Sari la conținut
Comunitate Desprecopii a devenit CLUB DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

• ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Banii de imprumut si "prietenii"

Postări Recomandate

Postat

Familia pe care o ajut eu e o verisoara mea cu 5 copii de la tara.

Am inceput ca tine cu hainute la copii, rechizite, bani de lapte, etc.

Incercam sa nu le trimit bani ci produse si bonuri de masa.

La un moment dat vara mea imi cere bani de doctor, o suma mica, nu suma f mare de care vorbesti tu! Si-i trimit banii, urgent!

Ce si-a cumparat vara mea din ei? Aspirator si cuptor cu microunde.

Dar a inteles ca eu "furnizez banii"!!! Asta iarna ma suna si cere o suma comparativa cu cea ceruta de familia pe care o ajuti tu pt lemne. Nu i-am dat banii, era un efort mare, si mi se parea ca exagereaza cu cererile.

In vara asta pleaca la lucru in strainatate ca sa cumpere lemne de iarna. Foarte frumos, altfel iarna viitoare aveam alta cerere de bani!

Eu zic ca tu ai facut un lucru frumos sa ajuti familia aceasta si ca ei exagereaza cu aceste cereri.

Data viitoare nici nu vor mai incerca sa plateasca la timp, o sa vina "salvatorul" - adica tu, sa le rezolvi problemele.

Si e o pozitie destul de dificila: ei vor conta de acum pe tine. Ce se intampla cand nu mai poti, sau nu mai vrei sa le platesti cheltuielile? Tot ei vor fi cei suparati pe tine.

Alsa,

tu esti o persoana optimista, care crede in partea buna a oamenilor. Banii dati unei familii amarate cu multi copii, se pot duce pe bautura sotului; sau pot ca si verisoara mea sa lase copii nemnacati, in adidasi iarna si ei sa-si cumpere plasma!!!!

Si, da astept ceva in shimb cand ajut: astept ca acei copii sa fie hraniti ZILNIC, sa aiba ghete si caciuli iarna, caiete de scoala si bani de autobuz!!!!

cristiama

• Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns
Postat

Alsa, eu m-am simtit luata drept ultima fraiera cand am dat bani si s-au cheltuit in alte scopuri decat cele pentru care s-au cerut. Eu nu sunt de acord cu tine, daca ajung chiar sa dau direct bani drept ajutor, vreau sa fie folositi in scopul in care mi s-au cerut, altfel, mai bine ajut niste oameni care chiar au nevoie.

Sunnyday (frumos nick [:)]), poti ajuta fetita in continuare cu ceea ce are nevoie iar pe parinti... cu sfaturi.

Good things happen to good people.
id="right">id="size2">id="teal">
Postat

Da, aveti dreptate, cred in oameni si cred ca oamenii, oricat de rai ar fi, au si ceva bun in ei. Nu stiu daca sunt optimista, si nu sunt nici asa de aeriana pe cat par in urma mesajului meu. Dar eu sincer m-as perpeli ingrozitor daca cineva mi-ar cere sa-l ajut cu bani, sa stiu ca eu pot sa fac lucrul asta (ca daca nu pot, nici nu intra in discutie, normal),iar eu sa nu o fac. Si eu ma gandesc ca banii se pot duce foarte usor pe altceva, ca acei oameni nu vor face ce mi-au zis mie ca vor face...dar totusi nu pot sa zic nu.

Repet, chiar daca sunt luata de fraiera, si am fost si in situatia asta, dar se pare ca nu m-am lecuit. Cel mult, voi urmari discret pe ce se duc banii, si data viitoare nu o voi mai face.

E o problema de interior, daca nu ma simt eu in regula, ce sa-i fac..

Chiar acum de Paste, o vecina pe care o mai ajutam noi cu diverse, inclusiv cu bani (desi nu ne dau banii afara din casa), a venit si m-a luat pe departe ca nu i-a venit pensia, ca nu are de nici unele, ca a fost si pe la doctor si au jumulit-o aia de banii...ei, chestii d-astea. M-am tot gandit ce sa fac, nu e prima oara cand face asa. Ma gandeam initial sa-i duc ceva de mancare, dar dupa aceea am ajuns la concluzia ca ea vrea bani si nimic altceva. Chiar m-am certat si cu sotul pe chestia asta, el zicandu-mi ca nu e cazul sa fiu atat de larga. Mentionez ca vecina are doua fete care o ajuta, are sot, deci nu este chiar sacara lipita si singura. Dar tot n-am putut. Pana la urma i-am dat bani. Si surpriza mea a fost cand m-am dus sa-i duc, am sunat la usa, mi-a deschis fata ei, a chemat-o pe vecina, care se astepta sa ma duc.

