Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Cum sa-l ajuti pe copil sa fie bun la invatatura?


Recommended Posts

  • Administrators

In loc de introducere, ma laud:

Saptamana aceasta am marcat un moment important si emotionant in viata de parinte. Andrei, baiatul nostru a terminat liceul. Analizand rezultatele sale la invatatura; 10 pe linie la Bacalaureat iar la A-Levels (sistemul britanic) are A la matematica (luat cu un an inainte de restul colegilor, a fost in accelerated math group) si prognozam A* Geografie, A* Istorie si probabil B la fizica. Cu cei trei A*A*A se incadreaza in criteriile de admintere de la Oxford/Cambridge. Impreuna am decis sa studieze in Olanda, motivul principal - o recunoastem - fiind gustul amar lasat de BREXIT.

 

A fost vorba de toceala? Nu!

Andrei are aceste note in conditiile in care este poate cel mai social copil de la el din an. Nu a ratat nici o petrecere, a iesit out minim in fiecare weekend, si in paralel si-a petrecut mult timp cu pasiunea lui: muzica. A facut sport de 2 ori pe saptamana.

 

Si totusi care a fost cheia succesului? Iata cateva "lectii invatate"

Multi o sa spuna ca am avut "material" bun dar personal nu cred in asa ceva. Cred ca fiecare copil are sanse egale daca este stimulat sa invete.

 

Iata mai jos cam ce am facut noi, parintii. Nu promovez aceste aspecte ca si "chei ale succesului". Doar inventariz ce cred ca in cazul nostru a contribuit la succes.

 

1. TEMELE: Inca de la primele clase am insistat sa-si faca temele. Temele si le-a facut in marea majoritate singur si a cerut ajutor cand nu s-a descurcat. Factorul de succes a fost ca, indiferent de cat de obositi eram noi parintii, am discutat cu el temele cand a terminat! Acest lucru ne-a ajutat sa:

- il controlam ca si le face fara sa spunem implicit ca il controlam (scopul fiind sa le discutam)

- sa aprofundam subiectul si sa intelegem ce face la scoala

- sa-i aratam ca dam multa importanta muncii lui si sa-l laudam pentru ce a facut, ce a invatat, etc.

Va spun ca nu este simplu, mai ales cand te intorci obosit de la servici. Dar consecventa a dat roage.

In plus am (re)invatat impreuna cu el Integrale, Ecuatii diferentiale, Statistica, mecanica, fizica si ne-am crescut cultura generala la istorie, geografie. Nu l-am putut ajuta foarte tare la Engleza deoarece inca de la 14 ani ne-a depasit ca nivel.

 

2. Conectati la viata de la scoala

Aproape in fiecare zi am stat la povesti despre ce s-a intamplat la scoala. Ce a zis profesoara, ce au mai facut copiii, cine ce nota a luat. Am participat la toate sedintele cu parintii, chiar daca uneori nu aveau rostul pentru ca abia incepuse anul scolar. Am profitat de fiecare ocazie sa scoate in evidenta ca cei care sunt buni la scoala au mai multi prieteni, au mai mult respect, au succes la fete, etc. Am promovat asadar ideea de bun la invatatura!

 

3. Competitie

Metodele de parenting modern nu sunt favorabile competitiei scolare. Mai mult, sistemele nordice de invatamant, fara teme si fara competitie se pare ca dau rezultate foarte bune. Noi am fost PRO competitie! L-am laudat cand a luat cea mai mare nota, am intrebat de fiecare data cat a luat si X si Y. Nu imi dau seama cat de mare a fost presiunea competitiei dar in cazul nostru a fost - cred eu - benefica!

 

4. Atentie la ore, respect pentru profesori si distractie la ore, dar nu impotriva personalitatii

Am incurajat mereu atentia la ore si sa incerce sa invete cat mai mult in clasa. Dar profesorii ne-au reprosat in mod regulat ca nu este atent, ca vorbeste, ca face glume. Alti parinti s-au plans la scoala ca din cauza lui copiii lor nu pot sa invete.  In general am incercat sa ii definim diverse granite cu privire la cat de mult poate sa intinda coarda la ore si acestea au fost in primul rand legate de respectul pentru profesori si colegi. Dar in afara granitelor a avut libertate totala, si da, a fost cel mai vorbaret din clasa. Cu toate acestea, a reusit - mai mult decat alti colegi - sa invete foarte bine si in timpul orelor.

