Sari la conținut
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

• ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Postări Recomandate

Postat

In primul rand, scuze daca locul acestui subiect nu este aici. Si acum, povestea.

Acum cativa ani buni am cunoscut o familie in cadrul unei campanii umanitare intr-un adapost de noapte. Este vorba despre mama, tata, 2 baieti mai mari si o fetita (avea vreo 6-7 ani la vremea aceea). Fetita m-a impresionat, am revenit cu hainute si jucarii si incet, incet ne-am imprietenit. Ii vad din cand in cand, i-am ajutat sa se se mute dintr-un loc in altul, le mai cumpar sau aduc cate ceva de imbracat sau incaltat.

Am grija de cea mica sa-i cumpar cizme si geaca groasa iarna, pantofi, trening, tricouri vara, i-am luat cand s-a dus la scoala tot ceea ce i-a trebuit, ii cumpar carti si jucarii ... cam asta-i mersul lucrurilor.

Nu le dau bani aproape niciodata - le-am dat odata la inceput si mi-a parut rau. Imi cerusera ei si teoretic ii vroiam inapoi. Eu le-am zis sa-i puna intr-un cont pentru cea mica, dar asta nu s-a intamplat niciodata.

Acum m-au sunat ca au datorii la intretinere si chirie si mi-au cerut bani cu imprumut. Eu intreb cati si tatal imi spune senin - "vreo 15-20 de milioane, si o sa-ti dam banii inapoi in rate".

Le-am spus ca o sa gandesc. Nu stiu ce sa fac. Este vorba despre o suma care conteaza pentru mine si sansele sa mai recuperez banii sunt mici.

Pe de alta parte tin la ei, mai ales la cea mica, nu-s chiar genul cersetori.

Ii ajuta faptul ca eu le dau bani sau in scurt timp vor avea aceasi datorii? Nu mi-au spus ca ar avea probleme in ultima vreme - si de minciuni ii cred oricand capabili.

Voi ce ati face in locul meu?

Multumesc

• Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Postat

Daca ii crezi capabili de minciuni si daca ti-au ascuns pana acum faptul ca au greutati... raspunsul ti-l dai oarecum singura.

Sunt in tara sta atatia oameni cu datorii la intretinere - au rude si prieteni, dar solutia nu e pentru ei un imprumut. Fiindca asta fie le adanceste si mai mult datoriile, fie nu-l mai restituie. Si gata cu prietenia.

Ei au nevoie sa gaseasca modalitati de a castiga sau strange acesti bani, trebuie sa invete sa se descurce, intrucat dupa vara vine o alta iarna...Le vei plati si atunci restantele?

"Oamenii mari nu pricep niciodata singuri nimic. Si e obositor pentru copii sa le dea mereu lamuriri si explicatii"

(A. Saint-Exupery, "Micul print")

Postat

Dupa cum povestesti de ei, eu nu le-as da. Mi se pare ca ar vrea sa profite de tine, mai ales ca ai mai ramas si alta data fara bani de la ei. Eventual daca gasesti vreun loc de munca mai bun pentru ei... dar nu bani.

M-am fentat si eu cu bani dusi chiar la un orfelinat, pun pariu ca s-au distrat "doamnele" de naivitatea mea. Daca vreau sa ajut, o fac, dar nu prin bani. Bani imprumut doar prietenilor foarte apropiati.

Good things happen to good people.
id="right">id="size2">id="teal">

edit - oamenii la care le-as imprumuta eu bani se numara pe degetele de la o mana [:)].

Postat

E greu de spus....

Multa vreme am fost impotriva ajutorarii unor oameni amarati, in sensul ca nu eram de acord sa dau bani, fiindca stiam ca nu se schimba mare lucru pentru ei. Preferam sa le dau haine, mancare, si alte lucruri. Pana cand, prin nu stiu ce mecanism, am inteles ca ei daca vor bani, acel lucru ii ajuta. Cine sunt eu sa hotarasc daca e mai bine sa le dau sau nu bani!? Daca as avea posibilitatea sa-i ajut asa cum isi doresc ei (in cazul de fata, cu bani), eu as face-o, chiar cu riscul de a fi luata de fraiera. Probabil ca oamenii aceia sunt in mare impas. Si nu as astepta nimic in schimb.