Sotului i-am explicat ca de fapt o fac pentru mine, nu pentru ea, pentru linistea mea sufleteasca. N-are decat sa faca ce vrea cu banii din punctul meu de vedere. Insa eu daca nu-i dadeam, nu as fi fost linistita. Probabil ca de vina e si zodia asta a mea. Sunt Pesti.

Dar stiu ca aveti dreptate.[flo]

alsa

Postat

Multi oameni amarati si batuti de soarta am ajutat si eu cu lucruri din casa - haine, mobila mai veche( inclusiv electronice) pe care desi erau in stare foarte buna n-am cerut nici un ban...

Insa ajutorul cu bani creaza dependenta...sa faci datorii de 15-20 milioane (cine stie daca n-or fi si mai mari) sperand doar ca cineva poate ti le va plati vreodata nu e in regula...

Le poti da raspunsuri de genul "am sa ma interesez daca aud de vreun loc de munca" ceea ce poti si sa faci, sau sa le spui ca in cazul in care ar fi evacuati tu ai putea ajuta in vreun fel ca fetita sa aiba unde locui (nu toata familia). Eu zic sa nu incurajam cersetoria de acest fel, chiar daca oamenii sunt amarati si imi (ne) e mila de ei...Am si eu o cunostinta, se plange de bani, e vaduva cu 4 fete, dar pe cele 2 mari le tine la...facultate particulara, la zi. In felul asta normal ca are datorii la intretinere si nu le ajung banii de mancare, desi are un serviciu stabil. Asta in conditiile in care mie parintii (desi nu mai am frati) mi-au spus clar inainte de admitere ca ei mi-au platit pregatirea, dar daca intru la "cu taxa" ei nu mai au de unde sa imi dea bani. Si am pus burta pe carte si am intrat la fara taxa, sau daca nu as fi intrat m-as fi dus frumusel sa muncesc asa cum si-au gasit atatia colegi ai mei job-uri pt. studenti.

E important si cum stii sa-ti gestionezi familia si veniturile...

O DAU PE SOACRA-MEA, DAR NU LA SCHIMB, CI PE DEGEABA! DAR NICI ASA NU CRED S-O IA CINEVA!

Postat

Am vorbit acum cu "mama" la telefon si i-am spus ca nu-i pot ajuta cu bani - daca fetita are nevoie de ceva pot sa cumpar eu.

Datoriile sunt de 30-35 de milioane. Imi pare rau pentru ea, pentru ca ea este singura din familie care munceste si se straduieste sa fie bine. El, "tatal" sta acasa si freaca menta, este "bolnav". Probabil ca este, dar nici nu face nimic ca sa rezolve situatia (el cred ca are undeva intre 45 si 50 de ani).

Ceea ce ma uimeste pe mine insa este faptul ca oricat de saraci ar fi unii oameni si flamanzi sau amenintati cu datul afara din casa intotdeauna se gasesc bani pentru cafea, tigari si bautura (din fericire in cazul lor este vorba doar despre primele doua). Si in plus, li se pare normal ca cineva sa-i ajute. Ca ei sunt saraci.

Imi pare rau de copilasul acela, este o fetita foarte cuminte si draguta.

Alsa, ma bucur pentru tine ca inca mai poti face asemenea gesturi cu inima impacata. Eu nu le mai pot face de mult timp. Asa cum multe fete au povestit mi s-a intamplat in multe cazuri (nu cu familia de mai sus) sa le dau bani pentru ceva si ei sa-i foloseasca pentru altceva.

Postat

Nu va imaginati ca sunt vreo Maica Tereza, si nici ca incerc sa par a fi. Nici nu vreau sa par vreo generoasa sau inteleapta, ca nu e cazul.

Oricum, in situatia descrisa de tine nici sa vreau nu as avea cum sa ajut. Ma da sotul cu tot cu bani.

E adevarat ca ajutorul unor oameni cu bani devine dependenta, si cel mai corect, daca vrei sa faci bine unui om cu adevarat il faci ajutandu-l eventual sa gaseasca parghiile de a castiga bani, sa fie dependent de el si sa nu mai stea la mana celorlalti.

