 

 

 

Sursa

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

N-am mai fost in Oradea de mult, ultima data am fost in 2007. In rest, am mai fost de cateva ori anterior, fie in tranzit, fie cateva zile. E departe tare de mine, nu pot ajunge mai des. Chiar as fi vrut sa vad cum arata orasul acum.

 

Era un hotel parca, ii zicea Vulturul Negru, mai este? Era o zona asa si asa... hotelul era destul de vechi, dar cam neintretinut... era un punct cunoscut Vulturul Negru asta, parca si niste autocare spre Ungaria plecau de acolo...

 

In poza postata e zona centrala, nu? Cea din mijloc e primaria Oradei, nu? Am fost, imi aduc aminte, am si poze din zona...

Editat de
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

intr-adevar, orasele din Transilvania sunt - un pic altfel si le admir cu mandrie patriotica.

 

Marius - tu esti un adevarat ambasador de onorare al urbei tale. 

Asa m-am nascut ...asa am sa mor.... fara regrete fata de tot ce inseamna Romania de la Baia Mare la Vama Veche de la Timisoara la Iasi. Mi se trage de la bunici si de la tata ... chestie genetica.  [:)]  Asa sunt eu, cand respir - respir Romania.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...



×
×
  • Adaugă...