Tu cunosti cel mai bine situatia, ce fel de oameni sunt, cat iti sunt de dragi, ii simti daca sunt sinceri, simti daca merita....si daca poti sa le dai atat cat vor. Chiar daca nu isi vor rezolva problema (datoria la intretinere, chirie etc.), asta nu mai e treaba ta.

alsa

Postat

Faptul ca ai contribuit cu lucrusoare pentru copii/copila ar fi trebuit sa-i ajute pe parinti. Conteaza ca lunar are copilul un lucru nou, haine, incaltari, carti....asta inseamna ca parintele face altceva cu putinii banuti pe care-i are.

Eu tind sa cred ca astfel de oameni, care primesc un deget, la un moment dat considera ca trebuie sa ceara toata mana.

Eu iti recomand sa le spui scurt: totul pana la bani, nu-i intretii tu. Ai facut gesturi pentru copii, asta nu inseamna ca dispui de 10x mai mult.

Trebuie sa arate si ei intentia de a face eforturi sa-si achite. Sa munceasca cum/ ce gasesc sau alte modalitati.

Crixia mami de [majoreta] Alexia ( 2003) & [gravi] +22 sapt [fetita]

Postat

Sunnyday, lucrez intr-o fundatie umanitara deci ma confrunt cu astfel de situatii in fiecare zi.

Nu am inteles din mesajul tau daca parintii sunt capabili sa munceasca.

Si daca da, au locuri de munca?

Daca as fi in locul tau, nu le-as da bani. Daca le esti prietena, ai putea sa ii consiliezi in legatura cu finantele lor, modul in care pot economisi ca sa isi poata plati datoriile. Adultii (parintii) ar trebui sa fie singurii responsabili pentru cheltuielile familiei iar atunci cand au inchiriat locuinta respectiva au facut-o pentru ca si-o puteau permite.

Acum.. tu ar trebui sa intelegi ca ei te vad probabil ca pe o persoana care "isi permite" anumite lucruri si are confort financiar. Altfel nu ai ajuta-o pe fetita. Inseamna ca ai un excedent. Iar in cazul in care le vei da acesti bani, ei se vor simti extrem de justificati sa nu ti-i dea inapoi, pentru ca ei sunt saraci iar tu esti.. "confortabila". Si daca ii oferi inseamna ca iti permiti si probabil te vei simti jenata sa ii ceri inapoi de la niste oameni saraci. paul urmator va fi ca ei se vor simti indreptatiti sa iti ceara din ce in ce mai multi bani. It happens all the time.

In sfarsit, m-am lungit. Sfatul meu este sa le spui clar ca din pacate nu le poti oferi acesti bani si sa o spui destul de ferm incat sa nu iti mai ceara altadata, si in acelasi timp sa le exprimi disponibilitatea ta de a sprijini in continuare fetita. [flo]

Eliza si Alex (15 nov. 2004)

Postat

eu nu le-as da. dar daca ai avea banii astia si te-ai putea lipsi de ei, ai putea sa platesti tu intretinerea personal, niciodata sa le dai lor bani in mana.

si sunt destui copii fara parinti care au nevoie de ajutor.

Ramonika [sofer] si pisicile Vladutz[pis] Maritza[pis] Fulgushor[pis] Miki[pis]

Directionati 2% din impozitul pe venit si viata animalutelor comunitare va deveni mai buna www.asociatiaclopotel.com

Postat

Multumesc mult tuturor pentru raspunsuri [flo]

Si eu inclinam spre acelasi lucru - sa nu le dau banii. Dar ma gandisem ca poate sunt eu prea egoista sau exagerez in hotararea de a nu da bani nimanui pe post de ajutor.

So, n-am sa le dau bani, am sa cer mai multe detalii si daca-i pot ajuta cu altceva o sa fac.

Eliza, Crixia, aveti perfecta dreptate.

Postat

Dai un deget,iti vor toata mana.Vad ca te doare si ca nu poti refuza,insa gandeste-te ca banii care ti-i cer reprezinta salariul unui om din provincie pe doua luni.Doua luni o femeie din Focsani isi tufleste fundul pe o perna de buret care se incinge de numa-numa vara,in lumina aia alba a neoanelor si in huruitul infernal al masinilor de cusut.O sa poti ajuta pe toata lumea?

40 ron pe zi castiga cei ce merg cu ziua la sapa,si incep munca la 6 dimineata cand e racoare,urmand ca la pranz,cand e soarele sus sa aiba o pauza de 2-3 ore.Il poti ajuta?

Rezuma-te in a ajuta acel copil,plateste-i si meditatii sau tabere de e cazul,insa nu incuraja parintii.

Sunt acida si pt ca aseara l-am vazut pe Marian Dragulescu divulgand destinatia banilor stransi prin teledon:carpitze din mall.

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

Încărcare...

• Creează nouă...