Dar sunt unii oameni care chiar nu au cum sa iasa dintr-o situatie disperata, la asta ma refeream. Acum tu ii cunosti cel mai bine, d-asta am si spus ca depinde de tine, de ce simti tu cu adevarat vis a vis de acesti oameni, cat iti par de seriosi, de sinceri, si cat reprezinta ei pentru tine.

alsa

Postat

Sunny, daca asa e situatia cu banii aruncati pe vicii in timp ce tatal freaca menta... eu as ramane la ajutatul fetitei si atat. Ea merita.

Good things happen to good people.
id="right">id="size2">id="teal">
Postat

Sunnybine ai facut ca ai refuzat sa le dai bani, pe fetita este bine ca o ajuti in continuare. Eu cu sotul meu tot asa am imprumutat un coleg de serviviciu de-al sotului cu 7 milioane(vechi) si cu ce frica am stat si salariul la fostul loc de munca al sotului meu era destul de bun, castiga triplu cat castigam eu. Ne-a dat omul banii la timp, avea niste datorii la banci si trebuia sa le plateasca ca altfel nu stiu ce se intampla.

Oricum este o suma foarte mare si nu stiu de unde o sa aiba bani sa ti-o restitutie mai ales ca intretinerea trebuie platita in continuare. Mama avea o prietena care nu prea o ducea bine cu banii, au avut si niste probleme, a trebuit sa se pensioneze pe caz de boala si avea imprumutati 200$, nu aparuse euro, de la un verisor si omul isi vroia banii, oricum ii lasase cam mult 1-2 ani si prietena mamei nu avea de unde sa-i dea si ii zice mamei:"Oricum nu are cum sa ma dea in judecata ca nu am facut nici un contract cu el." Dar datoria morala, unde este?

Si mama a imprumutat-o o data cu 2 milioana(vechi) si abia i-a vazut banii. Dar tot asa i-a dat, de mila.

Si in ziua de azi nu prea se merita sa iti faci pomana, ca lumea mai mult te invidiaza sau incearca sa "stoarca" de la tine.

De exemplu soacra mea s-a dus pe la o vecina si femeia spala rufe si lenjeria intima a sotului ei era rupta, ce se gandeste soacra, ca tot mai avea socru meu niste lenjerie intima noua haide sa ii dea vreo 2 perechi de chiloti de pomana ptr sotul vecinei. CAnd ii da, vecina in loc sa zica"bogdaproste" sau un "multumesc" ii zice:"Pai normal ca ai, ca de aceea dai!" Si cum spunea cineva mai devreme, cand dai la cineva de pomana nu dai ca te dau afara anumite lucruri din casa:bani, etc, dai sa te simti tu bine, impacat sufleteste.

DAr multi nu inteleg si devine o obisnuinta ptr ei sa ceara si cand nu le dai iti striga ca nu le-ai dat niciodata.

AURA

• 3 săptămâni mai târziu...
Postat

Voi sunteti norocosi. Si eu sunt zodia pesti. Ajut pe oricine chiar daca stiu ca imi iau si teapa, dar uite ca acum , am imprumutat cu 10 mil un amic care e acu in spital , accident rutier, iar eu trebuia sa platesc acum 4 zile chiria si azi o sa fiu dat afara. Din toti prietenii pe care ii am si pe care i-am ajutat nu ma ajuta nimeni, cu nici un ban, 10 sau 100 lei macar. Nici atat.

Tin sa spun ca pe lumea asta sunt atat de multi nenorociti incat incepe sa mi se faca scarba de natura omului in general si aceea sa moara capra vecinului sa imi fie mie bine.

Mai mult unu chiar ma facut sa ma duc la western ca prostul ca mi-a trimis 300 euro si apoi nu a mai intrat pe mess deloc, prieten vechi care e producator de emisiuni tv in Malta.

Mai pe scurt, nu mai fiti oameni ca sunteti fraieri, trageti pentru voi ca daca nu ajungeti pe strazi ca mine.

O zi buna!

Postat

Draga Teo_28 ai dreptate sa fii virulent. Dar sunt oameeni ;i oameni, situa'ii ;i situa'ii. Atunci cand poti sa ajuti donezi prin sms pentru atatea cazuri sociale sau ii faci o bucurie unui copil sau chiar unui adult. Dar banii "sunt ochiul dracului". Odata ce-i dai or sa gandeasca ca probabil tie iti prisosesc si atunci tot o sa-ti ceara pentru diverse. In viata, am invatat sa nu cer ( decat mamei si ii dau la salariu) si sa dau numai cadouri, atentii. Bani totusi dau la doctor.In rest ajut pe toata lumea cand am, cu ce am.

betiana

Arhivat

Acest subiect este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...