 

Tot aici am avut multe discutii cu el despre regulile scolii vs. personalitatea lui. A fost genul care nu a respectat uniforma, regulile de prezenta, regulile din cantina scolii sau la bazinul scolii. A fost rebel iar noi am incercat sa gasim balanta cea mai buna in a explica importanta regulilor fara insa sa-i schimbam personalitatea. Aici eu am fost mai conservativ, sotia (Mirela) mai detasata si ne-am intalnit la mijloc.

 

5. O relatie foarte deschisa bazata pe respect si comunicare

Inca de cand a implinit 6 ani am inceput sa-l includem in deciziile familiei. I-am cerut parerea. Am avut mereu o relatie apropiata si o comunicare foarte buna. Aceasta comunicare a functionat si in relatia cu scoala si ne-a ajutat sa identificam problemele si riscurile. Ne-am adaptat aceasta forma de comunicare la varsta si am crescut impreuna cu el. 
 
6. Pushy parents?
Pe o scare de la 1 la 10 mi-as da nota 8 cand vine vorba de cat de tare l-am impins de la spate. Fie ca a fost vorba de teme, de a face in plus fata de ce primea de la scoala, de a participa la diverse activitati. Am incercat insa mereu sa o fac cat mai subtil, cu mult marketing si nu cu presiune. Dupa modelul: "daca mergi la activitatea X organizata de scoala o sa te intalnesti cu pietenii si o sa i fun. Eu as merge daca eram in locul tau". Am respectat insa in todeauna decizia lui! 
 

7. Factori de pierdut timp, telefonul este campion! Don't be a consumer!

Nu a fost genul sa se joace prea mult pe XBOX sau computer dar factorul principal de pierdut timp a fost telefonul, You Tube si Social Media. Ore intregi pe zi. Ce am facut aici? Am promovat mereu ideea de a produce ceva este mult mai bine in loc de a consuma ce produc altii!  Be a producer not a consumer!

Am avut noroc pentru ca a descoperit singur popularitatea pe care o creaza un produs muzical si a inteles acest joc dintre producator si consumator. 

 

Am promovat ideea ca cei care isi petrec viata pe telefon sunt looseri! Am introdus reguli precum: telefonul nu sta langa el cand isi face temele, nu doarme cu telefonul si rar metode mai drastice: primesti telefonul dupa ora 19:00 (mai ales cand se pregatea pentru examene). 

 

In plus am discutat mult despre vaoarea timpului si timpul pierdut. Va recomand acest film:

 

8. Stimulati pasiunea!

Poate iti doresti un anume viitor pentru copilul tau. Poate ai standarde foarte inalte? Dar poate copilul are o alta pasinune? Ce faci? Personal mi-am dorit ca baiatul meu sa devina doctor sau avocat! In plus mi-am dorit sa studieze la Oxord. De ce? Pentru ca am fost victima stereotipurilor! Cand Andrei a fost la o intalnire cu studenti de la Oxford si Cambridge si s-a intors spunand: "Nu o sa fiu fericit la o astfel de facultate" nu mi-a fost usor dar l-am inteles! Cand ne-a spus ca psiunea lui este muzica, l-am sustinut si am mers pana acolo incat sa acceptam muzica ca o varianta de cariera. A fost Armin van Buuren care l-a convins pe Andrei sa mearga spre facultate in paralel cu muzica (dar asta este o alta poveste). Ce am invatat: pasiunea este unul din ingredientele de baza ale succesului! Stimulati copilul sa-si gaseasca o pasiune! O sa fie mai fericit si are sanse mai mari de succes in viata.

 

 

Pentru mine TOP 3 factori de succes au fost:

1. Continuous parenting - am fost mereu implicati si aproape de copil

2. Be a creator not a consumer.

3. Stimulati pasiunea si nu toceala

 

Inchiei cu o recomandare:

 

 

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 0
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Zile populare

Cei mai activi membri în acest subiect

Zile populare

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...



×
×
  • Adaugă...